Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@09:28:59 GMT

مانده‌ام که مرمت گنبد را با چه کسی ادامه دهیم!

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۶۰۹۰۴

مانده‌ام که مرمت گنبد را با چه کسی ادامه دهیم!

مدیر پایگاه میراث جهانی نقش‌جهان در وبینار «مروری بر تجربه مرمت کاشی در گنبد مسجد شیخ لطف‌الله» یکبار دیگر روند مرمت انجام شده در گنبد مسجد شیخ لطف‌الله را تأیید کرد و در پاسخ به منتقدان گفت: همه، شمشیرهایشان را از رو بسته‌اند و نمی‌خواهند قبول کنند که حرفشان نادرست است!

به گزارش خبرنگار ایمنا، وبینار بررسی تجارب مرمت ابنیه و بافت‌های تاریخی با موضوع «مروری بر تجربه مرمت کاشی در گنبد مسجد شیخ لطف‌الله» به کوشش انجمن علمی مرمت و احیا بناهای تاریخی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) و با حضور مدیر پایگاه میراث جهانی نقش‌جهان برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این وبینار که با تأخیر ۴۵ دقیقه‌ای در روز _دوشنبه ۲۷ دی‌ماه_ به‌صورت مجازی برگزار شد، علی‌رغم اینکه مدتی قبل مطرح‌شده بود که از محمدحسن مقضی پیشکسوت کاشی‌کاری برای ادامه مرمت کاشی‌های گنبد مسجد شیخ لطف‌الله استفاده خواهد شد اما فریبا خطابخش مدیر پایگاه جهانی نقش جهان اعلام کرد که من در حال حاضر واقعاً مانده‌ام که پروژه مرمت را با چه کسی ادامه دهیم.

وی همچنین با اشاره به درگذشت مرحوم رحمت‌الله رضایت، دلیل مرگ این استادکار پیشکسوت طاق و قوس را انتقادهای مطرح‌شده درباره مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله دانست و افزود: شایعات مسجد شیخ لطف‌الله باعث از دست دادن استادکار مرمت گنبد شد.

وی با تأکید بر اینکه مرمت اجراشده در این گنبد، صحیح بوده است، گفت: اگر همه گذاشته بودند که من کار خود را انجام دهم لااقل می‌دانستم که نصف از مرمت پروژه تمام است!

خاطا بخش یک‌بار دیگر به استفاده از اسکن لیزری برای مستندنگاری ترک‌ها اشاره کرد، درحالی که تاکنون مستندات آن را ارائه نکرده است. وی گفت: تصویر کاملی با دوربین‌های لیزری از نیم ترک اول و دوم و نیم ترک سوم و چهارم گرفته‌شده و در مرحله مرمت قرارگرفته است.

وی برای نخستین‌بار یکی از آسیب‌های گنبد را رنگ مورد استفاده بر روی آجرها خواند که در مرمت‌های سال‌های گذشته انجام شده است.

مشروح صحبت‌های فریبا خطابخش مدیر پایگاه جهانی نقش جهان را در ادامه می‌خوانید:

وی با اشاره به تاریخچه مرمت مسجد شیخ لطف‌الله گفت: اولین مرمت‌های گنبد مسجد شیخ لطف‌الله به سال‌های ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۵ بازمی‌گردد. در سالنامه اصفهان به سال ۱۳۱۳ نیز می‌خوانیم که با توجه به مشکلاتی که برای گنبد پیش‌آمده، تمام کاشی‌ها برداشته‌شده و دوباره جاگذاری شده است و این کار احتمالاً به دلیل تفاوت رنگ بین کاشی‌ها و تخریب آن‌ها از شکرگاه به رأس گنبد انجام‌شده است. مرحله دیگر مرمت این گنبد به‌صورت موضعی بر روی ترک‌های
آن در دهه ۱۳۶۰ انجام شد و پس‌ازآن مرحله نیز مرمت نیم ترک‌های اول، دوم، سوم و چهارم در دهه اخیر صورت گرفت.

وی افزود: از مهم‌ترین عوامل آسیب‌رسان به گنبد می‌توان به عوامل جوی، بارش‌های فصلی، رطوبت‌های نزولی و تغییرات دمایی حاصل از تغییر فصل‌های سرد سال اشاره کرد. آسیب‌های به وجود آمده در گنبد نیز شامل از بین رفتن ملات بین کاشی‌های معرق و آجر زمینه، جدا شدن رنگ لعاب کاشی‌های معرب و آجر، ایجاد چین‌خوردگی در بیشتر قسمت‌ها، فرسودگی چوب‌های پشت گنبد، جدا شدن سطح لعاب از روی کاشی‌ها بود. اقداماتی هم برای جلوگیری و رفع آسیب‌های به وجود آمده انجام‌شده است برای مثال تصویر کاملی با دوربین‌های لیزری از نیم ترک اول و دوم و نیم ترک سوم و چهارم گرفته‌شده و در مرحله مرمت قرارگرفته است. قبل از مرمت، کاشی‌ها در قسمت‌هایی کاملاً از گنبد آجری جداشده و به‌راحتی با دست برداشته می‌شد.

مدیر پایگاه میراث جهانی نقش‌جهان تصریح کرد: ما کاشی‌های گنبد را عوض نکردیم زیرا ساختن این‌گونه کاشی‌ها حتی در بهترین کارگاه‌ها غیرممکن است. در قسمت‌هایی هم که با کمبود کاشی مواجه شدیم از نخاله‌های کاشی که در پشت گنبد ریخته شده استفاده کردیم. بحث‌هایی مطرح‌شده مبنی بر اینکه طرح کاشی‌ها در مرمت به‌طور اشتباه کارشده است که اصلاً صحت ندارد. آزمایش‌هایی توسط دانشگاه هنر اصفهان بر روی گنبد انجام داده و متوجه شدیم دو نوع جرم بر روی کاشی‌ها وجود دارد که یکی از آن‌ها روغن و رزین وجود روی کاشی‌ها بود که به‌مرورزمان اکسیده شده و رنگ سیاهی روی آجرها ایجاد کرده بود و دیگری رنگی است که درگذشته روی آجرکاری‌ها کارشده بود؛ بنابراین برای برطرف شدن این جرم‌ها تمام کاشی‌ها شماره‌گذاری شد و کاشی‌ها یک‌به‌یک پایین آورده شده و پس از تمیزشدن دوباره به‌جای اول خود گذاشته شد. از طرفی تمام بندهای گنبد آجری فرسوده بود و مجدداً بندکشی شد.

انتقاد می‌کنند اما راهکار ارائه نمی‌دهند

خطابخش با اشاره به نقش دانشگاه هنر در مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله گفت: برنامه مرمت ترک اول توسط استادکارهای دانشگاه هنر اصفهان ارائه شد. در جلساتی با حضور مرمتگران این دانشگاه، متخصصان و خبرنگاران، انتقادهای زیادی به مرمت گنبد وارد شد. متأسفانه در کشور ما انتقاد انجام می‌شود اما هیچ‌کس راهکاری ارائه نمی‌دهد. بارها گفتم اگر کسی انتقادی دارد پیشنهادی برای بهتر انجام شدن کار بدهد. مرمت همه آثار تاریخی میدان نقش‌جهان برای من بسیار اهمیت دارد و از متخصصین و استادان دانشگاه دعوت می‌کنم که آن‌ها هم همکاری کنند. ما تمام زندگی خود را وقف این پروژه‌ها کردیم و دغدغه ما هم کمتر از منتقدان نیست. نباید با انتقادهای بی‌جا درروند کار سنگ‌اندازی کرد. مرمت مسجد شیخ لطف‌الله نیاز به همکاری دارد. شایعات مسجد شیخ لطف‌الله باعث از دست دادن استادکار مرمت گنبد شد و من در حال حاضر واقعاً مانده‌ام که پروژه مرمت را با چه کسی ادامه دهیم. اگر همه گذاشته بودند که من کار خود را انجام دهم لااقل می‌دانستم که نیمی از مرمت پروژه تمام است!

خطابخش در پاسخ به اینکه چرا برای مرمت این گنبد از استادکاری استفاده شد که تجربه‌ای در مرمت کاشی نداشته است، گفت: آقای رضایت بااینکه خود استادکار بودند اما گروه تخصصی داشتند که در آن متخصص کاشی هم حضور داشت.

مدیر پایگاه جهانی نقش‌جهان درباره دلیل تفاوت رنگ کاشی‌های گنبد نیز تصریح کرد: اصولاً وقتی چندین سال از ساختن گنبدی می‌گذرد که هیچ مرمتی روی آن انجام‌نشده است، شرایط اقلیمی و گردوغبار بر روی آن تأثیر می‌گذارد و نمی‌توانیم توقع داشته باشیم که سطح مرمت‌شده با سطح مرمت نشده هیچ تفاوتی در رنگ نداشته باشد. یک لایه رزین روی سطح کار زده‌شده بود که این لایه سیاه شده است؛ بنابراین تغییر رنگ کاشی‌ها پس از شماره‌گذاری و شستشو عجیب نیست. من با این حرف که می‌گویند رنگ گنبد از بین رفته و سفید شده است کاملاً مخالفم. باید کمی منطقی‌تر فکر کنیم و منطقی‌تر تصمیم بگیریم. متأسفانه همه، شمشیرهایشان را از رو بسته‌اند و نمی‌خواهند قبول کنند که حرفشان نادرست است.

کد خبر 549537

منبع: ایمنا

کلیدواژه: گنبد مسجد شیخ لطف الله تغییر رنگ گنبد مسجد شیخ لطف الله شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گنبد مسجد شیخ لطف الله جهانی نقش جهان مدیر پایگاه مرمت کاشی انجام شده مرمت گنبد انجام شد کاشی ها نیم ترک بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۶۰۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر مطهری و مبارزه او با تحجر ادامه داشت...

مرتضی مطهری یک شخصیت تمام نشدنی در گذر زمان است و تا امروز معادلی که جامعیت او را داشته باشد بر افکار عموم و خصوص رخ نکشیده!

من اولین بار نامش را از پدرم شنیدم که با او از سالهای درسهای فقه واصول امام خمینی آشنا بود و در دهه چهل متواضعانه گاه بیگاهی درتهران پای سخنرانی آن بزرگوار حاضر میشد و به یاد دارم مرا که در سن کودکی بودم به سالن سخنرانی او بُرد تا حضرت مطهری را ببینم.

ارتباط مرموزی بین من و استاد مطهری ایجاد شده بود تا سال ۶۰ که با کتاب داستان و راستان او آشنا شدم و در سال های بعد در حد توان ناچیز فکری خود با دیگر آثار استاد شهید آشنا شدم و یک به یک نوشته هایش را غذای مغز و روح خویش نمودم و این سفره فکری و اطعام معرفتی تا امروز ادامه داشته و دارد و خلاصه؛ "با مطهری زندگی میکنم" و حاضر به جایگزین کردن دیگری و دیگران بجای او نیستم چون تا کنون جایگزینی برای مطهری -خداراشاهدمیگیرم- که پیدا نکرده ام!

مطهری که من شناختم با توجه در آمیختگی بیش از سی ساله افکارم با آثارش، کلید شخصیتش؛ در "فهم عمیق او از دین ، و درک درست جامعه ، و عرضه خوبِ یافته هایش" است.

توضیح این ادعا چنین است؛

۱ - شهید استاد مطهری یک شخصیتِ جامعِ علمی بودکه دگراندیشان را تحمل میکرد. او گذشته از اینکه یک فیلسوف بود و فلسفه را هضم کرده بود، در فقه یک فقیه بود، و مهمتر ؛ با آثار نویسندگان دنیای خود ، حتا با دگر اندیشان آشنا بود ودر مواجه با نام یک نویسنده غربی و یا دگراندیش حیرت زده نمیشد.

این جمله شگفت آور که هیچ گاه عملی نشد ، از اوست؛ " می‌باید دانشکده الهیات به هر قیمتی شده فردی مارکسییسم رادر این دانشکده دعوت کندتامسائل مارکسیسم را تدریس کند. بعد ما هم می‌آئیم و حرف‌هایمان ‌را می‌زنیم. هیچ کس هم مجبور نیست‌ منطق ما را بپذیرد."

و میگفت: "من به جوانان و طرفداران اسلام هشدار میدهم که خیال نکنند راه حفظ معتقدات اسلامی، جلوگیری از ابراز عقیده دیگران است. از اسلام فقط با یک نیرو می شود پاسداری کرد و آن علم است وآزادی دادن به افکار مخالف و مواجهه روشن و صریح با آنها."

۲ - آیت الله مطهری به عمقِ "دین" سفرِ علمی کرد. عمقِ دین بمعنای فهم و اجتهاد در فقه نیست .

اجازه دهید سخنی از استادبزرگوارم آیت الله وحید خراسانی که در درس داشتند تقدیم کنم که فرمودند: "تفقه در دین ؛ متفاوت از تفقه در ابواب فقه، طهارت تا دیات است ، این یک قسمت از دین است نه تمام دین؛ بعض الشیء لیس بالشیء»

در مورد "فقه مطهری" دامنه سخن وسیع است. خلاصه آن این است که او میگفت : "تمام مطالب دو جلد کفایه الاصول را در مشت دارم" ، و در درسهای عمومی آیت الله بروجردی و درسهای خصوصی امام خمینی توانست به رتبه بالای "اجتهاد" برسد و فقیه شود،  ولی نه یک فقیه متعارف مانند دیگران که حداکثر یک حاشیه بر "عروةالوثقی" و یا "مکاسب شیخ انصاری" اضافه کند، بلکه وی فقیهی بود که باید تفقه او درچگونه باز کردنِ گره های کور را از زندگی فردی و اجتماعی مسلمین دیدکه درآثارش مانند؛ کتاب "حجاب" و نیز "نظام حقوق زن" و یا "اسلام و مقتضیات زمان" رصد کرد. او از خاستگاه فقه سنتی با بازاندیشانه، پیوند بین نص و زندگی را رقم زد.

۳ - استادمطهری از تحجر فاصله داشت.

اوتوانست بااین روش درست مراجعه به متون اصیل دینی وعدم دخالت حب و بغض ها، از تحجر و دگم اندیشی وسنت گرایی های نامعقول دور شود.

آقای مطهری بر بافت فرسوده؛ بنایِ فقه و فلسفه و تفسیر بنا نکرد. استاد عزیز آیت الله جوادی در درس میفرمود: "در تمام رشته ‌ها ما تا نقشه جامع علم آن رشته را نداشته باشیم، هر فتوایی که در درون آن بدهیم به صورت بافت فرسوده است؛ مثل کسی که شهر را بخواهد اداره کند، تا نقشه جامع شهر را نداشته باشد، هرگونه ساخت و سازی داشته باشد طولی نمی‌کشد که بافت فرسوده می‌شود." مطهری نقشه جامع "شهرعلم" را داشت.

مطهری عزیز، در حد میسور بین علم و دین را آشتی میداد و عامل همبستگی عالمان و دانشمندان بود. علوم انسانی و تجربی را احترام میگذاشت همانطور که علوم اسلامی را ارج مینهاد تاجاییکه واجب علی کل مسلم  را به تمام علوم بشری سرایت میداد ودر عین اینکه به آداب و فرهنگ و دانش خودی باور داشت، اما هیچ گاه این باور باعث تمسخر و یا بی اعتنایی به ره آور غرب نمیشد. اوهیچ گاه شبهه وشبهه دار را رمیِ به بی دینی نمیکرد و هیچ گاه در مثل تریبون دینی نمازجمعه آنان راتهدید به ارهاب -ترور- نمیکرد.

امروز؛ مادربرابر دوگانگی سازی بین دین و هرچیزی که نیاز بشر است قرار گرفته ایم! مانند علم ویا فلسفه ویا بهداشت ویا تکنولوژی ودانش درغرب .. و نیزازسوی دیگر مواجه با تغییر در مفاهیم بدیهی مانند؛عدالت،عصمت،قدرت و.. هستیم‌!

بگمانم؛اگر مطهری ومبارزه اوباتحجر ادامه داشت، شرائط متفاوتی داشتیم.

۴ - آیت الله مطهری از محو شدنِ در شخصیتها بر حذر  بود و شخصیت پرست نبود. او نه وابسته به فرد، و نه وابسته به هیچ تشکیلات سیاسی و غیر سیاسی بود. او درعین اینکه به امام خمینی عشق داشت و از بردن نام او اشک می ریخت و وابسته عاطفی و تحصیلی به او بود اما وابسته فکری نبود که سرسپرده باشد، مطهری نه تنها خود اهل دست بوسی و پا بوسی نبود ، بلکه ؛ بسی پهلوانانه بر سرسپردگی ، چاکری ، تعصب و اطاعت بی چون و چرا  ، چنان تیغ نقد میکشید که آه از دل مریدبازان به آسمان بلند می شد.

او در نقدِ عالمانه ی دو بخش کوشا بود ، یعنی ؛ نقد "ارباب قدرت"  و نقد "ارباب دیانت".

استاد شهید مطهری چه زیبا گفت: "مقام حکومت، ملازم با مقام قدسی نیست و هر مقام غیرمعصومی که در وضع غیرقابل انتقاد قرار گیرد، هم برای خودش خطر است و هم برای اسلام، من مانند عوام فکر نمی‌کنم که هر که در طبقه مراجع قرار گرفت مورد عنایت خاص امام زمان است و مصون از خطا و گناه و فسق است."

۵ - استاد مطهری در پیدایش انقلاب بهمراه همراه امام خمینی نقش موثر یک مجاهد و نیز یک ایدئولوگ را داشت ، اما این ، باعث نمیشد که چشم بر حقائق و یا نارسائی ها و یا حقوق مردم ببند و مدافه جریان حاکمیت باشد.

او چنین میگفت :

"این انقلاب به شرطی در آینده محفوظ خواهد ماند و به شرطی تداوم پیدا خواهد کرد، که قطعاً مسیر عدالت خواهی را برای همیشه ادامه بدهد. یعنی دولت‌های آینده واقعاً و کلاً در مسیر عدالت اسلامی گام بردارند، برای پر کردن شکاف‌های طبقاتی اقدام کنند. تبعیض‌ها را واقعاً از میان بردارند .. من تأکید می‌کنم اگر انقلاب ما در مسیر برقراری عدالت اجتماعی به پیش نرود، مطمئناً به نتیجه نخواهد رسید و این خطر هست که انقلاب دیگری با ماهیت دیگری جای آن را بگیرد."

استاد مطهری دم از معنویت بدون عدالت نمیزد چون بر این اندیشه بود که ؛ "نبود عدالت در جامعه؛ پایه معنویت را متزلزل خواهد کرد و چون باعث محرومیت‌ میشود ، محرومیت عامل ایجاد عقده‌های روانی است و عقده‌های روانی تولید انفجار خواهد کرد!"

شهید مطهری برای حق به هرگونه رفتار ناروایی که با متن دین و حقوق مردم در تضاد بود را ممنوع میدانست ، چون بر این باور بود: «برای حق باید از حق استفاده کرد و اگر من بدانم که با یک دروغ، امشب همه گناهکارانِ شما توبه میکنند و نمازِ شب خوان میشوند، اسلام به من اجازه چنین کار [دروغی] را نمیدهد.»

بعد از ملاحظه مطالب پنج گانه تقدیم شده ، آیا به نظر شما "مطهریِ امام خمینی" تکرار شد؟

 

دیگر خبرها

  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • خانه انصاری ارومیه میزبان گردشگران خواهد شد
  • هدف دولت سیزدهم تقویت گردشگری در استان‌های غربی است
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • اگر مطهری و مبارزه او با تحجر ادامه داشت...
  • ممنوعیت ورود موتورسیکلت‌ به بازار اصفهان از ۱۷ اردیبهشت/بودجه مرمت بازار ۵ برابر شد
  • بهره‌برداری از پروژه خانه وثوق تا پاییز و فروغ تا پایان سال