Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@05:46:43 GMT

اندازه‌گیری محتوای شیمیایی مواد با کمک یک حسگر

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۶۱۰۳۸

اندازه‌گیری محتوای شیمیایی مواد با کمک یک حسگر

محققان "دانشگاه فناوری آیندهوون" هلند در مطالعه اخیرشان از توسعه حسگر کوچک فروسرخ‌نزدیک که می‌تواند در گوشی هوشمند جای گرفته و محتوای شیمیایی شیر و پلاستیک را تجزیه و تحلیل کند، خبر دادند.

به گزارش ایسنا و به نقل از اس تی دی، محققان هلندی اخیرا یک حسگر کوچک فروسرخ‌نزدیک ساخته‌اند که از نظر اندازه با حسگرهای موجود در گوشی‌های هوشمند قابل مقایسه است و برای استفاده فوری و نظارت بر فرآیندهای صنعتی و کشاورزی مناسب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چشم انسان یک حسگر شگفت انگیز است. چشم ما با استفاده از سه نوع مختلف یاخته مخروطی گیرنده نوری که نور مرئی را به چند سیگنال برای ایجاد رنگ‌های مختلف تبدیل می‌کنند، اطلاعات ضروری در مورد دنیای اطراف را در اختیار ما قرار می‌دهد.

دکتر "کایلی هاکل"(Kaylee Hakkel) نویسنده ارشد این مطالعه گفت: وقتی مغز ما سیگنال‌ها را کنار هم قرار می‌دهد، بر اساس تجربیات ما، معنای سیگنال‌ها را پیش‌بینی می‌کند. برای مثال، به ما می‌گوید یک توت فرنگی قرمز رنگ شیرین است، اما یک توت فرنگی سبز آن طعم را ندارد.

در حالی که چشم انسان عملکرد بی نظیری دارد اما با پیشرفته‌ترین حسگر نور طبیعی دیگر موجودات تفاوت‌هایی دارد. هاکل در این باره گفت: چشم میگوی آخوندکی دارای ۱۶ نوع سلول مختلف است که این سلول‌ها به نور فرابنفش، مرئی و نور فروسرخ‌نزدیک حساس هستند و اندازه‌گیری آن طیف در نور فروسرخ برای کاربردهای صنعتی و کشاورزی جالب‌تر است، اما یک مسئله مهم وجود دارد و آن اینکه طیف‌شناس‌های فروسرخ‌نزدیک فعلی بسیار بزرگ و گران هستند.

در ادامه می‌توانید تصویر میگوی آخوندکی را مشاهده کنید. میگوی آخوندکی یا دهان‌پا از سخت‌پوستان دریایی از راسته دهان‌پایان است. این جانوران نه میگو هستند و نه آخوندک ولی به خاطر همانندی ظاهری با این دو جانور این نام به آنها داده شده‌ است.

هاکل و همکارانش این مشکل را با توسعه یک حسگر فروسرخ‌نزدیک که بر روی یک تراشه کوچک قرار می‌گیرد، حل کرده‌اند و این تراشه درست مانند چشم میگوی آخوندکی، ۱۶ حسگر مختلف دارد اما همه آنها در طیف فروسرخ‌نزدیک حساس هستند.

محققان این مطالعه گفتند: کوچک سازی حسگرها و پایین نگه داشتن هزینه‌ها یک چالش بزرگ بود که محققان با آن مواجه بودند. بنابراین، محققان یک فرآیند ساخت ویفر جدید را برای دستیابی به این هدف طراحی کردند.

در الکترونیک، ویفر(wafer) که گاهی برش یا زیرلایه نیز نامیده می‌شود، یک برش نازک از یک نیم‌رسانا مانند سیلیکون بلورین است که در ساخت تراشه‌های الکترونیکی و در فتوولتائیک برای ساخت سلول‌های خورشیدی کاربرد دارد.

هاکل افزود: ابزاری که ما توسعه داده‌ایم کم‌هزینه است و به همین دلیل می‌توانیم چندین حسگر را همزمان تولید کنیم. در حال حاضر این حسگرها برای استفاده در دنیای واقعی آماده هستند. تراشه این حسگر کوچک است و حتی می‌تواند در آینده در گوشی‌های هوشمند نیز تعبیه شود.

"آندریا فیوره"(Andrea Fiore) از محققان این مطالعه گفت:ما چندین سال است که در حال بررسی این فناوری هستیم و اکنون ما با موفقیت این حسگرهای طیفی را روی یک تراشه قرار داده‌ایم.

به طور معمول، هنگامی که یک حسگر نور را اندازه گیری می‌کند، سیگنال تولید شده به منظور بازسازی طیف نوری برای اندازه‌گیری مواد استفاده می‌شود. سپس از الگوریتم‌های سنجش برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده می‌شود.

در این مطالعه جدید، محققان نشان دادند که به مرحله بازسازی طیفی نیازی نیست. به عبارت دیگر، سیگنال‌های تولید شده توسط حسگرها را می‌توان مستقیما به الگوریتم‌های تجزیه و تحلیل فرستاد. فیوره افزود: این امر به طور قابل توجهی فرایند طراحی دستگاه را ساده‌تر می‌کند.

خواص تغذیه‌ای شیر ارزش اقتصادی آن را تعیین می‌کند و این حسگر ثابت کرده که می‌تواند این ویژگی‌ها را به‌ دقت اندازه‌گیری کند. علاوه بر این، از این اندازه‌گیری‌ها می‌توان برای نظارت بر سلامت کلی گاو استفاده کرد. طبقه‌بندی انواع پلاستیک با استفاده از این حسگر می‌تواند به بهینه سازی فرآیندهای تفکیک زباله کمک کند.

علاوه بر این کاربردها، محققان پیش‌بینی می‌کنند که این حسگر می‌تواند در حوزه مراقبت‌های بهداشتی شخصی، کشاورزی(مثلا نظارت بر رسیدگی میوه‌ها و سبزیجات)، کنترل فرآیند و آزمایش‌های آزمایشگاه روی تراشه استفاده شود.

آزمایشگاه روی تراشه(LOC) دستگاهی است که از یک یا چند عملگر آزمایشگاهی روی یک تراشه به ابعاد چند میلی‌متر یا سانتی‌متر مربع تشکیل شده است. آزمایشگاه روی تراشه با حجم‌های بسیار کم مایعات حتی کمتر از چند پیکو لیتر سروکار دارد و زیر مجموعه‌ای از دستگاه‌های MEMS است که اغلب با نام "میکرو سیستم‌های تحلیل کلی"(µTAS) شناخته می‌شود.

نتایج این مطالعه در مجله "Nature Communications" منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: حسگر تراشه فروسرخ نزدیک اندازه گیری یک حسگر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۶۱۰۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشخیص زودهنگام سرطان سینه این بار با طراحی یک حسگر

به گزارش خبرگزاری مهر، «طراحی و ساخت زیست حسگر الکتروشیمیایی جهت تشخیص زودهنگام میکروRNAهای دخیل در سرطان سینه در بستر میکروفلوئیدیک» عنوان رساله دکتری جلیل پرچکانی چوزکی است که با راهنمایی حسین نادری‌منش به انجام رسانده است.

پرچکانی چوزکی با مدرک دکتری بیوفیزیک از دانشگاه تربیت مدرس درباره این طرح توضیح داد: سرطان یکی از موضوعات حساس و مورد توجه است که یافتن راهی برای پیشگیری و تشخیص زود هنگام آن، همیشه از اهمیت بالایی برخوردار است. تشخیص دیرهنگام این بیماری، می‌تواند باعث گسترده شدن آن و آلوده کردن بافت‌های دیگر از طریق پدیده متاستاز شود که این موضوع از طریق خون یا لنف صورت می‌گیرد. متأسفانه هنگامی که متاستاز رخ دهد، درمان بسیار مشکل شده و در اصطلاح به آن سرطان بدخیم گفته می‌شود.

وی افزود: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سرطان سینه به همراه سرطان ریه شایع‌ترین سرطان‌ها بین افراد هستند و سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در زنان ایرانی نیز محسوب می‌شود.

این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: نکته مهم این است که سرطان سینه هم در زنان و هم در مردان دیده می‌شود، اما شیوع آن در زنان بسیار بیشتر از مردان است. به طوری که از هر ۸ زن ۱ نفر در طول عمرش به سرطان سینه مبتلا می‌شود اما مردان تنها ۱ درصد کل موارد سرطان سینه را تشکیل می‌دهد.

وی تأکید کرد: متأسفانه هیچ نشانگر سرمی معتبر برای پیش‌آگاهی اولیه وجود ندارد که حساس و به‌اندازۀ کافی خاص باشد تا به‌طور معمول مورد استفاده قرار گیرد اما در این زمینه، میکروRNA به‌عنوان نشانگر پیش‌آگاهی اولیه در بیماری سرطان در جامعه علمی، مورد توجه قرار گرفته است.

پرچکانی چوزکی خاطرنشان کرد: در این تحقیق به دنبال طراحی و ساخت بیوسنسور الکتروشیمیایی جهت تشخیص زودهنگام میکروRNAهای دخیل در سرطان سینه در بستر میکروفلوئیدیک بودیم چرا که به کمک این سنسور می‌توان سرطان سینه را در مراحل ابتدایی و با سرعت بالا تشخیص داد.

کد خبر 6089491 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • ساخت تراشه‌ای با قابلیت اندازه‌گیری ویتامین C و D
  • انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه
  • تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی
  • آغاز ساخت پایانه مکانیزه مواد معدنی در مجتمع بندری امام خمینی
  • آیا استفاده از تابه‌های نچسب را باید کنار گذاشت؟
  • چگونه سینک آشپزخانه را بدون مواد شوینده شیمیایی تمیز و درخشان کنیم؟
  • خوشمزه‌های مضر را با نوشابه نخورید!
  • تشخیص زودهنگام سرطان سینه این بار با طراحی یک حسگر
  • تشخیص سرطان و بافت‌های بیماری‌زا با مواد رادیواکتیو توسط محققان کشور
  • آیا غذا‌های دریایی سرطان زا هستند؟