Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@20:50:15 GMT

شعله کوچکی که فاجعه ای بزرگ رقم زد!

تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۷۳۵۶۸

شعله کوچکی که فاجعه ای بزرگ رقم زد!

خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه_ فاطمه میرزاجعفری: ۳۰ دی ماه ۱۳۹۵ تاریخی است که در ذهن پایتخت نشینان با روایت‌های تلخی نقش بسته است؛ صبح روز پنجشنبه بود که خبر آتش سوزی در یک ساختمان قدیمی مخابره شد و دود ناشی از آن آسمان تهران را فراگرفت؛ اما این حریق از جنس آتش سوزی‌های متداول همه روزه تهران نبود چرا که نخستین آسمان خراش تهران طعمه حریق شده بود؛ پلاسکوی ۵۴ ساله ساختمانی عادی نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در وسعت و گستردگی این حریق همین بس که مأموران چندین ایستگاه آتش نشانی و حتی آتش نشانانی که شیفت کاری شأن نبود خود را به محل حادثه رساندند تا شاید زودتر عملیات اطفا حریق انجام شود و پلاسکو را نجات دهند اما چهار ساعت تلاش آتش نشانان بی ثمر ماند و هیبت ساختمان به دلیل وسعت آتش سوزی در عرض سه ثانیه در قلب پایتخت فرو ریخت.

آنجا بود که با دو دسته از مردم طرف بودیم، مردمی که به دنبال جای مناسب برای ضبط فیلم و عکس بودند و مردمی که داغ از دست دادن سرمایه شأن را داشتند درست در این لحظات بود که آتش نشانان کم مانده بود گریه کنند و مدام از مردم تقاضای دور شدن از صحنه حادثه را داشتند چراکه ۱۶ آتش نشانی که در حال عملیات نجات و اطفا حریق درون ساختمان و زیر آوار این حادثه بودند و همچنان کورسوی امیدی برای نجات همکارانشان داشتند اما افسوس که این ۱۶ نفر در این حادثه جان باختند و داغی همیشگی و تلخ را بر دل مردم باقی گذاشتند.

آتش نشانان تنها لحظاتی بعد از فروریختن ساختمان توانستند بر بهت و حیرت خود غلبه کنند و به دنبال کوچک‌ترین نشانه‌ای می‌گشتند تا بتوانند همکاران خود را از زیر آوار پلاسکو خارج کنند، هر لحظه که دستکش یا کلاهی از زیر آوار قدیمی ترین ساختمان پایتخت خودنمایی می‌کرد نور امیدی در دل آتش نشانان روشن می‌شد. اگرچه عملیات آوار برداری سخت بود و همچنان درجه حرارت ساختمان بسیار بالا بود اما برای نیروها خستگی معنایی نداشت.

پس از هشت روز عملیات آواربرداری ساختمان پلاسکو در حالی تمام شد که حدود ۱۷۰۰ کامیون نزدیک به ۲۰ هزار تن ضایعات ساختمانی را جا به جا کردند؛ بنابر اعلام سازمان اورژانس تهران تعداد مصدومان این حادثه ۲۳۵ نفر بود که ۱۸۱ نفر از مصدومان به صورت سرپایی تحت درمان قرار گرفتند

پس از هشت روز عملیات آواربرداری ساختمان پلاسکو در حالی تمام شد که حدود ۱۷۰۰ کامیون نزدیک به ۲۰ هزار تن ضایعات ساختمانی را جا به جا کردند؛ بنابر اعلام سازمان اورژانس تهران تعداد مصدومان این حادثه ۲۳۵ نفر بود که ۱۸۱ نفر از مصدومان به صورت سرپایی تحت درمان قرار گرفتند و ۵۵ نفر دیگر به بیمارستان منتقل شدند؛ آمارهای متفاوتی نیز در خصوص مفقودشدگان وجود دارد اما اکثر این آمار بین ۲۰ تا ۳۰ نفر است.

پلاسکو با تمام ۱۲۰۰ واحدش فرو ریخت؛ براساس آمارها ۵۶۰ واحد فعال آن حدود ۱۵ هزار میلیارد ریال خسارت را متحمل شدند و سه هزار کارگر نیر بیکار شدند.

اکنون با گذشت پنج سال از این حادثه داغ آن همچنان بر دل شهروندان پایتخت و کسبه خیابان جمهوری تازه است اما به راستی چرا یک شعله کوچک چنین فاجعه‌ای را به بار آورد؟ برای پاسخ این سوال و واکاوی حادثه پلاسکو به سراغ جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی رفتیم تا ابعاد بیشتری از این حادثه برای مان روشن شود که مشروح آن به شرح ذیل است.

چرا چنین اتفاقی برای ساختمان پلاسکو رخ داد؟

چیز عجیبی نیست؛ هرجایی که به ایمنی احترام نگذارند و مقررات ایمنی را رعایت نکنند و ناایمنی به خرج دهند طبعاً حادثه رخ خواهد داد و اینکه وسعت این حادثه تا چه اندازه باشد تابع شرایط به خصوصی است، برای مثال ساختمان‌های بلند مرتبه در همه جای دنیا تمام آتش نشانان در حوادث مربوط به ساختمان‌های بلند مربوطه چه مسکونی چه غیرمسکونی چالش دارند.

برای مثال آتش سوزی برج گرنفل ۸۰ نفر کشته داشت و یا کلیسای قدیمی و تاریخی نوتردام به صورت کامل از بین رفت.

این مسئله برای ساختمانی مانند پلاسکو هم وجود داشت که بسیار ناایمن بود و علی رغم اخطارها و بازدیدهای فراوانی توجهی به توصیه‌ها نشد و علی رغم اینکه چندین مرتبه هم در سال‌های قبل دچار حادثه شده بود توجهی نکرده بودند، دچار حادثه شد.

هرجایی که به ایمنی احترام نگذارند و مقررات ایمنی را رعایت نکنند و ناایمنی به خرج دهند طبعاً حادثه رخ خواهد داد و اینکه وسعت این حادثه تا چه اندازه باشد تابع شرایط به خصوصی است


البته موارد دیگری مانند تأخیر در اطلاع رسانی، کشف حریق و مشاهده آن سبب گسترش حادثه شد؛ متأسفانه افراد و کسبه زمانی متوجه حادثه شده بودند که سقف‌های کاذب شعله ور شده بود و دود آتش از سقف‌های کاذب به پایین می‌آمد و متأسفانه ظرف چند دقیقه یک طبقه کامل شعله ور شد و تا زمانی که به نیروهای آتش نشانی اطلاع داده شد مدت زمان زیادی گذشته بود و چندین طبقه شعله ور شده بود.

شاید اگر یک سیستم کشف دود در ساختمان وجود داشت هیچ وقت شاهد چنین حادثه‌ای نبودیم، شاید اگر پمپ‌های خاموش کننده و سیستم‌های اعلام اطفا حریق به کار می‌افتاد و وجود داشت قطعاً به این شکل نمی‌شد
شاید اگر یک سیستم کشف دود در ساختمان وجود داشت هیچ وقت شاهد چنین حادثه‌ای نبودیم، شاید اگر پمپ‌های خاموش کننده و سیستم‌های اعلام اطفا حریق به کار می‌افتاد و وجود داشت قطعاً به این شکل نمی‌شد.

در همین ساختمان علاءالدین که تا همین چند سال پیش جز ساختمان‌های خطرناک بود بیش از ۶۰ درصد از مراحل ایمنی انجام شده است و در همین سال‌های اخیر چندین بار دچار آتش سوزی حتی در تعطیلات شد اما صدای آژیر و آب افشان‌های دوشی شکل سبب جلوگیری از آتش سوزی شده بود.

کیفیت و وضعیت آتش نشانی در زمان وقوع حادثه پلاسکو به چه شکل بود؟

در آن زمان وضعیت تجهیزات بد نبود اما خیلی کامل نبود و متناسب با وسعت شهر نبود؛ البته همین وضعیت پنج سال قبل نسبت به ۱۵ سال پیش آتش نشانی وضعیت بسیار مطلوبی بود.

خوب به خاطر دارم که ۲۶ سال پیش و در روزهای ابتدایی حضور در آتش نشانی، ماشین‌های کاملاً غیر تخصصی و فرسوده و البسه‌های پلاستیکی در خدمت آتش نشانان بود که در زمان شهردار اسبق تهران مقداری از این کمبودها رفع شد اما بازهم تکمیل نشد.

در این مدت پنج ساله هم تعداد ایستگاه‌ها، خودروها و تجهیزات بهتر شده است و در حال حاضر در پی رصد کمبودهای ایستگاه‌ها و نیروها هستیم تا از منابع داخلی و خارجی کمبودها را رفع کنیم. اما از لحاظ نیروها ما با کمبودهایی مواجهه هستیم که باید مجوزهای جدیدی داده شود که با تأمین منابع امیدواریم کمبودها در این خصوص هم رفع شود.

آیا تهران همچنان مستعد چنین حادثه‌ای است یا خیر؟

قطعاً بله؛ ما هنوز هم ساختمان‌های ناایمن و بسیار پرخطر در تهران داریم و با آنها مکاتباتی را انجام داده‌ایم و خوشبختانه یک سری از این ساختمان‌ها برای ایمن سازی قدم‌های بسیار خوبی برداشتند اما این تعداد که اقدامات ایمنی را انجام دادند نسبت به ساختمان‌های ناایمن بسیار ناچیز است و نمی‌توان گفت در این خصوص فرهنگ خوبی انجام شده است.

همه حرف ما در خصوص ساختمان‌های ناایمن شخصی، خصوصی، دولتی و غیره این است که قبل از اینکه اتفاق تلخی رخ دهد باید به دنبال ایمن سازی باشند چراکه پیشگیری هم کم هزینه تر است و هم بهتر و منطقی‌تر از این است که به دنبال حادثه‌ای افراد جان خود را از دست دهند و میلیاردها سرمایه از بین برود.

هنوز هم ساختمان‌های ناایمن و بسیار پرخطر در تهران داریم و با آنها مکاتباتی را انجام داده‌ایم و خوشبختانه یک سری از این ساختمان‌ها برای ایمن سازی قدم‌های بسیار خوبی برداشتند اما این تعداد که اقدامات ایمنی را انجام دادند نسبت به ساختمان‌های ناایمن بسیار ناچیز است


در حادثه پلاسکو با کار شبانه روزی بازسازی پنج سال به طول انجامید پس برگشت ساختمان‌ها و سرمایه‌ها زمانی غیرممکن است؛ آتش نشانی در خصوص ایمن سازی کاملاً پای کار است و بازدیدها و دستورالعمل‌ها کاملاً رایگان است تنها به این امید که به ساختمان و اموال خود ایمنی ببخشند تا جلوی فاجعه‌های بزرگ گرفته شود.

سخت‌ترین لحظات پلاسکو چه زمانی بود؟

تمام لحظات پلاسکو سخت بود؛ وقتی ساختمان فرو ریخت من تا چند ساعت فکر می‌کردم که این حادثه رویاست، رفقای ما در ساختمان بودند و ساختمان فرو ریخته بود!

بالاخره به هر شکل بود خودمان را پیدا کردیم و عملیات آواربرداری را آغاز کردیم، هر لحظه یک خبر تازه می‌رسید، یک کلاه و یا دستکش پیدا می‌کردیم و شروع به آواربرداری در آن محل می‌کردیم و به هیچ چیز نمی‌رسیدیم.


در دو روز آخر توانستیم همه بچه‌ها را خارج کنیم، البته در همان ساعت‌های اولیه فرو ریختن ساختمان توانستیم شهید امینی را خارج کنیم هشت روز طول کشید تا نفراتی که در کانون اصلی آتش سوزی محبوس شده بودند را خارج کردیم، آن لحظه‌ها هم که هر چند ساعت یکبار یکی از بچه‌ها را پیدا می‌کردیم لحظات بسیار تلخ و سخت ما بود.

تمام لحظات پلاسکو سخت بود؛ وقتی ساختمان فرو ریخت من تا چند ساعت فکر می‌کردم که این حادثه رویاست، رفقای ما در ساختمان بودند و ساختمان فرو ریخته بود مادران، همسران و خانواده شهدا روزها در محل ساختمان پلاسکو چشم به راه بودند و همکاران ما با چشمی که اشک و خون بود با چنگ و دندان آواربرداری می‌کردند تا به بچه‌ها برسند؛ همه لحظات پلاسکو تلخ و فراموش نشدنی بود.

چرا اطفا حریق در ساختمان پلاسکو بعد از سه تا چهار ساعت ناکام بود و یک آتش سوزی کوچک تبدیل به یک فاجعه اینچنین بزرگ شد؟

همانطور که گفتم هر آتش سوزی از یک شعله کوچک شروع می‌شود؛ یکی از مهمترین بخش‌ها در عملیات بخش کشف و اعلام حریق است؛ اگر فردی نباشد که متوجه یک شعله آتش سوزی کوچک شود و این شعله کوچک منجر به گسترش آتش سوزی شود و پس از آن اطلاع داده شود کاری از کسی برنمی آید اما اگر در دقایقی ابتدایی اگر افراد و یا سیستم‌های اطفا حریق متوجه آتش سوزی شوند کار به اینجا نمی‌رسد.

در حادثه ساختمان پلاسکو اطلاع رسانی بسیار دیر انجام شد و اولین تماس اطلاع حادثه از بیرون از ساختمان و با مشاهده دود ناشی از آتش سوزی پلاسکو بود و هنوز کسبه داخل پلاسکو متوجه حریق نشده بودند؛ حریق بسیار گسترده بود و از چند خیابان مجاور ساختمان پلاسکو قابل مشاهده بود اما کسبه داخل پاساژ متوجه آن نشده بودند.

هر آتش سوزی از یک شعله کوچک شروع می‌شود؛ یکی از مهمترین بخش‌ها در عملیات بخش کشف و اعلام حریق است؛ اگر فردی نباشد که متوجه یک شعله آتش سوزی کوچک شود و این شعله کوچک منجر به گسترش آتش سوزی شود و پس از آن اطلاع داده شود کاری از کسی برنمی آید


آتش نشانان در مدت زمان دو دقیقه به محل ساختمان پلاسکو رسیدند اما خواستار افزایش نیروها شدند چراکه چندین طبقه ساختمان پلاسکو با وسعت چند صد متر با وجود تعداد زیادی پارچه، نخ، کارتن و لوازم دیگر که حجم آتش سوزی را بسیار گسترده کرده بود؛ متأسفانه ساختمان پلاسکو هیچ سیستم اطلاع رسانی و لوله کشی شبکه آب مناسبی نداشت و تنها از ضلع جنوبی دسترسی نردبانی داشتیم و هیچ راه نردبانی در بخش‌های دیگر وجود نداشت.

متأسفانه آتش سوزی در ضلع شمالی ساختمان بود و از ضلع جنوبی دسترسی برای اطفا حریق ناممکن بود در واقع این عملیات بیرونی ما که بسیار قدرتمند بود ناکارآمد بود و بچه‌ها از داخل لوله کشی و آب رسانی کردند اما چندین طبقه و ده‌ها مغازه در هر طبقه شعله ور بود و دود فراوانی وجود داشت و طبیعی بود که چنین حادثه‌ای به وقوع می‌پیوندد.

در خصوص طرح پلاک ایمن بفرمائید که این طرح با چه هدفی شروع به کار کرده است و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

پس از حادثه ساختمان پلاسکو چندین طرح اجرا شد؛ یکی از طرح‌ها موسوم به ۹۹۹ بود که برای ساختمان‌های بلند مرتبه بود که استقبال خوبی از آن شد.

طرح دیگری پیرو مصوبه شورای شهر برای بازدید از ساختمان‌های کم خطر بود که مظلوم واقع می‌شوند و باید هر چند سال یک بار مورد بازدید قرار گیرند این طرح در حال حاضر به صورت حضوری و مجازی انجام می‌شود به این ترتیب که سامانه‌ای در سامانه تهران من راه اندازی شد و افراد با مراجعه به آن ثبت نام می‌کنند.

در این سامانه در خصوص هشت موضوع سوالاتی پرسیده می‌شوند مثلاً در خصوص برق منازل، وضعیت راه‌های خروج، آشپزخانه که موارد پر خطری از حادثه دارد؛ افراد باید این سوالات را به صورت شفاف پاسخ دهند و پس از غربال توسط آتش نشانی دستورالمعل های متفاوتی برای آنها ارسال می‌شود تا ایمنی ساختمان و منزل در سطح بسیار خوبی تأمین شود.

طرح پلاک ایمن برای ساختمان‌های قدیمی با تعداد طبقات کمتر است؛ در این طرح امکان تقاضای بازدید حضوری از منازل وجود دارد و با هماهنگی با مالک کارشناس با حضور در محل دستورالعمل‌های ایمنی را ارائه می‌دهد.

طرح پلاک ایمن برای ساختمان‌های قدیمی با تعداد طبقات کمتر است؛ در این طرح امکان تقاضای بازدید حضوری از منازل وجود دارد و با هماهنگی با مالک کارشناس با حضور در محل دستورالعمل‌های ایمنی را ارائه می‌دهد

چرا لیست ساختمان‌های مهمی مثل پلاسکو برای جلوگیری از بروز حادثه اعلام نمی‌شود؟

سامانه اعلام ساختمان‌های پرخطر فعال است اما در اختیار مدیرانی است که مرتبط با آن کار می‌کنند و این اطلاعات در اختیار افرادی است که در این زمینه کار می‌کنند و در دسترس عموم نیست اما مالکان هر ساختمان در جریان پرخطر و یا کم خطر بودن ساختمان خود و موارد ناایمن هستند و مدیران نیز به سامانه شفاف سازی دسترسی دارند.

کد خبر 5403769 فاطمه میرزا جعفری

منبع: مهر

کلیدواژه: ساختمان پلاسکو شورای شهر آتش سوزی ریزش ساختمان پلاسکو آتش نشانان جلال ملکی شهرداری تهران شورای شهر تهران قوه قضاییه ترافیک پلیس راهور سربازی کاظم غریب آبادی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری علیرضا زاکانی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران وضعیت معابر میراث فرهنگی مترو دادگاه ساختمان های ناایمن ساختمان فرو ریخت ساختمان پلاسکو چنین حادثه ای لحظات پلاسکو برای ساختمان عملیات آوار ساختمان ها آتش نشانان ایمن سازی اطفا حریق شده بودند آتش نشانی شعله کوچک حادثه شد شاید اگر آتش سوزی یک شعله شعله ور پنج سال بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۷۳۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خوزستان گفت: نهضت هنر انقلاب در استان خوزستان شعله ورتر از گذشته، موثر و جریان ساز شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، محمد شهباز گهروئی در آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب اسلامی خوزستان و معرفی چهره و هسته برتر هنر انقلاب اسلامی خوزستان که امروز هشتم اردیبهشت ماه در تالار مهتاب اهواز برگزار شد، با اشاره به فرمایش معمار کبیر انقلاب اسلامی درباره هنر مورد قبول قرآن اظهار داشت: درود می فرستم بر روان پاک مُجاهدان و شهدای راه حقیقت، از آدم علیه السلام تا به امروز؛ آنانی که هنرمندانِ واقعی عالم هستند همان گونه که آن پیر روشن ضمیر انقلاب اسلامی فرمود: "تنها هنری مورد قبول قرآن است که کوبنده ی اسلامِ رفاه و تجمل، اسلامِ التقاط، اسلامِ سازش و فرومایگی، اسلامِ مُرفهینِ بی درد و در یک کلام، اسلام آمریکایی باشد."

وی افزود:  امام خمینی رحمت الله علیه، درباره هنر معتقد بودند که هنر در عرفان اسلامی ترسیمِ روشنی عدالت، شرافت و انصاف و تجسم تلخکامی گرسنگان مغضوب قدرت و پول است. بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی همچنین معتقدند بودند که "هنرمندان ما در جبهه‌های دفاع مقدسمان این‌گونه بودند، تا به ملأ اعلا شتافتند و برای خدا و عزت و سعادت مردمشان جنگیدند و در راه پیروزی اسلام عزیز تمام مدعیان هنر بی‌درد را رسوا کردند." 

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خوزستان گفت: قطعا این هنر و این هنرمند محدود به جغرافیا نیست که حقیقت و انسانیت مرز نمی شناسد و چقدر اقل و ادل سرود: مرزِ ما عشق است هرجا اوست آنجا خاکِ ماست، سامرا، غزه، حلب، تهران، چه فرقی می‌کند؟ 

شهبازگهروئی با تاکید بر اینکه نهضت هنر انقلاب در استان خوزستان شعله ورتر از گذشته، موثر و جریان ساز شده است، اظهار کرد: روایت تولیدات و رویدادهای شاخصِ نهضت هنر انقلاب اسلامی در خوزستان در زمان محدود یک ساعت و دوساعت بی شک غیرقابل انجام است اما چه شد که به این نقطه مطلوب رسیدیم و قدردان چه چیز یا چه کسانی باید باشیم تا این مسیر همچنان رو به رُشد و تعالی باشد و آن چه مطلوب و ایده آل امام انقلاب اسلامی است، محقق گردد. 

به گفته‌ی شهبازگهروئی مزیت خوزستان در امر هنر انقلاب، وجود و بروز هنرمندان، هسته ها و حلقه های مردمی انقلابی هنر، ادبیات و رسانه است.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خوزستان همچنین گفت: اگر وظیفه ای بر عهده مسئولین نهادهای دولتی است، بی شک تسهیل گری، بستر سازی و زمینه سازی رشد و کنشگری این سلول های بنیادین فرهنگ و هنر است؛ دغدغه مندانی که نظام مسائل انقلاب اسلامی را فهم کردند و برای حل و کاهش این مسائل با همه وجود وارد میدان شده اند و عتاب های دوست و دشمن باعث عقب نشینی آنها از این آرمان بزرگ نشده است.

وی افزود: این هسته‌ها مخاطب هدفشان را انتخاب کرده اند و با قالب ها مختلف هنری، ادبی و رسانه ای سعی در تعمیق و گسترش حقیقت در آحاد جامعه بشری دارند، باشد که بتوانیم خدمتگزاری شایسته برای مجاهدان جنگ نرم، ترکیبی و هیبریدی بینظیر این روزها باشیم.

شهبازگهروئی همچنین با اشاره به انتخاب چهره و هسته برتر هنر انقلاب گفت: انتخاب چهره برتر هنر انقلاب اسلامی خوزستان در بین این همه ستاره درخشان، کار دشواری است قطعا عزیزانی که ‌به این عنوان برتر دست می‌یابند نماینده این خانواده بزرگ هستند.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خوزستان درباره وضع موجود هنر استان خوزستان گفت: موج جریان و رودخانه خروشان نهضت هنر انقلاب رو به جلو در حال حرکت مؤثر است.

وی افزود: قدردان همه ارکان و اجزاء این نهضت هستیم به امید آنروز که راویان آزادی قدس شریف این پاره تن اسلام عزیز باشیم. 

انتهای پیام/735/.

دیگر خبرها

  • آشنایی با استاد شعله
  • عملیات «وعده صادق» بخش کوچکی از توان نظامی ایران بود
  • نجات فرد مجروح از بین شعله‌های آتش توسط آتش نشانان
  • محمود عباس: در صورت حمله اسرائیل به رفح، بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ رقم می‌خورد
  • در صورت حمله اسرائیل به رفح، بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ رقم می‌خورد
  • با حمله اسرائیل به رفح، بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ رقم می‌خورد
  • محمود عباس: حمله به رفح بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ فلسطین خواهد بود
  • انفجار مهمات در پایگاه نظامی کامبوج/ ۲۰ سرباز کشته شدند
  • تصادف ۶ خودرو سواری در این بزرگراه تهران
  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌