Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-06@15:13:08 GMT

آسیب‌های غیر وارداتی

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۸۱۲۸۶

آسیب‌های غیر وارداتی

«آسیب‌های اجتماعی کشور «وارداتی» است»؛ این جمله را احمد وحیدی، وزیر کشور در همایش بزرگداشت هفته شوراهای آموزش و پرورش که در وزارت کشور برگزار شد گفته است. شاید اگر وی به جای کلیدواژه «وارداتی» از مفاهیمی همچون «شبیخون» و یا «تهاجم فرهنگی» در جمع مهم‌ترین متولیان نهاد تعلیم و تربیت استفاده می‌کرد، پذیرش این ادعا ساده‌تر و از سویی دیگر امکان نقد آن با توجه به ۲۰۰ سال نگاه خصمانه فرهنگی و تهاجمی غرب و جبهه فرهنگ‌ستیزی که در دوره‌ای با حضور پیشقراولان وابسته‌ای همچون میرزا فتحعلی آخوندزاده و میرزا ملکم‌خان و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. گشوده شده بود، دشوارتر می‌بود، اما امروز به چالش کشیدن این ادعا از چند منظر ساده‌تر است.  در اینکه بخشی از آسیب‌های اجتماعی، محصول خط مونتاژ و نصب قطعات فرهنگ وارداتی است تردیدی نیست؛ اما واقعیت جدی‌تر اینکه باید بپذیریم بخشی از این آسیب‌ها نه وارداتی که محصول تولید کارگاه‌های اهمال داخلی است، آن هم از سوی متولیانی که بارها و بارها به هنگام تعیین سهم خود از چرایی بروز این آسیب‌ها؛ به انکار، فرافکنی و انداختن توپ به زمین دیگری اکتفا کرده‌اند. اینترنت، محصولی وارداتی است؛ پدیده غالبی که با سلطه خود بر بسیاری از امور، به ابزاری کارآمد در فرایند زندگی امروز تبدیل شده است. حال این ماییم که یا باید از تهدیدهای آن، فرصتی برای تحول، سازندگی و رقابت با صاحبان و بهره‌وران از این فناوری بسازیم یا ناگزیریم واداده و اسیر موج داده‌های زیانبارش شویم. اگر امروز در چالش آموزش‌های مجازی، دستی پُر، راهکاری صحیح و علمی برای در امان ماندن کودکان و دانش‌آموزان در این بستر نداریم نمی‌توانیم رشته ناکامیمان را به ریسمان این فناوری پیوند بزنیم. 

اتفاقاً مهاجرت روستاییان به شهرها، فقر و بیکاری، پدیده کودکان کار، کاهش سن اعتیاد، خشونت، زورگیری، طلاق و آسیب‌هایی اینچنینی نه وارداتی؛ که نتیجه ناکارآمدی قوانین حاکم بر نظام مدیریتی و یا ناکارآمدی مدیران دستگاه‌هایی است که نتوانسته‌اند همان قوت لایموت و اندک اعتباراتی را که هر ساله برای تسکین و یا پایین آوردن تب معضلات اجتماعی تخصیص یافته است، به درستی هزینه کنند.

آثار و پیامدهای تصمیمات دولت‌ها از ۷۰ سال پیش تا امروز در نظام برنامه‌ریزی نامناسب که گاه با یک ساختار اداری نامناسب‌تر در اجرای آن برنامه‌ها همراه شده، آمایش نامناسب سرزمین است که به بی‌عدالتی‌ها دامن‌زده و سرانجام در قامت فقر، مهاجرت، حاشیه‌نشینی و حتی اعتیاد نمود یافته است. یک موضوع دیگر آنکه اگر در نگاهی خوشبینانه بپذیریم دولت‌ها پدیده‌هایی همچون فقر، حاشیه‌نشینی و یا مهاجرت‌های ظاهری را به‌خوبی دیده و چالشی همچون مانع‌تراشی‌ها و دست‌اندازهای گروه‌ها و رقبای سیاسی مانع حرکت آن‌ها شده باشد، باز هم باید گفت زوایایی پنهان از آسیب‌های اجتماعی همچون فقر فرهنگی، مهاجرت‌های عقیدتی و فرهنگی و انسان‌های به حاشیه رفته و حاشیه‌نشین‌هایی که ممکن است در مرکز پایتخت و کلانشهری برخوردار از امکانات و رفاه زندگی کنند نیز مورد غفلت قرار گرفته‌اند؛ غافل از آنکه انسانِ نادیده‌ گرفته ‌شده، خود آبستن آسیب‌های اجتماعی است.  نبود عزم جدی مسئولان برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی و یا تعلل برای مقابله با آن به تولید بیشتر و ریشه دواندن آن‌ها در شئون جامعه منجر خواهد شد و تازه پس از پیدا شدن آتش

زیر خاکستر سعی در خاموش کردن آن خواهیم کرد؛ همان‌گونه که تعلل ۱۰ ساله برای رساندن لایحه «حمایت از زنان در برابر خشونت» به بهارستان و به دست نمایندگان مجلس فاجعه قتل «رومینا» دختر ۱۴ ساله گیلانی به دست پدرش را در خرداد ۹۹ رقم زد. فراموش نکنیم در شرایطی که دیگر، ساختارها امکان حل معضلات و آسیب‌های موجود را ندارند، اقدامات اولویت‌دار می‌تواند در کاهش فرایندهای آسیب‌زا مؤثر واقع شود. برخورد با مسائل اینچنینی به ظرف آب پر شده‌ای می‌ماند که هر شئ خارجی می‌تواند آن را لبریز کند. ولی دلیل اصلی لبریز شدن آب، شئ خارجی نیست؛ ظرف، پر شده است. به همین دلیل، راهکار اصلی عزمی جدی است برای بزرگ‌کردن ظرف و ظرفیت مدیریت کشور؛ یعنی بهره‌مندی از پژوهش‌ها و نظرات نخبگان و احیای نقش مردم در حل آسیب‌های اجتماعی و شاید هم میدان دادن به حاشیه‌نشین‌هایی که ممکن است در مرکز پایتخت و کلانشهری برخوردار از امکانات و رفاه هم زندگی کنند و تا کنون دیده نشده‌اند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آسیب های اجتماعی واردات آسیب های اجتماعی آسیب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۸۱۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملکرد دستگاه‌های مسئول در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شکل مستمر رصد می‌شود

سید ابراهیم رئیسی در جلسه شورای اجتماعی که عصر روز یکشنبه برگزار شد، با اشاره به فلسفه تشکیل سازمان امور اجتماعی با کار ویژه رصد و دیده‌بانی وضعیت اجتماعی، تطابق مستمر گزارش عملکرد دستگاه‌ها در زمینه رفع آسیب‌های اجتماعی با واقعیت‌های میدانی را از ضروری‌ترین اقدامات برای تحقق اهداف سازمان و شورای اجتماعی برشمرد و از مسئولان سازمان‌ها و نهاد‌های مربوطه خواست با رصد دقیق و مستمر شاخص‌های کنترل و کاهش معضلات و آسیب‌های اجتماعی، تصمیم‌گیران را در داشتن نگاهی واقع‌گرایانه از شرایط و اتخاذ تصمیمات درست و به‌ هنگام یاری کنند.

رئیس جمهور دو طرح «نماد» در آموزش و پرورش و «سراج» در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را از جمله طرح‌های مؤثر در زمینه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی برشمرد و ضمن تأکید بر اجرای کامل این طرح‌ها از دیگر سازمان‌ها و نهاد‌ها خواست به وظایف خود در این زمینه عمل کنند.

دکتر رئیسی همچنین در این جلسه بر اهمیت استفاده از ظرفیت‌های تشکل‌های مردمی، مساجد و امنای محلات و نقش مهم مراکز مشاوره در پیشگیری و علاج آسیب‌های اجتماعی تأکید کرد.

رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه تحلیل آماری از علل و چرایی پیدایش آسیب‌ها و احصای راهکار‌های رفع آنها، لازمه ارائه نگاه دقیق و صحیح به تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان است، بر بهره‌گیری از ظرفیت کانون‌های فکری، علمی و دانشگاهی در زمینه مقابله با آسیب‌های اجتماعی تاکید کرد.

دکتر رئیسی با اشاره به اینکه مشخص شدن نسبت دستگاه‌های مختلف با مسئولیت مقابله با آسیب‌های اجتماعی و پیگیری و رصد مداوم از سوی دستگاه‌های مربوط، در کاهش و حذف آسیب‌های اجتماعی موثر است، سازمان امور اجتماعی را مکلف کرد عملکرد همه سازمان‌ها و دستگاه‌های مربوط را به طور مستمر رصد کرده و سازمان‌هایی را که به وظایف خود در این زمینه عمل نمی‌کنند به شورای اجتماعی معرفی نمایند.

در ابتدای این جلسه با حضور رئیس جمهور گزارش اجرا، آسیب‌شناسی و ارتقای آیین‌نامه‌های اجرایی طرح نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان) و سراج (سلامت روانی اجتماعی)، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت

دیگر خبرها

  • مصالحه ۷۸ درصدی پرونده‌ها در مراکز مشاوره پلیس ایلام
  • بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ناشی از بی‌توجهی به امر نماز است
  • ابراهیم رئیسی یک دستور جدید صادر کرد +جزئیات
  • رئیسی: متخلفین حوزه آسیب‌های اجتماعی معرفی شوند
  • تاکید رئیسی بر استفاده از مساجد در حوزه آسیب‌های اجتماعی
  • متخلفان در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند
  • آذربایجان شرقی استان پیشرو در زمینه کاهش آسیب اجتماعی کودکان کار
  • عملکرد دستگاه‌های مسئول در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شکل مستمر رصد می‌شود
  • متخلفین در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند
  • متخلفین حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند