Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی سازمان بنادر و دریانوردى‌، حسین عباس‌نژاد‌ اظهار داشت:‌ سازمان بنادر و دریانوردى‌ از نیمه دوم سال جاری به منظور ارتقاء ایمنی سفرهای دریایی و گردشگری دریایی در تعطیلات دهه مبارک فجر و نوروز 1401 تمهیدات لازم را اتخاذ کرده است.

وی ادامه داد:‌ با تشکیل کمیته سفرهای دریایی و برگزاری جلسات متعدد با مجموعه هاى دخیل در اجرای طرح تسهیل و ایمنی سفرهای دریایی نوروز به منظور هماهنگی و آمادگی حداکثری در پایانه‌های مسافری و اسکله‌های گردشگری سواحل شمالی و جنوبی کشور در راستاى ثبت سفرهای دریایى و بدون سانحه گام بر مى‌داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وى اضافه کرد: کمیته سفرهای دریایی در سه بخش تأمین ایمنی آبراه، تأمین ایمنی شناور و تأمین ایمنی بندر فعالیت‌های اجرایی خود را آغاز کرده و مقامات بندری و افسران کنترل و بازرسی نظارت‌ها را انجام ‌می‌دهند.

انجام تمهیدات لازم به منظور افزایش ظرفیت مسافری

به گفته معاون امور دریایى سازمان بنادر و دریانوردى، نظارت‌های مستمر و ممیزی اماکن و بنادر، بازرسی شناورها قبل از شروع سفرهای دریایى نوروزی و انجام تمهیدات لازم به منظور افزایش ظرفیت مسافری از فعالیت‌های عمده این کمیته در راستای آماده‌سازی برای جابه‌جایی ایمن و مطلوب مسافران دریایی در ایام نوروز است.

بازرسی‌ متمرکز از شناورهای مسافری

عباس نژاد با اشاره به اینکه برنامه‌ریزی لازم برای کنترل مسیرهای تردد، اسکله‌ها، پایانه‌ها و ترمینال‌های مسافری برای ایام نوروز انجام شده و یا در حال انجام است، گفت: با توجه به اینکه سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع دریایی کشور مسئولیت حفظ جان افراد در دریا و ایمنی تردد شناور‌ها را طبق مقررات ملی و بین‌المللی برعهده دارد از ابتدای دی ماه سال جاری، بازرسی‌های متمرکز از شناورهای مسافری انجام شده تا اشکالات فنی رفع شود و در ایام نوروز ترددها بدون هیچ نقصی صورت گیرد، ضمن آنکه کنترل ایمنی شناورها نیز در حال انجام است.

هیچ شناوری بدون تأییدیه ایمنی نمی‌تواند تردد کند

وى ادامه داد: هیچ شناوری بدون تأییدیه ایمنی نمی‌تواند تردد کند و همه اقدامات لازم در راستای آماده‌سازی هرچه بیشتر شناورها براى تردد‌های سنگین در ایام نوروز در حال انجام است.

معاون امور  دریایى با اشاره به اینکه تعداد شناورهای درگیر در طرح ایمنی سفرهای دریایی حدود ٥٠ شناور و با حدود ٧٠٠٠ صندلى است، اظهار داشت: در دو سال گذشته سفرهاى دریایی به علت شیوع ویروس کرونا همانند سایر شقوق حمل و نقل تحت الشعاع قرار گرفت و محدودیت های کرونایی اعلام شده از سوی ستاد ملى مقابله با کرونا، در پایانه های مسافری و اسکله های گردشگری اعمال شد.

وی افزود: با توجه به احتمال اتمام واکسیناسیون هموطنان تا پایان سال جارى، انتظار می رود در نوروز ١٤٠١ عده ای زیادی از هموطنان به جهت استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل موجود در مناطق ساحلی قصد سفر به این مناطق را داشته باشند.

عباس‌نژاد با اشاره به اینکه پایش و غربالگری سلامت مسافران و خدمه شناورهای مسافری در تمامى مبادی حرکتى مدنظر قرار مى گیرد، عنوان کرد: توزیع اقلام بهداشتی و خودمحافظتی بین مسافران و عوامل مستقر در پایانه های مسافری و گردشگری از دیگر پروتکل‌هایی است که همواره از سوی سازمان بنادر و دریانوردی انجام شده است.

معاون امور دریایى سازمان بنادر و دریانوردى با بیان اینکه همه دستورالعمل های صادره از سوی وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا به بنادر مسافری و شرکت‌های مسئول ابلاغ شده است و بر حسن اجرای آنها نظارت می شود، گفت: اتصال به سامانه ماسک از دیگر اقدامات مهم این سازمان است به گونه‌ای که سامانه یکپارچه فروش بلیت از سال گذشته به سامانه ماسک وزارت بهداشت متصل شد و در ٢ مرحله (زمان خرید بلیت و سوار شدن مسافران به شناوران) وضعیت تست مسافران بررسی مى شود و امکان تهیه بلیت و سوار شدن به شناوران برای مسافرانی با تست کووید۱۹ مثبت، مقدور نخواهد بود.

وی ادامه داد: به منظور اجرای طرح مدیریت و کنترل هوشمند کرونا، بستر لازم از سوی شرکت‌های فروش بلیت جهت اتصال به سامانه امید (سکوی مدیریت هوشمند بیماری کرونا) انجام شده و به محض ایجاد دسترسى، اقدامات لازم انجام خواهد شد.

طرح تسهیل سفرهای دریایى نوروز ١٤٠١ منوط به تصویب ستاد ملى مقابله با کرونا

وى با اشاره به اینکه طرح تسهیل سفرهای دریایى در نوروز ١٤٠١ منوط به تصویب و ابلاغ ستاد ملى کرونا است، اظهار داشت: در صورت برقراری مسافرت های دریایی، ضرورت دارد مسافران نوروزی صرفا از بنادر و شناورهای مجاز و تحت نظر سازمان بنادر و دریانوردی برای سفر دریایی خود استفاده کنند و برای مسافرت‌های دریایی از محل‌هایی که غیرمجاز است یا از شناورهای غیرمجاز ‌استفاده نکنند تا در ایام نوروز دچار مشکل نشوند.

معاون امور دریایى سازمان بنادر افزود: در عین حال هماهنگی لازم با مسئولان کشوری و استانی در حال انجام است تا مردم از مبادی مجاز مورد نظر سازمان بنادر و دریانوردی تردد کنند.

تماس با شماره تلفن ١٥٥٠ در صورت بروز هرگونه سانحه

عباس‌‌نژاد تاکید کرد: مسافران هنگام سفر حتما از تجهیزات ایمنی دریانوردی نظیر جلیقه نجات استفاده کنند تا در نوروز پیش رو سفرها بدون حادثه انجام شود؛ در صورت بروز هر گونه سانحه دریایی، شماره تلفن ١٥٥٠ در استان‌های ساحلی کشور بدون نیاز به گرفتن پیش شماره به مرکز هماهنگی جستجو و نجات دریایی وصل می شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: حسین عباس نژاد سفر دریایی سفر نوروزی خبرگزاری فارس خبر نوروز 1401 سازمان بنادر و دریانوردى سازمان بنادر و دریانوردی حال انجام سفرهای دریایی ایام نوروز معاون امور پایانه ها انجام شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۹۹۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن

تین نیوز

بنادر نسل سوم یا بنادر نوین از اهمیت بالایی برخوردار هستند و می توانند به طور موثر در توسعه حمل و نقل دریایی و تجارت بین المللی کشورها کمک کنند. در ایران، توجه به توسعه بنادر نسل سوم در سال های اخیر افزایش یافته است اما هنوز به سمت ایجاد و یا اصلاح این بنادر نیستیم.

باید به سمت ایجاد بنادر «نسل سوم» برویم


به گزارش تین نیوز به نقل از سی نیوز، بنابر تحلیل های صورت گرفته، بازار حمل و نقل دریایی جهانی به سمت رونق و توسعه پیش می رود و کشورهای رقیب در حمل و نقل دریایی از فناوری های مدرن بهره می برند. از این رو، ایران به منظور حفظ و افزایش رقابت پذیری در این حوزه، نیازمند به سرمایه گذاری در بنادر نسل سوم است.
این بنادر معمولاً دارای تجهیزات پیشرفته تری هستند و امکانات بارگیری و تخلیه بهینه تری را فراهم می کنند.

در اینجا چند نکته مهم در مورد بنادر نوین که باید روی آنها بسیار کار کرد مطرح می کنم:

 پهلوگاه های عمیق تر و اسکله های پیشرفته: بنادر نسل سوم دارای پهلوگاه های عمیق تر و اسکله های با تجهیزات پیشرفته تری هستند که به کشتی های بزرگتر اجازه می دهند در آنها وارد شوند. این امکانات باعث افزایش کارایی و کاهش هزینه های حمل و نقل می شوند.

 تسهیلات بارگیری و تخلیه مدرن: بنادر نسل سوم دارای تسهیلات بارگیری و تخلیه با فناوری های پیشرفته مانند جرثقیل های بارگیری اتوماتیک و سیستم های کنترل بارندگی هستند که عملیات حمل و نقل را سریع تر و کارآمدتر می کنند.

توسعه بنادر مخصوص صادرات و واردات: این بنادر به توسعه تجارت بین المللی کمک می کنند و نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور ایفا می کنند.

توسعه بنادر با رویکرد بین المللی:  این بنادر از استانداردها و قوانین بین المللی استفاده می کنند و به عنوان گره های حمل و نقل بین المللی عمل می کنند.

بنادر دیجیتالی:

سیستم های هوشمند و اتوماسیون: بنادر دیجیتالی از سیستم های هوشمند و اتوماسیون استفاده می کنند که به طور خودکار فرآیندهای مختلف مانند بارگیری، تخلیه، و کنترل ترافیک کشتی ها را مدیریت می کنند. این سیستم ها باعث بهبود کارایی و افزایش امنیت و دقت عملیات می شوند.

ارتباطات مبتنی بر داده: بنادر دیجیتالی از ارتباطات مبتنی بر داده استفاده می کنند که امکان انتقال اطلاعات به صورت سریع و دقیق بین مختلف قسمت های بندر، کشتی ها، و مراکز مختلف مانند گمرک و پلیس دریایی را فراهم می کنند.

پایگاه داده های ترافیک دریایی: بنادر دیجیتالی از پایگاه داده های ترافیک دریایی استفاده می کنند که به مدیران بنادر اطلاعات دقیقی در مورد ترافیک کشتی ها، بارگیری و تخلیه، و وضعیت دیگر عملیات بندری را ارائه می دهند. این اطلاعات به مدیران کمک می کنند تا تصمیمات بهتری در مورد مدیریت بندر بگیرند.

پلتفرم های اینترنت اشیا (IoT): بنادر دیجیتالی از پلتفرم های اینترنت اشیا استفاده می کنند که به آنها امکان می دهد تا از راه دور دستگاه ها و تجهیزات مختلف بندر را مدیریت و کنترل کنند، مانند سیستم های نورپردازی، دوربین های مداربسته، و تجهیزات امنیتی.

نقش بنادر دیجیتالی در توسعه حمل و نقل دریایی:

افزایش کارایی و کاهش هزینه ها: بنادر دیجیتالی با بهبود عملکرد و کارایی عملیات بندری، به کاهش هزینه ها و زمان های انتظار برای کشتی ها و کاهش هزینه های ناشی از تأخیرها کمک می کنند.

افزایش امنیت: با استفاده از سیستم های هوشمند و ارتباطات مبتنی بر داده، بنادر دیجیتالی امکانات امنیتی بهتری را فراهم می کنند که به حفظ امنیت عملیات بندری کمک می کنند.

تسهیلات بیشتر برای کاربران: بنادر دیجیتالی با فراهم کردن سیستم های هوشمند و خدمات آنلاین، تسهیلات بیشتری برای کشتی ها، مسافران، و مشتریان بندر فراهم می کنند.دولت و مسئولان باید با تمرکز بر توسعه بنادر نسل سوم، اقدامات لازم را برای ایجاد بنادر هوشمند و مدرن در سراسر کشور به عمل آورند تا ایران به یکی از قطب های مهم حمل و نقل دریایی در منطقه تبدیل شود. این توسعه ها نه تنها به رشد اقتصادی کشور کمک می کنند بلکه به افزایش امنیت دریایی، حفظ محیط زیست دریاها و کاهش ترافیک و آلودگی هوا نیز کمک خواهند کرد. بنابراین، توسعه بنادر نسل سوم نه تنها به منافع اقتصادی بلکه به بهبود کیفیت زندگی مردم نیز می تواند کمک کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن
  • خط مسافری دریایی خرمشهر - بصره به زودی راه‌اندازی می‌شود
  • شمارش معکوس راه اندازی خط مسافربری دریایی خرمشهر به بصره
  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • ۱۴ عملیات مقابله با آلودگی‌های دریایی در استان بوشهر انجام شد
  • بهبود شاخص ایمنی عملیات بندری بنادر کشور/ افزایش ضریب ایمنی بندرانزلی
  • آغاز فعالیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • افزایش حضور روانشناسان در بخش‌های مختلف پلیس
  • نظارت مدیریت بحران بر ایمنی نمایشگاه کتاب تهران
  •  تاکید بر افزایش همکاری‌های بنادر گلستان و بندر امیرآباد