Web Analytics Made Easy - Statcounter

تکمیل شبکه ملی اطلاعات، موثرترین و ارزان ترین راهکار برای مقابله با تهدیدات علیه زیرساخت های حیاتی کشور در فضای سایبر محسوب می شود. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ امروزه به دلیل توسعه فناوری اطلاعات و اهمیت آن در سهولت انجام امور محوله، تلاش­ های وافری در راستای به کارگیری امکانات سخت افزاری و نرم افزاری در زیرساخت­ ها صورت گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند این اتفاق می تواند نوید از سهولت و سرعت در انجام امور دهد، اما نباید فراموش کرد که فضای سایبری به عنون فضای تبادل ارتباطات و اطلاعات، ضمن برخورداری از مواهب خود دارای مخاطراتی نیز می باشد. فضای سایبری به عنوان قلمرو پنجم پس از زمین، آسمان، دریا و فضا نقش تعیین کننده ای در اجرای وظایف معمول زیرساخت های حیاتی و حساس از جمله تداوم خدمات مانند تأمین آب، برق و گاز و یا بهداشت و درمان دارد.

باید توجه داشت رشد سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان موجب تشدید تهدیدهای متوجه زیرساخت های حیاتی و حساس کشورها شده است. در بسیاری از مواقع مدیران تنها به مزایای توسعه این فناوری می­ اندیشند و کمتر توجهی به ابعاد مخاطره آمیز آن دارند. از آنجا که مخاطرات سایبری تا زمان وقوع آن در حالت خاموش و نهفته است، امکان تشخیص و شناسایی مخاطرات به آسانی ممکن نیست.

در اهمیت این موضوع باید افزود زیرساخت های حیاتی و حساس در کشور در حکم ستون های سقف جامعه محسوب می شوند. این زیرساخت ها باید امن، پایدار  غیرقابل تزلزل باشند؛ چرا که تزلزل آنها به معنای فروریختن سقف جامعه است. برای مثال قطع شریان گاز در برخی از کشورهای دنیا می تواند به موجب وابستگی متقابل زیرساخت ها به یکدیگر منجر به قطع و یا اختلال در برقراری جریان برق در بخش هایی از کشور شود. مواردی مانند قطع برق 21 استان در ونزوئلا از طریق حملات سایبری که مانع چرخش توربین ها و تولید برق شد و یا حمله سایبری به کوه فولاد آلمان که مانع قطع به موقع جریان تولید حرارت در کوره و در نتیجه انفجار کوره و کشته شدن چند تن از کارگران شد و یا حمله سایبری آمریکا با استفاده از بمب های منطقی به خطوط اصلی انتقال گاز روسیه و در نهایت حمله سایبری با ویروس استاکس نت به تاسیسات غنی سازی نطنز همگی مواردی است که در دوره های اخیر رویداده و حاکی از قدرت عرصه پنجم درگیری های بشری بعد از عرصه های زمینی، هوایی، دریایی و فضایی است.

البته نباید فراموش کرد که عملکرد زیرساخت های حیاتی و حساس در فضای سایبری به گونه ای است که بین آنها وابستگی متقابل وجود دارد. به عبارتی در صورت تهدید یک زیرساخت احتمال سرایت تهدید به سایر زیرساخت ها نیز وجود دارد. ایجاد هر گونه اختلال و یا توقف در کارکرد هر یک از زیرساخت های حیاتی و حساس جامعه با توجه به وابستگی متقابل زیرساخت ها به یکدیگر به سرعت به سایر زیرساخت ها سرایت کرده و در مدت کوتاهی کارکردهای جامعه را مانند وابستگی به انرژی گاز، برق و خدمات وابسته به آن مانند بهداشت، درمان، آموزش، مالی و بانکی، ارتباطات و حمل و نقل تحت تاثیر مستقیم قرار می دهد، تا جایی که تداوم ارائه خدمات اجتماعی غیرممکن می شود و هر آن باید انتظار وقوع بحران های شدید اجتماعی با ابعاد امنیتی را داشت. از این رو شناخت مخاطرات زیرساخت ها ناشی از فضای سایبری بسیار مهم است؛ چرا که این شناخت کمک می کند تا مدیریت ریسک مبتنی بر سطح تهدیدها در زیرساخت ها اعمال شود و اولویت بندی اقدامات بر اساس سطح آسیب پذیری ها صورت گیرد. البته حفاظت کل زیرساخت ها امری غیرممکن است، اما با شناخت نقاط حساس و سطح تاثیر آسیب ها می توان اولویت بندی لازم را صورت داد.

زیرساخت های حیاتی و حساس در یک طبقه بندی به 16 مورد تقسیم شده است. این 16 مورد عبارت است از: زیرساخت های شیمیایی، تجاری، ارتباطات، صنایع تولیدات حساس، سدها، صنایع نظامی، انرژی، خدمات ضروری، مالی، صنایع غذایی و کشاورزی، تاسیسات دولتی، بهداشتی، رآکتورهای هسته ای و زباله های هسته ای، فناوری اطلاعات، شبکه حمل و نقل و شبکه آبرسانی و فاضلاب. در حال حاضر 16 زیرساختی که نام برده شد، هر یک تا حدی به فضا سایبری وابسته اند. این وابستگی ضمن آنکه می تواند عاملی برای تسهیل فعالیت زیرساخت ها در ارائه خدمات به مشتریان خود باشد، می تواند بستری برای شکل گیری تهدیدهای متنوع نیز باشد. به اذعان کارشناسان رعایت پدافند غیرعامل با تحقق و تکمیل شبکه ملی اطلاعات را می توان از راهکارهای موثر، ارزان و احتیاط آمیز برای کاهش تهدیدات علیه زیرساخت های حیاتی کشور در فضای سایبر دانست که در سال های اخیر همواره مدنظر رهبر معظم انقلاب قرار داشته است.

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»|تحقق حاکمیت ملی بر فضای سایبری از مصادیق بارز غیرت دینی استفضای مجازی، تهدید یا فرصت؟|دلایل بزه دیدگی کودکان و نوجوانان در فضای سایبر/ راهکار مقابله چیست؟فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟|رویارویی با سلطه دشمن بر فضای مجازی با تکمیل شبکه ملی اطلاعات«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»| مهمترین چالش تحقق رشد 10 درصدی اقتصاد دیجیتال چیست؟

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فضای مجازی فضای مجازی تکمیل شبکه ملی اطلاعات تهدید یا فرصت فضای سایبری فضای مجازی زیرساخت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۵۸۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان شوید

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان؛ جهت عضویت در کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان در پیام رسان بله کافیست عدد ۱۷۱ را به شماره ۱۰۰۰۵۸۸۲ پیامک کنید.

نشانی کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان در سایر پیام رسان‌های داخلی به شرح زیر است:

splus.ir/Tv_Golestan
eitaa.com/Tv_Golestan
https://rubika.ir/Tv_Golestan
https://ble.ir/Tv_Golestan
http://Golestan.irib.ir
@Tv_Golestan

دیگر خبرها

  • محمد رهبری، پژوهشگر شبکه‌های اجتماعی: گشت ارشاد بیشتر از حمله ایران به اسراییل مورد توجه قرار گرفت/ جامعه از زمان ماجرای مادر قمی به مسأله حجاب حساس شده/ در ایتا یک جزیره جدا از جامعه شکل گرفته است
  • حمله سگ ولگرد به پسر بچه ۱۲ ساله در کرج
  • نگاهی به آسیب‌های نوپدید فضای مجازی
  • عضو کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان شوید
  • پیوستن رهبران فناوری دنیا به هیئت فدرال ایمنی هوش مصنوعی آمریکا
  • سوژه جدید فضای مجازی؛ اشک‌های سردار رادان در قم بعد از یک شعار! | فیلم
  • تکمیل زیرساخت‌های محافظت از غار باستانی زل هستیجان
  • بیش از ۹۵ درصد زیرساخت عمرانی در بافت بوشهر تکمیل شد
  • معرفی متخلفان فضای مجازی در قم به مراجع قضایی
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود