Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-07@06:18:18 GMT

کدام جرایم باعث «سوء سابقه» می‌ شود؟

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۰۶۱۰۱

کدام جرایم باعث «سوء سابقه» می‌ شود؟

اقتصادآنلاین - طه سراج‌الحق ؛ سوء سابقه کیفری، وضعیتی است که صرفا در برخی جرایم برای مرتکبان پدید می‌آید و موجب می‌شود که مرتکب، از یک‌سری حقوق اجتماعی مثل اشتغال به برخی مشاغل محروم شود.

نکته مهم این است که صرف داشتن یک پرونده قضایی، حتی اگر مربوط به جرمی باشد که موجب سوء سابقه می‌شود، باعث محرومیت از حقوق اجتماعی نیست و سوء سابقه فقط بعد از صدور حکم محکومیت قطعی، ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته بعدی این است که جرم ارتکابی حتما باید عمدی باشد تا موجب سوء سابقه شود بنابراین جرایمی مثل تصادف رانندگی منتهی به مرگ یا هر جرم‌ غیرعمدی دیگری نمی‌تواند کسی را از حقوق اجتماعی محروم کند.

طبق قانون، محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، به ترتیب زیر باعث محرومیت از حقوق اجتماعی یا همان سوال سابقه می‌شود:

الف - هفت سال در محکومیت به مجازات اعدام و حبس ابد از تاریخ توقف اجرا. مثلا اگر کسی به قصاص محکوم شود و بتواند رضایت اولیای دم را بگیرد، به مدت ۷ سال از زمان توقف اجرای حکم قصاص، از حقوق اجتماعی محروم خواهد بود.

ب - سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت واردشده بیش از نصف دیه باشد، نفی بلد (تبعید) و حبس تا درجه چهار یعنی از پنج سال و یک روز تا بیش از ۲۵ سال

پ - دو سال در محکومیت به شلاق حدی مثل شلاق بابت نوشیدن مشروب، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت واردشده نصف دیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج یعنی از دو سال و یک روز تا پنج سال

البته در غیر این موارد هم محکومیت افراد در پیشینه کیفری درج می‌شود اما در گواهی‌های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی‌شود مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات.

در جرایم قابل گذشت هم در صورتی که شاکی‌ رضایت بدهد، سوء سابقه از بین می‌رود.

در عفو و آزادی مشروط، پس از گذشت مدت‌هایی که ذکر شد، از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط، سوء سابقه رفع می‌شود.

محکوم در مدت‌زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم، همچنان دارای سوء سابقه است.

اما سوء سابقه، چه محرومیت‌هایی را به دنبال دارد؟

کسی‌که سوء سابقه دارد، از این حقوق محروم است:

الف - داوطلب‌شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا

ب - عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیأت دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور

پ - تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری

ت - انتخاب‌شدن یا عضویت در انجمن‌ها، شوراها، احزاب و جمعیت‌ها به موجب قانون یا با رأی مردم

ث - عضویت در هیأت‌های منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف

ج - اشتغال به عنوان مدیر مسئول یا سردبیر رسانه‌های گروهی

چ - استخدام یا اشتغال در کلیه دستگاه‌های حکومتی اعم از قوای سه‌گانه و سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به آنها، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری، شهرداریها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومی

ح - اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری

خ - انتخاب‌شدن به سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا متصدی موقوفات عام

د - انتخاب.شدن به سمت داوری یا کارشناسی در مراجع رسمی

ذ - استفاده از نشان‌های دولتی و عناوین افتخاری

ر - تأسیس، اداره یا عضویت در هیأت مدیره شرکت‌های دولتی، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا مؤسسه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی

گرچه سوء سابقه زمان دارد اما کسی که مرتکب جرایم مشمول سوء سابقه می‌شود، استثنائا حتی بعد از زمان‌های مذکور تا آخر عمر نمی‌تواند مشاغل بندهای «الف»، «ب» و «پ» را داشته باشد.

با وجود همه این موارد، یادتان باشد که فراتر از آنچه در قانون ذکر شده، دید عموم مردم نسبت به کسی که پرونده‌ قضایی دارد یا از او شکایتی شده، چندان مثبت نیست و ترجیح می‌دهند مثلا کارمندی را استخدام کنند که حاشیه خاصی نداشته باشد و اصطلاحا آدم بی‌دردسری باشد. پس سعی کنید برای زندگی راحت‌تر و آزادی بیشتر، سراغ کارهای دردسرساز نروید!

 

این مطلب برایم مفید است بلی ۰ نفر این پست را پسندیده اند

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: جرم حبس دادسرا صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران کارشناسی سوء سابقه کیفری حقوق اجتماعی سوء سابقه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۶۱۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محکومیت قاچاقچی الکل صنعتی

میثم روحی رئیس شعبه ششم تعزیرات حکومتی ساری گفت: پرونده قاچاق سه بشکه ۲۲۰ لیتری الکل صنعتی به ارزش ۵۰۰ میلیون ریال در شعبه ششم بدوی تعزیرات حکومتی شهرستان ساری رسیدگی شد.

او افزود: شعبه با توجه به مدارک موجود در پرونده و استعلام از دانشگاه علوم پزشکی اتهام انتسابی را محرز و متهم راعلاوه بر ضبط کالا به پرداخت یک میلیارد ریال جزای نقدی معادل دو برابر ارزش کالا محکوم کرد.

روحی گفت: ماموران نیروی انتظامی در بازرسی از یک خودرو الکل قاچاق را کشف و گزارش این تخلف را برای رسیدگی و اعمال قانون به تعزیرات حکومتی ارسال کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • بنو و پرداخت مبلغ محکومیت سنگین!
  • محکومیت قاچاقچی الکل صنعتی
  • محکومیت قاچاقچی سوخت در مهریز
  • حقوق کدام یک از ایثارگران امسال افزایش داشت؟
  • حقوق کدام یک از ایثارگران در سال ۱۴۰۳ افزایش داشت؟
  • زمان افزایش ۹۰ درصدی حقوق بازنشستگان مشخص شد/ رییس کمیسیون تلفیق بودجه درباره همسان‌سازی حقوق چه گفت؟
  • آغاز نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان/ زمان متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تعیین شد/ دلایل متعددی برای رد صلاحیت حسن روحانی وجود دارد
  • بهترین فصل برای سفر به جنوب کشور کدام است؟
  • آیت‌الله حسینی همدانی: هنوز سران بعضی کشورها که باید در خط مقدم مبارزه با اسرائیل باشند خوابند/ دانشجویان باطن حقوق بشر آمریکایی را نمایان کردند/ هیچ‌کدام از رسانه‌هایشان نمی‌توانند برخورد پلیس را عادی جلوه دهند
  • زمان بازنگری اساسی در تعریف حقوق بین‌الملل