Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-08@20:31:47 GMT

زخم‌هایی که جوش خورده‌اند

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۰۹۸۴۱

زخم‌هایی که جوش خورده‌اند

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله - علیرضا رأفتی: آدمی‌زاد به فراموش‌کاری‌اش زنده است. همین فراموش‌کاری مثل جراحی که با دقت پنس را داخل شکاف می‌برد و گلوله را از بدن انسان می‌کشد بیرون، پوکه خاطرات غم‌انگیز را از بدن آدم خارج می‌کند و بعد از مدت‌ها هم دیگر حتی جای زخم، آن چنان به هم جوش می‌خورد که انگار نه انگار گلوله‌ای بوده و خاطره‌ای.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اصلاً همین که اگر شما بخواهید یک سفر تفریحی به جزایر جنوبی ایران داشته باشید، مسئول فروش تور با روی خوش و لبخند به شما می‌گوید: «از جاذبه‌های گردشگری هرمز و قشم می‌تونم به چندتا قلعه پرتغالی اشاره کنم که واقعاً دیدنیه…» جوش خوردن جای گلوله باعث می‌شود به خون در شیشه شده اجدادت و خاک در توبره شده سرزمینت بگویی «جاذبه گردشگری» و تأکید کنی که ارزش دیدن دارد.

از امروز در مجله مهر پرونده‌ای را باز می‌کنیم که کارش چنگ انداختن به زخم‌هایی است که جوش خورده‌اند و از یاد رفته‌اند. چرا که اگر آدم زخم‌های قدیمی‌اش را فراموش کند، تنش را برای خوردن زخم‌های تازه آماده کرده است. از امروز تا بیست و دوم بهمن با مطالب پیوسته پرونده «غرب وحشی» مجله مهر به مرور زخم‌هایی می‌پردازیم که مردم ایران از قدرت‌های استعمارگر غربی خورده‌اند.

قلعه‌هایی با معماری اروپایی در جنوب ایران وجود دارند که حالا دیگر به جاذبه‌های گردشگری این مناطق تبدیل شده‌اند اما پشت هر کدام‌شان قصه‌ای از اشغال و تجاوز هست.

پرتغالی‌ها اولین استعمارگرانی بودند که از غرب راه‌شان را به خلیج فارس کشیدند. اواخر قرن پانزدهم میلادی از بندری در موازمبیک گذشتند و راه هند و ایران را گرفتند. سال ۱۵۰۷ بود که هرمز توسط پرتغالی‌ها اشغال شد. البته که هرمزی که از آن صحبت می‌کنیم، تنها جزیره هرمز امروزی نیست. منظور حکومت محلی هرمز زیر پرچم پادشاهی صفویه است که بخش زیادی از هرمزگان امروزی و بخشی از سواحل جنوبی خلیج فارس که امروزه در مرزهای سیاسی امارات و عمان است را شامل می‌شد. حکومت هرمز از نظر سیاسی و حاکمیتی تحت فرمان حکومت مرکزی ایران بود که تازه پرچم صفویه بالای سر آن به اهتزاز درآمده بود. مردم هرمز اکثراً ایرانی بودند و فارسی حرف می‌زدند.

حکومت هرمز توسط پرتغالی‌ها فروپاشید و این شروع ظلم صد و چند ساله پرتغالی‌ها بر مردم هرمزگان بود. هر چند سال یک‌بار مردم که از ظلم و استبداد غربی‌ها به ستوه آمده بودند، می‌شوریدند و تلاشی در جهت بیرون راندن پرتغالی‌ها می‌کردند اما به در شیشه کردن بیشتر خون‌شان می‌انجامید و دوباره پرتغالی‌ها عرصه را بر مردم تنگ‌تر می‌کردند. تا اینکه در سال ۱۶۲۲ و امام‌قلی خان توانست هرمز را از اشغال پرتغالی‌ها خارج کند.

شاید گمان اینکه در آن دوره ایران نیروی دریایی منسجم و توان دفاعی مناسبی نداشته سراغ‌تان بیاید و بگویید این ماجراها برای آن دوره است و از وقتی ایران نیروی نظامی منسجم پیدا کرد دیگر خبری از قلعه‌های نظامی اجنبی‌ها در سرزمین ما نبود. اما باید گفت که پایگاه نظامی انگلیسی‌ها در جزیره تنب بزرگ صدها سال بعد از قلعه پرتغالی‌ها در هرمز و قشم ساخته شده است. به دلیل اینکه جزیره تنب بزرگ در حال حاضر توریستی نیست، عوام مردم با قلعه انگلیسی‌های آن آشنا نیستند اما در واقع انگلیس بعد از آنکه از اواسط قرن نوزدهم میلادی جزایر ایرانی خلیج فارس را اشغال کرد، دست به احداث پایگاه‌های نظامی در این جزایر زد. دولت انگلیس برای اینکه بتواند راحت‌تر در این جزایر نفوذ داشته باشد و از طرفی برچسب اشغالگر بودن را برای خود نخرد، پس از اشغال جزایر، جزیره بوموسی را به شیخ شارجه واگذار کرد و جزایر تنب بزرگ و کوچک را به شیخ رأس الخیمه. مسئله مناقشه جزایر سه گانه بین ایران و امارات متحده عربی هم برمی‌گردد به همان استخوانی که انگلیسی‌ها لای این زخم گذاشتند و رفتند.

در گزارش‌های ساواک در دهه چهل شمسی آمده که وقتی مأمور ساواک برای سرکشی به جزیره تنب بزرگ رفت، یک گروه نظامی انگلیسی بر سر لنج‌شان ریختند و به تحقیرآمیزترین روش‌ها آن‌ها را بازخواست کردند که نام‌شان چیست و از کجا آمده‌اند و به کجا می‌روند. حتی سربازهای انگلیسی افسر ساواک را خانه به خانه بردند و از اهالی جزیره پرسیدند که آیا او را می‌شناسند یا خیر و حتی تا مواد غذایی داخل لنج را هم بیرون ریخته و گشتند. این ماجراها برای چند قرن گذشته نیست. در همین قرنی که رو به اتمام است، انگلیسی‌ها افسر ارشد حکومت ایران را در خاک خودش بازخواست می‌کردند و در قلعه‌شان در تنب بزرگ لم می‌دادند و امواج خلیج فارس را تماشا می‌کردند.

قلعه‌های تاریخی جنوب ایران، در واقع جای زخم‌هایی‌اند که دیگر جوش خورده‌اند و عادی جلوه می‌کنند.

کد خبر 5407044 علیرضا رافتی

منبع: مهر

کلیدواژه: قلعه پرتغالی های هرمز استانداری هرمزگان هرمزگان قشم پرتغال استعمار خلیج فارس انگلیس بریتانیا جزیره هرمز تنب بزرگ تنب کوچک جزیره ابوموسی صفحه اول روزنامه ها دکه روزنامه صفحه اول روزنامه های ورزشی پادکست صفحه اول روزنامه های اقتصادی صفحه اول روزنامه های استان ها فلسطین مادر شهید حراج تهران تخریب منازل فلسطینی ها ساختمان پلاسکو رژیم صهیونیستی استعمار انگلیسی ها پرتغالی ها خورده اند خلیج فارس زخم هایی تنب بزرگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۹۸۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار پرتغال به رقبا: ما رونالدو را داریم! (عکس)‏

به گزارش "ورزش سه"، تا چند هفته دیگر همه لیگ‌های باشگاهی ‏فوتبال به پایان رسیده و نگاه‌ها به دومین تورنمنت ملی بزرگ فوتبال، ‏یورو، دوخته خواهد شد. ‏

کریستیانو رونالدو، ستاره بزرگ پرتغالی، امروز با پوشیدن پیراهن تیم ‏ملی کشورش مقابل دوربینها قرار گرفت و این برای هیجان‌زده کردن ‏همه فوتبال‌دوستان کافی بود. پیراهنی که این اسطوره پرتغالی در ‏یورو 2024 به تن خواهد کرد. ‏

جام جهانی 2022 برای سی آر سون و هوادارانش آنطور که انتظار ‏داشتند پیش نرفت و او در یک‌چهارم نهایی با تورنمنت خداحافظی ‏کرد. یوروی امسال فرصت دیگری است تا رونالدو و پرتغال برای فتح ‏یک جام بزرگ تلاش کنند. ‏

رونالدو با فتح این جام بیگانه نیست و در سال 2016 قهرمانی اروپا را ‏تجربه کرده است. هشت سال از آن روزها گذشته ولی کریستیانو ‏همچنان باارزش‌ترین دارایی تیم ملی پرتغال است. ‏

به همین خاطر بود که فدراسیون فوتبال پرتغال برای نمایش پیراهن ‏جدیدش و به رخ کشیدن آمادگی فوتبال این کشور برای شرکت در ‏یورو امروز کریستیانو رونالدو را جلوی دوربین گذاشت. ‏

دیگر خبرها

  • ناصر الخلیفی، مرد پروژه‌های شکست‌خورده!‏
  • جدیدترین واکنش پرتغالی‌ها به انتقال طارمی به اینتر
  • تصویری از تیپ متفاوت بن‌سلمان که میلیونی بازدید خورده
  • ببینید | اولین واکنش دولت رئیسی به خبر فروش خاک جزیره هرمز
  • طرح مطالعاتی جزایر لارک و بوموسی آغاز می شود
  • شبکه آبرسانی جزیره هرمز نوسازی می‌شود
  • (تصاویر) قلعه‌ای در ایران قدیمی‌ترین بانک جهان است
  • هشدار پرتغال به رقبا: ما رونالدو را داریم! (عکس)‏
  • حل مسائل نرم افزاری و سخت افزاری هرمز اولویت مدیران دولتی است
  • افتتاح سد قیز قلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان