Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه پرچم کشورهای قلدر فرامنطقه در حال پایین آمدن است گفت: ایران یکی از بزرگترین بازیگران منطقه اقیانوس هند است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، شهرام ایرانی در پنجمین کنفرانس بین‌المللی اقیانوس شناسی خلیج فارس با شعار توسعه دریامحور اظهار کرد: 90 درصد حمل و نقل جهان از طریق دریا انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین 80 درصد کشورها در اطراف اقیانوس‌ها قرار دارند و 70 درصد سطح اقیانوس‌هاست.

وی ادامه داد: در حاشیه اقیانوس هفند 577 بندر فعال داریم که سهم ایران از این تعداد مناسب نیست و باید برای افزایش سهم کشورمان تلاش کنیم.

فرمانده نیروی دریایی ارتش بیان کرد: امارات در حال حاضر 12 بندر اصلی دارد و ما 9 بندر. باید تلاش کنیم در آینده تعداد بنادر اصلی کشور را افزایش دهیم.

ایرانی با تاکید بر اینکه نکته مهم بحث دریا امنیت آن است افزود: دریا برای ایران به عنوان یک مزیت دسترسی به شمار می‌رود. باید به این نکته توجه کنیم که تهدید ایران دریایی است و حضور ناموزون کشورهای دیگر نیز به همین گونه است. واقعیت آن است که هر کس اقیانوس هند را تحت کنترل داشته باشد مالک هفت دریاست و سرنوشت دنیا را رقم خواهد زد.

وی با بیان اینکه نیروی دریایی ارتش ماموریت‌های فراوانی در آب‌های آزاد دارد یکی از آن اسکورت شناورها در کانال سوئز است گفت: ایران پل ارتباطی 4 قاره است و مزیت دسترسی  ایران به دریا کاملا گویاست. کشورهایی که به دریا دسترسی ندارند در زندان هستند. برخی از این کشورها در حوزه ژئوپولتیک ایران قرار دارند.

وی با بیان اینکه 6 حوزه ژئوپولوتیکی در اطراف ایران است که در آنها حضور داریم یادآور شد ما به کشورهایی دسترسی داریم که به دریا دسترسی ندارند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به اینکه در حوزه اقیانوس هند خلاء ساختاری وجود دارد اظهار کرد: در اقیانوس هند ایران مستقل است که در این شرایط با دشمنان قسم خورده‌ای مواجه هستیم.

ایرانی با بیان اینکه بیشترین جمعیت را در منطقه داریم، گفت: متاسفانه ما رکورددار اعظم توسعه دریایی هستیم.

وی با بیان اینکه اقیانوس هند به دلیل تردد بالا آلوده‌ترین اقیانوس است به وجود چالش قدرت سیاسی در این منطقه اشاره کرد و افزود: قرن‌هاست که استکبار به دنبال ایجاد چالش در این منطقه است علاوه بر این در این منطقه با ما با خلاء قدرت صنعتی روبرو هستیم که قطعا با تلاش‌های صورت گرفته در آینده‌ای نزدیک می‌توانیم به یک قدرت صنعتی دریایی تبدیل شویم.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با یادآوری اینکه در محدوده اقیانوس هند اتحادیه اقتصادی قدرتمندی نداریم گفت: آلودگی دریایی، تروریسم دریایی، ماهیگری غیرقانونی و ... از جمله مسائلی است که با آن در این منطقه روبرو هستیم و تلاش می‌کنیم این مسائل را کنترل کنیم.

ایرانی با اشاره به اینکه اقیانوس هند بهشت دزدان دریایی است یادآور شد: با وجود تمام مسائل موجود در این منطقه و وجود بازیگران فرامنطقه‌ای فراوان، پرچم کشورهای قلدر در حال پایین‌ آمدن است و ما در حال عقب زدن دشمن هستیم.

وی یکی دیگر از مسائل کشور را غارت منابع دریایی در زیرسطح عنوان کرد گفت: شاهد هستیم که در 300 تا 400 مایلی ایران کشورهای دیگر با تشکیل شرکت‌های چند ملیتی در حال غارت منابع دریایی هستند. آنها برای اینکه یقه‌شان را نگیریم از شرکت‌های چند ملیتی استفاده می‌کنند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با تاکید بر اینکه ایران یکی از بزرگترین بازیگران منطقه است گفت: آمریکا نیز به انحاء مختلف در منطقه حضور دارد. کشور دوست ما روسیه نیز برخلاف جنگ سرد برای تامین کشتیرانی در اقیانوس هند حضور دارد. ضمن اینکه چین و هند نیز به عنوان بازیگران این منطقه در این حوزه حضور فعالی دارند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فرمانده نیروی دریایی ارتش اقیانوس هند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۷۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان 

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از سای تک دیلی،پروفسور «منوچهر شیرزایی» از دانشگاه ویرجینیا تک و دانشگاه آب، محیط زیست و سلامت سازمان ملل در آنتاریو و پرفسور «رابرت نیکولز» از مرکز تحقیقات تغییرات اقلیم تیندال در دانشگاه ایست آنگلیا بر اهمیت نتایج یک مقاله تحقیقاتی جدید که با نقشه برداری مداوم و دقیق از حرکات زمین در چین، داده‌های ماهواره‌ای تهیه می‌کند، تاکید کردند.

 این محققان ضمن آنکه اندازه گیری مداوم فرونشست را یک دستاورد بزرگ می‌دانند، استدلال می‌کنند این تنها آغازی برای یافتن راه حل است. پیش بینی فرونشست‌ها در آینده نیازمند مدل‌هایی است که همه عوامل محرک، از جمله فعالیت‌های انسانی و تغییرات اقلیم و چگونگی تغییر آنها با گذشت زمان را در نظر بگیرند.

پژوهشگران چینی در یک مقاله پژوهشی که نتایج آن در نشریه ساینس منتشر شده، ۸۲ شهر این کشور را با جمعیتی نزدیک به ۷۰۰ میلیون نفر مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان می‌دهد ۴۵ درصد از این مناطق شهری در حال فرو رفتن هستند، که ۱۶ درصد از آنها با سرعت ۱۰ میلی متر در سال یا بیشتر فرونشست دارند.

در سطح ملی چین، تقریبا ۲۷۰ میلیون نفر از ساکنان مناطق شهری تحت تاثیر قرار گرفته و نزدیک به ۷۰ میلیون نفر در سال فرونشست سریع ۱۰ میلی متری یا بیشتر را تجربه می‌کنند. جدی‌ترین شرایط در مناطق پکن و تیانجین مشاهده می‌شود.

به طور خاص، شهر‌های ساحلی مانند تیانجین تحت تاثیر قرار گرفته اند، زیرا زمین در حال فرونشست باعث تقویت تغییرات اقلیم و افزایش سطح دریا می‌شود. غرق شدن پدافند دریایی یکی از دلایلی است که طوفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ ویرانی و تلفات زیادی در نیواورلئان از خود به جا گذاشت.

شانگهای (بزرگترین شهر چین)  در طول قرن گذشته تا ۳ متر فرونشست داشته است و امروز نیز به این پایین رفتن ادامه می‌دهد.

هنگامی که فرونشست با افزایش سطح دریا ترکیب شود، میزان سطح پایین‌تر از دریا در این شهر می‌تواند تا سال ۲۱۲۰ سه برابر شده و ۵۵ تا ۱۲۸ میلیون نفر را تحت تأثیر قرار دهد.

رویدادی که اگر اقدام اجتماعی قابل قبولی برای آن صورت نگیرد، فاجعه به بار خواهد آورد.

نیکولز که در این مطالعه شرکت نداشت، اما تحقیقاتش بر افزایش سطح دریا، فرسایش سواحل و سیل و چگونگی سازگاری جوامع با این تغییرات متمرکز است، گفت: فرونشست، یکپارچگی ساختاری ساختمان‌ها و زیرساخت‌های حیاتی را به خطر می‌اندازد و اثرات تغییرات اقلیم را از نظر سیل تشدید می‌کند، به خصوص در شهر‌های ساحلی که این فرونشست، افزایش سطح آب دریا‌ها را بالا می‌آورد.

فرونشست زمین عمدتا ناشی از فعالیت‌های انسان در شهرهاست. برداشت آب‌های زیرزمینی که سطح ایستابی را پایین می‌آورد، همراه با زمین شناسی و وزن ساختمان ها، مهمترین عامل در فرونشست در نظر گرفته می‌شود.

با توقف برداشت آب‌های زیر زمینی  در دهه ۱۹۷۰ در اوزاکا و توکیو ژاپن، فرونشست شهر نیز متوقف شد یا به شدت کاهش یافت که نشان دهنده اثر مثبت این استراتژی است. یکی دیگر از عوامل فرونشست زمین، لرزش ترافیک و تونل زنی است، پکن سالانه ۴۵ میلی متر در نزدیکی مترو‌ها و بزرگراه‌ها فرو می‌رود. زمین، خود، حرکت طبیعی به سمت بالا یا پایین دارد، اما به طور کلی بسیار کوچکتر از تغییرات ناشی از فعالیت‌های انسانی است.ح

در حالی که فرونشست ناشی از فعالیت‌های انسانی پیش از این مطالعه در چین شناخته شده بود، پروفسور شیرزایی و نیکولز می‌گویند این نتایج جدید نیاز به واکنش ملی را تقویت می‌کند. این مشکل نه تنها در شهر‌های ساحلی چین بلکه در بسیاری از شهر‌های حساس سایر کشور‌ها نیز دیده می‌شود و یک مشکل گسترده در سراسر جهان است.

آنها از جامعه تحقیقاتی می‌خواهند که از اندازه گیری‌ها به درک مفاهیم و پاسخ‌های حمایتی برسند. اندازه گیری‌های ماهواره‌ای جدید داده‌های دقیق فرونشست را ارائه می‌دهند، اما روش‌های استفاده از این اطلاعات برای همکاری با برنامه ریزان شهری به منظور رسیدگی به این مشکلات نیاز به توسعه بسیار بیشتری دارد. شهر‌های ساحلی آسیب دیده در چین و سایر کشور‌ها به طور گسترده تری نیاز به توجه ویژه دارند.

پروفسور نیکولز گفت بسیاری از شهر‌ها و مناطق در سراسر جهان در حال توسعه استراتژی‌هایی برای مدیریت خطرات تغییرات اقلیم و افزایش سطح دریا هستند. ما باید از این تجربه درس بگیریم تا به خطر فرونشست که رایج‌تر از آنچه در حال حاضر شناخته شده است واکنش مطلوب نشان دهیم.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • نخستین کاوش محققان ایرانی در عمق ۲ هزار متری دریای عمان
  • دیپلماسی و میدان، پای کار «آبیِ ایرانی»/ نگاهی به مواضع مقامات کشوری و لشکری در روز خلیج فارس
  • (تصاویر) شگفت‌انگیزترین اکتشافات در دل دریاها؛ از خوک باربی تا مارماهی کور ژلاتینی
  • نگاه تاریخی به خلیج فارس راه حل مناقشات منطقه‌ای
  • فرمانده نیروی دریایی ارتش : کشتی‌ های ایرانی را در خلیج عدن و اقیانوس اطلس اسکورت می‌کنیم
  • کشتی‌های ایرانی را در خلیج عدن و اقیانوس اطلس اسکورت می‌کنیم
  • توانایی ایران در وصل شدن گذر جنوب شرق به اروپای شرقی
  • هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان 
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم