Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

دکتر احمد فاطمی‌نژاد با بیان اینکه نسبت به دور اخیر مذاکرات وین دو دیدگاه وجود دارد، اظهار کرد: دیدگاه اول، دیدگاهی خوش‌بینانه است و معتقدان به آن قائل به این هستند که در دور اخیر مذاکرات بسیاری از مسائل سخت و چالشی حل و فصل شده و گام‌های رو به جلو برداشته شده است و عملا می‌توان به شکل‌گیری یک توافق یا بازگشت همه طرفین به برجام امیدوار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: دیدگاه دوم اما تا این حد خوش‌بینانه به مسئله نگاه نمی‌کند و بیان می‌کند که بحث بر سر جنبه فنی مذاکرات و بخش‌های مربوط به تعیین چهارچوب تمام شده است و اکنون به سرانجام رسیدن مذاکرات نیازمند تصمیم‌گیری‌های سیاسی است و به همین دلیل هیات‌های مذاکره‌کننده به پایتخت‌های خود بازگشته‌اند تا در مورد این تصمیماتی که باید اتخاذ شود، مشورت بگیرند. لذا در حال حاضر شاهد هستیم که از یک سو طرفین غربی مذاکرات بیان می‌کنند ایران باید تصمیات سختی بگیرد و از سوی دیگر ایران می‌گوید آمریکا و اروپا باید بتوانند چنین تصمیماتی را اتخاذ کنند. اگر از این دیدگاه به مسئله نگاه کنیم، شاید خیلی نتوان تحلیل خوش‌بینانه‌ای داشت و ممکن است کار به اما و اگر کشیده شود.

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: به نظر من به طور کلی نتایج مذاکرات دور اخیر تحت تاثیر وقایع پیرامون و متغیرهایی است که در بیرون از مذاکرات و در محیط بین‌الملل و کشورهای مذاکره‌کننده قرار دارند. شرایط اقتصادی، وضعیت سیاسی، رقابت‌های داخلی کشورهای دخیل در مذاکرات، همه از عواملی تاثیرگذار بر سرنوشت مذاکرات است.

فاطمی‌نژاد در خصوص ضرب‌الاجل‌هایی که از سوی طرفین غربی برای مذاکرات مطرح می‌شود، با بیان اینکه این ضرب‌الاجل‌ها بیشتر به عنوان اهرم فشار طرح می‌شوند، اضافه کرد: از همان زمانی که هنوز دولت سیزدهم مذاکرات را شروع نکرده بود، از سوی طرفین غربی ضرب‌الاجل‌هایی تعیین می‌شد که من فکر می‌کنم این‌ها بیشتر اهرم فشار است و چندان نمی‌توان آن‌ها را به عنوان یک زمان‌بندی قطعی در نظر گرفت. کما اینکه ایران نیز در اوایل شروع مذاکرات برخی مسائل را مطرح می‌کرد و در طی روند مذاکرات از آن‌ها صرف نظر کرد.

وی در خصوص مهم‌ترین موانعی که بر سر راه شکل‌گیری توافق پایدار و دائمی وجود دارد، بیان کرد: یکی از مسائلی که رسیدن به توافق را طولانی کرده است، همین بحث ضمانت اجرا برای عدم خروج مجدد آمریکا از برجام است. ایران بر اساس تجربه قبلی خود، خواهان این است که آمریکا ضمانت دهد در دولت‌های بعدی این کشور، مجددا از توافق خارج نخواهد شد. به علاوه مسائلی مانند میزان غنی‌سازی ایران و تحولات خاورمیانه نیز از عواملی است که فرایند رسیدن به توافق را طولانی کرده است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در پاسخ به اینکه بهترین راه برای گرفتن تضمین از آمریکا برای عدم خروج مجدد از برجام چیست، گفت: هر چهارچوبی هم که برای تضمین گرفتن از دولت فعلی آمریکا در نظر بگیریم، دولت بعدی آمریکا باز از طریق چهارچوب‌های قانونی دیگری می‌تواند از توافق خارج شود. در آمریکا این گونه نیست که یک فرد یا نهاد حکومتی ثابتی وجود داشته باشد که مانع خروج دولت‌ها از توافقات شود.

فاطمی‌نژاد ادامه داد: هرچند اگر توافقی در کنگره تصویب شود، احتمال دوام بیشتری دارد، اما در حال حاضر اگر توافقی هم شکل بگیرد، تصویب آن در کنگره توسط دموکرات‌ها چندان ممکن نیست؛ چراکه نه دموکرات‌ها از اکثریت چندان قاطعی در کنگره برخوردار هستند، نه اینکه حتی در داخل خود حزب دموکرات، اجماع نظر در مورد ضمانت دادن به ایران وجود دارد. لذا ممکن است گرفتن ضمانت از آمریکایی‌ها چندان میسر نباشد. اما باز هم نباید مسیر رسیدن به توافق را مسدود ببینیم.

وی همچنین با اشاره به بحث توافق موقت، با بیان اینکه این نوع از توافق الزاما بد نیست، عنوان کرد: در منازعاتی که طرفین با چالش‌های اساسی مواجه اند، بحث‌هایی نظیر توافق موقت یا توافق گام به گام مطرح می‌شود. اما در شرایط فعلی ایران به دلیل حس بی‌اعتمادی‌ای که نسبت به طرفین مقابل دارد، راضی به انعقاد چنین توافقی نمی‌شود؛ چراکه معلوم نیست در مراحل بعد از توافق موقت، چه تغییراتی در محیط بین‌الملل و در اراده مذاکره‌کنندگان شکل خواهد گرفت و این‌ها همه باعث می‌شود که از نظر ایران کارامدی توافق موقت زیر سوال برود.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه ایران پذیرفته است در صورت آمادگی طرف مقابل برای لغو تحریم‌ها، با آمریکا مذاکره مستقیم داشته باشد، گفت: طبیعتا مذاکره مستقیم مفیدتر است؛ چراکه در این صورت ما می‌توانیم با طرف اصلی منازعه که همان آمریکا است، مستقیما وارد گفت‌وگو شویم‌. برجام به دلیل عدم پایبندی آمریکا به تعهداتش شکست خورد و ایالات متحده با خروجش از برجام، مانع از عمل کردن سایر طرفین به تعهدات برجامی‌شان شد. بنابراین طبیعتا گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا به عنوان مقصر اصلی شکست برجام، می‌تواند در احیای این توافق موثر باشد.

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی اضافه کرد: همچنین در خصوص برجام نیز در موارد مختلف ما از مذاکره‌کنندگان ارشد ایران شنیدیم که وقتی مذاکره مستقیم با آمریکا صورت گرفت، ایران توانست به بسیاری از حقوق خودش دست یابد و حق غنی‌سازی ایران در برجام پذیرفته شد. لذا با توجه به مجموع این مسائل، ایران پذیرفته است‌ در صورت آمادگی طرف مقابل برای لغو تحریم‌ها، با آمریکا مذاکره مستقیم داشته باشد. قطعا مذاکره مستقیم، می‌تواند در لغو تحریم‌ها موثر باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: آمریکا توافق هسته ای برجام مذاکره مستقیم توافق موقت بین الملل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۶۷۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر‌ها درباره پیشرفت در مذاکرات قاهره همزمان با طرح اسرائیل برای حمله به رفح

یک مقام آمریکایی می‌گوید ارتش رژیم صهیونیستی به دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا و سازمان‌های امدادی فعال در داخل نوار غزه اطلاع داده است که آنها طرحی را برای انتقال مردم از رفح به منطقه «المواصی» در جنوب غربی غزه تعیین کرده‌اند.

مجله آمریکایی پالتیکو نوشت نیرو‌های اشغالگر نقشه منطقه المواصی را به گروه‌های امدادگر ارسال کردند تا برای حمله زمینی ارتش رژیم صهیونیستی به شهر رفح آماده شوند؛ اقدامی که حتی متحدان تل‌آویو درباره آن و خطر حمله به رفح برای بیش از یک میلیون آواره‌ای که در این منطقه حضور دارند، هشدار داده‌اند.

این در حالی است که کاخ سفید اعلام کرد طرح جامعی از سوی رژیم صهیونیستی درباره عملیات نظامی در شهر رفح دریافت نکرده و قبل از هر گونه حمله به رفح، خواهان ادامه مذاکرات با تل‌آویو است.

کاخ سفید مدعی شد از حمله ارتش رژیم صهیونیستی به رفح نگران است چرا که ۱.۵ میلیون آواره در رفح هستند که باید محافظت شوند و واشنگتن در حال کار روی توافق آتش‌بس و بازگشت گروگان‌هاست.

در همین راستا، رسانه‌های صهیونیستی گزارش کردند میان «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و دیگر مقامات این رژیم از جمله مقامات امنیتی داخل کابینه جنگ در مورد زمان و شکل عملیات در رفح اختلاف‌نظر وجود دارد، زیرا آنها از رویارویی با آمریکا در صورت انجام این حمله نگران هستند.

وبگاه خبری آکسیوس هم به نقل از مقامات آمریکایی نوشت بایدن شخصا در تلاش‌های فشرده برای دستیابی به توافق آتش بس و آزادی اسرا شرکت دارد.

این وبگاه خبری نوشت بایدن دستیابی به چنین توافقی را عنصری حیاتی در چارچوب استراتژی گسترده‌تر در داخل و خارج می‌داند.

از سوی دیگر «حسام بدران» یکی از رهبران حماس گفت: در حال انجام رایزنی‌های داخلی قبل از بازگشت هیأت مذاکره کننده به قاهره هستیم.

رسانه‌های مصری هم گزارش کردند هیأت مذاکره کننده حماس برای بررسی توافق آتش‌بس موقت فردا (شنبه) وارد قاهره می‌شود.

شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی نیز گزارش کرد حماس تا این لحظه به پیشنهاد آتش‌بس که اخیرا در قاهره ارائه شد، پاسخی نداده است و فردا رسما توسط هیأتی از این جنبش که به قاهره خواهد رفت، پاسخ خواهد داد.

یک مقام آمریکایی هم به رویترز گفته ایالات متحده معتقد است در گفتگو‌های قاهره بر سر آتش‌بس و تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی پیشرفت‌هایی حاصل شده، اما «منتظر خبر‌های بیشتری هستند».

بایدن نیز مدیر سیا را روانه مصر کرده تا در مذاکرات آتش‌بس شرکت کند.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل خاورمیانه

دیگر خبرها

  • حماس: برای رسیدن به توافق به قاهره می‌رویم
  • خبر‌ها درباره پیشرفت در مذاکرات قاهره همزمان با طرح اسرائیل برای حمله به رفح
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • گزینه‌های مقابل بایدن در چگونگی مواجهه با توافقنامه دوحه
  • منتظر پاسخ هستیم و در عین حال دستمان روی ماشه است
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • ان‌بی‌سی: دولت آمریکا با آتش‌بس غزه در پی مهار اعتراض‌های دانشجویی است
  • واکنش تند حماس به ادعاهای جدید بلینکن درباره مذاکرات