Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/گلستان دست رد آسمان به آرزوهای کشاورزان گلستانی موجب شد بالغ بر ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گلستان طعمه خشکسالی شود و بر اثر آن 550 هزار تن تولید محصولات زراعی استان کاهش یابد.

ریه‌ های خشک این روزهای آسمان گلستان قلب رنجور زمین را  آزرده کرده‌ و خساست آسمان موجب شد تا دستان کشاورزان گلستانی خالی‌تر از گذشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزها کشاورزان گلستانی در دل تورم، گرانی، مشکلات اقتصادی و کمبود نهاده های کشاورزی نمی‌دانند  با فصل خشکسالی چه کنند، قشر رنج‌ کشیده کشاورز نمی داند که از بی‌ تدبیری مسئولان گذشته برای عدم قیمت گذاری مناسب خرید تضمینی ناله کند و یا آنکه با مسئولانی که مدت کوتاهی به کرسی مسئولیت تکیه زدند از  پیامدهای سخت خشکسالی در معیشت و زندگی خود سخن بگویند.

 سفره های کشاورزان گلستانی که چند سالی است با بحران کم آبی و خشکسالی رو به رو هستند مثل سخاوت این روزهای آسمان خالی است، متاسفانه یا سیل همه آرزوهای سرخرمن آنها را با خود بُرد و یا اینکه خشکسالی اجازه نداد امیدهای آنها برای روزهای بهتر و عبور از سختی و گرانی جوانه بزند.

تداوم این مسیر باعث می شود که برخی از کشاورزان در این سیاه چاله های اقتصادی و تامین امنیت غذایی به فکر واگذاری اراضی خود به مرفهان بی درد برای ساخت ویلا و باغ باشند، البته آن دسته از کشاورزان گلستانی به ویژه مناطق شمالی استان هم که از باران رحمت الهی ناامید شدند زمین های خود را بایر رها کردند و در انتظار تحول و شرایط اقلیمی بهتر در سال آینده هستند.

دست رد آسمان به آرزوهای کشاورزان گلستانی باعث شده که بالغ بر ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گلستان طعمه خشکسالی شود.

15 هزار هکتار از اراضی گنبدکاووس بر اثر خسکشالی زیر کشت نرفت

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: با توجه به وضعیت بارندگی ها در سال جاری کل استان گلستان در خشکسالی شدید قرار دارد، شهرستان گنبدکاووس که دارای اراضی شور و لب شور است بیش از نقاط دیگر درگیر خشکسالی شده و میانگین بارندگی در این شهرستان نسبت به بلند مدت با کاهش ۴۵ درصدی همراه بوده است، پس از گنبدکاووس شهرستان های مراوه تپه، آق قلا، گمیشان و بندرترکمن بیشترین آسیب را از خشکسالی دیدند.

رضا عباسی با بیان اینکه ۸۰ درصد از اراضی مناطق شمالی استان گلستان از جمله شهرستان های گنبدکاووس، مراوه تپه، آق قلا ،گمیشان و بندرترکمن دیم است، ابراز داشت: وقتی اراضی دیم دچار تنش خشکی شود میزان شوری آن تشدید می شود، گرچه بخشی از اراضی گرگان، علی آبادکتول و گالیکش دیم است اما این اراضی دچار تنش شوری نیستند.

وی می گوید؛ میزان بارندگی ها در مهر و آبان امسال کم بوده و تقریباً می توان گفت از ۱۵ آبان ماه که کشاورزان منتظر بارش باران بودند در استان بارندگی نداشتیم طوری که حداقل ۱۵ هزار هکتار از اراضی گنبدکاووس نتوانست زیرکشت برود و مابقی اراضی گنبدکاووس نیز پس از پانزدهم آبان ماه زیرکشت رفت که اراضی قسمت شمالی این شهرستان به دلیل عدم بارش باران در آذر و دی ماه و کمبود آب سبز نشد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با بیان اینکه در حال حاضر اراضی سبز گنبدکاووس به بیش از ۵۰ هزار هکتار نمی‌رسد، خاطرنشان کرد؛ در صورتی که در بهمن‌ماه و اسفند ماه تداوم بارندگی داشته باشیم بعید است محصول مناسبی از این اراضی تولید شود ولی شاید درصد کمی از محصول آن برای علوفه مورد استفاده قرار گیرد.

ضرورت جایگزینی کشت مستقیم با کشت سنتی/ کاهش 550 هزار تنی محصولات زراعی گلستان بر اثر خشکسالی

عباسی با بیان اینکه در شرایط دیم و خشکسالی کشت مستقیم نتیجه بهتری به دنبال دارد، افزود: در اراضی که کشت مستقیم انجام می شود رطوبت بهتری وجود دارد و خاک خشک نمی ماند لذا توصیه ما به کشاورزان دارای اراضی دیم کشت مستقیم بدون شخم و دیسک است و برای توسعه این نوع کشت محدودیتی در ماشین آلات کشاورزی و امکانات وجود ندارد، خوشبختانه تمامی ماشین آلات خارجی مهندسی معکوس شده و تولیدکنندگان داخل و خارج استان ادوات کشت مستقیم را تولید می کنند به ویژه در گنبدکاووس کارگاه تولید کارنده مستقیم فعال است و به کشاورزان متقاضی تحویل داده می شود.

وی با بیان اینکه ما حتی در حاشیه جنوبی استان گلستان اعم از کردکوی، بندرگز، علی آبادکتول و گرگان امسال شاهد خسارت  حداقل ۲۰ الی ۶۰ درصدی خشکسالی به مزارع گندم  بودیم، گفت: متأسفانه بر اثر خشکسالی 100 هزار هکتار از اراضی گندم، جو، کلزا و چغندرقند گلستان دچار خسارت 100 درصدی شد و تولید محصول 550 هزار تن کاهش یافت، در کشاورزی با ریسک پذیری بالایی مواجه هستیم اما توصیه های لازم به کشاورزان انجام شد و از آنها درخواست کردیم نسبت به بیمه محصول خود اقدام کنند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با بیان اینکه متاسفانه خشکسالی طی سال های آینده ادامه خواهد داشت، باید کشاورزی حفاظتی و کشت مستقیم در دستور کار کشاورزان قرار گیرد، امسال کشاورزانی که اقدام به کشت مستقیم کردند در مقایسه با کشت سنتی یک تن محصول بیشتری را برداشت کردند و می توان گفت این مزارع خسارت کمتری خوردند، همچنین استفاده از مکمل های رشد برای جلوگیری از آسیب خشکسالی و پایداری محصول توصیه دیگر ما به کشاورزان است.

عباسی تأکید کرد: در صورت تداوم خشکسالی در سال آینده کشاورزان سعی کنند به توصیه کارشناسان فنی توجه کنند و تغییر تاریخ کشت را در دستور کار خود قرار دهند که در آن زمان با توجه به هشدارهای هواشناسی توصیه های لازم را به کشاورزان خواهیم کرد.

ضرورت استمهال تسهیلات بخش کشاورزی

مدیر جهاد کشاورزی گنبدکاووس نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: با توجه به بارش های انجام شده در بهمن ماه جاری به ویژه سامانه بارشی اخیر که مناطق شمالی گنبدکاووس را تحت تاثیر قرار داد میزان سطح سبز مزارع کشاورزان گنبدی روند افزایشی به خود گرفته و تنش خشکی رو به کاهش است، همچنین با توجه به اینکه دو سامانه بارشی دیگر در بهمن ماه جاری پیش بینی شده است در صورت تحقق این دو سامانه بارشی سطح سبز مزارع گنبدکاووس افزایش می یابد.

حبیب الله  زارع تصریح کرد: اراضی دیم که در ماه های مهر و آبان زیر کشت رفت دچار خشکسالی ۱۰۰ درصد شد اما کشاورزان این اراضی مجدداً نسبت به کشت محصول اقدام کردند به همین دلیل افزایش سطح سبز را خواهیم داشت، ما هر ساله در گنبدگاووس با معضل خشکسالی مواجه هستیم اما امسال در ماه های آبان، آذر و دی بارش موثر نداشتیم و خشکسالی نگرانی زیادی را برای کشاورزان ایجاد کرد.

وی خواستار استمهال تسهیلات بخش کشاورزی شد و افزود: در حالی که قانون استمهال تسهیلات کشاورزی مصوب شد اما تامین اعتبار آن هنوز انجام نشده است که در صورت تحقق آن فشار مالی به کشاورزان کمتر خواهد شد.

کاهش 20 درصدی ذخیره آب سدهای گلستان/ مصرف 80 درصد منابع آب زیرزمینی گلستان در بخش کشاورزی

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: در سال آبی جاری(از مهر ماه سال جاری تا شهریورماه سال آینده) نسبت به مدت مشابه دوره درازمدت بیش از ۲۵۴ میلیون مترمکعب از ذخایر آب های زیرزمینی در گلستان کاهش یافته است که اگر با حجم کل آب ذخیره شده در سدها که ۲۴۵ میلیون مترمکعب است مقایسه کنیم، می بینیم که کاهش ذخایر آب های زیرزمینی گلستان بیشتر از حجم کل آب ذخیره شده در سدهای استان است.

جواد تیموری ادامه داد: میزان رواناب سطحی رودخانه های استان گلستان نیز با کاهش بیش از ۷۰ درصدی همراه بوده که این موضوع اثر خود را در ذخیره سدها نشان می دهد و در ۱۴ سد در حال بهره برداری استان گلستان که ۲۴۵ میلیون مترمکعب ذخیره دارد ذخیره آبی ما در حال حاضر حدود ۴۳ میلیون  مترمکعب است که معادل ۱۷/۳ درصد از ظرفیت سدهای ما را شامل می شود و ذخیره آب ۲۰ درصد کاهش یافته است این در حالی است که در سال گذشته سدهای ما ۳۷ درصد ذخیره آب داشتند.

وی با بیان اینکه  با توجه به پیش بینی های هواشناسی برای جبران آب در بخش آب های زیرزمینی و سطحی جای امیدواری وجود دارد، خاطرنشان کرد: در مجموع در بخش آب زیرزمینی ۱۸ هزار حلقه چاه مجاز در استان گلستان وجود دارد که در بخش کشاورزی استفاده می شود و مجموع این چاه ها نزدیک به ۹۵۰ میلیون مترمکعب از آب های زیرزمینی استان را مصرف می کند که می توان گفت ۸۰ درصد از منابع آب زیرزمینی گلستان در بخش کشاورزی مصرف می شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان با بیان اینکه همه ساله تعدادی از چاه های کشاورزی به کنترل هوشمند مجهز می شود تا میزان بهره برداری از آن مشخص شود، یادآور شد: ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز یا فاقد پروانه در استان گلستان وجود دارد که با توجه به عمق کم آنها حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب از آب های زیرزمینی استان استفاده می کنند.

تیموری با تاکید بر اینکه مصرف آب در بخش کشاورزی باید مدیریت شود تصریح کرد در شرایطی که با کاهش نزولات جوی و خشکسالی مواجه هستیم باید نوع کشت و سطح زیرکشت مدیریت شود و کشاورزان باید از کشت محصولات مانند شالی که آب زیادی مصرف می کنند بپرهیزند و به سمت کشت محصولاتی بروند که در الگوی کشت استان گلستان تعریف شده است.

وی با بیان اینکه متناسب با کاهش نزولات چربی و همچنین کاهش منابع آبی باید سطح زیر کشت مدیریت شود، افزود: اگر با کاهش ۲۰ درصدی منابع آبی روبه رو شدیم زیر کشت نیز باید ۲۰ درصد کاهش یابد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان از کشاورزان خواست از روش های نوین آبیاری به جای روش های سنتی استفاده کنند و راندمان انتقال آب را از محل تامین آن تا محل مصرف را از طریق استفاده از لوله و پوشش کانال ها بالا ببرند و آبیاری مزارع را به زمان هایی موکول کنند که دمای هوا پایین تر است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، بیش از ۸۰ درصد تامین غذای جامعه از طریق بخش کشاورزی صورت می‌گیرد و این بخش نقش مهم و اثرگذاری در اقتصاد کشور دارد.

از طرفی در بخش کشاورزی آب به عنوان مهمترین نهاده این بخش به شمار می‌رود و حوزه کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب است به همین علت بی‌آبی و تنش خشکسالی بیش از هر چیزی درد و رنج کشاورزان زحمت کش گلستانی را دوچندان کرد.

به نظر می‌رسد با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک ایران و همچنین کمبود منابع آبی در استان گلستان، نقش آب در تعیین نوع فعالیت های کشاورزی بسیار تعیین کننده است در این شرایط که با آسیب پذیری سفره آب های زیرزمینی بر اثر برداشت بی رویه و پایین بودن راندمان آبیاری مواجه هستیم اصلاح الگوی مصرف آب امری مهم و حیاتی به شمار می رود و البته بهترین راه برای اصلاح الگوی مصرف در بخش کشاورزی تغییر الگوی کشت است تا شاهد رونق و توسعه بخش کشاورزی و به دنبال آن رونق اقتصاد و صادرات در استان گلستان باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: كشاورزي بحران خشکسالی بحران کم آبی گنبد کاووس ایسنا کشاورز سامانه بارشی خبرگزاری ایسنا سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان چغندرقند گلستان قانون استمهال هزار هکتار از اراضی کشاورزان گلستانی آب های زیرزمینی استان گلستان میلیون مترمکعب بخش کشاورزی جهاد کشاورزی مواجه هستیم بهره برداری کشت مستقیم منابع آب ذخیره آب زیر کشت بر اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۷۳۸۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ استان در معرض تهدید سن و زنگ زرد هستند

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی نسبت به بروز آفات سن و بیماری زنگ زرد گندم هشدار داد و گفت: گندمزارهای ۱۳ استان کشور در معرض تهدید این آفات قرار دارد.

به گزارش مشرق، «سهراب سهرابی» درباره تولید و خرید گندم کشور افزود: اکنون مزارع گندم استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، چهارمحال بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان و مرکزی در معرض تهدید آفت سن و زنگ زرد قرار دارد.

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: انتظار می رود کشاورزان برای مقابله با این آفت و بیماری همچون گذشته با همکاران ما در مراکز خدمات کشاورزی مشورت بگیرند تا بتوانند آنها را کنترل و مدیریت کنند.

وی گفت: در صورتی که کشاورزان با این آفات مقابله نکنند، به‌طور قطع با کاهش درآمد مواجه شده و در نهایت کاهش تولید گندم روبه‌رو می شویم.

سهرابی تصریح‌کرد: همچنین کشاورزان مزارع گندم آبی استفاده از آبیاری دوره ای را در دستور کار خود قرار دهند تا تولید با مشکل روبه‌رو نشود.

این مسوول میزان تولید و خرید گندم در سال جاری را همچون سال گذشته دانست و افزود: برآورد می شود امسال از ۶ میلیون هکتار سطح زیرکشت گندم آبی و دیم حدود ۱۳.۵ میلیون تن گندم تولید و ۱۰.۵ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شود.

به گفته وی، استان خوزستان بزرگترین تولیدکننده گندم کشور است.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • آسمان گلستان تا فردا تحت تاثیر امواج سامانه کم فشار قرار دارد
  • ۱۳ استان در معرض تهدید سن و زنگ زرد هستند
  • طالبان خواستار دریافت کرسی در سازمان جهانی بهداشت
  • 530 تن کود کشاورزی در میاندورود توزیع شد
  • کسب رتبه سوم گلستانی ها در مشارکت/ وجود۷۰۰ ناظر در انتخابات گنبد
  • تضمینی برای تامین حقابه کشاورزان گرمسار از حبله‌رود وجود ندارد
  • آب سد سفیدرود رها سازی شد
  • کشاورزان گلستانی آب ماندگی را از سطح مزارع خود خارج کنند
  • قهرمانی کشتی‌گیر گلستانی در رقابت‌های کشتی فرنگی نونهالان کشور 
  • استان گلستان در سوگ شهادت امام صادق (ع) + فیلم