Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمود عباس‌زاده مشکینی در گفتگو با خبرنگار مهر با تمجید از عملکرد دولت در عرصه سیاست خارجی، اظهار کرد: دولت روحانی در عرصه سیاست خارجی به صورت یک سویه عمل می‌کرد و نگاه یک‌جانبه داشت، اما دولت فعلی در عرصه سیاست خارجی نگاه متوازن و چندجانبه دارد و به دنبال آن است که با همه کشورها تعامل خوبی را برقرار کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بیان کرد: علت آنکه در حال حاضر دولت تقویت ارتباط با کشورهای همسایه و شرق را در دستور کار دارد، آن است که دولت سابق به مدت هشت سال ارتباط با کشورهای مذکور را مورد توجه قرار نداد و برای آنکه غفلت آنان از همسایگان و شرق جبران شود، لازم است دولت سیزدهم با سرعت بیشتری ارتباط با کشورهای همسایه و شرق را در دستور کار خود قرار دهد.

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی درباره سفر اخیر رئیس جمهور به روسیه، گفت: روسیه کشور بزرگ، قدرتمند و شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، از سوی دیگر، روسیه در این دور از مذاکرات وین بسیار خوب با ایران برای احقاق حقوقش همراهی می‌کند. ه

وی تصریح کرد: همراهی روسیه با جمهوری اسلامی ایران در این دور از مذاکرات نسبت به دوره‌های گذشته به هیچ وجه قابل قیاس نیست.

عباس زاده مشکینی تاکید کرد: روسیه در مذاکرات وین پیگیر رفع تحریم‌های جمهوری اسلامی ایران است و در جاهایی که لازم است، به خوبی میانجی‌گری می‌کند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حجم مراودات تجاری بین دو کشور افزایش چشمگیری داشته است، تصریح کرد: ایران هم برای روسیه از لحاظ مختلف از جمله سیاسی و اقتصادی، کشور بسیار مهمی است و در سال‌های گذشته هم همکاری‌های خوبی درباره مسائل امنیتی به ویژه درباره مسائل سوریه داشتیم.

وی با بیان اینکه سفر اخیر رئیس‌جمهور به روسیه جهت توسعه روابط دو کشور انجام شد، گفت: مقدمات تنظیم یک تفاهم‌نامه بلندمدت بین ایران و روسیه فراهم شده است، البته هنوز درباره جزئیات آن به نتیجه نرسیدیم و اقدامات کارشناسی در این زمینه در حال انجام است.

عباس زاده مشکینی بیان کرد: به محض آنکه سند همکاری بلندمدت بین ایران و روسیه آماده شود، این سند به امضای مسئولان ارشد کشور خواهد رسید. مسئله حائز اهمیت دیگر آن است که تقویت ارتباط ایران با یک کشور، نافی ارتباط با کشورهای دیگر نیست.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: برخی از افراد و جریان‌های سیاسی داخلی ارتباطات کشور با همسایگان و شرق را برجسته نشان می‌دهند و به دنبال آن هستند که ارتباط با این کشورها متوقف شود، اما قطعاً دولت اسیر این بازی‌ها و جنگ روانی نخواهد شد و مسیر درست خود را در عرصه سیاست خارجی دنبال می‌کند.

کد خبر 5415322 زهرا علیدادی

منبع: مهر

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دولت سیزدهم روسیه مجلس شورای اسلامی آیت الله صافی گلپایگانی دهه فجر انقلاب اسلامی ایران مقام معظم رهبری مهر انقلاب شورای نگهبان ایالات متحده امریکا ایران رحیم زارع کمیسیون تلفیق محمد مخبر رئیس جمهور عرصه سیاست خارجی ارتباط با کشورهای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۹۲۲۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟

فرارو- جمعه گذشته تهران میزبان دومین "اجلاس بین المللی ایران و آفریقا" بود. نشستی که با حضور مقام‌های ارشد بیش از ۳۰ کشور آفریقایی به ویژه وزرای اقتصاد برگزار شد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این قبیل نشست‌ها می‌توانند مقدمه‌ای برای وقوع تغییرات مثبت در روابط خارجی و به طور خاص دیپلماسی اقتصادی باشند.

به گزارش فرارو؛ در این راستا، یکی از نکاتی که چندین سال است از سوی کارشناسان مسائل راهبردی و تحلیلگران به عنوان نقدی به سیاست خارجی ایران مطرح شده، غافل شدن از برخی حوزه‌های جغرافیایی در عرصه سیاست خارجی و صرفا تمرکز بر برخی مناطق و کشور‌های خاص است. موضوعی که در برخی موارد در بزنگاه‌های تاریخی موجب وارد آمدن آسیب‌ها و خساراتی شده است.

با این همه، دولت سیزهم از زمان آغاز به کار خود در سال ۱۴۰۰، تمرکز ویژه‌ای بر توسعه روابط با مناطق مغفول در حوزه سیاست خارجی ایران معطوف کرده است. ابراهیم رئیسی در دو نوبت در قالب تور‌هایی به کشور‌های آفریقایی سفر انجام داده و توسعه روابط با آفریقایی‌ها را یکی از محور‌های اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم توصیف کرده است.

معادله‌ای که در قالب نشست بین المللی اخیر ایران و آفریقا نیز نمود‌های عینی‌تری گرفته است. با این همه، واقعیت این است که اقبال به توسعه روابط با کشور‌های آفریقایی در شرایط حاضر، به طور خاص تحت تاثیر ۳ مولفه مهم و محوری است.

۱. بازارِ رو به رشد کشور‌های آفریقایی

قاره آفریقا جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر را در خود جای داده و بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که شاخص‌های اقتصادی در شمار قابل ملاحظه‌ای از کشور‌های افریقایی رو به رشد بوده و پالس هاس مثبتی را در مورد آینده این دسته از کشور‌ها به ویژه در حوزه اقتصادی مخابره می‌کنند.

در حقیقت، هم جمعیت این قاره چشمگیر است و هم درآمد خانوار‌ها در آن رو به بهبود است. این دو مولفه در نوع خود کشور‌های آفریقایی را به یک بازارِ هدف بسیار مناسب برای بسیاری از کشور‌های جهان تبدیل می‌کنند. ایران نیز با توجه به ظرفیت‌های صنعتی و تولیدی خود از این قاعده مستثنی نیست. می‌تواند کالا‌های ساخت خود را که از کیفیت بین المللی برخوردارند و البته کشور‌های آفریقایی می‌توانند آن‌ها را در مقایسه با نمونه‌ای مشابه خارجی، با قیمت کمتری تهیه کنند، به آفریقا صادر کند.

موضوعی که هم برای ایران و هم ملل آفریقایی حامل نفع و سود است.

۲. کسب حمایت موثر سیاسی در عرصه بین المللی

بلوک کشور‌های آفریقایی از وزن قابل توجهی در نهاد‌ها و سازمان‌های بین المللی برخوردارند. آفریقا چیزی در حدود ۵۴ کشور را در خود جای داده که آن‌ها در جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، و دیگر نهاد‌های بین المللی، بازیگران مهم و تاثیرگذاری هستند.

در این چهارچوب، ایران به واسطه توسعه پیوند‌های سیاسی و اقتصادی خود با بلوک کشور‌های آفریقایی می‌تواند روی کارتِ رای‌دهی آن‌ها در نهاد‌های بین المللی حساب ویژه‌ای باز کند. موضوعی که یک برگ برنده موثر  به حساب می‌آید. این مساله به ویژه در بحبوحه تشدید تنش‌ها و رقابت‌های ژئوپلیتیک و ایدئولوژیک بین المللی، از ابعاد جدی تری نیز برخوردار می‌شود.

۳. توسعه نفوذ بین‌المللی ایران در قالب یک قدرت منطقه‌ای

در نهایت باید به این مساله نیز اشاره کرد که ایران در منطقه غرب آسیا یک قدرت قابل توجهِ منطقه‌ای است. این کشور به عنوان یک قدرت منطقه‌ای، طرح و برنامه‌هایی برای توسعه نفوذ خود دارد. مساله‌ای که در عرصه روابط بین الملل برای هر بازیگر دیگری غیر از ایران نیز امری طبیعی محسوب می‌شود.

حال در این میان، اشتراکات تاریخی و فرهنگی ایران و برخی ملل آفریقایی و در عین حال وجود ظرفیت‌های نرم فرهنگی نظیر حضور شیعیان در برخی کشور‌های آفریقایی و یا مهاجرت تاریخی برخی اقوام ایرانی به کشور‌های آفریقایی، بستر‌های مناسبی را نیز برای توسعه نفوذ ایران در میان کشور‌های آفریقایی ایجاد کرده اند.

بستر‌ها و ظرفیت‌هایی که تاکنون مورد بی توجهی بوده اند و حال توجه به آن ها، یکی از الزاماتی است که با توجه به افزایش وزن و قدرت منطقه‌ای و بین المللی ایران، از اهمیت بسیار زیادی برخودار می‌شوند. معادله‌ای که موجب شده تا بار دیگر قاره آفریقا مورد توجه تصمیم سازان حوزه سیاست خارجی ایران قرار گیرد.

دیگر خبرها

  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران
  • افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است
  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • امیرعبداللهیان: توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • گزارش جالب دویچه‌وله؛ روش های دور زدن تحریم ها ازسوی ایران و روسیه | چین در ظاهر هیچ نفتی از ایران وارد نمی‌کند؛ در عوض...
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • تحریم سپاه توسط غربیان گویای سلامت کار پاسداران است
  • چندین کشور اروپایی دولت فلسطینی را به رسمیت می‌شناسند
  • تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط با خلیج فارس نیست
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟