Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس ـ گروه قرآن و فعالیت‌های دینی: فعالیت‌های قرآنی در کشورمان سابقه‌ای دیرینه دارد، اما این فعالیت‌ها در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، با بی‌توجهی رژیم پهلوی به موضوع مواجه بود و برنامه‌های حاکمیتی تنها در حد چاپ محدود قرآن کریم انجام می‌شد و دیگر فعالیت‌های قرآنی و مذهبی، اموری بود که مردم دنبال می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه به عنوان دستاورد‌های قبل از انقلاب مطرح است، اموری است که از دل جلسات قرآن و مساجد و هیأت‌های مردم‌نهاد بیرون آمده است.

تأسیس رادیو قرآن اولین گام نظام برای ترویج آیات الهی

اما در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بسیاری از برنامه‌ها جوانه زد که از جمله آن می‌توان به تأسیس رسانه‌های قرآنی و به طور خاص راه‌اندازی رادیو قرآن اشاره کرد.

راه‌اندازی این شبکه رادیویی سال ۱۳۶۲ با حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی که آن زمان رئیس جمهور کشورمان بودند در دستور کار قرار گرفت و رادیو قرآن در روز ۲۲ بهمن همین سال کار خود را آغاز کرد. این شبکه رادیویی در ابتدای کار ۶ ساعت در شبانه‌روز پخش می‌شد که شامل سه ساعت برنامه تولیدی و سه ساعت هم پخش تلاوت و برنامه‌های آرشیوی بود. اما سال ۱۳۷۶ باز هم با توجه و اشاره رهبر معظم انقلاب، رادیو قرآن به عنوان یک شبکه رادیویی مستقل معرفی شد و با گسترش برنامه‌ها به صورت ۲۴ ساعته درآمد.

ادامه سیر تکامل رادیو قرآن با راه‌اندازی رادیو تلاوت و رادیو ترتیل

این پایان راه نبود و سیر تکامل رادیو قرآن باز هم ادامه داشت. سال ۱۳۹۱ رادیو تلاوت به عنوان یکی از شبکه‌های زیرمجموعه رادیو قرآن راه‌اندازی شد و پس از مدتی فعالیت رادیوتلاوت هم به صورت ۲۴ ساعته در آمد. همچنین رادیو قرآن از سال ۱۳۹۵ رادیو ترتیل را راه‌اندازی کرد که ابتدا فقط در ایام ماه مبارک رمضان پخش می‌شد، اما در ادامه رادیو ترتیل در تمام سال پخش می‌شد و سراسری شد.

جمع‌آوری تلاوت‌های ناب ایرانی و مصری از جمله اقدامات تحسین برانگیز این شبکه رادیویی است و امروز شاید بتوان آرشیو رادیو قرآن را یکی از بزرگ‌ترین آرشیو‌های تلاوت جهان اسلام معرفی کرد. همچنین تولید و پخش برنامه‌های تبلیغی و ترویجی در حوزه قرآن، تولید و پخش برنامه‌های آموزشی، تولید و پخش میان‌برنامه‌های جذاب و کوتاه به همراه مشارکت در طرح‌های بزرگ قرآنی کشور از دیگر اقدامات و فعالیت‌های رادیو قرآن به شمار می‌رود.

راه‌اندازی رادیو معارف برای ترویج آموزه‌های اسلام و معارف اهل بیت (ع)

به فاصله نسبتاً کمی از راه‌اندازی و سراسری شدن شبکه رادیویی قرآن در دهه ۷۰ رادیو معارف متولد شد. رادیو معارف سال ۱۳۷۷ به منظور ترویج هرچه بهتر آموزه‌های دین مبین اسلام و معارف اهل بیت (ع) کار خود را در شهر مقدس قم آغاز کرد.

فعالیت رادیو معارف از همان ابتدا ۲۴ ساعته بود و این شبکه رادیویی در ادامه سیر تکاملی‌اش در سال ۱۳۸۶ رادیو معارف انگلیسی را راه‌اندازی کرد. البته از سال ۱۳۹۳ رادیو معارف ذیل معاونت استان‌ها و دفتر صداوسیمای قم قرار گرفت که این اقدام با انتقاداتی همراه بود.

شبکه قرآن و معارف سیما گامی دیگر در توسعه و ترویج آموزه‌های ناب قرآن

تأسیس شبکه تلویزیونی قرآن و معارف سیما را می‌توان یکی از دیگر از دستاورد‌های قرآنی جمهوری اسلامی ایران دانست. این شبکه سال ۱۳۷۸ به عنوان یک شبکه تخصصی در حوزه قرآن کریم کار خود را آغاز کرد. البته شبکه قرآن از حدود یک سال قبل فعالیت خود را آغاز کرده بود که برنامه‌های آن از شبکه‌های دو و چهار پخش می‌شد، اما از روز ۲۱ آذر ۱۳۷۹ شبکه قرآن و معارف سیما به صورت مستقل کار خود را آغاز کرد و فعالیتش هنوز ادامه دارد.

تولید و پخش تلاوت، پوشش برنامه‌ها و مسابقات قرآن کریم، تولید و پخش برنامه‌های آموزشی و تبلیغی قرآن کریم و تولید چند سریال و تله فیلم از جمله برنامه‌ها و اتفاقات مهم شبکه قرآن و معارف سیما است. خبرگزاری صداوسیما هم یک بخش خبر قرآنی از ساعت ۱۰ به مدت ۱۵ دقیقه روی آنتن شبکه قرآن می‌فرستد. همچنین در روزهای جمعه بعد از خبر ساعت ۱۰ و در ساعت ۱۰:۰۵ گفت‌وگوی ویژه خبری به مدت ۲۵ دقیقه پخش می‌شود.

شبکه تخصصی موضوعش خاص و ریشه‌ای است نه مخاطبش

البته تأسیس شبکه قرآن از ابتدا با انتقاداتی همراه بود و برخی از فعالان قرآنی کشور از حذف برنامه‌های مذهبی از دیگر شبکه‌ها با راه‌اندازی شبکه قرآن ابراز نگرانی می‌کردند، اما باید گفت تأثیر راه‌اندازی شبکه قرآن بر دیگر شبکه‌ها چندان زیاد نبود و در واقع تأسیس شبکه‌های تخصصی قرآنی و معارفی به معنای حذف قرآن و معارف اهل بیت (ع) از شبکه‌های دیگر نیست. این شبکه‌ها مباحث عمیق‌تر را مورد پردازش خود قرار می‌دهند و واژه تخصصی فقط به موضوع خاص در این شبکه‌ها اختصاص دارد و نه به مخاطب آن، مانند شبکه ورزش یا سلامت و قرآن و.... بر همین اساس تعریف درست و دقیق شبکه تخصصی این است که موضوع آن خاص است.

ظهور فضای مجازی و استفاده از این ظرفیت برای ترویج آیات الهی

با ظهور فضای مجازی و اینترنت فعالیت‌های مختلف رسانه‌ای به این فضا هم وارد شد و برنامه‌های قرآنی و مذهبی هم از این قاعده مستثنی نبودند. راه‌اندازی خبرگزاری قرآنی ایکنا و سایت‌های قرآنی و ایجاد صفحات قرآنی و معارفی در خبرگزاری‌های رسمی از جمله این موارد است. همچنین بسیاری از فعالان باذوق قرآنی با ورود به عرصه فضای مجازی اقدام به راه‌اندازی سایت‌ها و پایگاه‌های اطلاع‌رسانی در حوزه قرآن و معارف کرده‌اند که در این راستا می‌توان به فعالیت حدود ۴۰۰ سایت اشاره کرد.

آنچه اشاره شد، گوشه‌ای از دستاورد‌های قرآنی جمهوری اسلامی ایران در حوزه رسانه است که پس از انقلاب اسلامی رقم خورده و البته این فعالیت‌ها با ایده‌ال فاصله دارد و جا دارد این شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی و همچنین سایت‌ها و صفحات مجازی با حمایت بیشتر مسئولان هم گسترش داشته و هم بتوانند برنامه‌های فاخر و در شأن قرآن کریم با زبان‌های مختلف تولید و به عموم مسلمانان جهان ارائه کنند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: قرآن قرآن کریم رادیو قرآن شبکه قرآن انقلاب اسلامی دهه فجر قرآن و معارف سیما شبکه رادیویی خود را آغاز انقلاب اسلامی رادیو معارف تولید و پخش رادیو قرآن راه اندازی کار خود قرآن کریم برنامه ها شبکه قرآن فعالیت ها پخش می شد شبکه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۹۳۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد

استادیار دانشگاه سوره معتقد است که در دل قرآن فضای گفت و گوی بسیاری درباره هنر وجود دارد و در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، نشست تخصصی «سیر تحول هنرهای قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» در راستای اهداف پژوهشی نخستین نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران» عصر جمعه 7 اردیبهشت 1402، با حضور اساتید، دانشجویان، خوشنویسان و علاقمندان به هنرهای قرآنی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

این پنل تخصصی با سخنرانی سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان)، مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان)، مهدی محمدی (استادیار  و مدیر گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) و محبوبه کاظمی دولابی (مدیر مسئول نگارخانه ترانه باران) همراه بود.

نقش اقتصاد و سرمایه‌گذاری در ترویج هنرهای قرآنی

مقایسه عملکرد بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنرهای اصیل ایرانی و اسلامی

سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان) در این نشست با اشاره به عملکرد مطلوب نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنرهای اصیل ایرانی و اسلامی گفت: دلیل این موفقیت این است که کسی که عاشق این هنرها باشد می‌تواند موفق عمل کند، هنرهای قدسی مرز ندارند. البته طبیعی است که باید به معیشت هنرمندان و اقتصاد هنر هم توجه شود.

او با اشاره به اینکه هنرمندی که به سمت هنر اصیل برود ماندگار خواهد بود، گفت: یکی از رموز ماندگاری هنر و هنرمند رجوع به متون مرجع است و قرآن یکی از متون مرجع محسوب می‌شود.

 در دل قرآن فضای  گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد

در ادامه نشست مهدی محمدی (استادیار  و مدیر گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) با اشاره به آنکه  در دل قرآن فضای  گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد، اذعان داشت: در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند.

کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است

 مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان) نیز سخنان خود را با محوریت الهی نگاری ادامه داد و با بیان اینکه کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است گفت: ادبیات نخستین تجلی الهی نگاری است. اما در مورد آیات قرآن، ما درباره محکمات تصویرگری نداریم. آثار موجود در این زمینه نشان می‌دهد هنرمندان بیشتر نسبت به متشابهات و بخش‌هایی که روایات متعدد از آنها نقل شده توجه نشان داده و علاقمند به خلق آثار هنری در شاخه‌های مختلف بوده و هستند.

او با نمایش آثار هنرمندان حوزه نگارگری با موضوع معراج، مباهله، عاشورا و همچنین چند اثر از استاد فرشچیان با استناد به آیات و روایات مانند پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو و... گفت: بعد از دوره صفویه است که هنرمندان و عرفا فرصت پیدا کردند تا متشابهات را در قالب رشته‌های مختلف هنری روایت کنند. 

در ادامه این نشست خانکه و یارزاده ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین نشست‌هایی بتواند ارتباط بین گالری ها، بازار هنر و دانشگاه را تقویت کنند.

نگاه میراث فرهنگی به هنرهای قرآنی بسیار مهم است

محبوبه کاظمی دولابی (مدیر نگارخانه ترانه باران) نیز در پایان این نشست به دلیل برگزاری نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران» اشاره کرد و گفت: بعد از هتک حرمتی که سال گذشته به قرآن مجید به عنوان فرهنگ اسلامی ما شد، به عنوان مدیر تنها نگارخانه تخصصی هنرهای ایرانی اسلامی وظیفه خود دانستم که به زبان هنر نسبت به این هتک حرمت واکنش نشان دهم، نتیجه آن برگزاری نمایشگاه فاخر «روایت باران» بود. اگر به حریم فرهنگی هر کشوری در جهان توهین شود، فرد فرد آن کشور اعتراض خواهند کرد و صدای آن را به گوش جهانیان خواهند رساند.
از این رو آمادگی آنرا داریم که نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی را در کشورهای دیگر هم برگزار کنیم. مهمترین رسالتی که ما داریم این است که حلقه‌هایی که می‌تواند در این زنجیره نقش داشته باشد را به هم متصل کنیم. چون با هر تفکر و اندیشه‌ای همه ما برای قرآن احترام قائلیم و دوست داریم به بهترین شکل ممکن در دنیا فعالیت‌های ترویجی انجام دهیم که علاوه بر تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ ایرانی اسلامی، میتواند به موضوع معاش هنرمندان این حوزه هم توجه کند. 

کاظمی با اشاره به اهمیت کتابت قرآن مجید گفت: هنرهای سنتی به ویژه خوشنویسی، هنری نیست که هنرمند در آن ظرف چند سال بتواند به درجه استادی برسد، و دهه‌ها طول می‌کشد. بسیار خوشحالم که می‌بینم هنرمندانی داریم که تمام عمر خود را صرف هنری کرده‌اند که نتیجه آن می‌تواند کتابت کلمات نورانی قرآن مجید باشد.

او در ادامه با بیان اینکه نگاه میراث فرهنگی به هنرهای قرآنی بسیار مهم است. چرا که هنرهای قرآنی را از ابعاد مختلف می‌توان تبیین و تفسیر کرد گفت: از بعد میراث فرهنگی این آثار بسیار دارای اهمیت هستند، چرا که همانطور که از قرن یکم قرآن به اشکال مختلف نوشته شده و امروز به عنوان آثار ارزشمندی از گذشته در اختیار ما قرار گرفته در موزه‌های داخلی و خارجی فخر جهانیان است و میراث ماندگار جهان محسوب می‌شود، علاوه بر ، بحث عقیدتی، ما هم امروز بتوانیم زمینه خلق آثار ارزشمندی را فراهم کنیم و کتابت قرآن کریم را مورد توجه قرار دهیم تا این آثار ارزشمند برای آیندگان بماند هم به عنوان یک ثروت ملی و هم به عنوان فرصتی برای عرضه فرهنگ و هنر غنی ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد. فکر می‌کنم این نکته که هر هنرمند با چه نگرش و بینش و ایده‌ای آیات نورانی قرآن مجید را انتخاب کرده و به چه شکلی آراسته و با چه هنرهایی تلفیق کرده تا یک اثر هنری خلق کند، هنرهای قرآنی را از منظر میراث فرهنگی قابل توجه و پر اهمیت می‌کند.

این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ پایان یافت.

نخستین نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی "روایت باران " به همت نگارخانه تخصصی هنرهای ایرانی _اسلامی "ترانه باران" برگزار شده و تا پایان اردیبهشت ماه در گالری‌های 1 و 2 فرهنگسرای نیاوران از ساعت 10 الی 19 و در روزهای تعطیل از ساعت 14 الی 19 میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تمرکز امسال فعالیت‌های فرهنگی بر توسعه و تقویت جلسات خانگی
  • همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب چهارشنبه در قم 
  • برگزاری همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای
  • اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود
  • قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد
  • روش‌های جدید در تبلیغات دین به معنای کمرنگ شدن روش‌هایی سنتی تبلیغ نیست
  • سند راهبردی جامعه قرآنی عصر رونمایی شد
  • تجلیل رهبر معظم انقلاب از پخش برنامه تلاوت قاریان نوجوان از شبکه قرآن
  • قدمت ۶۰ ساله شبکه استانی رادیو همدان
  • قرآن همه چیز ماست