Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@23:38:28 GMT

صندوق توسعه ملی منبعی برای جبران کسری بودجه شده است

تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۹۳۳۲۵

صندوق توسعه ملی منبعی برای جبران کسری بودجه شده است

یک اقتصاددان گفت: مادامی که این صندوق وجود دارد به محض اینکه دولت‌ها دچار کمبود و مشکل می‌شوند از این صندوق برداشت می‌کنند. این در حالی است که از ابتدای شکل‌گیری این صندوق برداشت از آن به شرط وام دهی به بخش خصوصی بوده به طوری که هر میزان پول از آن برداشت شد مجدد به صندوق بازگردد.

مرتضی افقه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در رابطه با فلسفه شکل‌گیری صندوق توسعه ملی و روند استفاده از آن، اظهار کرد: صندوق توسعه ملی بعد از دو شوک نفتی در سال‌های اوج جنگ ۱۳۶۵ و دیگری اوایل سال ۱۳۷۷ در زمان ریاست جمهوری آقای خاتمی تشکیل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصمیم بر این بود دولت صندوقی به عنوان سوپاپ اطمینان داشته باشد به طوری که هر میزان درآمد مازاد از فروش نفت کسب می‌شود به حساب این صندوق واریز شود و همچنین در زمان‌هایی که درآمدهای نفتی کاهش می‌یابد دولت کسری بودجه خود را از طریق این صندوق جبران کند تا بودجه دچار نوسان نشود.

وی افزود: مادامی که این صندوق وجود دارد به محض اینکه دولت‌ها دچار کمبود و مشکل می‌شوند از این صندوق برداشت می‌کنند. این در حالی است که از ابتدای شکل‌گیری این صندوق برداشت از آن به شرط وام دهی به بخش خصوصی بوده به طوری که هر میزان پول از آن برداشت شد مجدد به صندوق بازگردد.

نظام برداشت و واریز به صندوق توسعه ملی صحیح نیست

این اقتصاددان گفت: از آنجا که دولت‌ها همیشه به دلیل مشکلات سیاسی داخلی و مشکلات سیاسی تنشی که در دو تا سه دهه اخیر با خارج از کشور داشته‌اند، با بودجه‌ی دچار مشکل رو به رو بوده‌اند. همیشه به سمت این منبع سهل‌الوصول (صندوق توسعه ملی) که با مجوز مجلس و مجوز مستقیم رهبری قابل دسترسی است روی می‌آوردند. مشکلات و تنش‌های سیاسی دهه اخیر هم سبب شده که دولت‌ها به راحتی برای دسترسی و برداشت از صندوق توسعه ملی برای اهدافی همچون تأمین حقوق کارمندان و کارگران دولت و جلوگیری از تنش‌های آتی سیاسی، مجوز کسب کنند.

افقه اضافه کرد: بر اساس برنامه ششم توسعه مبنا بر این بود که هر ساله مبلغ بیشتری از درآمدهای نفتی به حساب این صندوق واریز شده تا وابستگی بودجه به نفت به صفر برسد اما شاهد هستیم که در دو تا سه سال اخیر که با تحریم مواجه شدیم به رغم آنکه بنا بود ۳۵ تا ۴۰ درصد از درآمد نفت به این صندوق واریز شود، به دلیل تشدید تحریم‌ها این موضوع رعایت نشده است.

وی تاکید کرد: با وجود اینکه سهم کمتری نسبت به آنچه که قانون تعیین کرده به صندوق توسعه ملی واریز می‌شود اما همچنان کسری بودجه دولت از این صندوق توسعه برداشت می‌شود.

کشور بسیار پرهزینه اداره می‌شود

این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که چرا وضعیت صندوق‌ها از جمله صندوق بازنشستگی در بخش‌های مختلف در کشور نابسامان است، گفت: به طور کلی سیستم اداره‌ی کشور بسیار پر هزینه است زیرا سیستم ارزشی کشور ناکارآمد بوده و شیوه گزینش بر اساس شایسته سالاری نیست، ویژگی‌های غیر شایسته زیادی همچون ویژگی‌های مذهبی و وابستگی‌های قومی-سیاسی در انتصاب‌ها اهمیت بیشتری نسبت به شایستگی افراد دارد.

افقه اضافه کرد: همین موضوع منجر شده کشور بسیار پرهزینه اداره شده و تعداد مصرف کنندگان بسیار زیاد باشد، این افراد از بودجه تغذیه می‌کنند اما به تولید ملی کمکی نمی‌کنند. تا زمانی که پول نفت در اداره کشور وجود داشت چنین مشکلات و بی‌تدبیری‌هایی نمود نداشت اما در سال‌های اخیر و با کاهش درآمدهای نفتی شاهد مشکلات اقتصادی از جمله بحران در صندوق‌های بازنشستگی هستیم.

راهکار جبران کسری بودجه صندوق‌های بازنشستگی

وی در بیان راهکاری برای جبران کسری بودجه این صندوق‌ها، خاطرنشان کرد: راهکار کوتاه مدت برقراری جریان فروش نفت است که می‌تواند با رفع تحریم‌ها از طریق مذاکرات باشد در غیر این صورت از این راهکار در کوتاه مدت هیچ راه حل دیگری مشکل‌گشا نیست.

این اقتصاددان تصریح کرد: در بلندمدت باید به این سمت برویم که تولید به معنی واقعی محور فعالیت‌ها بوده و مبنا یا منبع مالیات‌ها باشد و منبع اصلی برای بودجه شود که نیازمند تحولات ساختاری در نظام اجرایی-اداری، انتخاب و انتصاب مدیران و کارکنان می‌باشد که نیازمند عزم راسخ و زمان است.

کد خبر 552036

منبع: ایمنا

کلیدواژه: صندوق توسعه ملی صندوق توسعه تسهیلات صندوق توسعه ملی سهم صندوق توسعه ملی از بودجه 1401 برداشت ها از صندوق توسعه ملی اعضای هیئت امنای صندوق توسعه ملی رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی تامین کسری بودجه از بازار بورس کسری بودجه جبران کسری بودجه کسری بودجه ایران تامین مالی کسری بودجه اقتصاد کلان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق صندوق برداشت صندوق توسعه ملی کسری بودجه دولت ها صندوق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۹۳۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی، توسط ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی توسط صندوق پژوهش و فناوری گیلان در شمال کشور ایجاد و راه اندازی می‌شود.

با هدف توسعه وگسترش فعالیت‌های تحقیقاتی، تقویت نوآوری‌های شناختی و رونق کسب و کار‌های فناورانه حوزه اکوسیستم شناختی، «مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی» با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، توسط صندوق پژوهش و فناوری گیلان در شمال کشور ایجاد و راه اندازی می‌شود.

دانیال سمیعی، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری گیلان  توضیح داد: این صندوق با تمرکز بر روی پروژه‌های نوآورانه و تحول‌آفرین تلاش می‌کند با بهره‌مندی از حمایت‌های دولت و جذب پتانسیل‌های بخش خصوصی نقش محوری خود را در ارائه خدمات به فناوران و توسعه فناوری‌های آینده تحکیم بخشد.

وی با بیان اینکه این صندوق دانش‌بنیان از چهار سال پیش همکاری خود با ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی را آغاز و به عنوان صندوق تخصصی این حوزه در کشور معرفی شد، افزود: صندوق پژوهش و فناوری گیلان در نظر دارد تا در سال جاری با اجرای برنامه‌هایی برای گسترش فعالیت‌های این حوزه از طریق جذب و تخصیص منابع و افزایش همکاری‌های ملی و بین‌المللی به افزایش توانمندی فناوران کشور در این زمینه و همچنین تقویت جایگاه ایران در این زمینه اقدام نماید.

سمیعی با بیان اینکه صندوق پژوهش و فناوری گیلان یک نهاد مالی غیردولتی نیمه دوم سال ۱۳۹۸ با همکاری  چهارمرکز علمی ودانشگاهی و همچنین ۶ سرمایه‌گذار بخش خصوصی فعالیت خودرا آغاز کره است، تصریح کرد: فعالیت اصلی این صندوق بر ارائه خدمات مالی از قبیل «ارائه انواع تسهیلات»، «سرمایه‌گذاری خطرپذیر»، «صدور انواع ضمانت‌نامه»، «ارائه گرنت»، «ارائه خدمات توانمندسازی»، "پذیرش مطالبات قراردادی" و "لیزینگ محصولات فناورانه" به شرکت‌ها و کسب‌وکار‌ها در زمینه فناوری و نوآوری متمرکز است.

 وی اشاره کرد: صندوق گیلان با طراحی و برگزاری اولین برنامه ملی سرمایه‌گذاری درکسب و کار‌های حوزه فناوری‌های شناختی با عنوان «BRAINVEST» در کشور در تلاش است تا نه تنها در راستای تقویت پایه‌های فناوری در سطح ملی، بلکه به توسعه فناوری بومی در سطح روند‌های جهانی گام بر‌دارد.  

مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری گیلان، با اشاره به اینکه درسال‌های اخیر، سرمایه‌گذاری خطرپذیر درحوزه فناوری‌های شناختی برای کمک به توسعه محصولات و ارایه راهکار‌هایی برای ارتقای توانایی‌های شناختی در برخی از کشور‌ها به طور قابل توجهی افزایش یافته است، یادآور شد: صندوق گیلان در اجرای برنامه‌های مختلف در حوزه‌های شناختی  تاکنون ۹۰  میلیارد ریال در این حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر کرده و بیش از ۸۰ میلیارد ریال خدمات مالی در قالب تسهیلات و بیش از ۱۸ میلیارد ریال به فناوران و کسب‌وکار‌های حوزه فناوری‌های شناختی حمایت‌های مالی در قالب گرنت پرداخت کرده است.

وی ادامه داد: مجموعه این خدمات منجر به نقش تاثیرگذار آن در ترویج فناوری‌های پیشرفته در زیست‌بوم فناوری‌های شناختی کشور شده است.

سمیعی در پایان افزود: سرمایه‌گذاری‌های دولتی و خصوصی در علوم شناختی نقش مهمی در تقویت قدرت اقتصادی و فناوری کشور‌ها دارد و می‌تواند به عنوان یک موتور رشد برای نوآوری و توسعه پایدار عمل کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مشهد با کسری ۴۶ درصدی تامین آب مواجه است
  • یک میلیون روستایی و کشاورز در دولت سیزدهم بیمه شدند
  • افزایش ۱۰ درصدی وام ودیعه مسکن دانشجویی در سال تحصیلی آینده
  • چرا بانک مسکن قرارداد با صندوق توسعه ملی را امضا نکرد؟
  • کار وزارت نیرو برای فرهنگ‌سازی مصرف برق به جایزه‌دادن کشید!
  • کلیات جدول ۹ لایحه بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
  • جدول هزینه‌های متفرقه بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
  • ارجاع جدول مربوط به تملک دارایی‌های مالی به کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • رکورد وصول مطالبات صندوق توسعه ملی شکسته شد