Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیت‌های دینی خبرگزاری فارس یکی از مهم‌ترین اهداف جنگ‌نرم، تغییر باورهای مردم است. ایجاد تغییر در باورهایی همچون ایمان، ولایت‌مداری و ... از مسائل مهمی است که دشمن به منظور تحقق اهدافش در دستور کار خود دارد. آنچه نقشه‌های دشمن را نقش بر آب کرده و مانع تأثیرگذاری آن بر افراد جامعه می‌شود، راهبرد جهاد تبیین است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چرا که، اگر مجاهدین فرهنگی تبلیغاتی، به موقع، رسالت خود را در تقویت و تحکیم باورهای اعتقادی مردم انجام دهند نقشه دشمنان نقش بر آب خواهد شد.

حجت‌الاسلام عبدالحمید فاطمی‌تبار کارشناس مذهبی در گفت‌و‌گو با فارس درباره جهاد تبیین گفت: جهاد تبیین دارای اهداف سیاسی و فرهنگی است که شناخت و معرفی آن‌ها به مجاهدین این عرصه می‌تواند کمک شایانی نماید. از این رو در این نوشتار تلاش داریم تا به اهداف سیاسی جهاد تبیین از منظر قرآن کریم اشاره نماییم.

حفظ اقتدار نظام اسلامی

وی ادامه داد: یکی از شاخصه‌های بارز نظام اسلامی اقتدار آن است. این اقتدار، برخاسته از حضور مردم مؤمن در صحنه‌ها، قدرت دفاعی، علم و پیشرفت، اقتصاد قوی و مستقل، دولت مقاومت و ... است. قرآن کریم یکی از مؤلفه‌های اقتدار در نظام اسلامی را قدرت دفاعی و بازدارندگی به منظور ترهیب دشمنان (نه به قصد حمله) می‌داند و در این باره می‌فرماید: «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ؛ (سوره انفال: آیه ۶۰) هر نیرویی در قدرت دارید، برای مقابله با آنها [دشمنان‌]، آماده سازید! و (همچنین) اسب‌های ورزیده (برای میدان نبرد)، تا به وسیله آن، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید!»

فاطمی تبار با اشاره به مثال دیگری در این زمینه گفت: مخاطب این آیه همه مسلمانان و مسئولین و کارگزاران نظام اسلامی است. در ادبیات سیاسی امروز به «مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ»، قدرت بازدارندگی می‌گویند. یعنی امروز آنچه اصالت دارد نیرومند بودن است. باید مسلمانان در هر عصر و زمانی تا آخرین حد امکان، از لحاظ قوای نظامی و دفاعی در برابر دشمن نیرومند باشند. بنابراین یکی از اهداف جهاد تبیین حفظ و نگهداری اقتدار نظام اسلامی است؛ البته مشروط به اینکه مجاهدین این عرصه به رسالت خود در این میدان به خوبی عمل نمایند.

جلوگیری از نفوذ دشمن

یکی از اهداف مهم جهاد تبیین در عرصه سیاست، جلوگیری از نفوذ دشمن در همه دستگاه‌های حکومت اسلامی است؛ زیرا اگر جهاد تبیین رسالت خود را در عرصه تبیین‌گری و بصیرت‌افزایی به موقع انجام دهد و افراد جامعه را با این حقیقت آشنا سازد از نفوذ دشمن جلوگیری می‌شود. اگر بخواهیم واژه نفوذ را در قرآن کریم واکاوی کنیم معادل نفوذ در قرآن کریم واژه «بطانه» است.

قرآن کریم در این‌باره می‌فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِکُمْ لَا یَأْلُونَکُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ؛ (سوره آل‌عمران، آیه ۱۱۸) ای کسانی که ایمان آورده‌اید! محرم اسراری از غیر خود، انتخاب نکنید! آنها از هرگونه شرّ و فسادی در حق شما، کوتاهی نمی‌کنند. آنها دوست دارند شما در رنج و زحمت باشید.» حکومت اسلامی باید اسرار خود را طبقه‌بندی کرده و رازهای محرمانه را در هیچ بخشی، اعم از سیاسی، نظامی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و ... با بطانه‌گیری بیگانگان فاش نکرده و آنان را از رمزهای کلیدی کشور آگاه نکند. (تفسیر تسنیم، ج ۱۵، ص ۴۲۸)

جهاد فرهنگی تبلیغاتی تبیین باید به گونه‌ای عام و فراگیر باشد که علاوه بر تبیین این موضوع بتواند با گفتمان سازی، بصیرت لازم را به منظور غلبه بر جنگ نرم دشمن ایجاد نماید تا مانع نفوذ دشمن در امور کلان کشور شود.

بصیرت‌افزایی افراد جامعه

یکی دیگر از اهداف جهاد فرهنگی تبلیغاتی تبیین، بصیرت‌افزایی در جامعه است. فردی که مردم را به توحید دعوت می‌کند باید برخوردار از بصیرت لازم باشد و تنها شخص بابصیرت می‌تواند در مردم بصیرت ایجاد کند. قرآن کریم در بیان این حقیقت می‌فرماید: «قُلْ هَذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَى اللَّهِ  عَلَى بَصِیرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی؛ (سوره یوسف، آیه ۱۰۸) بگو: «این راه من است من و پیروانم، و با بصیرت کامل، همه مردم را به سوی خدا دعوت می‌کنیم!» این آیه دلالت بر این دارد که اصحاب پیامبر (ص) و مؤمنین باید به قدر استطاعت، دعوت به اسلام کنند.

روشنگری‌های مجاهدین فرهنگی در جامعه موجب بلوغ فکری مردم و بصیرت افزایی در جامعه نسبت به مسائل جاری در حکومت اسلامی می‌شود. دشمن به منظور عملیاتی نمودن برنامه‌ها و ایده‌های خود ابتدا مردم را به استخفاف می‌کشاند و سرانجام آن‌ها را به تبعیت از خویش وادار می‌کند؛ همچنان که فرعون چنین کرد: «فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطَاعُوهُ؛ (سوره زخرف: آیه ۵۴) (فرعون) قوم خود را سبک شمرد، در نتیجه از او اطاعت کردند.» بنابراین فرعون با شست‌شوی مغزی قوم خود آن‌ها را سبک‌مغز و خفیف فکر کرد و آنگاه قوم تهی‌مغز، او را اطاعت کردند. آنچه می‌تواند سد محکمی در برابر چنین سیاستی در جامعه باشد راهبرد «جهاد تبیین» است.

جلوگیری از استحاله نظام

با نگاهی به صدر اسلام، بعد از حرکت انقلابی و همراهی جمعی با پیامبر (ص) و تثبیت نظام اسلامی در مدینه، شاهد یک حرکت ارتجاعی و بازگشت به فرهنگ طاغوتی و جاهلی با وجود همه هشدارها بعد از رحلت پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) هستیم. این جریان ابتدا فقط رهبری نظام را از دست شخص صاحب صلاحیت و منصوب شده از طرف خدا و پیامبر خدا (ص) خارج کرد؛ به طوری که بعد از سی سال از رحلت پیامبر خدا (ص) همان ملوکیت و سلطنت استبدادی قبل از رسالت دوباره شکل گرفت.

استحاله نظام به گونه‌ای صورت گرفت که حتی احکام عبادی مورد تحریف قرار گرفت به طوری که در زمان امام سجاد (ع) مردم، کیفیت نماز و حج را نمی‌دانستند. حضرت زهرا (س) در خطبه فدکیه به جهاد تبیین پرداختند و این خطر را هشدار دادند و با اشاره به آیه شریفه وجدان‌های خفته را بیدار ساختند: «وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِنْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِکُمْ وَمَنْ یَنْقَلِبْ عَلَى عَقِبَیْهِ فَلَنْ یَضُرَّ اللَّهَ شَیْئًا  وَسَیَجْزِی اللَّهُ الشَّاکِرِینَ؛ (سوره آل‌عمران: آیه ۱۴۴)

محمد (ص) فقط فرستاده خداست؛ و پیش از او، فرستادگان دیگری نیز بودند؛ آیا اگر او بمیرد و یا کشته شود، شما به عقب برمی‌گردید؟ (و اسلام را رها کرده به دوران جاهلیّت و کفر بازگشت خواهید کرد؟) و هر کس به عقب باز گردد، هرگز به خدا ضرری نمی‌زند؛ و خداوند به زودی شاکران (و استقامت‌کنندگان) را پاداش خواهد داد.»

بنابراین یکی از برنامه‌های دشمن آن است که با نفوذ در مراکز تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی به دنبال استحاله نظام اسلامی و اجرایی نمودن برنامه‌های شوم خود است. آنچه این نقشه دشمن را بر ملا و ناکارآمد می‌کند راهبرد «جهاد تبیین» است. با تبیین واقعیت‌ها و شناخت و معرفی نقشه دشمن به جامعه می‌توان مردم را از نفوذ چنین افرادی در دستگاه‌های حکومتی آگاه ساخت.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: جهاد آینه قرآن قرآن جنگ کارشناس مذهبی جهاد تبیین بصیرت افزایی نظام اسلامی جهاد تبیین نفوذ دشمن قرآن کریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۰۱۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست تخصصی «سیر تحول هنر‌های قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» در راستای اهداف پژوهشی نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران عصر جمعه ۷ اردیبهشت، با حضور اساتید، دانشجویان، خوشنویسان و علاقمندان به هنر‌های قرآنی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

این پنل تخصصی با سخنرانی سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان)، مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان)، مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) و محبوبه کاظمی دولابی (مدیر مسئول نگارخانه ترانه باران) همراه بود.

* عملکرد مطلوب بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی

سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان) در این نشست با اشاره به عملکرد مطلوب نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی گفت: دلیل این موفقیت این است که کسی که عاشق این هنر‌ها باشد می‌تواند موفق عمل کند، هنر‌های قدسی مرز ندارند. البته طبیعی است که باید به معیشت هنرمندان و اقتصاد هنر هم توجه شود.
او با اشاره به اینکه هنرمندی که به سمت هنر اصیل برود ماندگار خواهد بود، گفت: یکی از رموز ماندگاری هنر و هنرمند رجوع به متون مرجع است و قرآن یکی از متون مرجع محسوب می‌شود.

* در دل قرآن فضای گفت‌وگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد

در ادامه نشست مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) با اشاره به آنکه در دل قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد، اذعان داشت: در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند.

* کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است

مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان) نیز سخنان خود را با محوریت الهی نگاری ادامه داد و با بیان اینکه کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است گفت: ادبیات نخستین تجلی الهی نگاری است. اما در مورد آیات قرآن، ما درباره محکمات تصویرگری نداریم. آثار موجود در این زمینه نشان می‌دهد هنرمندان بیشتر نسبت به متشابهات و بخش‌هایی که روایات متعدد از آنها نقل شده توجه نشان داده و علاقمند به خلق آثار هنری در شاخه‌های مختلف بوده و هستند.

او با نمایش آثار هنرمندان حوزه نگارگری با موضوع معراج، مباهله، عاشورا و همچنین چند اثر از استاد فرشچیان با استناد به آیات و روایات مانند پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو و... گفت: بعد از دوره صفویه است که هنرمندان و عرفا فرصت پیدا کردند تا متشابهات را در قالب رشته‌های مختلف هنری روایت کنند.
در ادامه این نشست خانکه و یارزاده ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین نشست‌هایی بتواند ارتباط بین گالری ها، بازار هنر و دانشگاه را تقویت کنند.

* نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است

محبوبه کاظمی دولابی (مدیر نگارخانه ترانه باران) نیز در پایان این نشست به دلیل برگزاری نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی «روایت باران» اشاره کرد و گفت: بعد از هتک حرمتی که سال گذشته به قرآن مجید به عنوان فرهنگ اسلامی ما شد، به عنوان مدیر تنها نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی اسلامی وظیفه خود دانستم که به زبان هنر نسبت به این هتک حرمت واکنش نشان دهم، نتیجه آن برگزاری نمایشگاه فاخر «روایت باران» بود. اگر به حریم فرهنگی هر کشوری در جهان توهین شود، فرد فرد آن کشور اعتراض خواهند کرد و صدای آن را به گوش جهانیان خواهند رساند.

از این رو آمادگی آنرا داریم که نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی را در کشور‌های دیگر هم برگزار کنیم. مهمترین رسالتی که ما داریم این است که حلقه‌هایی که می‌تواند در این زنجیره نقش داشته باشد را به هم متصل کنیم. چون با هر تفکر و اندیشه‌ای همه ما برای قرآن احترام قائلیم و دوست داریم به بهترین شکل ممکن در دنیا فعالیت‌های ترویجی انجام دهیم که علاوه بر تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ ایرانی اسلامی، میتواند به موضوع معاش هنرمندان این حوزه هم توجه کند.
کاظمی با اشاره به اهمیت کتابت قرآن مجید گفت: هنر‌های سنتی به ویژه خوشنویسی، هنری نیست که هنرمند در آن ظرف چند سال بتواند به درجه استادی برسد، و دهه‌ها طول می‌کشد. بسیار خوشحالم که می‌بینم هنرمندانی داریم که تمام عمر خود را صرف هنری کرده‌اند که نتیجه آن می‌تواند کتابت کلمات نورانی قرآن مجید باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است. چرا که هنر‌های قرآنی را از ابعاد مختلف می‌توان تبیین و تفسیر کرد گفت: از بعد میراث فرهنگی این آثار بسیار دارای اهمیت هستند، چرا که همانطور که از قرن یکم قرآن به اشکال مختلف نوشته شده و امروز به عنوان آثار ارزشمندی از گذشته در اختیار ما قرار گرفته در موزه‌های داخلی و خارجی فخر جهانیان است و میراث ماندگار جهان محسوب می‌شود، علاوه بر، بحث عقیدتی، ما هم امروز بتوانیم زمینه خلق آثار ارزشمندی را فراهم کنیم و کتابت قرآن کریم را مورد توجه قرار دهیم تا این آثار ارزشمند برای آیندگان بماند هم به عنوان یک ثروت ملی و هم به عنوان فرصتی برای عرضه فرهنگ و هنر غنی ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد. فکر می‌کنم این نکته که هر هنرمند با چه نگرش و بینش و ایده‌ای آیات نورانی قرآن مجید را انتخاب کرده و به چه شکلی آراسته و با چه هنر‌هایی تلفیق کرده تا یک اثر هنری خلق کند، هنر‌های قرآنی را از منظر میراث فرهنگی قابل توجه و پر اهمیت می‌کند.

این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ پایان یافت.

نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران به همت نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی ـ اسلامی ترانه باران برگزار شده و تا پایان اردیبهشت ماه در گالری‌های ۱ و ۲ فرهنگسرای نیاوران از ساعت ۱۰ الی ۱۹ و در روز‌های تعطیل از ساعت ۱۴ الی ۱۹ میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اقدامات خوب رسانه و هوشیاری مانع از تحقق اهداف دشمن می‌شود
  • رسانه‌های بیگانه چگونه زنان را عامل رسیدن به اهداف خود می کنند؟
  • اجرای بیش از ۴۰۰ برنامه فرهنگی در لرستان
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • طرح نور باید با قاطعیت تداوم پیدا کند
  • حجاب و عفاف نماد مسلمانی و پرچم افتخار امت اسلامی است
  • شهید مطهری زمان شناس و با بصیرت بود
  • مقابله با هجمه‌های دشمن در گرو بصیرت‌افزایی است
  • شناخت دشمن نیاز به تقویت بصیرت انقلابی دارد
  • نهادینه کردن عدالت آموزشی از اهداف مجموعه مدارس «صدرا» است