Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان شهرکرد - صنعت دامپروری کشور که بخش‌هایی از آن همچنان با شیوه‌های سنتی و کم بازده مدیریت می‌شود، نیازمند بازنگری اساسی به ویژه در حوزه‌های تخصصی و فنی می‌باشد.

چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌هایی است که از گذشته تاکنون در تولید شیر و لبنیات و گوشت قرمز جایگاهی را برای خود در کشور رقم زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید

سهم ۲۵ درصدی شهرکرد از تولیدات بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری مجتمع دامپروری در سامان ساخته می‌شود تامین تنوع غذایی و محصولات استراتژیک جمعیت کشور با توسعه بخش کشاورزی+تصاویر

چهارمحال و بختیاری دارای یک میلیون و ۹۴۳ هزار رأس دام سبک و ۲۱۸ هزار و ۷۰۰ رأس دام سنگین است و در جایگاه ۱۸ جمعیت دامی کشور قرار دارد.

همچنین این استان در طول سالیان مختلف در زمینه تولید گوشت در کشور دارای رتبه خوبی بوده است.

در حال حاضر مناسب‌ترین دام جهت تامین بخش مهمی از نیاز گوشت قرمز کشور، گوسفند است.

چهارمحال و بختیاری یکی از قطب‌های تولید گوشت گوسفند در کشور

سام مردانی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این استان، همواره یکی از استان‌های غنی از دام به ویژه دام کوچک بوده است و مهمترین آن نژاد گوسفند لری بختیاری است، این دام از پربازده‌ترین نژاد‌های گوشتی گوسفند کشور است.

بهره گیری از علوفه مراتع و ضایعات کشاورزی مزارع که عمدتاً برای دام دیگری قابل استفاده نیست و همچنین ذائقه مصرف گوشت گوسفند و نیاز قربانی در اعیاد و مراسم‌های مذهبی در ایران از مهمترین ویژگی‌های مهم پرورش این دام محسوب می‌شود.

عملکرد تولیدی و تولید مثلی گوسفندان بومی برای پرورش در سامانه غیر مرتعی برای پرورش دهنده نمی‌تواند بازدهی اقتصادی مناسبی را ایجاد کند، به عبارت دیگر مجموعه صفات مورد نیاز برای گوسفندان مناسب پرورش در سامانه غیر مرتعی در گوسفندان بومی کشور وجود ندارد و چاره‌ای جز تولید نژاد‌های جدید با صفات مطلوب نیست.

سیستم پرورش دام استان از سیستم عشایری و روستایی به روستایی پیشرفته یا نیمه صنعتی و صنعتی گرایش یافته است.

هنگامی که دام بزرگ و کوچک وارد سیستم پرورش صنعتی می‌شود، تحرک دام کاهش می‌یابد، مواد غذایی آن فشرده می‌شود و میزان چربی آن بالا می‌رود که باید وزن مطلوب کشتار رعایت شود.

در گذشته گوسفند نژاد لری بختیاری با توجه به کوچ، ییلاق و قشلاق آن ظرفیت بالایی برای ذخیره چربی در خود داشت که اکنون دیگر در سیستم‌های روستایی و صنعتی جواب نمی‌دهد، به همین دلیل سیاستگذاران در وزارت جهاد کشاورزی و معاونت تولیدات دامی تصمیم گرفتند از نژاد‌های خارجی برای آمیخته‌گری استفاده کنند.

ایجاد شهرک‌های دامپروری صنعتی و تخصصی با دام‌های پربازده در اولویت است

حسین دماوندی‌نژاد معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی گفت: هم‌اکنون دامپروری در بیشتر مناطق کشور با استفاده از دام‌های کم بازده است و باید با صنعتی کردن مجتمع‌های دامپروری و اصلاح نژاد دام، میزان تولید شیر و همچنین دام و گوشت را توسعه داد.

ایجاد شهرک‌های تخصصی و صنعتی با دام‌های پر بازده یک ظرفیت و برنامه در راستای تغییر درآمدزایی و محرومیت‌زدایی برای استان‌های با ظرفیت بالای دامپروری است.

تنها یک‌هزار و ۷۰۰ هکتار از مساحت شهرک‌های کشاورزی در حوزه دامپروری است که توسعه این حوزه در دستور کار قرار دارد.

توسعه شهرک‌های کشاورزی به خصوص توسعه شهرک دامپروری تخصصی در چهارمحال و بختیاری یک اولویت است.

با اصلاح نژاد و چند قلوزایی، پرورش دام سبک اقتصادی می‌شود

سام مردانی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از مشکلات تولید دام سبک سنتی بودن و تک قلوزا بودن دام است که با اصلاح نژاد و چند قلو زایی، پرورش دام سبک اقتصادی می‌شود.

امروز با پیشرفت‌های علمی صورت گرفته در کشور، تکنولوژی لقاح مصنوعی و ترکیب نژادی در دام سبک، به صورت بومی انجام می‌شود و با این روش، محدودیت‌های مربوط به تولید دام سبک از بین رود.

حرکت به سمت اصلاح نژاد باعث می‌شود که مشکل کمبود گوشت برطرف و با تأمین نیاز داخلی، حرکت به سمت صادرات گوشت آغاز شود.

اجرای طرح ترکیب ژنتیکی گوسفند لری بختیاری و رومانف روسی

عطاالله ابراهیمی رئیس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این طرح یکی از مهم‌ترین پروژه‌های بخش دام سبک کشور محسوب می‌شود.

گوسفند لری بختیاری جزو گوسفندان دنبه بزرگ و دارای راندمان تولید مثلی پایین و وزن بالا می‌باشد که پس از تلاقی با گوسفند رومانوف در راندمان تولید مثل و سایز دنبه تغییرات مطلوبی ایجاد می‌کند.

پروژه ترکیب ژنتیکی گوسفند پر بازده از سال ۱۳۹۴ در استان چهارمحال و بختیاری شروع شد که از ترکیب نژاد رومانوف و نژاد لری بختیاری استفاده می‌کند.

با توجه به اینکه تلاقی گوسفند رومانوف با گوسفند لری بختیاری باعث ایجاد نژاد بسیار مرغوب و دارای صفات چند قلوزایی و حذف دنبه است و از لحاظ فنوتیپ، نژاد قابل قبولی در بین دامداران است، در صورت تداوم تخصیص اعتبار و اجرای پروژه قطعا در سال‌های آتی شاهد تحول عظیمی در صنعت پرورش گوسفند ایجاد خواهد شد.

از ابتدای امسال دو هزار و ۱۵۳ راس گوسفند لری بختیاری در ۱۵ گله با نژاد رومانوف تلقیح شدند و راندمان زایش‌ها با رشد چشمگیر حدود ۴۰ درصدی روبرو شد.

با توجه به تجهیز آزمایشگاه تولید اسپرم و خرید تجهیزات جدید اعم از دستگاه سونوگرافی، میکروسکوپ، تجهیزات جمع آوری و حمل اسپرم تازه و کسب تجربه اکیپ اجرایی، پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آتی پروژه حاضر با موفقیت‌های بیشتری مواجه شود.

با توجه به وجود آزمایشگاه و تجهیزات مذکور، اکیپ با تجربه و وجود ایستگاه اصلاح نژاد، این استان از تمامی امکانات و زیرساخت‌های لازم جهت اجرای هر چه سریعتر و بهتر برخوردار است.

مزایا و معایب نژاد‌های گوسفندی رومانف

مرتضی کرمی مسئول واحد امور دامی مرکز تحقیقات، کشاورزی، آبخیزداری و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: مزایای آن این است که به دلیل دوقلوزایی و سه قلوزایی این نژاد، تعداد بره‌های متولد شده بیشتری در مقابل گوسفند لری بختیاری دارند.

همچنین اگر در وزن مناسب، یعنی تا ۶ ماهگی، کشتار شوند، در این صورت از سرعت رشد، چربی و کیفیت گوشت مطلوبی برخوردارند. اما اگر همچون گوسفندان نژاد لری بختیاری تا سن ۱۲ ماهگی نگهداری شوند، چون چربی آنان به جای ذخیره شدن در دنبه، در زیر لاشه ذخیره می‌شود، میزان چربی لاشۀ آن‌ها زیاد می‌شود و در انتهای دوره پروار سرعت رشد آن‌ها هم پایین می‌آید و موجب کاهش بازارپسندی لاشه و گوشت آن می‌شود.

بیشتر معایب آن قبول نداشتن این نژاد از سوی دامداران است، به این صورت که برای سالیان سال شکل خاص گوسفند نژاد لری بختیاری با آن دماغ برجستهْ بدن کشیده و بزرگ در نظر پرورش دهندگان است و تصویر دام درشت و سنگین در ذهن مردم نقش بسته است، اما نژاد‌های جدید که جثه کوچکتری دارند در ذهنیت گله‌دار این منطقه نمی‌گنجد.

همچنین دامداران عشایر و روستایی که فرصت چرای کمتری دارند، از دوقلو زایی و سه قلو زایی استقبال نمی‌کنند، به دلیل اینکه در زمان بزرگ شدن بره، مرتع درجه یک و یا علوفه جایگزین وجود ندارد و ممکن است تلفات بدهد.

گله‌داران به طور برای توسعه دامداری خود متکی به مراتع هستند تا بتوانند با کمترین هزینه، بیشترین سود را به دست آورند، در صورتی که این آمیخته‌های لری بختیاری و رومانف نیاز به غذای بیشتر و مواد مغذی بیشتری دارد و نمی‌تواند تنها با تکیه به مرتع رشد کند.

نتیجه مورد انتظار پس از انجام پروژه ایجاد ترکیب ژنتیکی جدید گوسفند پربازده

سام مردانی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: ایجاد ترکیب یا ترکیب‌های ژنتیکی جدید بر پایه نژاد‌های بومی کشور، حفظ ذخایر ژنتیکی گوسفندان بومی به شکل پایدار و اقتصادی و بهره گیری از برخی صفات مطلوب نژاد‌های گوسفند خارجی را در پی دارد.

ارتقای صفات تولیدی و تولید مثلی با حفظ تطابق محیط گوسفند، جلوگیری از آمیخته گری‌های بی هدف و بدون برنامه و کمک به خروج دام مازاد از مراتع هم از دیگر نتایج ترکیب‌های ژنتیکی است.

اهداف مهم و محوری پروژه ایجاد ترکیب ژنتیکی گوسفند پربازده شامل ارتقای بهره وری به ازای هر راس میش مولد، بستر سازی جهت کاهش پرورش گوسفند در مراتع، ساماندهی حرفه گوسفندداری در سامانه‌های غیر مرتعی از طریق اقتصادی نمودن تولید با کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد و در نتیجه افزایش بهره وری به ازای هر رأس مولد، بهبود شاخص‌هایی مانند افزایش چندقلو زایی، بهبود صفات مادری، داشتن سرعت رشد و ضریب تبدیل مناسب، غیر فصلی نمودن تولید مثل و زایش و بهبود کیفیت لاشه است.

تاکنون حدود ۱۰ هزار راس دام در این طرح شرکت کرده اند که با توجه به رایگان بودن و فواید ذکر شده، جدیداً طرح با استقبال دامداران مواجه شده است.

استان چهارمحال و بختیاری استان پایلوت در طرح اصلاح نژاد دام کشور است و این طرح در ۵ استان دیگر نیز عملیاتی شده است.

گزارش از افسانه احمدی فارسانی

انتهای پیام/ف

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: صنعت دامپروری گوشت قرمز گوسفند لری بختیاری نژاد لری بختیاری ژنتیکی گوسفند ترکیب ژنتیکی تولیدات دامی اصلاح نژاد دام سبک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۲۰۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه با نهایی و اجرایی شدن تفاهم‌نامه‌های امروز بیش از ۱۶ مخزن گازی کشور توسعه می‌یابد، گفت: با بهره‌برداری از این طرح‌ها ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید در چهار استان نفت و گازخیز کشور اضافه می‌شود.

به گزارش خبرنگار شانا، محسن خجسته‌مهر صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی با سرمایه‌گذاری ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری، با بیان اینکه امروز یکی از رویدادهای مهم اقتصادی صنعت نفت با مشارکت مردم را شاهد هستیم، گفت: برای تحقق برنامه‌های تولیدی باید سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم انجام دهیم که در دولت سیزدهم این کار زیربنایی در حال انجام است.

وی ادامه داد: پیش‌تر تنها شرکت‌های اکتشاف و تولید می‌توانستند در صنعت نفت سرمایه‌گذاری کنند، اما با ابتکار وزیر نفت و هماهنگی لازم با دولت قرار شد پتروشیمی‌ها نیز در بالادست صنعت نفت حضور یابند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: پیش از این حضور سرمایه‌گذاری بانک‌ها در صنعت نفت را تجربه کرده بودیم و نتیجه آن قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری شد که در تاریخ صنعت نفت و کل کشور بینظیر و منحصر به فرد بوده؛ از آن حجم هم ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مربوط به توسعه میدان‌های مشترک بوده است.

خجسته‌مهر با اشاره به امضای قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان به ارزش ۱۱ میلیارد ۵۰۰ میلیون دلار و دیگر میدان‌ها در مجموع به ارزش ۱۳ میلیارد ۵۰۰ میلیون دلار با حضور بانک‌ها گفت: به‌تازگی با امضای قرارداد فشارافزایی، وزارت نفت نشان داد که می‌تواند کارهای بی‌نظیری در این صنعت انجام دهد.

وی با تأکید بر اینکه با نهایی و اجرایی شدن تفاهم‌نامه‌های امروز بیش از ۱۶ مخزن گازی کشور توسعه می‌یابد، گفت: با بهره‌برداری از این طرح‌ها ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور در چهار استان خوزستان، فارس، بوشهر و کهکیلویه و بویر احمد افزوده می‌شود.

معاون وزیر نفت گفت: امسال با همکاری بخش خصوصی و هلدینگ‌های پتروشیمی، جهش دوم در سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها را رقم می‌زنیم که این سرمایه‌گذاری مولد، راهبردی و معنادار است زیرا قراردادهایی جذاب، زودبازده و درآمدزا هستند.

خجسته‌مهر سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها در بخش بالادستی صنعت نفت را قراردادی برد - برد برای شرکت ملی نفت ایران و آن‌ها دانست و گفت: مردم به‌عنوان سرمایه‌گذاران اصلی پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها با این تفاهم‌نامه‌ها در طرح‌های بالادستی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی افزود: معنای سال جهش تولید با مشارکت مردم این است که بسیاری از مردم ایران جزو سهام‌داران خرد و کلان واحدهای پتروشیمی هستند و هرکدام از آنها که پولی دارند در پتروشیمی‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. 

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم سالانه به‌طور میانگین یک میلیارد ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده است، درحالی‌که در ۲.۵ سال عمر دولت سیزدهم این رقم به سالانه ۶ میلیارد ۳۰۰ میلیون دلار رسیده و درمجموع قراردادهایی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار امضا شده که بخش قابل‌توجهی از این سرمایه‌گذاری از سوی بخش خصوصی بوده است.

دیگر خبرها

  • بررسی و تصویب ۵ طرح بهبود و توسعه میادین نفت و گاز کشور
  • کمیسیون اقتصادی ایران و امارات پس از ۱۰ سال برگزار شد/ پیش‌بینی افزایش تجارت به ۳۰ میلیارد دلار
  • نقشه راه سرمایه‌گذاری در چهارمحال و بختیاری تدوین شده است
  • نیمی از رشد اقتصادی کشور مربوط به نفت و گاز است
  • افزایش ۳۰۰ نفری سهمیه بیمه کارگران ساختمانی در کردستان
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی
  • کارگر؛ رضایت شغلی و توسعه اقتصادی
  • معافیت‌های هدفمند مالیاتی منجر به افزایش مشارکت مردم در تولید کشور خواهد شد
  • تولید گوجه فرنگی به ۳۰۰ هزار تن می‌رسد