Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-27@07:59:11 GMT

چگونه جلوی شتاب افزایش قیمت ها گرفته می شود؟

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۴۴۶۳۳

‍‍‍‍‍‍

رصد تغییرات تورم ماهانه تغییرات قیمت گروه‌‌‌های مختلف عوامل اثرگذار بر نرخ تورم انتظارات تورمی اقدامات لازم برای مهار تورم

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دنیای‌اقتصاد،  از نگاه این گزارش، متغیرهای پولی یعنی رشد پایه پولی و نقدینگی در وضعیتی قرار دارد که می‌تواند ‌تورم‌های بزرگ‌تری را در آینده به همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط، سه دسته سیاست فوری باید در دستور کار دولت قرار گیرد.

«کنترل هزینه‌های جاری و تدوین بودجه۱۴۰۱ با کسری کمتر»، «اصلاح سیاست‌های ارزی و کنترل خروج سرمایه» و «اصلاح ناترازی بانک‌ها» سه اقدام فوری مهار تورم است.

مرکز پژوهش‌های مجلس با تشریح روند تورم در تابستان سال‌جاری، سه اقدام مهم برای مهار تورم را تشریح کرد. نرخ تورم و نوسانات آن از مهم‌ترین متغیرهای اقتصاد کلان و علامتی برای فعالان اقتصادی است. به صورت کلی دهه1390 یک دهه‌‌ تورمی در ایران محسوب می‌شود و نرخ ‌‌‌های تورم ایران در این دهه به صورت قابل‌توجهی بالاتر از نرخ‌های تورم بلندمدت ایران است.

تحریم‌ها و به دنبال آن کسری بودجه دولت‌‌‌ها در سال‌های اخیر به اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی تورم‌زا منجر شده و همین مساله باعث شده است که کنترل نرخ تورم در حال حاضر اصلی‌‌‌ترین چالش و مساله اقتصاد کلان باشد. مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی به بررسی وضعیت تورم در 3‌ماه تابستان پرداخته است.

در این گزارش آخرین تغییرات شاخص قیمت مصرف‌کننده، رفاه خانوارها و مهم‌ترین عوامل اثر‌گذار بر نرخ تورم مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین این گزارش اقداماتی را برای کنترل نرخ تورم در نرخ فعلی با محوریت کنترل هزینه‌های جاری دولت، حدگذاری رشد ماهانه‌‌ ترازنامه بانک‌ها و مدیریت بازار ارز توصیه کرده است.

رصد تغییرات تورم ماهانه

در فصل تابستان شاخص قیمت مصرف‌کننده با 11‌درصد رشد، بالاتر از نرخ رشد این شاخص در بهار و زمستان گذشته قرار گرفته است. پائین‌‌‌ترین نرخ تورم ماهانه در 15 ماه گذشته برای اردیبهشت 1400 بوده است. نرخ تورم پس از اردیبهشت روند افزایشی داشته و در شهریور به 9/ 3‌درصد رسیده که بالاترین نرخ تورم در 9 ماه گذشته است. انتظارات تورمی در آذر ماه سال گذشته به علت تغییرات در مناسبات بین‌المللی و ثبات نرخ ارز کاهش یافت.

به همین علت نرخ تورم ماهانه تا اردیبهشت 1400 روند کاهشی داشت. اما با این حال نرخ تورم ماهانه از اردیبهشت تا شهریور روند صعودی داشته است. نرخ ‌‌‌های تورم در 15 ماه گذشته، در سه ماه یعنی ماه‌‌‌های خرداد، اسفند و اردیبهشت پائین‌‌‌تر از میانگین 10 ساله قرار داشته و در سایر ماه‌‌‌ها به میزان قابل‌توجهی بالاتر از این میانگین بوده است.

فاصله‌‌ نرخ تورم ماهانه و میانگین تورم در زمستان 1399 کاهش یافته اما مجددا در زمستان 1400 افزایش یافته است. به دلیل رشد شاخص قیمت‌ها، تورم نقطه‌‌‌به‌‌‌نقطه در شهریورماه به7/ 43‌درصد و نرخ تورم متوسط سالانه به 8/ 45‌درصد رسیده است.

تغییرات قیمت گروه‌‌‌های مختلف

گروه«خوراکی‌‌‌ها و آشامیدنی‌‌‌ها» و «اجاره‌‌‌بها» به ترتیب دارای وزنی معادل 6/ 26 و 7/ 30‌درصد از سبد خانوار هستند. با توجه به سهم قابل‌توجه این دو گروه در سبد خانوار، افزایش قیمت‌ها در این گروه‌‌‌ها باعث کاهش قابل‌توجه رفاه خانوار شده است.

در سه ماه تابستان این گروه با 7/ 13‌درصد رشد در رتبه‌‌ دوم بیشترین رشد شاخص قرار دارد. اولین رتبه متعلق به گروه هتل‌‌‌ها و رستوران‌‌‌ها با 50/ 15‌درصد رشد است. نرخ تورم گروه خوراکی‌‌‌ها و آشامیدنی‌ها، فاصله‌‌ زیادی با میانگین نرخ تورم 10‌‌‌ساله دارد. در این میان شاخص قیمت کالاهای با دوام تا تابستان امسال رشد اندکی داشته است. دلیل این رشد اندک، کاهش نرخ ارز است که به دلیل کاهش انتظارات تورمی رخ داد. کالاهای بادوام در زمستان 1399 کمترین نرخ رشد را ثبت کرده‌‌‌اند.

اما قیمت این کالاها در تابستان امسال رشد حدود 13‌درصدی داشته است. این رشد نیز به دلیل افزایش نرخ ارز در فصل تابستان است. اجاره‌بها یکی از اجزای مهم شاخص قیمت مصرف‌کننده است که به علت سهم بالا در هزینه‌‌‌های خانوار، تاثیر مهمی در رفاه خانوار دارد. این شاخص در شهریور نسبت به خرداد امسال 10‌درصد رشد داشته است. شاخص اجاره‌‌‌بها نیز تقریبا در تمام فصول بالاتر از میانگین بلندمدت آن بوده است.

عوامل اثرگذار بر نرخ تورم

می‌توان عوامل موثر بر تورم را در قالب دو دسته‌‌ بلندمدت، کوتاه‌‌‌مدت و انتظارات تورمی مورد بررسی قرار داد. منظور از عوامل بلندمدت، سیاست‌های پولی و مالی است. سیاست‌های مالی می‌توانند از دریچه‌‌ تامین کسری بودجه بر تورم تاثیر بگذارند.

فرض بر آن است که دولت با کسری بودجه مواجه باشد. در این شرایط اگر تامین کسری بودجه به رشد پایه‌‌ پولی منجر شود، این سیاست مالی تورم‌زاست. اما در صورتی که کسری بودجه از طریق انتشار اوراق قرضه تامین شود، در این صورت احتمالا تورم‌زایی کمتری خواهد داشت.

در این مورد باید به نسبت کسری بودجه با حجم اقتصاد توجه کرد. یعنی اگر کسری بودجه حجم قابل‌توجهی از کل بودجه را تشکیل دهد، تامین کسری از طریق افزایش پایه‌‌ پولی و اوراق قرضه نیز منجر به تورم می‌شود. علاوه بر آن سیاست پولی یکی از عوامل بلندمدت موثر بر تورم است. میزان رشد پایه‌‌ پولی و نقدینگی و تغییرات نرخ سود در بازار بین بانکی مهم‌ترین اجزای سیاست پولی در ایران هستند، مثلا رشد نقدینگی بر نرخ تورم اثر می‌‌‌گذارد.

انتظارات تورمی

انتظارات تورمی از عوامل بنیادین تاثیرگذار بر نرخ تورم است و باعث می‌شود که هر ریال نقدینگی، تاثیر متفاوتی بر نرخ تورم داشته باشد. دلیل این مساله آن است که اگر انتظارات تورمی بالا باشد مردم تمایل بیشتری به خرید دارند. یعنی نقدینگی خود را از سپرده‌‌‌های مدت‌دار خارج کرده و در حساب‌‌‌های جاری خود قرار می‌دهند. در چنین شرایطی پول رشد بیشتری خواهد داشت و این رشد باعث افزایش تورم خواهد شد.

در ایران نرخ ارز و انتظارت تورمی رابطه‌‌ تنگاتنگی دارند. به صورت معمول نرخ ارز لنگر انتظارات تورمی است. با افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی افزایش و با کاهش آن، انتظارت تورمی کاهش می‌‌‌یابد. متغیرهایی مانند رشد پول و تغییرات بازار دارایی‌‌‌ها در زمستان سال گذشته نشان‌‌‌دهنده‌‌ آن است که انتظارات تورمی در پائیز سال گذشته کاهش یافته است.

بررسی همین متغیرها نشان می‌دهد که از ابتدای امسال، انتظارات تورمی روند افزایشی داشته اما همچنان پائین‌‌‌تر از تابستان سال گذشته است. به صورت کلی انتظارات تورمی منتظر است تا تصمیمات مهمی مثل تعاملات بین‌المللی، مدیریت مصارف ارزی مثل ارز4200 و مدیریت کسری بودجه مشخص شود.

اقدامات لازم برای مهار تورم

به نظر می‌‌‌آید تا زمانی که نرخ تورم در سطح فعلی است، سایر چالش‌های اقتصادی در مسیر اصلاح قرار نخواهند گرفت. به صورت کلی توصیه‌‌ سیاستی اصلی برای کاهش تورم تا پایان سال 1400، کنترل کسری بودجه و ناترازی بانک‌هاست.

با توجه به درجه‌‌ اهمیت تورم در اقتصاد ایران، سیاستگذار باید بتواند با انجام اقداماتی تورم را در سطوح فعلی حفظ کند. عدم‌توجه به توصیه‌‌ کارشناسان می‌تواند نرخ‌های بالاتر تورم را در پی داشته باشد. یکی از آن اقدامات فوری و ضروری که در این گزارش به آن اشاره شده، مدیریت هزینه‌‌‌های جاری دولت است. هزینه‌‌‌های زندگی در سال 1400 به صورت چشمگیری افزایش یافته است اما دولت باید بتواند در برابر مطالبات افزایش دستمزد‌‌‌ها مقاومت کند.

همچنین در بودجه‌‌ سال آینده افزایش پایه‌‌‌های مالیاتی، سازماندهی معافیت‌‌‌های مالیاتی و جلوگیری از فرارهای مالیاتی باید در نظر گرفته شود. از فوریت‌‌‌های دیگر این حوزه، تصویب قوانین مربوط به مالیات بر مجموع درآمد اشخاص و مالیات بر عایدی سرمایه است، همچنین سازماندهی یارانه‌ها نیز باید در دستور کار قرار بگیرد. ناترازی بانک‌ها یکی از عوامل تاثیرگذار در تورم ایران است.

بحران ناتزاری از ابتدای دهه‌‌‌1390 آغاز شد. این بحران همچنان ادامه دارد و قسمتی از رشد پایه پولی و نقدینگی، ریشه در همین ناترازی دارد. اقدام کوتاه‌مدت در این زمینه می‌تواند اجرای جدی حد‌گذاری رشد ماهانه ترازنامه‌‌‌ها باشد.

علاوه بر اقدامات یاد شده دولت درکنار تلاش برای افزایش درآمد‌های ارزی می‌تواند اصلاحاتی را در زمینه بازار ارز اجرا کند. یکی از این اصلاحات می‌تواند مدیریت حساب سرمایه از راه سیاست بازگشت ارز حاصل از صادرات باشد. اجرای اینگونه سیاست‌ها به جلوگیری از خروج سرمایه کمک می‌کند. اختلاف قیمت ارز نیمایی و بازار، باعث کاهش انگیزه‌‌ صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات می‌شود. اصلاح سیاست‌های ارز ترجیحی و جایگزینی آن با سیاست حمایتی هدفمند در وضعیت کنونی یک ضرورت است.

منبع: دنیای اقتصاد این مطلب برایم مفید است بلی ۰ نفر این پست را پسندیده اند لینک کوتاه لینک کپی شد افزایش قیمت اخبار مرتبط کنایه مجری معروف صداوسیما به افزایش قیمت گوشت افزایش قیمت جهانی مواد غذایی تولید خودرو رشد کرد و گران شد! پیامدهای حذف ارز ترجیحی افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت تن ماهی فروشگاه های زنجیره ‌ای منجر به گرانی کالاها می ‌شود؟ ارسال نظر

قیمت مسکن صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۰ آخرین خبر ها آسمان کدام شهرها بارانی می شود؟ افزایش ارزش سفارش بانک ها در بازار اوراق اتباع افغانستانی تحت پوشش بیمه سلامت قرار می گیرند سیگنال کاهشی قیمت دلار چگونه جلوی شتاب افزایش قیمت ها گرفته می شود؟ درمان سریع سرماخوردگی با این روش اجرای برنامه ریاضت برای حفظ امنیت آبی قیمت دلار ۲۱ بهمن ماه۱۴۰۰ سفر سرزده رییس قوه قضاییه به اصفهان کشف قیمت «فزر» پایین ‌تر از سقف قیمتی بود؟ ارزبری ٨ میلیارد دلاری تجهیزات صنعتی دو سناریو از نبض تجارت ۱۴۰۱ آیا مغز هم احساس درد می کند؟ تست دوپینگ پرچمدار ایران مثبت شد! نقش بهداشت دهان مادر بر رشد نوزاد! رشد جزئی بازار رمزارزها ظرفیت تولید نفت ایران افزایش یافت این تغییرات پوستی نشانه سرطان سینه است؟! امگا ۳ عملکرد این اندام را بهبود می بخشد! هیات رییسه فدراسیون تشکیل می شود اما… پیام مدیرعامل نفت ایرانول به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی ثروتمندترین مرد آسیا کیست؟ نقش ژن ها در چاقی افراد چقدر است؟ آغاز فروش اینترنتی برنج ایرانی کیلویی ۴۲ هزار تومان! چند نکته برای سلامت پاها! قیمت جدید پرفروش ترین موتورسیکلت های بازار قیمت پراید کمتر از ۱۵۰ میلیون تومان شد (جدول) ترفندهای جالب اینستاگرام خرج انتقال پایتخت چقدر است؟ تمدید مهلت ثبت نام مجردها در مسکن ملی جدیدترین آمار کرونا در جهان احتمال نیاز به تزریق دز چهارم واکسن کرونا ساعت هوشمند که استرس را تشخیص می دهد! برنج ۹۰ هزار تومانی را ۳۵ هزار تومان از کشاورز خریده اند آمار جهانی مبتلایان کرونا کاهش یافته است قدرت چرخش بالای سویه اومیکرون چرا باید در پاندمی کرونا ماسک بزنیم؟ پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران و کشور توافق مورد رضایت طرف ایرانی نیست کرملین اظهارات مکرون را در مورد اوکراین رد کرد صفحه اول روزنامه های امروز (۱۴۰۰/۱۱/۲۱) با مصرف این خوراکی ها آسوده بخوابید ایمنی ۲۰ماهه بدن پس از ابتلا به کرونا کمبود آهن با بدن چه می کند؟ ساده‌ ترین راه کاهش وزن! شکار دیدنی ناسا از سیاره زهره + عکس چه افرادی دوز چهارم واکسن کرونا را تزریق کنند؟ زمین در سال ۲۱۰۰چه شکلی است؟ چگونه زخم دهانه رحم را درمان کنیم؟ ویژگی های جدید اینستاگرام بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی ال جی گوشی اپل، آیفون گوشی آنر DokwxNAm2RGmAAYq(1)-svg حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری و خبرگزاری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: افزایش قیمت نرخ تورم ماهانه انتظارات تورمی افزایش قیمت نرخ تورم بر نرخ تورم کسری بودجه سال گذشته قابل توجه شاخص قیمت مهار تورم سیاست ها رشد پایه درصد رشد قیمت ها نرخ ارز بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۴۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست بانک ترکیه تغییر نکرد

بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را ۵۰ درصد نگه داشت.

به گزارش ایسنا، بانک مرکزی جمهوری ترکیه (CBRT) اعلام کرد که نرخ بهره را پس از افزایش در ماه گذشته بدون تغییر در ۵۰ درصد نگه می‌دارد.

کمیته سیاست پولی استدلال کرد که به دلیل تاخیر بین افزایش نرخ‌ها و تاثیر آن بر تورم، توقف در انقباض الزامی است.

بانک افزود که «به شدت به ریسک‌های تورمی توجه می‌کند».

بانک ترکیه گفت: تا زمانی که شاهد کاهش قابل توجه و پایدار در روند زیربنایی تورم ماهانه نباشد و تا زمانی که انتظارات تورمی به محدوده پیش‌بینی شده باز نگردد، موضع پولی فشرده خود را حفظ خواهد کرد.

این سازمان مجددا تاکید کرد که آماده است تا در صورت پیش‌بینی وخامت قابل توجه و مداوم تورم، نرخ‌ها را بیشتر افزایش دهد.

دیگر خبرها

  • سیاست بانک ترکیه تغییر نکرد
  • برنت ۸۹ دلار و ۵۰ سنت شد
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۰۸ |برنت ۸۹ دلار و ۵۰ سنت شد
  • هشدار درباره نفت ۱۰۰ دلاری و تورم جهانی
  • پیش‌بینی نگران کننده: امسال رشد اقتصادی نداریم؛ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم هم نباشید
  • پیش‌بینی قیمت ارز و نرخ تورم در سال ۱۴۰۳ | وضعیت رشد اقتصادی به کدام سو؟
  • دنیای اقتصاد : در سال ۱۴۰۳ نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم/ رشد اقتصادی هم بالا نخواهد رفت
  • در سال ۱۴۰۳ نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم/ رشد اقتصادی هم بالا نخواهد رفت
  • فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید؛ وگرنه با خروج سنگین سرمایه روبرو می شوید
  • توصیه ارزی همتی به دولت با عنوان خیرخواهانه