Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: بعد از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، تقاضا برای بهره برداری و سرمایه گذاری از بناهای تاریخی موجود در بافت تاریخی افزایش یافت در نتیجه مرمت‌ها هم روند رو به رشدی را طی کرد اما همواره نوع و کیفیت این مرمت‌ها مورد انتقاد است.

بسیاری عقیده دارند که مرمت‌های ظاهری بناهای بافت تاریخی که برخی از آنها حتی قدیمی هم نیستند، با ظاهری از سیم و گل و کاه و گل و باطنی از مخروبه ها و ساختمان هایی با مصالح غیرهمخوان با بافت تاریخی، آینده و اصالت بافت تاریخی را در معرض تهدید قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بخش‌هایی از دیوارها که مرمت‌ها کنده شده، دیوارهای سیمانی به چشم می‌آید که نشان می دهد تنها ظاهرسازی است که باعث شده نمای بیرونی آنها زیبا به نظر برسد و بهترین محل برای عکس یادگاری ما و نشان دادن سیمایی تاریخی از در و دیوار بافت تاریخی باشد

در پس همین کوچه‌های زیبای کاهگلی که از آن عبور می کنیم، مخروبه هایی است که محل انباشت زباله، تجمع سگ های ولگرد و گاهی معتادانی است که برای مصرف مخدر جای دنجی پیدا می کنند.

از سوی دیگر همین دیوارها هم جای تامل دارند. در بخش‌هایی از دیوارها که مرمت‌ها کنده شده، دیوارهای سیمانی به چشم می‌آید که نشان می دهد تنها ظاهرسازی است که باعث شده نمای بیرونی آنها زیبا به نظر برسد و بهترین محل برای عکس یادگاری ما و نشان دادن سیمایی تاریخی از در و دیوار بافت تاریخی باشد.

این موضوع مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران استان است. رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد هم درباره نحوه مرمت در بافت تاریخی به خبرنگار مهر گفت: اصلی‌ترین مشکلی که مرمت‌های ما در حال حاضر دارد، مرمت های ظاهری است.

توجه به کلیت و جزئیات بنا در مرمت

مجتبی فرهمند گفت: در این مرمت ها اساساً به سبک و مصالح اصیل کمتر توجه شده این در حالی است که چیزی که باعث شده بافت تاریخی ارزشمند شناخته شده و در دنیا مطرح شود، جریان زندگی و اصالت در بنا، بخشی مربوط به کلیت بنا و بخشی مربوط به جزییات بنا است.

وی افزود: جزییات اجزای سازنده بنا از خشت به عنوان کوچکترین تا اندام های بنا که حیاط مرکزی، بادگیر، سردر، تالار و سایر فضاهای تشکیل دهنده است. از این رو هر کار اشتباهی در ساختار بنا، در واقع چیزی است که اصالت بنا از جزییات تا کلیات را خدشه دار می کند و مردود است.

فرهمند درباره مرمت‌های ظاهری گفت: مرمت های ظاهری بدون توجه به ریشه و هویت بنا انجام می شود و از نظر کارشناسان بین المللی مورد تائید نیست. اینجا باید زندگی در بافت تاریخی را به صورت مسئله مهم اساسی تلقی کنیم و سعی کنیم با روش هایی خانه های تاریخی را روزآمد کنیم.

تاثیر دانش امروزی بر کیفیت مرمت‌ها

رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد درباره اینکه آیا دانش امروز برای برقراری تعامل بین نیازهای امروزی و هویت اصلی بناهای تاریخی کافی است، عقیده دارد که مدیریت شهری باید برای این مسئله با توجه به حفظ اصالت بنا و یکپارچگی بنا راه حل داشته باشد تا بتوانیم با حفظ اصالت جریان زندگی را بر اساس نیازهای امروز برقرار کنیم. نهادهای علمی دانشگاهی باید در بخش هویت شهری ورود کنند و راه حل پیدا کنند چرا که تداوم این مرمت های اشتباه، خطرناک است و می تواند باعث از دست رفتن اصالت بافت تاریخی شود

وی اضافه کرد: نهادهای علمی دانشگاهی باید در بخش هویت شهری ورود کنند و راه حل پیدا کنند چرا که تداوم این مرمت های اشتباه، خطرناک است و می تواند باعث از دست رفتن اصالت بافت تاریخی شود.

فرهمند، درباره اصلی‌ترین مشکل مرمت‌های امروزی گفت: چیزی که امروز گریبانگیر شده، مرمت‌های سطحی و ظاهرنگر است که اصلی‌ترین چالش مرمت در بافت تاریخی محسوب می شود. این مرمت‌ها به جای نگهدارندگی و حفاظت از بنا، آسیب رسان است.

رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد عقیده دارد باید ضوابط از حالت کمی خارج و به سمت ضوابط کیفی سوق داده شود. ضوابط ثبت جهانی اساساً به ریشه های ساختمان ها و اصالت بافت تاریخی توجه کرده است اگر این موضوع رها شود، کم کم شاهد بافتی هستیم که ظواهر زیبایی دارد از درون از بین می رود.

ضرورت کیفی شدن ضوابط مرمت

وی ادامه داد: استفاده از ایزوگام در سقف ها، استفاده از مصالح آجر و سیمان در پس دیوارهای کاهگلی و از این قبیل اقدامات باعث می شود که بنا از درون از بین برود و علی رغم اینکه نگاه حفاظت گرایانه است اما در نهایت نگاه های مخربی است.

فرهمند درباره اینکه چه دستگاهی مسئولیت نظارت بر کیفیت مرمت‌ها را بر عهده دارد؟ گفت: اداره میراث فرهنگی وظیفه نظارت را دارد اما تدوین ضوابطی که به صورت ریشه ای موضوع مرمت را بر اساس اصالت های بافت تاریخی حل کند، ضرورت دارد و باید در دستور کار قرار گیرد وگرنه ضوابط فعلی به ظاهرسازی ها منتج است.

اهمیت آموزش برای ترویج مرمت اصولی

رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد درباره ترویج راه های اساسی برای مرمت بناهای بافت تاریخی اظهار داشت: اصلی‌ترین کار، ترویج و آموزش است. آموزش به جامعه محلی و برگزاری ورک شاپ ها و کلاس های آموزشی و تهیه بروشورهای آموزشی و ترویج اصول مرمتی اصلی ترین موضوعی است که به معنای واقعی به حفظ اصالت بافت تاریخی کمک می کند، موضوعی که فراموش شده است.

به گفته وی، دستگاه های متولی باید به آن توجه کنند چرا که عمده بافت تاریخی در اختیار مردم است و آنها متولیان اصلی هستند و اگر آموزش نبینند مشکلات زیادی در مسیر مرمت و مدیریت بافت تاریخی در پیش رو خواهیم داشت و این شرایط روز به روز بدتر می شود.

فرهمند عقیده دارد که دلیل گرایش مردم به مرمت های غیراصولی، افزایش قیمت ها و نگاه های سوداگرانه است که باعث شده این شیوه مرمت ترویج شود و آموزش حلقه مفقوده مرمت است. در حال حاضر مرمت کالبدی نسبت به مرمت اجتماعی و فرهنگی بافت تاریخی در اولویت قرار گرفته است در حال یکه مرمت اجتماعی مقدم بر مرمت کالبدی بافت تاریخی است.

جلوگیری از واردن شدن لطمه به بافت تاریخی

رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد بیان کرد: باید جامعه را آموزش دهیم و نگاهشان را به صورت دقیق به بناهای تاریخی سوق دهیم. چیزی که اهمیت دارد این است که نباید هر کاری انجام دهیم چرا که شاید به بافت تاریخی لطمه وارد شود. شاید ایجاد یک کاربری باعث از بین بردن بنا شود یا مرمت ها آسیب رسان و خسارت‌زا باشد.

فرهمند افزود: از اینرو می توانیم هر عملکردی را اضافه کنیم و کاربری بزرگی را در بافت تاریخی ایجاد کنیم که بافت تحت الشعاع قرار بگیرد. باید پذیرفت که هدف حفظ اصالت بافت تاریخی است و هر چه با این معیارها مغایرت داشته باشد، غلط است.

مرمت یکی از نیازهای بناهای تاریخی موجود در بافت تاریخی است اما به طور قطع هستند کارشناسان و صاحب‌نظرانی که بتوانند مرمت های اصولی را اجرا کنند و باید کار را به اهل آن سپرد وگرنه هر کارگر ساده‌ای هم می تواند کاه و گل را با هم ترکیب کرده و حتی بر بدنه سیمانی دیوار بمالد تا به نظر تاریخی بیاید اما در پس دیوار چیز دیگری وجود دارد که تناسبی با بافت تاریخی ندارد.

بافت تاریخی باید اصالت خود را حفظ کند و در این مسیر، مرمت‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است از اینرو علی رغم توجه و نظارت بر مرمت‌هایی که صورت می گیرد، باید مهندسانی نیز در این رشته‌ها آموزش گرفته و وارد عمل شوند تا کار به دست کاردان سپرده شده و نتیجه خوبی به همراه داشته باشد.

کد خبر 5421597

منبع: مهر

کلیدواژه: میراث فرهنگی یزد مجتبی فرهمند بافت تاریخی یزد دهه فجر ویروس کرونا بوشهر کرمانشاه انقلاب اسلامی ایران راهپیمایی 22 بهمن گرگان آمار کرونا افتتاح طرح عمرانی شیوع کرونا جشنواره فیلم فجر عکس استانها تبریز ایلام رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد اصالت بافت تاریخی بافت تاریخی بناهای تاریخی مرمت ها باعث شده مرمت ها اصلی ترین حفظ اصالت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۴۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازآفرینی بافت تاریخی بوشهر با مشارکت مردم

به گزارش خبرنگار مهر، حسین حیدری صبح پنج شنبه در هفتمین اجلاس مجمع رؤسای کمیسیون شهرسازی و معماری شوراهای اسلامی و معاونین شهرسازی شهرداری‌های کلانشهر و مراکز استان‌ها در سالن اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر اظهار داشت: بازآفرینی شهری در واقع یکی از رویکردها و ره‌یافت در موضوع شهری بود و دنیا در ادامه تفکرات نوسازی به آن رسیده است.

وی بیان داشت: تمام تلاش بازآفرینی و خلق فضاها و مکان‌های شهری برای این است که مردم زندگی استاندارد و با کیفیت داشته باشند.

شهردار بوشهر افزود: توجه به اجتماعات محلی در قالب ایده‌های بازآفرینی تلاش می‌شود بر خلاف روال سابق در ایده بازآفرینی مورد توجه قرار گیرد.

حیدری بیان داشت: اگر با منطق بازآفرینی به این فضاها نگاه شود می‌توان به رفع کمبود مسکن و ایجاد فرصت‌هایی برای زندگی از طریق بازگرداندن مکان زیست و زندگی در زیستگاه‌های شهر کمک شود.

وی گفت: همچنین نابرابری‌های فضایی ترمیم، و اشتغال و کار ایجاد و آسیب‌های اجتماعی در این مناطق کنترل و در نهایت استاندارد و کیفیت زندگی ارتقا پیدا می‌کند.

شهردار بوشهر با بیان اینکه بازآفرینی شهری بدون مشارکت مردم به نتیجه مورد نظر منجر نمی‌رسد اظهار داشت: مردم بهره بردار نهایی و اصلی هستند و بازآفرینی با سه رکن سازمان‌ها، سمن‌ها و جامعه محلی و بخش خصوصی قابل اجراست.

وی گفت: مهمترین مشکل در فرآیند بازآفرینی شهری عدم هماهنگی و نگاه شهری سازمان‌ها به عنوان ذی مدخل در کشور است، همین عدم هماهنگی مشکلات عدیده را به وجود آورده است.

وی بیان داشت: وقتی سازمان‌ها هماهنگ عمل نمی‌کنند و منافع سازمانی خود را بسیار مد نظر قرار می‌دهند، همین امر باعث می‌شود که پروژه‌ها زمان بر و هزینه بر باشد.

وی ادامه داد: این ناهماهنگی به اعتماد مردم آسیب می‌زند و این مساله آنها را نگران می‌کند و باعث عدم همراهی و مشارکت مردم می‌شود، در نتیجه به پاشنه آشیل طرح‌های بازآفرینی شهری تبدیل می‌شود و بازآفرینی که با رویکرد جلب مشارکت مردم وارد شده از همین جا آسیب می بیند.

حیدری اظهار داشت: یکی از معضلات و مشکلاتی که در اجرا با آن مواجه هستیم این است که وقتی بافت تاریخی یک محله در حد امروزی می‌خواهد بازسازی شود و در عین حال ساختارهای کلی آن حفظ شود، به ناچار باید یک سری محدودیت‌ها اعمال شود و این با منافع مردم ایجاد تعارض می‌کند همچون که بر اساس قوائد بازآفرینی نمی‌توان ساختمان‌های جدیدی در بافت تاریخی ساخته شود.

وی ابراز داشت: نباید به بافت‌های تاریخی به عرصه‌هایی برای تولید مسکن نگاه کرد این عرصه تا جایی که امکان دارد باید بازآفرینی شود.

شهردار بوشهر با بیان اینکه در شهر بوشهر بافت‌های فرسوده حدود ۳۰۰ هکتار است گفت: مساحت بافت تاریخی بوشهر تقریباً ۳۵ هکتار است و باید با نگاه بازآفرینی به این مجموعه‌ها نگاه کرد.

کد خبر 6088413

دیگر خبرها

  • مرمت کاروانسرای ینگی‌امام ۲۰۰ میلیارد تومان می‌خواهد
  • کاروانسرای تاریخی شرکت نفت ارومیه ساماندهی می شود
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • بهره‌برداری از حمام بیگ‌جوان چایپاره با کاربری اقامتگاه بوم‌گردی 
  • مرمت پل خاتون کرج تا آخر امسال تمام می‌شود
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز با میراث فرهنگی
  • تخصیص ۲۰ میلیارد تومان برای توسعه بافت تاریخی بوشهر
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • بهره‌برداری از حمام بیگ‌جوان چایپاره با کاربری اقامتگاه بوم‌گردی
  • بازآفرینی بافت تاریخی بوشهر با مشارکت مردم