Web Analytics Made Easy - Statcounter

هفته گذشته با شیوع سویه امیکرون و البته اصرار ستاد ملی مقابله با کرونا بر حضوری شدن کلاس‌های درسی، دانشگاه‌ها ترجیح دادند کلاس‌ها را غیرحضوری کنند تا سلامت دانشگاهیان را کمتر دچار خطر کنند.

گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، عرفان توانا؛ * زمستان به نیمه رسیده است و ایرانیان جشن ملی پیروزی انقلاب اسلامی و بازگشت امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب را جشن گرفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند جشن پیروزی انقلاب امسال هم مانند سال گذشته بیشتر در بستر فضای مجازی بود یا در جمع‌های پراکنده و کوچک. هرچند با کاهش آمار مبتلایان و جان باختگان در اثر کرونا در هفته‌های گذشته به شدت کاهش یافته بود و امیدوار بودیم که اجتماعات مردمی بار دیگر شکل گیرد، اما با شیوع سویه جدید این ویروس، دوباره مراکز درمانی از مبتلایان این ویروس پر شد و آمار فوت شدگان در اثر آن در کشور سه رقمی شد.

 

بازگشت دانشگاه‌ها به آموزش مجازی

شیوع گسترده امیکرون در چند هفته اخیر، باوجود اصرار‌های ستاد ملی کرونا برای تشکیل کلاس‌های دانشگاه‌ها و مدارس به صورت حضوری، مسئولان دانشگاه‌های مختلف اطلاعیه دادند و اعلام کردند که ادامه آموزش در ترم جدید تا مدتی مجازی است و برای بعد از آن هم، برنامه ریزی جدید اعلام می‌شود.

 

برخی دانشگاه‌ها مثل دانشگاه گیلان، همه کلاس‌ها را تا پایان اسفند غیرحضوری کردند و در بعضی دانشگاه‌های دیگر که دانشجویان مقاطع کارشناسی هم به کلاس‌ها فراخوانده شده بودند، کلاس‌های این دانشجویان غیرحضوری شد و آموزش دانشجویان تحصیلات تکمیلی به صورت حضوری ادامه یافت.

 

بیشتر بخوانید:

کلاس‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان تا ۷ اسفند مجازی شد کلاس‌های درسی دانشگاه بیرجند تا پایان بهمن غیرحضوری شد همه کلاس‌های کاردانی و کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی غیرحضوری شد کلاس‌های نیم‌سال دوم دانشگاه گیلان تا پایان نوروز ۱۴۰۱ غیر حضوری شد کلاس‌های آموزشی دانشگاه تبریز تا اطلاع ثانوی به صورت مجازی برگزار می‌شود دروس نظری دانشگاه شیراز تا پایان سال به صورت مجازی برگزار می‌شود

 

آمادگی دانشجویان برای اردوهای راهیان نور

مشخص نیست که تا چند وقت دیگر، روند شیوع امیکرون به چه صورت خواهد بود، اما دانشجویان برای نوروز برنامه ریزی کرده اند که اگر شیوع کرونا کاهش یافت، از اردو‌های راهیان نور جانمانند. فراخوان‌های ثبت نام از خادمین شهدا یا حضور در این اردو‌ها در برخی استان‌ها آغاز شده به امید اینکه امسال بتوانند نوروز خود را در مناطق عملیاتی دفاع مقدس سپری کنند.

 

البته برگزاری اردو‌های راهیان پیشرفت، در این هفته نیز جریان داشته و دانشجویان بسیجی دانشگاه‌های کهکیلویه و بویراحمد و اصفهان، از برخی شرکت‌های تولیدی استان خود بازدید کردند.

 

بیشتر بخوانید:

فراخوان ثبت نام خادم‌الشهدا ویژه دانشجویان کاشانی برای اردوی راهیان نور منتشر شد دانشجویان خراسان شمالی به اردوی راهیان نور در مناطق عملیاتی جنوب می‌روند برگزاری اردوی راهیان پیشرفت به همت بسیج دانشجویی کهگیلویه و بویراحمد اردوی راهیان پیشرفت با حضور ۱۲۰ دانشجو در اصفهان برگزار شد

 

برنامه‌ریزی برای جهاد در نوروز

در هفته گذشته، اقدامات جهادی و کمک‌های مومنانه نیز در جریان بود. دانشجویان دانشگاه شهرکرد در هفته گذشته بسته‌های معشیتی را بین نیازمندان توزیع کردند. در خوزستان هم دانشجویان بسیجی قرارگاهی را با مشارکت بیش از ۱۰۰ دانشجو راه اندازی کرده اند تا در نوروز ۱۴۰۱ در مناطق کم برخوردار خدمت رسانی کنند.

 

بیشتر بخوانید:

بسته‌های معیشتی در بین نیازمندان چهارمحال و بختیاری توزیع شد قرارگاه دانشجویی عهد خدمت در خوزستان آغاز به کار می‌کند اردوی جهادی دندانپزشکی در منطقه حصارک کرج برگزار شد

 

دادگستری البرز چند وقتی است به دنبال آزادسازی اراضی است که غیرقانونی تصرف شده اند و در آخرین اقدام، بخشی از حریم رودخانه کرج را از ساخت و ساز‌های غیرمجاز آزاد کرد. نکته مهم این است که دادگستری سازه‌هایی را تخریب کرده که برخی دستگاه‌های حاکمیتی و نظامی در حریم این رودخانه احداث کرده بودند.

 

شهرداری اهواز فکری برای سگ‌های ولگرد می‌کند؟

خبر تلخ فوت یک استاد دانشگاه برای فرار از حمله سگ ها، با خودرویی تصادف کرده و جان خود را از دست داده، مردم را درگیر این موضوع کرد که چرا باید دانشگاه در محلی احداث شود که سگ‌های ولگرد اطراف آن، به مردم حمله می‌کنند؟ سوال بعدی این بود که چرا این سگ‌های ولگرد آن هم نزدیک یک محل پررفت و آمد ساماندهی نمی‌شوند. حالا و پس از فوت این استاد جوان، شهرداری اهواز بالاخره به این نتیجه رسید که باید فکری برای ساماندهی سگ‌های ولگرد بکند.

 

یکی از معضلات بشری دفع زباله هاست و در شرایطی که راه‌های زیادی برای دور کردن زباله و بازیافت آن‌ها پیدا شده، عجیب است که هنوز حاشیه برخی شهر‌های بزرگ محل جمع آوری زباله است. درحالیکه می‌توان از همین حجم زباله، منبعی برای تأمین انرژی و برخی محصولات به دست آورد. در یاسوج هنوز هم زباله‌ها را می‌سوزانند و به این صورت سلامت مردم را به خطر می‌اندازند.

 

همزمان با دهه فجر هرساله تعدادی پروژه عمرانی یا خدماتی افتتاح می‌شود و این بار مسئولان برای آبرسانی به روستا‌ها و مناطق کم آب دست به کار شده اند. هفته گذشته عملیات آبرسانی به ۶۷ روستای استان هرمزگان و ۲۰۰۰ روستا در سیستان و بلوچستان آغاز شد.

 

میانگین بارندگی در کهگیلویه وبویراحمد در شرایط عادی سه برابر میانگین بارندگی کشور است، اما امسال این مقدار کاهش چشمگیر داشته و این استان پرآب را به چالش بی‌آبی کشانده است. همین امر باعث شد تا در طرح «جهاد آبرسانی» که از سوی دولت سیزدهم در حال اجراست، آبرسانی به روستا‌های این استان هم مورد توجه رئیس جمهور قرار گیرد.

 

بیشتر بخوانید:

آزادسازی حریم رودخانه کرج از ساخت و ساز‌های دستگاه‌های حاکمیتی و نظامی نوش داروی «جمع‌آوری سگ‌های ولگرد» پس از مرگ استاد دانشگاه / وقتی شهرداری مسئولیتی ندارد! دفع غیر اصولی زباله‌ها و پسماند بلای جان مردم شهرکرد / تهدید سلامت مردم با سوزاندن زباله عملیات آبرسانی به حدود ۲۰۰۰ روستای سیستان و بلوچستان آغاز شد آغاز عملیات آبرسانی به ۶۷ روستای هرمزگان اجرای طرح «جهادآبرسانی» در بیش از ۱۸۰ روستای کهگیلویه وبویر احمد آلودگی هوای کاشان و کارخانه‌های دودزا

هفته گذشته گزارشی از آلودگی عجیب شهر کاشان منتشر کردیم و در آن علل این آلودگی مورد بررسی قرار گرفت. یکی از دلایل آلودگی این شهر فعالیت کارخانه‌های فولادی بود. اما مساله احداث کارخانه سرب هم باعث نگرانی مردم شده بود. کارخانه‌ای که قرار بود سربش از جای دیگر تأمین شود و در کاشان به محصولات سربی برسد. اما دادستان عمومی و انقلاب کاشان به موقع وارد عمل شد و دستورات لازم برای توقف تأسیس این کارخانه را صادر کرد.

 

 

شهردار کرمان این هفته شگفتانه داشت. او در سامانه فهرست حقوق کارکنان شهرداری کرمان را منتشر کرد. پس از آن برخی از کارکنان شهرداری تجمع اعتراضی برگزار کردند، اما او حالا به دنبال انتشار متن و مبلغ قرارداد‌های شهرداری است تا گام مهم دیگری در راستای شفافیت در مدیریت کشور بردارد.

 

هپکو لای منگنه مسئولان و تدابیرشان گیر کرده؛ از یک سو مسئولان دم از حمایت از هپکو می‌زنند، از سوی دیگر دستوراتی می‌دهند که تولید در آن را متوقف می‌کند. حالا هم محتشمی پور، معاون وزیر صمت، طی نامه‌ای راهکار‌هایی برای واردات ماشین آلات معدنی ارائه داده که در آن نقشی برای هپکو درنظر گرفته نشده است. درحالیکه به گفته قائم مقام مدیرعامل این شرکت، اگر هپکو از همه ظرفیتش برای تولید استفاده کند، می‌تواند برای بیش از ۵۰۰۰ نفر را اشتغال ایجاد کند.

 

بیشتر بخوانید: 

شفافیت در شهرداری کرمان، الگویی برای سایر نهادها / چرا کارمندان کرمانی به انتشار حقوق‌هایشان اعتراض کردند؟ دادستان عمومی و انقلاب کاشان از تأسیس کارخانه سرب جلوگیری کرد سازوکار تکراری دولت برای ماشین‌آلات معدنی / معدن‌داران ۲۰ درصد ارزش واردات را با هپکو معامله می‌کنند؟ ایجاد ۵۰۰۰ شغل جدید درصورت حمایت از هپکو / ظرفیت سالانه ۳۰۰۰ ماشین آلات راه سازی در این شرکت وجود دارد

 

نیم‌سال دوم، کم و بیش شروع شده و دانشگاه‌ها آموزش را شروع کرده اند. فضای دانشگاهی آرام پیش می‌رود تا سال ۱۴۰۰ با همه فراز و نشیب هایش به پایان برسد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: آموزش مجازی شیوع امیکرون تعطیلی دانشگاه ها دهه فجر راهپیمایی 22 بهمن بیشتر بخوانید اردوی راهیان سگ های ولگرد هفته گذشته دانشگاه ها راهیان نور تا پایان حضوری شد کلاس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۹۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت واحدهای تعطیل‌شده به چرخه تولید، ادعاست یا واقعیت؟ / باوجود دستور رئیسی، مسئولان از اعلام آمار، فراری هستند

جواد مرشدی:علیرغم وجود قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، پیامدهای مثبت قابل توجه و مهم انتشار اطلاعات دقیق و شفاف در حوزه تولید و اقتصاد و تاکید مسئولان، در طول یک دهه گذشته، اطلاعات هزاران واحد اقتصادی تعطیل بازگشته به چرخه تولید منتشر نشده است.

اینکه چرا اطلاعات واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید منتشر نمی‌شود،و چرا قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات اجرایی نمی‌شود و اینکه عدم شفافیت اطلاعات در حوزه تولید در سال جهش تولید چه پیامدهایی دارد و همچنین اهمیت دهگانه شفافیت اطلاعات در حوزه تولید چیست از جمله سوالاتی است که می بایست دبیرخانه نهضت احیای واحدهای اقتصادی و وزارت صمت(سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران) پاسخگوی آن باشد .

از این رو خبرآنلاین در گفت و گو با سعید سیفی کارشناس مسائل اقتصادی در حوزه کسب و کار به این پرسش ها پرداخته است که مشروح آن در پی می آید:

از منظر شما اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد کدام مولفه ها هستند؟

یکی از مهمترین مولفه‌های سلامت نظام سیاسی و اقتصادی در همه کشورها، شفافیت اطلاعات است، بخصوص در کشور ایران که در هر دو بعد قانونی و مبانی دینی، بر این مهم تاکید شده است.

در کشور ما از یک طرف در مواد مختلف قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، صراحتا بر شفافیت، انتشار و در دسترس بودن اطلاعات تاکید شده است و از طرف دیگر شفافیت در حکومت اسلامی نیز به طرق مختلف مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.

در این خصوص به مورد مصداقی هم اشاره می فرمایید؟

به عنوان مثال، امیرالمومنین(ع) در حکومت چند ساله‌اش، بارها بر این موضوع تاکید داشتند و در نامه شماره ۵۰ خود می‌فرمایند، جز اسرار نظامی، هیچ امری را از مردم پنهان نمی‌کنم.

در یک کشوری با اقتصاد با ثبات و قابل پیش‌بینی، کارآمد و پویا، باید امکان و توانایی رصد، برنامه‌ریزی و اجرای طرح و برنامه‌های مختلف در حوزه اقتصاد وجود داشته باشد اما پیش‌نیاز و تقویت‌کننده هر سه مورد مذکور، شفافیت اطلاعات است.اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد آنقدر پرواضح است که هیچ‌یک از کارشناسان و فعالان اقتصادی و تولیدی نمی‌توانند آن را نادیده بگیرند و به همین دلیل توضیح درباره آن، فقط به تکرار و اطاله کلام، منجر می‌شود.

اما با توجه به برخی مسائل و اقدامات صورت گرفته در یک دهه گذشته، مثل خودداری از انتشار منظم، دقیق و شفاف آمار و اطلاعات مهم در برخی از حوزه‌های اقتصاد و تولید، ما را مجبور می‌کند، همواره بر تاثیر شفافیت اطلاعات تاکید و آن را از مسئولان وقت، مطالبه و پیگیری کنیم.

چرا برخی از مسئولان وقت به این عدم شفافیت اطلاعات در واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید دامنمی زنند و از ارائه آمار دقیق حزر می کنند؟

ببینید از حدود چند سال پیش تاکنون یعنی از دولت‌های‌ قبلی تا دولت فعلی، یکی از اقدامات بایسته و شایسته که در دستور کار مسئولان اقتصادی دولت‌ها قرار گرفته، احیای واحدهای تعطیل یا نیمه فعال و برگرداندن آنها به چرخه تولید است اما نکته مهم و قابل توجه عدم انتشار اطلاعات واحدهای مذکور است و تاکنون هیچ دستگاه یا نهاد یا کمیته یا نهضتی، اطلاعات این واحدها را، همچون عنوان دقیق، مشخص و حوزه فعالیت واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید، آدرس دقیق و محل فعالیت واحد مذکور، مالکیت این واحدها که متعلق به کدام شخصیت حقیقی یا حقوقی است، تعداد شاغلین هر واحد، دلیل اصلی تعطیلی و راهکار عملیاتی و اجرایی برای بازگشت واحد مذکور به چرخه تولید، میزان فعالیت و سهم آن در افزایش تولید حوزه فعالیت، نظارت و ارزیابی پایداری و تاب‌آوری واحد مذکور بعد از بازگشت به چرخه تولید، علیرغم الزامات قانونی و تاثیرات مثبتی که می‌تواند بر کل زنجیره تولید و اقتصاد کشور داشته باشد، منتشر نکرده است.

بنظر می رسد مسئولان مربوطه همواره در دوره‌های مختلف، صرفا به ارائه اطلاعات و آمارهای کلی، غیر شفاف و غیر مستند از تعداد واحدهای بازگشته به چرخه تولید، میزان منابع مالی تزریق شده، میزان افزایش اشتغال و چند محور که علت تعطیلی واحدهای مذکور بوده، بسنده کرده‌اند که هیچکدام از این اطلاعات و آمار غیر شفاف، برای کارشناسان و سایر فعالان اقتصادی و رسانه‌ای با هدف تحقیق و استفاده از تجارب آنها برای سایر واحدهای دارای مشکل، قابل بررسی، ارزیابی و استفاده نبوده است.

بله ومهمتر از همه اینکه، با توجه به تاکیدات فراوان رهبر معظم انقلاب مبنی بر امیدآفرینی در جامعه که اهمیت آن در حوزه اقتصاد و تولید دوچندان است، نبود این اطلاعات شفاف و مشخص، امکان مستندسازی و تصویرسازی و ایجاد امید و انرژی در بدنه جامعه را از فعالان رسانه و هنر سلب کرده است.

این موضوع نشان از فقدان چارچوب و تعاریف مشخص در این حوزه نیست؟

دقیقا،حتی علیرغم اینکه در سال‌های گذشته، مسئولان مربوطه، آمار و اطلاعات مختلف از بازگشت هزاران واحد تعطیل به چرخه تولید را ارائه می‌دهند، هنوز هیچ‌یک از آنها مشخص نکردند که منظور و تعریفشان از واحد تعطیل یا نیمه تعطیل دقیقا چیست؟، خط‌کش آنها در ارزیابی و تعیین میزان تسهیلات و منابع برای واحدهای مذکور چگونه است؟، اصلا چه زمانی یک واحد تعطیل را واحد بازگشته به چرخه تولید معرفی می‌کنند؟ آیا به عنوان مثال، اگر صرفا یک واحد تعطیل که مشکل حقوقی داشته و با پیگیری صورت گرفته، مشکل حقوقی آن در دادگاهی حل شده را می‌توان بازگشت واحد مذکور به چرخه تولید قلمداد کرد؟ آیا اگر واحد تعطیلی مشکل مدیریتی یا شراکتی داشته و با پیگیری‌های صورت گرفته، صرفا مشکل مورد نظر واحد مذکور برطرف شده، می‌توان واحد مذکور را در لیست واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید، قرار داد؟ آیا یک واحد تعطیل را صرفا با دادن تسهیلات می‌توان در لیست واحدهای مذکور ثبت و گزارش کرد؟

آیا همه واحدهایی که مسئولان مربوطه آنها را به عنوان واحدهای بازگشته به چرخه تولید معرفی می‌کنند، همه کارکنان و کارگرانشان به محل کارشان بازگشتند، خط تولید یا ارائه خدمات واحد مذکور، فعال شده است؟، آیا واحد تعطیلی که مدعی بازگشت آن به چرخه تولید هستیم، به فعالیت پایدارو سودآور رسیده است؟ و آیا همین واحدهای مذکوری که، مدیران برخی دستگاه‌ها و سازمان‌ها برای مسئولان ارشد و تصمیم‌گیر کشور، فعالیت و بازگشت آنها به چرخه تولید را به عنوان گزارش عملکرد مثبت خود ارائه می‌دهند و همین اطلاعات مبنای آمارها و تصمیم‌های کلان کشور می‌شود، بعد از چند ماه مجدد مورد رصد و بررسی قرار گرفته‌اند که هنوز فعال است و منابع و تسهیلات پرداخت شده برای بازگشت آنها به چرخه تولید، به هدف خورده است یا خیر؟

دریافت پاسخ سوالات فوق، بیش از پیش، اهمیت شفافیت اطلاعات و مستندات قابل ارزیابی درباره واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید را، مشخص می‌کند اما اجازه دهید قدری بیشتر و فراتر از اهمیت پاسخ سوالات مذکور به اهمیت دهگانه و تاثیر شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد بپردازیم زیرا اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید بسیار فراتر از محدوده‌ موضوع مذکور است.

با توجه به گستره اهمیت شفافیت اطلاعات در توسعه اجتماعی و اقتصادی و رونق کسب و کار و تولید در کشور و درس‌آموخته‌های این حوزه در داخل و سایر کشورها، در مهمترین محورها، می‌توان به صورت خلاصه و تیتروار به ۱۰ مورد اصلی ذیل اشاره کرد.

اولین و شاید مهمترین تاثیر شفافیت اطلاعات و آمار به موضوعات و مصوبات مهم و کلان کشور برمی‌گردد. کاملا پرواضح است که در مسائل مهمی همچون اشتغال و تولید، مسئولان ارشد کشور زمانی می‌توانند تصمیم‌های منطقی و موثری بگیرند که اطلاعات صحیح، دقیق، شفاف و قابل راستی‌آزمایی را در اختیار داشته باشند، موضوع مهمی که اهمیت آن برای همگان مشخص است و همه می‌دانیم که اگر اطلاعات دریافتی درست و دقیق نباشد، می‌تواند چه تاثیرات منفی و هزینه قابل توجهی را بواسطه مصوبات اشتباه، به تولید و اقتصاد کشور تحمیل می‌شود. دومین نکته بسیار مهم درباره ضرورت اطلاعات و آمار شفاف، تاثیری است که این موضوع بر روی افزایش سرمایه اجتماعی در هر کشوری دارد. بدون شک افزایش سرمایه اجتماعی برابر است با حضور و تقویت هرچه بیشتر بخش خصوصی کشور در تولید و اقتصاد و به بیان دیگر می‌توان گفت، شفافیت اطلاعات یک بازی برد-برد برای دولت و بخش خصوصی است. نکته قابل توجه در این بخش، اهمیت و نقش شفافیت اطلاعات در مقطع کنونی و تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم است. این موضوع به مسئولین ما، این مهم را گوشزد می‌کند که اگر به دنبال تحقق شعار سال و اجرای منویات رهبر معظم انقلاب هستند و می‌خواهند شاهد حضور مردم در تولید باشند، قبل از هر چیز باید شفافیت اطلاعات را اجرایی کنند. سومین نکته و باز هم یکی از مهمترین تاثیرهای شفافیت اطلاعات، بهبود محیط کسب و کار است که در چند سال اخیر با قوانین مختلف از جمله قانون تسهیل صدور مجوزها، به دنبال تحقق آن هستیم اما قبل و مهمتر از آن، همین شفافیت اطلاعات است. در این بخش نیز یک موضوع مهم با توجه به شرایط اقتصادی کشور وجود دارد و آن، هدایت سرمایه از کسب و کارهای غیر مولد به سمت کسب و کارهای مولد است که تا حد زیادی در گروی همین افزایش شفافیت اطلاعات است. چهارمین نکته و محور مهم در این خصوص این است که شفافیت اطلاعات، شاخص‌پذیری در برنامه‌ها را افزایش می‌دهد، موضوعی که به سنجش و بهینه‌سازی برنامه‌های اقتصادی و توسعه‌ای کمک قابل توجهی می‌کند. شفافیت اطلاعات بستر را برای افزایش شاخص‌پذیری، کنترل‌پذیری و ارزیابی برنامه‌های اقتصادی توسعه‌ محور در دو بخش یا دو مرحله بهینه‌یابی و بهینه‌سازی فراهم می‌کند. پنجمین محور و تاثیر مهم افزایش شفافیت اطلاعات در کاهش فساد و رانت است که از جمله برنامه‌ها و اهداف مهمی است که در اکثر کشورهای دنیا بخصوص کشورهای در حال توسعه دنبال می‌شود. به همین دلیل است که همواره در برخی از حوزه‌ها، مافیا و کلنی‌هایی که از این شرایط منتفع می‌شوند از شفافیت اطلاعات به طرق مختلف جلوگیری می‌کنند. در ششمین محور می‌توان به نقطه مقابل رانت و فساد یعنی عدالت اشاره کرد. همواره برای برقراری عدالت در حوزه‌های مختلف بخصوص در حوزه اقتصادی نیاز مبرم و جدی به شفافیت اطلاعات و تقویت این مهم داریم. بدون شک اگر مسئولان، اطلاعات شفاف، دقیق و کامل در اختیار نداشته باشند، در بسیاری از حوزه‌ها نمی‌توانند عدالت را در ارائه تسهیلات و خدمات و تقسیم و تسهیم منابع، اجرا کنند. نکته مهم دیگر که با شفافیت اطلاعات می‌توان به آن دست پیدا کرد، مدیریت و کاهش هزینه در تولید است که در رقابت‌های اقتصادی یکی از عناصر بسیار مهم است. اما از نگاه دیگر، تاثیر مهم شفافیت اطلاعات در افزایش بهره‌وری است که بسیاری از کشورها در سال‌های اخیر رشد و توسعه اقتصادی خود را از این طریق پیگیری می‌کنند. موضوعی که یکی از محورهای مهم تحقق شعارهای سال اخیر می‌باشد. از تاثیر مهم دیگر شفافیت اطلاعات می‌توان به هدفمند کردن تسهیلات، اعتبارات یا یارانه‌ها در حوزه تولید و خدمات اشاره کرد، موضوعی که در سال‌های اخیر دولت‌ها به دلیل نبود آن، با زیان‌ و انتقادهای مختلفی روبرو شدند. با اینکه دولت‌ها بازگشت واحدهای تعطیل به چرخه تولید یا افزایش اشتغال را با ارائه تسهیلات به واحدهای دارای مشکل دنبال می‌کردند، اما از سوی منتقدان متهم به پول‌پاشی صرف شدند. تاثیر و نتیجه مهم دیگر شفافیت اطلاعات، درآمدزایی پایدار برای دولت و سایر قوا است. بدون شک وقتی شفافیت اطلاعات در اقتصاد و بخصوص حوزه تولید وجود داشته باشد، درآمدهای پایدار مالیاتی، بیمه‌ای و ...قابل توجهی برای حاکمیت محقق خواهد شد. و در نهایت، دهمین نکته و دستاورد مهمی که شفافیت اطلاعات در آن تاثیر بسزایی دارد، حوزه مهم اشتغال است. در برنامه‌های اشتغال محور، شفافیت اطلاعات نه تنها می‌تواند مسئولان و تصمیم‌گیرندگان را به مصوبات درست و مفید برای افزایش اشتغال در کشور برساند بلکه حتی خود شفافیت، افزایش و در دسترس بودن اطلاعات می‌توان به خلق کسب و کارهای جدید در حوزه اطلاعات و آمار کمک کند.

آیا عدم شفافیت می تواند منجر به ایجاد دور باطل در این حوزه ها شود؟

در کل با توجه به موارد و محورهای مهم فوق می‌توان گفت، بدون شک عدم شفافیت اطلاعات می‌تواند ما را اسیر دور باطل در بسیاری از حوزه‌ها کند که در نهایت به زیان دولت و ملت ختم خواهد شد.

حتی بسیاری از کارشناسان، اطلاعات و آمار را پاشنه آشیل بسیاری از مصوبات و طرح‌های کلان توسعه محور کشور می‌دانند که از طرفی وجود اطلاعات دقیق و شفاف می‌تواند مسئولان، مدیران و مجریان ما را به تصمیم‌های بایسته و شایسته و در نهایت توسعه روزافزون برساند و از طرف دیگر، نبود اطلاعات درست و شفافیت لازم، شکست یا رشد کند اقتصادی با بهره‌وری پایین و طرح‌های نیمه‌تمام فراوان را برای کشور به ارمغان می‌آورد.

خوشبختانه برای داشتن اطلاعات دقیق و شفاف، پشتوانه قانونی مناسب نیز در کشور وجود دارد و ما خلاء قانون در این خصوص نداریم. طبق ماده ۳ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، هر ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد مگر اینکه قانون، انتشار آن اطلاعات را منع کرده باشند و طبق ماده ۵ این قانون نیز، موسسات مکلف هستند اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند.

یک سوال مهم وجود دارد ،و آن اینکه چرا مسئولان کشور در یک دهه گذشته علیرغم تاکید قانون و وجود فواید مثبت قابل توجه در انتشار شفاف اطلاعات، باز هم از انتشار اطلاعات واحدهای تولیدی تعطیل بازگشته به چرخه تولید، خودداری می‌کنند؟

در طی سال‌های گذشته، این موضوع بارها از سوی کارشناسان اقتصادی و رسانه‌ای از مسئولین مستقیم، غیرمستقیم و حتی ارشد وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، نهادها و دبیرخانه‌ مربوطه، همچون وزارت صمت به صورت عام و سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به صورت خاص در دولت‌های گذشته و فعلی و مسئول دولت فعلی در نهضت احیای واحدهای اقتصادی، پیگیری و از آنها درخواست شده، اطلاعات دقیق واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید را به صورت شفاف منتشر کنند، حتی رئیس جمهور دولت سیزدهم در سخنان خود در جلسه هیئت دولت به تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۱ بر انتشار اطلاعات این اقدامات برای افکار عمومی، تاکید و آن را ضروری دانست اما متاسفانه تا به امروز، این روند غیر شفاف همچنان ادامه داشته است.

در نهایت، باز هم با توجه به توضیحات فوق، به مسئولان مربوطه توصیه و از آنها درخواست می‌شود، در راستای افزایش اعتماد عمومی و تقویت حضور هرچه بیشتر بخش خصوصی در تولید و اقتصاد کشور و مهم‌تر از همه، تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم، ضمن توجه ویژه به این مهم، در انتشار هرچه سریعتر اطلاعات دقیق و مشخص هر یک از واحدهای مذکور اهتمام ورزند زیرا طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، جهش تولید میسر نمی‌شود مگر با حضور مردم در تولید و اقتصاد که یکی از پیش‌نیازهای مهم فراهم شدن این شرایط نیز، تقویت اعتماد عمومی به حوزه تولید و اقتصاد با افزایش شفافیت اطلاعات است.

۲۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900982

دیگر خبرها

  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»
  • اجرای بیش از ۷۵۰ برنامه فرهنگی در هفته معلم در استان کرمان
  • نشان «همیار بازیافت» در کرمان رونمایی شد
  • راه‌اندازی سامانه نظارت و شفافیت مدارس غیردولتی تا مهر
  • بازگشت واحدهای تعطیل‌شده به چرخه تولید، ادعاست یا واقعیت؟ / باوجود دستور رئیسی، مسئولان از اعلام آمار، فراری هستند
  • اجرای ۸ هزار و ۳۳۶ پروژه مدرسه‌سازی در استان‌ها
  • افزایش ۵۰ درصدی ساخت کلاس در خراسان رضوی نسبت به سال قبل
  • رفع تصرف ۲۰۰۰ متر از رودخانه‌های استان یزد
  • ساخت ۵۴ کلاس درس در مناطق محروم ۵ استان کشور