Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس اقتصاد حمل‌ونقل با اشاره به اهمیت توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریلی کشور، گفت: توان اجرایی و مهندسی معطل ناتوانی در تامین مالی پروژه های ریلی است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نیمه بهمن ماه سال جاری عباس خطیبی، معاون ساخت و راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در مصاحبه ای تلویزیونی اعلام کرد در ساخت و توسعه خطوط ریلی اولویت بندی انجام شده  و سه اولویت مهم برای شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و تقل وجود دارد؛ توسعه کریدورشمال-جنوب، توسعه کریدور شرق-غرب و  توسعه زیرساخت‌های ترانزیتی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در صورت تأمین منابع این امکان را داریم که سال آینده  1000 کیلومتر پروژه ریلی به مردم تقدیم کنیم. از سه روش فاینانس داخلی، فاینانس خارجی و تهاتر، پروژه راه آهن رشت – آستارا تأمین مالی می‌شود که در حال مذاکره برای نهایی کردن این ظرفیت‌ها هستیم. همچنین راه آهن گرگان- بجنورد- مشهد از ظرفیت‌های ماده 56، فاینانس و تسهیلات بانکی احداث می‌شود. فقط پروژه چابهار- زاهدان بود که از ظرفیت صندوق توسعه ملی ساخته شد و با پیشرفت 57 درصدی در حال احداث است. بدون تحقق منابع مالی امکان آغاز پروژه‌های ریلی وجود ندارد.

معاون شرکت ساخت و توسعه گفت:‌ خط‌آهن 44 کیلومتری بستان آباد - تبریز اواخر امسال یا بهار سال آینده، خط‌آهن 158 کیلومتری زاهدان – خاش امسال، خط‌آهن همدان – سنندج  سال آینده، راه آهن میانه – اردبیل به طول 165 کیلومتر شهریور سال آینده و راه آهن رشت – کاسپین نیمه  نخست سال آینده افتتاح خواهد شد.

خطیبی بیان کرد:‌ در سال‌های قبل از انقلاب طول خطوط ریلی 4500 کیلومتر بود و  و امروز  به 14200 کیلومتر رسیده است. در تمامی سال‌های پس از انقلاب مسیر خودکفایی صنعت ریلی را به تدریج طی کرده‌ایم و در زمان حاضر در ساخت پروژه‌های ریلی به خودکفایی 100 درصدی رسیده‌ایم و هیچ وابستگی چه از نظر مهندسی و چه از نظر تجهیزات به خارج از کشور نداریم.

در همین حال کارشناس اقتصادی با بیان این‌که مطابق با اهداف برنامه ششم توسعه که در سال پایانی آن قرار داریم، تا انتهای سال 1400 بنا بود که مجموع طول خطوط شبکه ریلی کشور از 25 هزار کیلومتر عبور کند به تسنیم گفت: علاوه بر این تمامی مراکز استان های کشور بایستی به شبکه ریلی متصل شود. آنچه امروز شاهد آن هستیم این است که طول شبکه ریلی کشور از 15 هزار کیلومتر تجاوز نمی کند و تعداد مراکز استان متصل به شبکه ریلی به 23 استان محدود شده است.

چالش تامین مالی است نه توان فنی و اجرایی

محمدجواد شاهجویی درباره دلایل عقب ماندگی از اهداف برنامه افزود: بدون شک آنچه باعث این میزان از عقب ماندگی در توسعه خطوط ریلی کشور شده است، نه کمبود دانش فنی در این حوزه است و نه نبود توان اجرایی. بحمدالله در سالهای گذشته توان مهندسی و اجرایی در حوزه توسعه خطوط و ابینه فنی ریلی مورد نیاز به جایی رسیده است که می توانیم ادعا کنیم به صورت کامل در این حوزه خودکفا شده ایم. با این حال، آنچه باعث شده است که نتوانیم به اهداف بالادستی و سیاست های ابلاغی در این حوزه دست بیابیم، عدم توانایی در تامین منابع مالی برای تکمیل و بهره برداری از پروژه های زیربنایی حوزه راه آهن است.

وی تاکید کرد: رویکرد ما برای تامین مالی پروژه های زیرساختی ریلی همواره رجوع به بودجه های عمرانی دولتی مصوب در بودجه سنواتی کشوری است. در واقع محدود کننده توسعه خطوط همین بودجه های دولتی اندک بوده اند و نه منابع طبیعی مورد نیاز یا توان فنی، اجرایی و مهندسی. آنچه باعث شده است در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، صرفا بتوانیم به صورت میانگین سالی 200 کیلومتر به حجم شبکه ریلی بیافزاییم، کمبود اعتبارات مورد نیاز برای این پروژه‌ها بوده که همواره با استفاده از منابع دولتی پیش رفته اند. در سالهای اخیر نیز که دولت ها به واسطه شرایط نامطلوب اقتصادی ناشی از کاهش فروش نفت در تامین بودجه این پروژه ها با چالش مواجه بودند، شاهد این بودیم که پیشرفت این پروژه‌ها کُند و در بعضی موارد متوقف  شده است.

سرمایه گذاری مردمی در قالب شرکت های سهامی عام پروژه محور

وی با بیان این‌که این یعنی توان موجود فنی، اجرایی و مهندسی کشور را معطل مسئله تامین مالی کرده ایم، اضافه کرد: این در حالی است که برای رفع چنین چالشی راهکارهای نوینی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور های توسعه یافته و همچنین کشورهای در حال توسعه، پروژه‌های زیربنایی عمرانی دیگر صرفا از طریق منابع دولتی تامین مالی نمی شوند و منابعی چون سرمایه گذاری های خارجی و استفاده از سرمایه های مردمی نیز به کمک تامین مالی این دست از پروژه ها می آید.

این کارشناس اقتصادی افزود: در شرایطی که دولت با کسری بودجه مواجه است و سرمایه گذاری خارجی تجربه مناسبی برای کشور ما به ارمغان نداشته، مهمترین، کاراترین و متناسب ترین راهکار تامین مالی پروژه های زیربنایی ملی که خود ضامن رشد و توسعه اقتصادی کشورند، استفاده از ظرفیت سرمایه های خصوصی و مردمی موجود در کشور است. در کشورهای پیشرفته با ابزارهایی چون تاسیس شرکت های سهامی عام پروژه محور چنین ظرفیت هایی مورد استفاده قرار می گیرند.

شاهجویی ادامه داد: بدون شک با ایجاد بستر مناسب سرمایه گذاری برای تعریف پروژه در قالب شرکت های سهامی عام پروژه محور، شاهد خواهیم بود که صرفا با بخش کوچکی از نقدینگی 4500 هزار میلیارد تومانی موجود در اقتصاد ایران، نه تنها تمامی پروژه های نیمه تمام ریلی تکمیل می گردند، بلکه به سرعت سایر پروژه های عمرانی کلان و راهبردی در مدار تکمیل و بهره برداری قرار خواهد گرفت و رشد و توسعه اقتصادی کشور شتاب می گیرد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شرکت ساخت و توسعه شرکت ساخت و توسعه تامین مالی پروژه اجرایی و مهندسی پروژه های ریلی سرمایه گذاری ساخت و توسعه توسعه خطوط سال آینده شبکه ریلی ریلی کشور راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۶۱۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر امور اقتصادی و دارایی: پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد

به گزارش قدس آنلاین، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه پنجاهمین نشست مجمع سالانه ۲۰۲۴ بانک توسعه اسلامی اظهار کرد: دستورکار سال آینده بانک توسعه اسلامی برای پروژه‌هایی که تأمین مالی آن توسط بانک در کشورهای اسلامی انجام می‌شود، مورد تأیید اعضا قرار گرفت و پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه پنجره تأمین مالی جدی با نرخ ترجیحی برای کشورها ایجاد شود، مورد تایید اعضا قرار گرفت.

وی افزود: قرار شد که بار مالی ناشی از این پنجره مالی توسط کشورهایی که جزو سهامداران این بانک هستند و جمع‌بندی اقتصادی مناسبی در حوزه اقتصاد کلان دارند، تأمین شود و در نتیجه بتوانیم شاهد این باشیم که در سال آینده بانک توسعه اسلامی برای نخستین بار از روش‌های تأمین مالی ترجیحی هم به عنوان یک پنجره تشویقی و ترجیحی استفاده کند.

وزیر اقتصاد در توضیح بیشتر تأمین مالی ترجیحی متذکر شد: یکی از روش‌هایی که بانک‌های توسعه بین‌المللی و چندجانبه، برای کمک ویژه به پروژه‌های خاصی که مورد تأکید بانک است یا نیازهای ویژه‌تری دارند، استفاده کردن از ظرفیت پنجره ترجیحی است، با نرخ‌های ترجیحی برای آن پروژه‌های مورد تأکید بانک که این شرایط تا به امروز در بانک توسعه اسلامی وجود نداشت که امسال این پیشنهاد ارائه شد و اکثریت اعضا نیز با این پیشنهاد موافق هستند.

وی ادامه داد: ما هم در بیانیه رسمی جمهوری اسلامی ایران به بانک توسعه اسلامی؛ هم موافقت خودمان را با این پنجره و هم شرایطی که پیشنهاد داده بودیم در ارتباط با مسأله تأمین مالی و اینکه به چه بخش‌هایی که پروژه‌های عمدتاً دانش‌بنیان و پروژه‌های حوزه فقرزدایی بسته به اولویت‌های توسعه‌ای کشورهای اسلامی هستند که بتوان در زمینه‌های مختلف از پنجره تأمین مالی ترجیحی استفاده کرد را مطرح کردیم که با استقبال اعضای ۵۷ کشور عضو بانک توسعه اسلامی هم مواجه شد.

وزیر اقتصاد بیان کرد: دیدگاه‌های خود را در خصوص حل و فصل موضوع مردم مظلوم فلسطین در این اجلاس بیان کردیم و همچنین بنا شد که اعضای اجلاس بتوانند در خصوص اینکه صندوق ویژه‌ای برای کمک مالی برای حل و فصل مسائل اقتصادی مردم فلسطین تصمیم گیری کنند که بعد از تصمیم گیری نتایج آن به اطلاع مردم کشورمان خواهد رسید.

لزوم توجه به توسعه راه‌حل‌های فین تک تامین مالی اسلامی

خاندوزی همچنین طی سخنانی در پنجاهمین نشست مجمع سالانه بانک توسعه اسلامی (ISDB) گفت: بسیار قدردان و مفتخرم که میبینم گروه ISDB در پنجاهمین سالگرد تاسیس خود یک موسسه مالی معتبر در سطح جهانی است که نقشی محوری در شکوفایی و همبستگی امت اسلامی و منطقه ایفا کرده است. این میزان از موفقیت و اثربخشی بدون رهبری عالی رئیس و مدیران بانک همکاری عالی اعضای هیأت عامل و کادر مجرب گروه بانک با ایثار و ابتکار فراوان محقق نمی‌شود؛ من از همه آنها تشکر میکنم.

وی تصریح کرد: با توجه به مسیر آینده قبل از هر چیز با مردم مظلوم غزه که در غیر انسانی ترین شرایط زندگی میکنند در برابر رژیم نامشروع اشغالگر مقاومت می‌کنند و تلاش می‌کنند که کشور خود را بازیابند و در صلح و عزت زندگی کنند صمیمانه ابراز همدردی و پیشنهاد میکنم در بیانیه پایانی این مراسم ظلم و رفتار غیر انسانی رژیم صهیونیستی را محکوم کرده و کمک‌های بلاعوض فوری به برادران و خواهران مسلمان آسیب دیده مان اختصاص داده شود تا از رنج آنها بکاهیم و به آنها کمک کنیم تا خانه ها و زیر ساخت‌های خود را بازسازی کنند؛ این پیشنهاد به خوبی با موضوع جلسات همبستگی و کامیابی مطابقت دارد.

خاندوزی همچنین گفت: علاوه بر مسائل ژئوپلیتیکی کل جهان و در قلب آن کشورهای عضو ISDB با چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی متعددی احاطه شده‌اند. در این زمینه من میخواهم از همسویی مجدد ۲۰۲۵-۲۰۲۳ استراتژی گروه بانک توسعه اسلامی قدردانی و تأکید کنم که گروه بانک توسعه اسلامی باید جهت گیری استراتژیک خود را مجدداً طوری تنظیم کند تا به طور مؤثر به چالش های توسعه ای مختلف پیش روی کشورهای عضو توجه کند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: نسخه‌های اصلاح شده آتی استراتژی گروه بانک توسعه اسلامی مانند همیشه باید سیاستهای اصلاحی مؤثر را مجدداً فرموله کنند و اصل حکمرانی و تضمین پایداری مالی اقتصادی و زیست محیطی را به گونه ای که بر چالشها غلبه کنند، تقویت نمایند.

خاندوزی پیشنهاد کرد که سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه راه حلهای فین تک (فناوری مالی) تأمین مالی اسلامی برای بهبود دسترسی به خدمات مالی و دستیابی به بستری برای تسهیل مبادلات مالی بین کشورهای اسلامی به دلیل مزایای زیاد آن به صورت جدی مورد توجه بانک قرار گیرد.

وی ادامه داد: بی تردید گروه بانک توسعه اسلامی به عنوان یک بانک پیشرو در امت اسلامی قادر خواهد بود که نقش اساسی ایفا کند و جمهوری اسلامی ایران نیز با به اشتراک گذاشتن دانش و تجربیات خود آمادگی خود را برای همکاری با بانک و کشورهای عضو اعلام می‌دارد.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • بررسی مجدد پروژه توسعه شرقی خط 2 مترو تهران
  • میزگرد بهره وری در حمل و نقل ریلی
  • روند اجرایی پروژه‌های عمرانی استان خوزستان باید تسریع شود
  • بررسی مجدد پروژه توسعه شرقی خط ۲ مترو تهران
  • سرانجام پروژه توسعه شرقی خط ۲ مترو تهران
  • بررسی وضعیت پروژه‌های تامین آب شرب در شهر و روستا‌های شهرستان پیرانشهر
  • عملیات اجرایی بزرگترین آب‌شیرین‌کن خشکی جهان سرعت می‌گیرد
  • وزیر امور اقتصادی و دارایی: پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد
  • پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد
  • یک بانک برای ۵۷ کشور | ایران وام جدید می گیرد؟