Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل - سید حامد عاملی گفت: تلاش می‌شود با همت و پیگیری بیشتر، عقب ماندگی‌های استان در حوزه شاخص‌های توسعه، به میانگین کشوری برسد.

او می‌گوید: استان اردبیل به عنوان اولین استان کشور بعد از انقلاب و جزو استان‌های مولود انقلاب است و اردبیل در فروردین ماه سال ۱۳۷۲ به عنوان استان در نقشه کشور مشخص و گام‌های اولیه برای توسعه آن برداشته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استاندار اردبیل گفت: این مزیت، نقطه عطفی در تاریخ توسعه و پیشرفت استان، در حوزه توسعه روستا‌ها و راهها، توسعه شهری و زیرساخت‌های اقتصادی و عمرانی است.

عاملی گفت: بعد از استان شدن، اتفاقات بسیار مهمی رخ داده و با اینکه برخی از این پیشرفت‌ها قبل از استان شدن نیز در اردبیل شروع شده بود، ولی در بحث زیرساخت‌ها از جمله جاده‌ها، عقب بودیم.

او گفت: در حوزه بزرگراهی، میانگین کشوری در بزرگراه‌ها نسبت به جاده‌های اصلی و فرعی ۲۴ درصد بوده که این میزان در استان ۱۱ درصد است.

استاندار اردبیل می‌گوید: برای اینکه، این عقب ماندگی‌ها جبران شود، کار‌های مهمی در استان شروع شده که از جمله کار‌هایی که باید به نتیجه برسد، بحث بزرگراه شمال به جنوب استان بوده که بخشی انجام شده و مابقی در حال انجام است.

عاملی گفت: از قسمت‌های باقی مانده نیز بخشی از مسیر در سال آینده زیرپیمان رفته و مسیر باقی مانده نیز بعد از آن اجرا می‌شود.

او با یادآوری توسعه زیرساخت‌های ارتباطات، به اجرای پروژه راه آهن اردبیل _ میانه نیز اشاره کرد و گفت: از ۱۷۶ کیلومتر مسیر راه آهن، ۱۱۰ کیلومتر ریل گذاری شده و مابقی هم در حال اجرا بوده که با تکمیل این پروژه بخش عمده‌ای از زیرساخت‌های ارتباطی استان تسهیل و تامین می‌شود.

استاندار اردبیل از پیگیری اتصال راه آهن اردبیل به پارس آباد و سپس اتصال این خط آهن به آذربایجان خبر داد و گفت: توجیه اقتصادی این اقدام نیز ارائه شده و تلاش‌های لازم برای تحقق آن انجام می‌شود.

عاملی گفت: در سال‌های گذشته فرودگاه استان اردبیل فاقد زیرساخت‌های مناسب بود که هم اکنون این زیرساخت‌ها ارتقا پیدا کرده و تلاش می‌شود با توافقات انجام گرفته تعداد پرواز‌ها هم در سال آینده بیشتر شود.

او می‌گوید: با توجه به تجهیز فرودگاه به سیستم۲ ka در سال آینده، راه اندازی یک آشیانه و شرکت با بیس پروازی اردبیل در اولویت برنامه‌ها در این راستا است.

استاندار اردبیل گفت: دشت مغان به عنوان ظرفیت ملی حوزه کشاورزی مطرح بوده و لازم است توجه ویژه به آن داشته باشیم.

انتهای پیام/ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اعتبارات ملی تجهیز فرودگاه حوزه کشاورزی زیرساختها استاندار اردبیل زیرساخت ها عاملی گفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۶۲۴۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی و مطالعه تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران

استاندار تهران با اشاره به نام شهرستانهای غربی و جنوب شرقی استان تهران، جزئیات و ملاک‌های مورد مطالعه برای تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا، علیرضا فخاری، در تشریح موضوع تشکیل دو استان غربی و شرقی تهران گفت: دو منطقه در این طرح وجود دارد که در غرب شهریار، ملارد، بهارستان و پرند شهرهای این بخش و در حوزه جنوب شرقی نیز ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک جزو محدوده‌هایی است که این ۴ شهرستان مشمول طرح جداسازی می‌شوند.

تطبیق طرح تقسیم استانهای غربی و شرقی تهران با شرایط امروز جمعیتی

وی افزود: مطالعات این طرح مدت زیادی است آغاز شده و باید با شرایط امروز جمعیتی طرح را منطبق کنیم. براساس سرشماری هوایی که از گذشته داریم در غرب استان تهران نزدیک به ۳ میلیون نفر ج​​​​​معیت داریم و در جنوب شرقی استان هم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داریم، لذا به لحاظ گسترش جمعیت باید ملاحظاتی را در نظر بگیریم.

تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد

استاندار تهران ادامه داد: ملاحظات سرزمینی، جمعیتی و جغرافیایی هر دو منطقه و چگونگی تأمین زیرساخت‌ها بسیار مهم است. بی‌تردید تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و قطعا باید مطالعات میزان خدماتی که مردم باید در هر دو استان بگیرند، کامل شود. باید مباحث اقلیمی و جمعیتی هم به لحاظ ترکیب دارای منطق باشد.

فخاری تأکید کرد: ترکیب‌بندی جمعیتی در بخش غربی استان تقریبا باعدم تجانس همراه است و در بخش جنوب شرقی دارای تجانس است و به لحاظ گویش و سایر مولفه‌هایی که تاثیرگذار است همانند مولفه‌های اجتماعی، ممکن است در نقاطی ناهمگونی و در جاهایی همگونی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید همه مولفه‌ها در مطالعات به خوبی دیده شود، اظهار کرد: نکته مهم این موضوع است که باید تصمیمات موجب آسایش و آرامش مردم باشد و تقسیمات باید به گونه‌ای باشد که در نتیجه مردم در رفاه نسبی با ایجاد تعادل در تأمین نیازمندی‌ها و رفع مطالبات قرار بگیرند.

استاندار تهران افزود: بنابراین تقسیم مدیریتی که هدف اجرای این طرح است و از این طریق نظام مدیریت را مقداری کوچک‌تر می‌کند، باید قابلیت دسترسی داشته باشد، همچنین باید به لحاظ ماهیتی و یک امر الزامی محقق شود و اگر این موارد محقق شد در امر تقسیمات موفق هستیم.

دیگر خبرها

  • خسارت ۸۹ میلیارد تومانی طوفان به زیرساخت‌های برق هرمزگان
  • توزیع اعتبارات در شهرستان بروجن عادلانه باشد
  • اجرای نوبت‌دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور در راستای توزیع عادلانه
  • جزئیات تقسیم استان تهران از زبان استاندار
  • جزئیات طرح تقسیم تهران از زبان استاندار
  • بررسی و مطالعه تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران
  • رعایت عدالت در توزیع اعتبارات استان سمنان/ نذر فرهنگی ترویج شود
  • مسوولان از ظرفیت نیروهای متخصص و متعهد شمال فارس نیز استفاده کنند
  • اردبیل در شاخص بهره وری نیروی کار پنجم کشور است
  • رشد اقتصادی اردبیل بالاتر از میانگین کشوری است