Web Analytics Made Easy - Statcounter

جشنواره فیلم فجر در گام چهلم سنگ بنایی را پایه گذاری کرد تا جشنواره از فضای محفلی به متن جامعه و مردم انتقال یابد و از جمله مزیت‌های آن شکستن انحصار جریان شبه روشنفکری و ساختار و بافتار محفلی آن و گسترش آن به قلب جامعه با رویکرد‌های عدالت فرهنگی بود.

خبرگزاری میزان - جشنواره چهلم فجر همچنانکه قابل پیش بینی بود با چالش‌های مکرر و هجمه‌های داخلی و خارجی متعددی همراه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از صدای آمریکا، شبکه‌های من و تو، بی بی سی، اینترنشنال و پورتال‌های تصویری فارسی زبان گرفته تا ده‌ها سایت و کانال رسمی و مجازی داخلی. به نظر می‌رسد جریان یا جریاناتی هماهنگ بر اساس سناریو و طراحی قبلی دست به عملیات تخریبی گسترده علیه مهم‌ترین رویداد فرهنگی و اجتماعی انقلاب و دهه فجر زده است.

بی گمان، تریبون جشنواره فیلم فجر از ظرفیت فراگیری برخوردار است پس، دور از ذهن نمی‌تواند باشد که جریاناتی در صدد برآیند تا فضایی مخدوش و شکننده از این رویداد بزرگ سینمایی و اجتماعی به تصویر کشیده شود و قطعا، این برنامه بخشی از طراحی کلان برای به چالش کشاندن و به زانو درآوردن دولت سیزدهم است.

بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین خبرها از جشنواره فیلم فجر اینجا کلیک کنید

طبیعی است جشنواره در روند برگزاری مثل همیشه با فراز و فرود‌ها و برخی مسائل ریز و درشت مواجه خواهد بود بویژه که با تغییرات گسترده در ساختار سیاسی و فرهنگی کشور و تحولات کلید خورده در دوران تازه، بخش بزرگی از نیرو‌های قدیمی جا به جا شدند و شاهد حضور نسل تازه‌ای از نیرو‌های جوان و تازه نفس بودیم. سیر تحولات و تغییرات و بازه زمانی کم تا زمان برگزاری این رویداد اگر چه فرصت کافی برای فراز‌ها و جهش‌های بنیادین را سلب می‌کرد با این حال به رغم فضاسازی‌های اپوزیسیون داخلی و خارجی و بزرگ نمایی چند حاشیه کوچک نمی‌توان دستاورد‌ها و تمایزات این دوره جشنواره را نادیده گرفت.

یکی از مهم‌ترین و برجسته‌ترین این تغییر، طراحی محور‌های کلیدی و راهبرد‌های مهمی که عمده‌ترین ضرورت‌ها و نیاز‌های سینمای ما مبتنی برآن هاست؛ سینمای اخلاق مدار، امیدافرین و اگاهی بخش، گسترش ابعاد اجرایی جشنواره تا فراسوی مرزها، شهر‌های کم برخوردار و مناطق کپرنشین، حضور نخبگان و دانشگاهیان در کنار پیشکسوتان و فعالان سینما، مشارکت گسترده نیرو‌های جبهه فرهنگی انقلاب، تغییر چهره جشنواره با حضور خانواده‌های مذهبی، تغییر ساختار طراحی و معماری و هویت‌های بصری جشنواره و استفاده از الگو‌ها و المان‌های انقلابی و ...، نوگرایی و جوان گرایی (حضور هشت فیلمساز جوان و آثار اولی و دومی)، درخشش آثار انقلاب و دفاع مقدس، تنوع ژانر و گونه‌های سینمایی اعم از اجتماعی، خانوادگی، تاریخی، ورزشی، کمدی، انقلابی و دفاع مقدس و ...، گسترش جغرافیایی سینما‌های مردمی در سطح شهر تهران برای دسترسی بهتر مردم در نقاط مختلف، گستردگی برنامه‌های فرهنگی و پژوهشی، حضور و تعامل گسترده رسانه‌ها اعم از رسانه‌های رسمی و مجازی، بهره گیری از ظرفیت‌های رسانه برای انعکاس گسترده‌تر این رویداد فرهنگی و اجتماعی از جمله تمایزات و نقاط قوت و طلایی رویداد چهلم فجر تلقی می‌شوند.

فرصت سه ماهه به طور قطع، برای ایجاد تحولات اساسی و پایه گذاری مجرا‌های تازه زمان کافی نیست، ولی نگاه راهبردی به جشنواره فیلم فجر به عنوان یک رویداد فرهنگی و اجتماعی، ظرفیت‌ها و کارکرد‌هایی فراتر از یک جشنواره صرفا سینمایی را تداعی و فراهم ساخت. نگاهی که با سیاست بازسازی انقلابی و طرح تحولی که از سوی محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی استارتش زده توجه به حرکت قطار جشنواره بر ریل انقلاب و ایجاد تحرک انقلابی در همه بخش‌های سینما و هنر در راستای نقشه راه بیانیه گام دوم انقلاب و بازنگری در ساختار جشنواره برای هم‌سویی با گفتمان انقلاب اسلامی را به مثابه بزرگ‌ترین دگردیسی جشنواره‌ای رقم زد؛ اینکه بیش از هر دوره‌ای در این دوره حساسیت و دقت به کوچک‌ترین حاشیه‌ها در این جشنواره مهم و برجسته شده ناشی از همین بنیان گذاری گزاره‌های تازه بود.

سینمای ایران پس از سال‌ها غرقه شدن در روزمرگی‌ها و ذائقه‌های نازل نیاز به تغییرات اساسی داشت. سینمایی که با دور شدن از مضامین انقلاب، دیپلماسی فرهنگی و منافع ملی پایدار عملا، نه به مثابه کلید پیشرفت و پیشران توسعه که مصرف کننده سطحی‌ترین سلیقه‌های عمومی جامعه بود می‌طلبید که در دوران تازه افق‌های جدیدی را ترسیم نماید. بخشی از گفتمان این تغییر در جشنواره فیلم فجر می‌توانست مطرح شود.

جشنواره با طراحی بخش‌های فرهنگی و بستر‌های مطالعاتی و گفتمانی، ظرفیت‌های مناسبی را برای نیازسنجی و تحلیل وضعیت و ضرورت‌ها فراهم آورد. در کنار این ظرفیت، برای نخستین بار جشنواره از یک اتمسفر کوچک پایتخت فراتر رفت و تا فراسوی کلان شهر‌ها و مناطق محروم و کم برخوردار و روستا‌های کپرنشین پیش رفت و به جشنواره سینمایی ایران بدل شد.

این دوره جشنواره با چالش‌های بسیاری هم همراه بود. مهم‌ترین چالش انبوه مطالبات بر زمین مانده سینما و انباشت مشکلات و مصائب سینما در دوران کرونا و توقع برای راهگشایی آن‌ها در جشنواره و دوران جدید بود. مطالبه اصلی جبهه فرهنگی انقلاب برگزاری جشنواره‌ای در طراز انقلاب بود که که سال‌ها فقط حسرتش بر دل‌ها مانده بود و این انتظار در دولت مردمی سیزدهم و همگرایی نیرو‌های انقلابی بیش از هر زمانی مشهود و ملموس‌تر شد. البته یکی از دیالکتیک‌های جشنواره چهلم فشار دوسویه نیرو‌های انقلابی و جریان و جناح ضد گفتمان انقلاب بود.

در حالی که رسانه‌های سرسپرده سعودی و صهیونیستی و آمریکایی این جشنواره را به بهانه‌های مختلف مورد هجمه قرار دادند برخی رسانه‌های همسو هم به غفلت در میدان حریف بازی کردند و دستاورد‌های این رویداد مهم را نادیده گرفتند.

جشنواره فیلم فجر در گام چهلم سنگ بنایی را پایه گذاری کرد تا جشنواره از فضای محفلی به متن جامعه و مردم انتقال یابد و از جمله مزیت‌های آن شکستن انحصار جریان شبه روشنفکری و ساختار و بافتار محفلی آن و گسترش آن به قلب جامعه با رویکرد‌های عدالت فرهنگی بود.

 

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار سینما جشنواره فیلم فجر

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار سینما جشنواره فیلم فجر جشنواره فیلم فجر رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۷۲۹۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مست عشق، ماجرای یک تابوشکنی در سینما

در شرایطی که تصور می‌شد ذائقه مخاطبان به سمت موضوعات سطحی و صرفاً خنده‌دار بودن به هر قیمتی رفته، اما مست عشق نشان داد که اگر سوژه‌های غیرکمدی به درستی کاویده و انتخاب شوند، جا برای استقبال گیشه از آنها باز است. - اخبار فرهنگی -

خبرگزاری تسنیم - گروه فرهنگی مروری بر ساخت آثار سینمایی در چند سال اخیر، یک حقیقت مهم را فاش می‌کند و آنهم اقبال خوب مخاطبان از فیلم‌های کمدی است. فروش بالای آثار طنز در چند سال اخیر، این پیام را به سینماگران داد که ساخت فیلم‌های کمدی می‌تواند تضمین‌کننده بازگشت هزینه‌های تولید آن باشد.

اوج این اتفاق را می‌توان در سال 1402 دید؛ جایی که کمدی‌ها نبض گیشه را به دست گرفتند و سهم بسیار زیادی از رکوردشکنی سینما در سال 1402 (با 28 میلیون مخاطب و حدوداً 1200 میلیارد فروش) مرهون وجود آنها شد. «فسیل»، «هتل»، «هاوایی»، «شهر هرت» و «ویلای ساحلی» در مجموع با فروشی به میزان 830 میلیارد تومان توانستند سهم 70 درصدی از این رکوردشکنی را از آن خود کنند تا توجه دست‌اندرکاران سینما به ساخت فیلم‌های کمدی بیش از پیش جلب شود.

فارغ از پرداختن به چرایی و ریشه استقبال از فیلم‌های کمدی که خود موضوع مفصل دیگری است، یک موضوع مهم قابل طرح و بحث است؛ «آیا قرار است سینمای ایران در فیلم‌های کمدی خلاصه شود و شاهد تک ژانری باشیم؟»

تمساح خونی و سال گربه زیر سایه مست عشق

جدول فروش گیشه در روزهای ابتدایی سال 1403 باز هم در حال دامن زدن به پرسش فوق بود و رکوردشکنی‌های «تمساح خونی» و فروش بالای آن باز هم یادآوری می‌کرد که فعلا جایی برای ورود فیلم‌های غیرکمدی به پرده سنیما نیست!، اما حضور «مست عشق» ساخته حسن فتحی در صف اکران از نخستین روزهای اردیبهشت ماه، این گزاره را کمرنگ کرد. مست عشق از 5 اردیبهشت ماه اکران شد و تا به امروز (یعنی بعد از گذشت حدودا 10 روز) بیش از 46 میلیارد فروخته است.

این میزان فروش، مست عشق را در رتبه دوم فیلم‌های غیرکمدی از ابتدای سال 1402 تا به امروز قرار داده است، آنهم در شرایطی که رتبه نخست در اختیار انیمیشن «بچه زرنگ» با فروش 63 میلیارد تومان است و به نظر می‌رسد با ادامه روند فعلی فروش مست عشق، این فیلم می‌تواند رتبه نخست را از آن خود کند.

مست عشق و تابوشکنی در گیشه

یکی از ابعاد قابل بحث درباره مست عشق این است که فیلم جدید حسن فتحی یادآوری کرد "سینمای ایران تنها منحصر در دست کمدی‌سازان نیست و حتما سوژه‌ها و موضوعات دیگری هستند که می‌توانند اقبال مردم را به خود جلب کنند."

در شرایطی که تصور می‌شد ذائقه مخاطبان هنر هفتم در کشورمان به سمت موضوعات سطحی و صرفاً خنده‌دار بودن به هر قیمتی رفته، اما مست عشق نشان داد که اگر سوژه‌های غیرکمدی به درستی کاویده و انتخاب شوند، جا برای استقبال گیشه از آنها باز است. مست عشق سراغ یکی از مفاخر شعر و ادب ایران رفته و داستان زندگی چهره‌ای را روایت می‌کند که برای اکثر ایرانیان نام آشناست. اشعارش بارها و بارها در کتاب‌های فارسی دانش‌آموزان، برنامه‌های تلویزیونی و ترانه‌های خوانده شده توسط خوانندگان ایرانی بازخوانی شده و حس و حال علاقه‌مندان به ادب را دگرگون ساخته است.

اهمیت ساخت فیلمی نظیر مست عشق را باید از این جهت مورد بررسی قرار داد که راهی برای ساخت آثار سینمایی دیگری از مفاخر فرهنگ و ادب ایران باز می‌کند و این نوید را به دست‌اندرکاران سینما به ویژه تهیه‌کنندگان می‌دهد که برای جلب نظر مخاطب و کشاندن او به سالن سینما، به جز ساخت فیلم طنز، می‌توان سراغ موضوعات دیگر هم رفت. به ویژه اگر این موضوع، برگرفته از زندگی چهره‌های محبوب ایرانی مخصوصاً اهالی ادب و شعر باشند.

استاد مشهور ادبیات پارسی چه گفت؟

میرجلال‌الدین کزازی که از اساتید زبان و ادبیات فارسی است، در حاشیه اکران خصوصی مست عشق نکات مهمی را مورد اشاره قرار می‌دهد. او گفت: «از نگاهی فراخ و فراگیر، دید و داوری من درباره این توژینه داستانی یا فیلم این است که دست‌اندکاران و پدیدآورندگان آن در کار هنری که می‌خواسته‌اند کرد، کامدار بوده‌اند. توانسته‌اند به آن آماج‌ها و آرمان‌هایی که در سر می‌پرورده‌اند، دست بیابند. از این دید این فیلم یکی از اندک فیلم‌هایی است که من از دیدن آن، از آغاز تا انجام فیلم، شادمان و خشنود بودم. دم‌های دلپذیری را من به هنگام دیدن فیلم گذرانیدم اما چند ویژگی  بیشتر بر من کارگر افتاد؛ بجز کارگردانی که هر چه در فیلم می‌گذرد به راستی به گونه‌ای به او بازمی‌گردد زیرا اوست که سررشته‌ها را در دست دارد، خُنیا یا موسیقی فیلم بسیار  بشکوه ، کارساز و اثرگذار بود، به همان سان فیلم برداری آن. سه دیگر، آوابرداری این فیلم. از دید فنی این سه، نمود بیشتری در چشم من داشت.»

ساخت فیلم درباره نظامی؛ ادامه یک درک صحیح فرهنگی؟!

اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد که در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو حضور داشت از ساخت فیلم سینمایی درباره یکی دیگر از مفاخر ادبیات ایران و جهان خبر داد و گفت: فیلم سینمایی «حکیم نظامی» با همکاری وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان ساخته می‌شود.

او تاکید کرد که قرار است برای مشاهیر ادبیاتی، فیلم‌های مشترک تولید شود و گفت: "در ترکمنستان برای مختومقلی فراغی همین کار را می‌کنیم، در پاکستان نیز برای اقبال لاهوری کاری را در دست اقدام داریم؛ در سفر هفته گذشته به پاکستان برادران و خواهران پاکستانی به ویژه در شهر لاهور از این موضوع استقبال کردند. ساخت مجموعه جدیدی را برای حکیم نظامی آغاز می‌کنیم؛ در همین راستا از همکارانم در وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان دعوت کردیم تا ما را در ساخت فیلم سینمایی در این باره کمک کنند."

اگر حرف‌های وزیر ارشاد جامه عمل بپوشد و ساخت فیلمی درباره حکیم نظامی جدی و عملیاتی شود، شاهد ادامه یک سیاستگذاری صحیح فرهنگی خواهیم بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تحقق عدالت فرهنگی با فروش هم‌زمان حضوری و مجازی در نمایشگاه کتاب
  • خزاعی: تشکیل شورای فیلم اولی‌ها موجب ایجاد امید در میان نسل جوان شد / عدالت محوری در عرصه‌ی کارگردانی حرفه‌ای از همینجا آغاز می‌شود
  • یادواره شهدا یاد اقتدار و عزت و عظمت است
  • مسئول کمیته نیروهای مسلح ستاد بزرگداشت امام خمینی(س): دشمنان امام را نقدهای غیرمنصفانه می‌کنند/ توصیه ما این است که به مناطق محروم بیشتر توجه شود
  • حضور 3 فیلم کوتاه ایرانی در یکی از معتبرترین جشنواره‌های فیلم کوتاه
  • سینما به روایت سینما/ دیوار میان پایتخت و شهرستان با «آپاراتچی» فروریخت
  • فیلمی که دیوار میان پایتخت و شهرستان را از بین برد
  • مست عشق، ماجرای یک تابوشکنی در سینما
  • رعایت عدالت در توزیع اعتبارات استان سمنان/ نذر فرهنگی ترویج شود
  • چهاردهمین جشنواره بین المللی فیلم پکن