Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-05-07@05:14:48 GMT

تحریم فناورانه نفت و گاز

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۷۴۰۲۰

تحریم فناورانه نفت و گاز

از دیرباز یکی از مهم­ترین و اساسی‌­ترین نیازهای بشر انرژی بوده است. انسان­‌های اولیه برای تأمین انرژی گرمایی و نور در بیشتر مناطق روزها از انرژی خورشید استفاده می­‌کردند و برای پخت و پز و تولید نور و گرما در شب­‌ها و ایام سرد سال با استفاده از چوب آتش درست کرده و بدین­ روش نیازشان را برآورده می­‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه و پس از گذشت سالیان متمادی با پیشرفت دانش بشر و کشف منابع فسیلی به سوخت­‌های هیدروکربنی روی آورده و کم­‌کم این منبع را به خدمت گرفتند، با گسترش جوامع و شکل­‌گیری صنایع بر سرعت استفاده از این منابع افزوده­ شد.

وابستگی صنایع و جوامع صنعتی به منابع تجدیدناپذیر بر شدت مصرف آنها افزوده، به­‌گونه­‌ای که مصرف بی­‌رویه سبب شده این منابع که میلیون­‌ها سال طول کشیده در لایه­‌های زیرین زمین تشکیل شوند به سرعت تخلیه و دولت­‌ها با نگرانی­‌های جدی روبه‌رو شده­‌اند، اکنون از مهم­ترین مسائل پیش‌روی حاکمیت­‌ها انرژی و نحوه تأمین آن است.

محدودیت منابع انرژی تجدیدناپذیر، قیمت تمام شده استحصال آن‌ها، ضرورت حفاظت از محیط­ زیست که به‌واسطه بهره­‌برداری و مصرف بی­‌رویه این منابع در حال نابودی است از یک­‌سو و ضرورت تأمین نیازهای جامعه بشری از منابع فسیلی به عنوان مواد اولیه با بهره­‌گیری از فرآیندهای پتروشیمیایی با توجه به وابستگی بیشتر صنایع به تولیدات این صنعت از سوی دیگر، دولت­‌ها و صاحبان صنایع را واداشته به منابع جدیدی برای تأمین انرژی بپردازند که هم تجدیدپذیر و کم­‌هزینه باشند و هم کمترین آسیب‌ها را به محیط­ زیست و اکو سیستم وارد کنند.

از این­‌رو اکنون دنیا به انرژی­‌های نو و پاک نظیر انرژی خورشیدی، انرژی باد و آب که تجدیدپذیرند روی آورده ­‌است. غفلت از این انرژی­‌ها و کشف دیرهنگام آن باوجود اینکه همواره در دسترس بشر بوده، سبب شده منابع عظیم فسیلی را به جای تبدیل به کالاهای فرآوری شده و ضروری برای زندگی بسوزانیم.

کشورهای پیشرفته چند سالی است با درک درست به دنبال تأمین انرژی مورد نیاز خود از منابع تجدیدپذیر و به‌ویژه خورشید هستند و موفقیت­‌های چشمگیری را در این زمینه کسب کرده‌اند، برای نمونه آلمان نزدیک به ۵۰ درصد نیاز انرژی خود را از این طریق به‌دست می­‌آورد. حتی تعدادی از کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس نیز با تأسیس نیروگاه­‌های خورشیدی در این راه گام­‌هایی برداشته­‌اند.

با اندکی بررسی در می­‌یابیم که ایران تاکنون در بهره­‌گیری از انرژی­‌های پاک تقریباً در دنیا هیچ سهمی ندارد. شاید عامل آن سیاست دیرباز اقتصاد تک محصولی کشور و آسانی دست­یابی به منابع انرژی فسیلی بوده­ است. مالک دومین منابع گازی و سومین منابع نفت جهان با اتکا به این دو نعمت خدادادی بخشی از این منابع را برای اداره اقتصادش به‌صورت خام فروخته و بخش دیگر را برای تأمین انرژی داخل کشور سوزانده است. نیازهای انرژی داخل کشور به حدی رسیده که بخش عمده گاز تولیدی به عنوان سوخت مصرف می‌شود.

این نخستین چالش کلان مدیریت کشور در حوزه­ انرژی به دلیل ورود دیرهنگام به انرژی­‌های نوین است اما چالش دوم که طی سال­‌های آینده بیشتر نمایان خواهد شد کاهش مستمر نیاز کشورهای خریدار نفت و گاز به‌دلیل رویکرد به خدمت گرفتن انرژی پاک از سوی آنهاست. آثار زیان­‌بار تغییر فناوری در آن کشورها به جهت رویکرد پیش گفته که من از آن به‌عنوان تحریم فناورانه نفت و گاز نام می­‌برم بزودی سراغ ما خواهد آمد، یعنی چنانچه تحریم سیاسی هم برداشته شود با پدیده جدیدی که به‌دلیل کاهش نیاز به منابع فسیلی در دنیا رخ خواهد داد مواجه می­‌شویم.

در گام نخست برنامه‌ریزی و انجام اقدام‌های مؤثر فرهنگی - اجتماعی در اصلاح الگوی مصرف انرژی از مهم­ترین اقدام‌هایی است که از این دارایی ارزشمند صیانت می­‌کند. متأسفانه عملکرد نهادهای مربوطه در این بخش تاکنون نتیجه قابل توجهی به همراه نداشته است.

به نظر می­‌رسد در گام دوم با توجه به وسعت جغرافیایی ایران و وجود حوزه­‌های سرزمینی مناسب به عنوان ظرفیت بزرگ خدادادی برای احداث نیروگاه­‌های خورشیدی نباید مورد غفلت واقع شود. البته مکان­‌یابی و جانمایی این نیروگاه­‌ها بسیار مهم است و نیاز به مطالعات دقیق دارد. بی‌شک، جانمایی اصولی و فنی با لحاظ آسیب‌پذیری­‌ها نظیر پدیده گرد و خاک، رطوبت، تابش مستقیم خورشید و ... در برخی مناطق برخلاف وجود دیگر شرایط مناسب نباید دور از ذهن بماند.

با عنایت به شرایط کنونی کشور در تأمین برق مورد نیاز مشترکان مردمی، صنعتی و کشاورزی ضرورت پرداختن وزارت نیرو به مزرعه­‌های خورشیدی و مگاپروژه­‌های نیروگا­هی با محوریت انرژی خورشیدی بیش از پیش نمایان می­‌شود. بهره­‌گیری از مشارکت مردم به‌ویژه در مناطقی که استعداد و شرایط این فعالیت را دارند نیز به‌صورت خرد با نصب صفحه‌های خورشیدی بربام منازل و سطوح آفتاب­گیر می­‌تواند یاری‌رسان دولت شود.

مشارکت اجتماعی - اقتصادی مردم و مبادله و خرید و فروش برق تولیدی آن­ها چه با شبکه سراسری و چه همسایگان­‌شان در تولید ثروت برای خانواده­‌ها و توانمندکردن اقتصادی آنها با اهمیت بوده و از جهتی به­‌خاطر ملموس بودن این فعالیت تولیدی برای آنان بی‌شک در مدیریت مصرف نیز بسیار مؤثر است. می­‌توان با مطالعه دقیق و فنی طرح سلول‌های خورشیدی و بررسی ابعاد مختلف به متقاضیان طرح، در قبال دریافت وام قرض­‌الحسنه ابزار و تجهیزات لازم تحویل داده شود و پس از راه­‌اندازی و تولید برق اقساط وام از محل فروش برق از سوی مردم به شبکه سراسری بازپس گرفته شود.

و در گام سوم توسعه صنایع پایین‌دست نفت و گاز باید مدنظر صاحبان امر قرار گیرد. اقدام به توسعه این صنعت به‌عنوان موتور پیشران توسعه برکات قابل‌توجهی نظیر ارزآوری از طریق صادرات غیرنفتی، تحقق عملی اقتصاد مقاومتی، ارتقای دامنه تاب­‌آوری، توسعه سایر صنایع با سیاست راهبرد ساخت داخل، تحقق نوآوری و تولید دانش فنی صنایع را در پی خواهد داشت.

در نتیجه نظر به افزایش روند تأمین انرژی کشورها از منابع تجدیدپذیر و کاهش تقاضای خرید منابع فسیلی همچنین کاهش درآمدهای حاصل از آن از یک سو، افزایش روند مصرف انرژی فسیلی در داخل کشور بیشتر به‌عنوان سوخت همچنین خام‌فروشی منابع هیدروکربنی و واردات محصولات فرآوری شده از این منابع از خارج کشور با قیمت­‌های گزاف و ظرفیت بالای تولید ثروت، ایجاد اشتغال و ... با توسعه صنایع پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی و فرآوری این منابع از سوی دیگر پیشنهادهای زیر را در اذهان متبادر می­‌کند:

* فرهنگ­‌سازی و برنامه­‌ریزی برای انجام اقدام‌های مؤثر فرهنگی - اجتماعی در اصلاح الگوی مصرف انرژی و تقلیل چشمگیر استفاده از منابع فسیلی به­‌عنوان سوخت.

* برنامه‌ریزی و سیاست­‌گذاری در اجرای زیرساخت­‌های تأمین انرژی از منابع تجدیدپذیر، همچنین توسعه صنعتی در داخلی‌سازی تجهیزات مورد نیاز این زیرساخت­‌ها.

* توسعه صنایع پایین­‌دست و میان­‌دست پتروشیمی و بی­‌اثر کردن تحریم­‌های اقتصادی همچنین پیشگیری از خام‌فروشی و ایجاد ارزش افزوده بر فرآورده­‌ها و ایجاد اشتغال در کشور.

* ایجاد فضای مشارکت مردمی در تولید و مصرف انرژی از طریق نصب صفحه‌های خورشیدی در محل سکونت و تولید برق و خرید و فروش برق در شبکه سراسری بین مردم و دولت.

                                                                                                                                                                  عبدالرضا غلامی

                                                                                       پژوهشگر و مشاور حوزه مدیریت راهبردی

منبع: شانا

کلیدواژه: تحریم انرژی تجدیدپذیر انرژی خورشیدی منابع فسیلی تأمین انرژی مصرف انرژی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۷۴۰۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرده‌های حفاظت خورشیدی؛ راهکار پایداری ساختمان‌ها

پرده‌های حفاظت خورشیدی، عنصر کلیدی در صدور گواهی‌نامه ساختمان‌های پایدار به‌شمار می‌رود که چارچوبی برای اندازه‌گیری و ارزیابی مصرف منابع فراهم می‌آورند و به‌دست آوردن آن‌ها برای بناهای امروزی بسیار مهم است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، وقتی والاس اس. بروکر برای اولین بار مفهوم گرمایش جهانی را در دهه ۱۹۷۰ معرفی کرد، جامعه پیامدهای این پدیده را پیش‌بینی نکرده بود. امروزه با گذشت بیش از ۵۰ سال، جهان از پیش‌بینی سناریوهای نامطلوب اقلیمی دست برداشته و به‌طور مستقیم شاهد آن است. زمین به‌دنبال نابرابری در واکنش جهانی به این موضوع و کاهش تدریجی انتشار کربن، سال به سال رکوردهای دمایی را می‌شکند.

کاهش انتشار کربن در معماری

کاهش انتشار کربن‌دی‌اکسید در معماری مستلزم اجرای استراتژی‌های مؤثری است که به ساخت مواد و چرخه عمر ساختمان‌ها، همچنین مصرف انرژی در طول استفاده می‌پردازد. در کشورهایی مانند ایالات متحده، تقریباً ۴۵ درصد از مصرف انرژی در بخش مسکونی به فضاهای گرمایشی و سرمایشی اختصاص پیدا می‌کند که توجه به طراحی کارآمد ساختمان به‌ویژه نما را ضروری می‌سازد. برای دستیابی به این هدف، سیاست‌هایی در حال اجرا هستند که بهره‌گیری از مدل‌های پایدارتر را ترویج می‌کنند. در یکی از این مدل‌های جدید، گواهی‌های پایداری برای ساختمان‌ها چارچوبی برای اندازه‌گیری و ارزیابی مصرف منابع فراهم می‌آورد.

گزارش ارائه شده توسط متخصصان طراحی و ساخت سیستم‌های حفاظت خورشیدی در زمینه پایداری در ساختمان‌ها و گواهی‌نامه‌های آن‌ها، ارتباط استفاده از پرده‌ها را در این راستا و نقش اساسی آن‌ها در ساختمان و طراحی پایدار را با توجه به این امر برجسته می‌کند که می‌توانند بر جنبه‌های مختلف ارزیابی‌شده توسط سیستم‌های گواهی مانند LEED، BREEAM و غیره تأثیر مثبت بگذارند.

تأثیر پرده‌های حفاظت خورشیدی بر پایداری ساختمان‌ها

پرده‌ای که به‌خوبی طراحی شده باشد نه تنها با عایق‌کاری باعث بهبود بهره‌وری انرژی ساختمان می‌شود، بلکه با تنظیم دما و تابش نور طبیعی، بخش‌های حرارتی و نوری فضاهای داخلی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و بعضی از معیارهای گواهی‌نامه‌های مربوط به رفاه سرنشینان، مانند WELL و HQE را برآورده می‌کند. علاوه بر این، بسته به مواد به‌کاررفته در ساخت آن‌ها، پرده‌ها می‌توانند با استفاده از مواد زیست‌محیطی به پایداری کمک کنند که این امر بر ارزیابی جنبه‌هایی مانند ردپای کربن و اثرات زیست‌محیطی تولید آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

فراتر از جنبه‌های تولیدی، گنجاندن ویژگی‌های نوآورانه‌ای مانند سیستم‌های خودکاری که به شرایط محیطی پاسخ می‌دهند و در طرح‌ها ادغام شده‌اند، نوآوری در طراحی پایدار را برجسته می‌کند. این ویژگی‌ها پرده‌ها را به عناصر ضروری برای جلوگیری از گرمای بیش از حد در محیط‌های داخلی و کاهش تابش خورشید تبدیل می‌کند و در نتیجه مصرف انرژی مورد نیاز برای خنک‌سازی را کاهش می‌دهد. با سیستم‌های غلتکی و پلیسه‌دار، پرده‌ها راه‌حلی چند سطحی هستند که تأثیر مثبتی بر ساختمان‌ها می‌گذارند.

پرده‌ها و سهم آن‌ها در اخذ گواهی‌نامه‌های پایداری

امروزه چندین کشور حداقل یک برنامه صدور گواهی‌نامه در سطح ملی دارند. این گسترش، منعکس‌کننده یک رویکرد جامع برای ساخت سازه‌هایی است که تأثیر آن‌ها را به حداقل می‌رساند و شیوه‌های پایدار را در طول چرخه زندگی آن‌ها ترویج می‌کند.

ادغام استراتژیک پرده‌ها در ساختمان‌ها نه‌تنها جنبه‌های زیبایی‌شناسی و عملکرد را موردتوجه قرار می‌دهد، بلکه می‌تواند نقش اساسی در برآوردن الزامات رایج برای دریافت گواهی‌نامه‌های پایداری داشته باشد. به این ترتیب از آسایش حرارتی گرفته تا صرفه‌جویی در انرژی، بهبود کیفیت هوا و مدیریت زباله، جنبه‌های مختلفی را شامل می‌شود.

آسایش حرارتی با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

پرده‌های خورشیدی برای رسیدن به دمای مطلوب برای زندگی و کار، همچنین دستیابی به آسایش حرارتی مورد نظر در بناها ضروری هستند. بعضی شرکت‌ها برای مدیریت صحیح ورود نور خورشید به ساختمان، از پارچه‌های فنی تیره یا مرواریدی استفاده می‌کنند که از بنا محافظت، نور را فیلتر و حرارت را تنظیم می‌کند.

رنگ‌ها نیز نقشی اساسی در حفاظت حرارتی دارند. رنگ‌های تیره گرما را جذب و رنگ‌های روشن آن را منعکس می‌کنند.

نور و آسایش بصری با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

پرده‌های خورشیدی با ارائه نور با کیفیت، بهره‌وری و رفاه ساکنین را ارتقا می‌دهند. نور طبیعی ارتباط افراد را با فضاهای بیرون از طریق پنجره‌ها فراهم می‌کند و استفاده هوشمندانه از پرده‌ها، از طریق انتخاب صحیح پارچه با خاصیت بازتابی و درجه باز شدن کافی، امکان مدیریت صحیح نور طبیعی، حفظ آسایش بصری و کاهش نیاز به نور مصنوعی را فراهم می‌کند.

آسایش آکوستیک با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

آسایش، بهره‌وری و تعامل سرنشینان از طریق طراحی آکوستیک در داخل خانه برجسته می‌شود. پرده‌های فنی به لطف استفاده از پارچه‌هایی با ضریب جذب آکوستیک اثبات‌شده، به بهبود میرایی آکوستیک کمک می‌کنند. علاوه بر این، آن‌ها دارای سیستم‌های موتوری هستند که صدا و طنین را در لوله‌های سیم‌پیچ کاهش می‌دهد.

کیفیت هوا با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

کیفیت هوا با انجام آزمایشات در مرحله پس از ساخت برای تعیین سطوح نهایی آلاینده‌ها در یک فضا ارزیابی می‌شود. علاوه بر این، انتشار ترکیبات آلی فرار با استفاده از پارچه‌های دارای گواهی Greenguard کاهش پیدا می‌کند.

مدیریت پسماند با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

انتخاب پرده‌های ساخته‌شده از مواد سازگار با محیط زیست به رعایت معیارهای گواهی مربوط به مدیریت مواد مسئول کمک می‌کند. همچنین یک سیستم تولید و تحویل اجرا شده است که با برنامه‌ریزی ساخت‌وساز تنظیم می‌شود و زباله‌های تولید شده در محل را به حداقل می‌رساند.

ذخیره انرژی با بهره‌گیری از پرده‌ها در معماری

پرده‌ها از منظر انرژی به‌عنوان موانع حرارتی عمل می‌کنند. این ساختارها عایق هستند، از دست دادن گرما در ماه‌های سرد را کاهش می‌دهند و ورودی گرما را در ماه‌های گرم تنظیم می‌کنند. این کنترل حرارتی نه‌تنها عملکرد انرژی یک ساختمان را بهینه، بلکه الزامات خاص تعدادی از گواهی‌نامه‌های یادشده را نیز برآورده می‌کند که به‌دنبال کاهش وابستگی به سیستم‌های تهویه مطبوع هستند.

به‌طور کلی تأثیر مثبت پرده‌ها در توانایی آن‌ها برای برآورده کردن الزامات گواهی‌نامه‌های دقیق منعکس می‌شود که به مدیریت بهینه خورشیدی، همچنین کاهش مصرف انرژی، صرفه‌جویی در هزینه‌های گرمایش و تهویه مطبوع کمک می‌کند.

کد خبر 750425

دیگر خبرها

  • افزایش چشمگیر ظرفیت انرژی خورشیدی در بریتانیا
  • افزایش چشمگیر ظرفیت انرژی خورشیدی در مارس ۲۰۲۴
  • درآمد ۳۰۰ میلیاردی استان فارسی‌ها از تولید انرژی خورشیدی
  • درآمد ۳۰۰ میلیاردی مردم فارس از تولید انرژی خورشیدی
  • وعده اتمام خاموشی‌ها در تابستان جاری/ کاهش مصرف خانگی دیگر استان‌ها، راه‌حل توسعه برق در استان‌های دیگر است؟
  • برخورد دو شراره خورشیدی قوی به زمین
  • امنیت انرژی ایران در گرو استفاده صحیح مصرف کنندگان گاز
  • ظرفیت ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان برای رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی کشور
  • رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان
  • پرده‌های حفاظت خورشیدی؛ راهکار پایداری ساختمان‌ها