Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@09:32:05 GMT

تاریخ شفاهی تبریز کتاب شد

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۸۱۷۴۸

تاریخ شفاهی تبریز کتاب شد

باشگاه خبرنگاران جوان - کتاب «تاریخ شفاهی» با قیمت ۸۰هزار تومان در ۵۰۰ نسخه توسط انتشارات «آیدین» تبریز در ۲۵۰ صفحه منتشر شده است.

در این کتاب، مصاحبه‌های مولف با ۱۳ تن از چهره‌های ورزشی، مطبوعاتی، دانشگاهی، علمی و اجتماعی تبریز به زیور طبع آراسته شده که در میان آن‌ها اسامی کسانی، چون پهلوان حبیب پنبه چی، سیدجمال ترابی طباطبایی، دکتر علی اکبر ترابی، بیت الله جمالی، دکتر سیروس برادران شکوهی به چشم می‌خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یحیی شیدا، سیروس قمری، محمود قبه زرین، محمدحسین عزیز عرب، نگار غذا‌ی (عروس ستارخان)، دکتر محمدحسین مبین و کریم مشروطه چی از دیگر چهره‌ها و شخصیت‌هایی هستند که نام شان در کتاب «تاریخ شفاهی» به چشم می‌خورد.

علیزاد پروین به عنوان مولف کتاب در مقدمه خود آورده است:

«گفتگو با صاحبان اندیشه و قلم و مطلعین و شاهدان رویداد‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی معاصر چند بازخورد مثبت در پی دارد.

۱. آنان یافته‌ها و اندوخته‌های علمی و فکری، سیاسی و اجتماعی خود را بازگو می‌کنند و این چنین میراث ارزشمند برای نسل بعد به یادگار می‌گذارند. بسیاری از آن‌ها یافته‌های خود را در آثار مکتوب یا هنری شان انعکاس داده اند، ولی بسیاری از مشاهدات و تجربه‌های خود را در سینه و حافظه خود دارند. گفتگو در قالب پژوهش تاریخ شفاهی، فرصت بروز و نقل آن‌ها را فراهم می‌آورد.

۲. گفته‌ها و نقل مشاهدات و تجربه‌ها اغلب در آثار مکتوب مولفان و محققان در حوزه‌های تاریخی و اجتماعی و فرهنگی نیامده و اطلاعات جمع آوری شده با روش تاریخ شفاهی، این خلأ را به میزان قابل ملاحظه پر می‌نماید؛ بنابراین تلاش در پژوهش تاریخ شفاهی، دستیابی به آن قسمت اطلاعات و تجربیات و مشاهدات اهالی فرهنگ و هنر، قلم، سیاست و جامعه است که کمتر فرصت نشر و درج یافته اند.

۳. تکریم و ارج نهادن به پیشکسوتان و معمرین جامعه که عمری با کلام، قلم، پژوهش، مبارزه و فعالیت‌های مستمر عزم کرده اند جامعه را به سوی آگاهی و تغییرات مثبت و رشد و تعالی سوق دهند، از جمله وظایف و تعهدات اخلاقی و اجتماعی اهل پژوهش و مسئولان ذیربط امور فرهنگی و اجتماعی است. به نظر می‌رسد با این گفتگوها، به گوشه‌ای از این وظیفه و تعهد جامه عمل پوشیده باشد.

پژوهش تاریخ شفاهی را در سال ۱۳۷۸ آغاز کردیم. این مهم با پیشنهاد آقای نواداد، مدیرکل وقت صدا و سیمای آذربایجان شرقی به اینجانب و با حمایت و مساعدت ایشان انجام شد و حدود چهار سال طول کشید. گروه پژوهش تاریخ شفاهی در منزل اساتید حضور می‌یافت و مصاحبه به صورت ویدئویی ضبط و بلافاصله نوار‌ها تحویل آرشیو می‌شد.

تقدیم پرسشنامه ویژه پژوهش تاریخ شفاهی و تقاضای تکمیل آن بخش دیگری از سال‌ها بود که جمع‌آوری آن ماه‌ها طول کشید. عودت پرسشنامه در برخی موارد که اساتید به رحمت ایزدی پیوستند، میسر نشد.

انتخاب ۱۳ گفتگو برای جلد اول تنها به دلیل کامل بودن تقریبی پرسشنامه‌ها و پاسخ به همه آن‌ها از سوی اساتید بود و دلیل ترجیحی دیگری ندارد. همه گفتگو‌ها برای اینجانب ارزشمندند و علاقه وافر دارم همه آن‌ها را خدمت علاقمندان عرضه نمایم. ولی باید اذعان کنم ۱۳ گفتگوی تقدیم شده در این مجموعه، جالب و حاوی اطلاعات در خور شخصیت‌های بزرگوار تبریز است».

 

انتهای پیام/پ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بازار نشر چاپ کتاب پژوهش تاریخ شفاهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۸۱۷۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب میریام؛ خاطرات سیده رباب صدر منتشر شد

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب میریام؛ خاطرات خانم سیده رباب صدر منتشر شد.

میریام روایت خود گفته رباب صدر از ۶۰ سال تلاش مستمر و بین‌المللی برای ارتقای سطح زندگی دختران و زنان و مردمان لبنان است. او خود و زندگی‌اش را وقف مسیری کرد که سنگ بنای آن را برادرش سید موسی صدر، گذاشت.

سیده رباب صدر فرزند آیت الله سید صدرالدین صدر از علمای برجسته و از مراجع تقلید ثلاث و خواهر امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان در سال ۱۳۲۳ در قم متولد شد. خاندان صدر از خاندان‌های علمی معروف ایران، عراق و لبنان در دو قرن اخیر می‌باشند. پدربزرگ مادری وی عالم مبارز، آیت الله حاج آقا حسین طباطبایی قمی بود که به دلیل اعتراض به سیاستهای ضد اسلامی رضاشاه به عتبات عالیات تبعید شد. در سال ۱۹۶۲ بنا به اصرار برادرش امام سید موسی صدر به لبنان رفت و مدتی بعد با سید حسین شرف‌الدین نوه آیت‌الله سید عبدالحسین شرف‌الدین رهبر فقید شیعیان لبنان ازدواج کرد و در همان جا اقامت گزید.

حضور در بیت آیت الله صدر و پس از آن در کنار برادرش امام موسی صدر و درک فیض از محضر آن بزرگوار برای وی علاوه بر فراگیری نکات بسیار اخلاقی، آشنایی با روش‌های مدیریتی و شیوه تعامل با مردم را نیز به همراه داشت. جامعه لبنان در آن سال‌ها اوضاع مخصوصی را تجربه می‌کرد، این اوضاع موجب شد که با دردهای مردم و به خصوص با تبعیض‌هایی که علیه شیعیان اجرا می‌شد آشنا شده مصائب آن را لمس کند. مجموعه این مسائل ایشان را به پذیرش مسولیت‌هایی در تشکیلات و مؤسسات امام موسی صدر متقاعد نمود.

سیده رباب صدر فعالیت‌های اجتماعی خود را بنا به دستور امام موسی صدر برای مشارکت در ایجاد شاخه زنان مؤسسات آغاز کرد و بعد از آن مدیریت «بیت الفتاة» را نیز به عهده گرفت. بیت الفتاة مدرسه‌ای بود برای آماده ساختن زنان به منظور وارد شدن آنان به عرصه‌های اجتماعی. در لبنان، شیعه مظلوم بود. آن قدر مظلوم که یتیم‌های شأن پناه نداشتند. مهدکودک راه انداختند و مدرسه‌ی پرستاری و سرپرستی از دختران یتیم و دختران دارای وضعیت ویژه‌ی اجتماعی را برعهده گرفتند.

پس از ربودن امام موسی صدر در ۳۱ اوت ۱۹۷۸ مطابق با ۹ شهریور ۱۳۵۷ توسط رژِیم معمر قذافی مسؤلیت اداره مؤسسات امام صدر عملاً بر دوش ایشان قرار گرفت و در پی تحقق اهداف امام صدر به ارائه خدمات اجتماعی و احداث مراکزی در جنوب لبنان و بیروت همت گماشت. چنانکه دارالایتام حضرت زهرا (س) و مدرسه پرستاری را نیز تأسیس کرد. این مراکز تازه تأسیس در زمینه‌های آموزشی، اجتماعی، بهداشتی فعالیت می‌کنند و زیر نظر مؤسسات امام موسی صدر اداره می‌شوند. مؤسسات امام موسی صدر جمعیتی غیر دولتی است که برای تحقق عدالت و جامعه‌ای خالی از جهل و فقر و بیماری می‌کوشد. سیده رباب صدر همچنین ریاست هیئت مدیره «مرکز مطالعاتی و پژوهشی امام موسی صدر» (مرکز الامام الصدر للأبحاث و الدراسات) را به عهده دارد. این مرکز مسؤول جمع‌آوری کلیه اسناد، سخنرانی‌ها، مقالات، عکس و… درباره امام صدر و دیگر علما و فقها می‌باشد وی می‌کوشد این اسناد را در اختیار پژوهشگران قرار دهد. این مؤسسه با فعالیت‌های فکری و ابداعی تلاش دارد بر اهمیت کارهای فرهنگی در توسعه روابط انسانی و ملت‌ها تأکید کند. علاوه بر آن این مرکز کنفرانسی سالانه با عنوان «کلمه سواء» با عناوین کنفرانس‌های مختلف از جمله هویت فرهنگی (نوامبر ۱۹۹۹)، جامعه مقاوم (نوامبر ۲۰۰۳)، ابعاد انسانی و ملی و حقوقی مسئله ربودن امام موسی صدر (دسامبر ۲۰۰۳) و… را برگزار کرده است.

این کتاب علاوه بر روایت همراهی و همکاری سیده رباب صدر با برادرش امام سید موسی صدر، مروری بر بیش از نیم قرن تجربه زیسته او در حوزه‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی است.

میریام سیمای زنی است که با اتکا به اندیشه و عمل یک روحانی نوگرا، با وجود انواع مشکلات و موانع در گوشه‌ای از خاورمیانه که بحران و ناپایداری سکه رایج آن است، از هیچ تلاشی برای آموزش، سلامت و توانمندسازی و ارتقای سطح زندگی دختران و زنان فروگذار نکرد.

این کتاب محصول ده‌ها ساعت مصاحبه حمید قزوینی، کارشناس تاریخ شفاهی، با سیده رباب صدر است.

کد خبر 6099275 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • کتاب میریام؛ خاطرات سیده رباب صدر منتشر شد
  • جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی
  • حاج شیخ غلامرضا حسنی نماد هویت و تاریخ مجاهدات در شهر ارومیه است
  • ️شیخ غلامرضا حسنی نماد هویت و تاریخ مجاهدت در شهر ارومیه است
  • هفته اول مه؛ از آلرژی های مزاحم تا اثرات ورزش بر سلول‌های بدن
  • ترجمه «لویناس، مکتب فرانکفورت و روانکاوی» چاپ شد
  • اجرای طرح هر کلاس یک قفسه کتاب
  • مجتهدی فلسفه غرب را در بستر تاریخ غربی و ایران آموزش می‌داد
  • یک جنگ سرد جدید؟ جنگ جهانی سوم؟ / چگونه می توانیم در این «عصر سردرگمی» حرکت کنیم؟
  • کتابخانه‌ای به گستره صدا