Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس مازندران ـ زهرا طاهری‌پرکوه: آنجا که جز نسیم خبری از کسی نیست، افراد پرتلاشی هستند که یکه و تنها در فکر تولید هستند، نسیم یار همیشگی آنان است؛ آری زندگی عشایران در این مسیر معنا می‌شود، راهی با دنیایی پر از حرف...

روزهای گرم‌شان در دل دشت‌ها و زمستان‌هایش در قشلاق در کنار همهمه گله در چراگاه که با سختی و مشقت همراه بوده، و این همه اینها تمام زندگی یک عشایر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پس خاطرات زندگی و همنوایی با طبیعت روزهای‌شان سپری می‌شود، روزهایی که گاهی خاطراتی تلخ و گاهی خاطراتی شیرین برای‌شان به همراه دارد، این‌ها روایت کلی از زندگی مردمی با دل‌های بزرگ بوده که تلاش‌شان در این عرصه قابل تقدیر است.

*روزهایش با گله و کتاب سپری شد

اسماعیل رستگاری از عشایر موفق  ییلاق نوای آمل تولیدکننده عشایری که در کنار تولید و مشکلات فکر بکری کرد تا بتواند این مسیر را برای خود و اطرافیانش هموار کند؛  است، وی که پدرش دامدار بوده و از کودکی روزهایش با گله و آب و هوای خوش ییلاقی سپری می‌شد و همین موضوع نیز علاقه به زندگی عشایری را در وجودش به وجود آورده است؛ به‌طوری‌که از یک سو همراه گله بود و کار می‌کرد و از سویی دیگر دستش کتاب بود و درس می‌خواند.

آقای رستگاری که اکنون ۴۹ ساله است به خاطرات سال‌ها پیشش برمی‌گردد زمانی‌که شب‌ها مجبور بود درس بخواند و روزها در کنار گله باشد اما ب اوجود تمام سختی‌ها، از شغلش راضی است و همواره تلاشش در این مسیر بوده که بتواند کسب و کارش را گسترش دهد.

تلفیق دامداری سنتی و مدرن

این دامدار موفق در دامداری سنتی عشایری فعالیت می‌کند که توانست شیوه نگهداری دام را با دامداری مدرن تلفیق کرده و از علم روز در این مسیر بهره گرفته است.

تحصیل مرتبط با دامداری

رستگاری دامدار مازندرانی در گفت‌وگو با فارس به بیان مسائل کارش می‌پردازد و می‌گوید: به‌گونه‌ای علاقه به دام در وجودم پرورش یافت که تحصیلاتم را نیز در رشته علوم دامی در مقطع کارشناسی و در مقطع کارشناسی ارشد نیز با گرایش ژنتیک و اصلاح نژاد ادامه دادم، چون از کودکی در این فضا بزرگ شدم و در این رشته هم تحصیل کردم و همین موضوع هم سلب شد که نتوانم به شغل دیگری فکر کنم.

این دامدار مازندرانی از پشتکارش گفت و  از مشکلاتی که موجب شده که قدری دلسرد شوم و در این زمینه ادامه می‌دهد؛ بود زمان‌های که حتی گاهی همه می‌گفتند و یا  خودم نیز در مقطعی به این فکر افتادم که این شغل را رها کنم و به شغل دیگری فکر کنم ولی باز هم تولید با تمام وجودم عجین شده به‌طوری‌که به هیچ شغل دیگری نمی‌توانم فکر کنم.

*خاطره تلخی که دلسرش نکرد

رستگاری به خاطره تلخ اشاره می‌کند که  ۸ سال پیش برایش رقم خورد و براثر بارندگی شدید ۱۵۰ راس بره‌اش تلف شدند، می‌گوید؛ خیلی حس بدی داشتم و تصمیم گرفتم دیگر ادامه ندهم و دام‌هایم را بفروشم، اما باخودم گفتم درست است مشکل را نمی‌توانم فراموش کرد ولی صورت مساله را نباید پاک کنم به همین خاطر پس از تحقیق و پیگیری زیاد به سمت تولید دام‌های چندقلوزایی رفتم تا برایم تولید سودآور و مقرون به‌صرفه باشد؛ چون خودم علوم دامی خواندم روی این موضوع اشراف کامل داشتم توانستم در این زمینه موفق عمل کنم.

وی در ادامه عنوان می‌کند؛ البته در تمام این مراحل توجه به جنبه‌های اقتصادی اجتماعی، ایجاد ترکیب‌های جدید ژنتیکی دام نیز موضوعی مهم و پیچیده بوده که باید مورد توجه قرار می‌گرفت و موضوع دیگر در ارتباط با اصلاح نژاد گوسفند و سامان‌دهی تولید در این بخش نیز مهم بود توانستم به آن دست یابم.

آموزش شیوه نوین به دامداران منطقه

رستگاری به روش تولید دامش که چند بار زایش است، اشاره می‌کند و با بیان اینکه در کشور ما اغلب سیستم پرورش یا تولید به صورت یک‌بار زایش در سال و سیستم مرتعی است و سیستم چند بار زایش ( هفت یا هشت ماه یکبار) کمتر مورد توجه قرار گرفته است که سعی کردم در این مسیر ورود پیدا کنم، ادامه می‌دهد؛ «بورولا مرینوس»، سویه‌ای از گوسفندان «مرینوس» است که به‌دلیل نرخ تولید مثل بسیار بالا مورد توجه قرار گرفته و در این مسیر ورود پیدا کردم، از آن سال تاکنون ۶ سال می‌گذرد و با این روش موفق شدم در برابر مشکلات کمتر کمر خم کنم و بهترین خاطرات زندگیم نیز در این سال‌ها رقم خورد؛ به این دلیل که نه تنها خودم بلکه دامداران زیادی را با این طرح آشنا کردم و موجب شد بتوانند در این بخش گام موثری بردارند.

*کارم لذت‌بخش‌تر شد

این دامدار مازندرانی در ادامه اضافه با توضیح شیوه کارش می‌پردازد و می‌گوید؛ از زمان آشنایی با دام‌های چندقلوزا مسیر کارم تغییر کرد و لذت‌بخش‌تر شد و از آن پس ادامه کار دامداری برایم راحت‌تر شد به‌طوری‌که همواره در این مسیر خواهم ماند.

انتظار ما این است این مانع برداشته شود

وی باز برمی‌گردد به بیان مشکلات و می‌گوید؛ با وجود همه تلاش‌های صورت گرفته این روزها مشکلات در بحث دام بیداد می‌کند و طی ماه‌های اخیر کسی گوسفند ژن‌دار نمی‌خرد؛ دلیل اصلی بحث خشکسالی و مدیریت بد است، در کنار این مساله اینکه مرزها بسته شد و اجازه صادرات نداریم، انتظار ما این است این مانع برداشته شود؛ اگر مرز باز باشد صادرات گوشت گوسفند انجام شود در این صورت دامداری جان می‌گیرد.

موضوع دیگر بحث جلوگیری از کشتار دام ماده است، چرا که دامدار توان نگهداری را با توجه به افزایش هزینه‌ها ندارد و مجبور است تعدادی از دام‌ها را راهی کشتارگاه کند.

البته درخواست ما این است دامدارانی که علمی کار می‌کنند مورد حمایت قرار گیرند که در این صورت هزینه کاهش یافته و تولید اقتصادی‌تر می‌شود.

در کنار همه مسائل گفته شده؛ کلید نجات دامداری علاوه بر بحث صادرات حمایت از دام‌های پربازده و اختصاص تسهیلات ارزان قیمت است؛ چرا که هیچ دامداری تمایل ندارد که دامش را به فروش برساند باید از دامدار حمایت شود.

این دامدار با وجود تمامی مشکلات و سختی‌ها معتقد است، با کار میدانی است که  مشکل تمام جوامع و انسان‌ها حل می‌شود نه اینکه کار لزوما  پشت میزنشینی خلاصه شود با وجود اینکه سختی‌های تحصیل را نیز متحمل شده اما اینکه امروز در عرصه تولید است به خود می‌بالد.

*همه عشایر مازندران دامدار هستند

حجت‌الله شعبانی رئیس اداره امور عشایر مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: تمامی جمعیت عشایر مازندران دامدار هستند، البته شاید در کنار دامداری به گردشگری عشایری و یا گیاهان دارویی مشغول باشند ولی همه عشایر دامدار هستند.

وی افزود: جمعیت عشایر مازندران حدود ۴هزار و ۵۰۰ خانوار در شهرهای بابل، آمل، سوادکوه، سوادکوه شمالی، قائمشهر، ساری، جویبار، عباس‌آباد، نور، چالوس، نوشهر، بهشهر، نکا و گلوگاه هستند.

 

رئیس اداره امور عشایر مازندران با اشاره به اینکه در بحث حمایت از دام متولد برنامه‌هایی در دستور کار قرار دارد، بیان کرد: با معرفی دامداران به شرکت پشتیبانی امور دام نهاده مدت‌دار به مدت سه ماه در اختیار دامدار قرار می‌گیرد.

*راهکارهایی برای حل مشکلات عشایر

شعبانی با بیان اینکه خرید دام پرواری نر سبک و سنگین نیز در دستور کار قرار دارد، گفت: این مهم نیز به‌منظور حمایت از دامداران و جلوگیری از فروش دام مولد در دستور کار قرار دارد.

وی با اعلام اینکه خرید دام نر پرواری عشایر و روستاییان با پیگیری‌های بسیار زیاد و با توجه به ابلاغ خرید توسط وزیر جهاد کشاورزی در استان  شروع شده است، افزود: برای این منظور در استان مازندران کمیته خرید دام با حضور ریاست سازمان جهاد کشاورزی، رئیس اداره امور عشایر استان، معاونت بهبود تولیدات دامی، مدیر کل دامپزشکی، مدیر کل شرکت پشتیبانی امور دام و تشکل های مربوطه تشکیل شده و ۶۲۰هزار ریال به‌عنوان قیمت خرید تضمینی دام تعیین شده است.

 

رئیس اداره امور عشایر مازندران گفت: دامداران متقاضی می‌توانند ۸۰ درصد آن را نقد و باقی به‌صورت نهاده دریافت کنند که وزن دام سبک پرواری ۴۰ الی ۶۰ کیلوگرم و دارا بودن شماره هویت گذاری و مجوز دامپزشکی از الزامات طرح است.

انتهای پیام/۸۶۰۳۴/ج

منبع: فارس

کلیدواژه: اشتغال آفرینی کارآفرینی رئیس اداره امور عشایر عشایر مازندران دام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۸۲۴۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

 جامعه عشایری لرستان هر ساله با آغاز بهار، فصل جدید از زندگی خود را با کوچ به سمت مناطق ییلاقی آغاز می‌کنند تا سبزه زار‌های پهناور این سرزمین علاوه بر اینکه سکونتگاهی پرجلوه و منحصر به فرد برای این خانوار‌ها باشد چراگاهی غنی نیز برای دام‌ها و احشام آنان باشد.

استان چهار فصل لرستان به دلیل شرایط جغرافیایی و آب و هوایی، طبیعتی بهره‌مند از مواهب الهی دارد که این طبیعت پر سخاوت در فصل بهار به یمن آب و هوای مناسب و بارش‌های مطلوب همواره زیستگاهی مناسب برای زندگی عشایری به شمار می‌رود.

از طرفی عشایر لرستان نیز ظرفیتی با توانمندی‌های قابل توجه در این سبک و ساختار زندگی هستند که به خوبی توانسته اند ارتباطی تنگاتنگ با طبیعت برقرار کنند و همچون فرزندانی قدردان، زندگی خود را به خوبی در آغوش طبیعت سپری می‌کنند و قدردان این بذل و بخشش طبیعت هستند.

زندگی عشایری در لرستان بخشی از فرهنگ غنی و معرف همت و سختکوشی این قشر از مردمان است تا با استقامتی بهره گرفته از سترگی کوه‌ها و طبیعت هزار توی این استان زندگی سخت عشایری را به نمایش بگذارند و اکنون بار دیگر زمانی فرا رسیده است که صدای زنگوله‌های کوچ در میان کوه و دشت لرستان بانگ رحیل سر دهد.

جامعه عشایری لرستان با تمام سختی‌ها و دوری از زندگی مدرن امروزی، اما سهم قابل توجهی از تولیدات و چرخه تولید را در این استان ایفا می‌کند و حدود ۱۴ هزار خانوار این قشر زندگی توام با صلابت را می‌گذرانند.

زندگی عشایری نمونه‌ای بارز از انسجام و همدلی را به دیگر اعضای جامعه نمایش می‌دهد به نحوی که سختی‌ها و قاعده مندی آن به تک تک اعضای این جامعه آموخته است که همه باید با تقسیم کار، سهمی برعهده بگیرند و همچون یک پیکر واحد در دل طبیعت زندگی خود را اداره کنند.

اعضای خانواده عشایری به معنای واقعی تکه‌هایی جدانشدنی از سختی معمای زندگی هستند و پویایی و نشاط این سبک زندگی، وابسته به ایفای نقش تمام افراد خانواده است.

مردان عشایر همچون کوه‌های ستبر طبیعت لرستان نقش ستون این خانواده‌ها را ایفا می‌کنند و پنجه در پنجه کوه و دشت این دیار به دامپروری، کشاورزی و اداره زندگی می‌پردازند، اما مهمترین نقش را زنان بعنوان سالار زندگی عشایری بر عهده دارند.

زن عشایر با انبوهی از مسوولیت‌ها علاوه بر ایفای نقش مادری و همسری، همراهی بی بدیل و دوشادوش مردان ایل دارد که اگر نباشد یک پای کوچ و زندگی می‌لنگد و بدون اغراق تداوم زندگی کوچ نشینی ممکن نخواهد بود.

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

آغاز کوچ بهاره ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری لرستان

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: کوچ ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری استان از ابتدای اریبهشت ماه آغاز شده است که از مناطق قشلاقی ایلام، خوزستان و جنوب استان به مناطق ییلاقی شمال و مرکز لرستان می‌باشد.

هوشنگ نورمحمدی بیان کرد: ۸۳ هزار و ۷۳۹ نفر در قالب ۱۴ هزار و ۶۳۸ خانوار، جامعه عشایری لرستان را تشکیل می‌دهند که حدود ۸۰۰ خانوار عشایر استان همدان نیز در مسیر کوچ بهاره به مدت یک ماه از مراتع استان جهت تغذیه دام‌ها استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: عشایر استان یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در اختیار دارند و به دامپروری، پرورش زنبور عسل، کشت گیاهان دارویی، تولید محصولات باغی و زراعی و صنایع دستی مشغول هستند و حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات لرستان را تحت مالکیت خود دارند.

وی با بیان اینکه عشایر لرستان ۲۵ درصد گوشت استان را تولید می‌کنند اظهار داشت: این قشر سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز، ۲۹ هزار تن مواد لبنی، هزار تن شیر، ۱۵۰ تن عسل، و ۱۷ تن روغن حیوانی تولید می‌کنند و یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در اختیار دارند.

نورمحمدی با اشاره به اینکه جامعه عشایری لرستان پنج درصد جمعیت لرستان را تشکیل می‌دهد گفت: حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایر لرستان کوچ رو هستند و ۶ ماه از سال را در مناطق قشلاقی شمال ایلام، خوزستان و جنوب استان مستقر می‌شوند.

وی با بیان اینکه جامعه عشایری لرستان در قالب ۱۳ ایل و ۱۵ طایفه در استان به زندگی عشایری ادامه می‌دهند، عنوان کرد: مهمترین طوایف عشایری استان را ایل‌های بالاگریوه، بیرانوند، پاپی، حسنوند، سادات، بختیاری و دریکوند تشکیل می‌دهند.

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

مکاتبه در راستای تامین هزینه کوچ خودرویی و امنیت عشایر

مدیرکل امور عشایری لرستان با اشاره به لزوم تامین امنیت عشایر استان ادامه داد: مکاتبات لازم با فرماندهی انتظامی و بسیج ناحیه عشایری لرستان انجام و امنیت ایلات عشایر در مناطق مختلف تامین شده است.

نورمحمدی با بیان اینکه بخش عمده‌ای از کوچ عشایر لرستان توسط خودرو‌های حمل بار انجام می‌شود افزود: هزینه سنگین حمل و نقل برای عشایر استان در مواردی بسیار سخت است، اما تنها تعداد محدودی از آنها، جهت استفاده از مراتع میان بند، کوچ سنتی را انتخاب می‌کنند که در راستای رفع این مشکل و در خصوص هزینه‌های سنگین کوچ، مکاتباتی با راهداری استان انجام شده است.

وی افزود: یکی از مشکلات کوچ در لرستان طی چند سال گذشته با توجه به افزایش قیمت زمین این است که مکان‌های ایل راه و محل اطراق عشایر توسط مالکان تملک و منجر به مشکلات و اختلافاتی شده و در این راستا چندین پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه واکسیناسیون دام‌های عشایری قبل از شروع کوچ انجام شده است گفت: شغل اصلی عشایر لرستان دامپروری و زندگی آنها متکی به آب و مراتع است که با توجه به بارندگی‌های امسال وضعیت مراتع و رودخانه‌های استان مطلوب می‌باشد.

مرمت ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری

مدیرکل امور عشایری لرستان همچنین گفت: طی سال گذشته ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان با اعتبار ۸۰۰ میلیارد ریال نگهداری و مرمت شده است.

نورمحمدی افزود: در راستای ارایه خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ماندگاری عشایر لرستان علاوه بر احداث کانال‌های کشاورزی زمین‌های دیم راه‌های عشایری که در بارندگی‌های سال گذشته تخریب شده بودند نیز از طریق اکیپ‌های راهسازی امور عشایری بازگشایی و بازسازی شدند.

وی با بیان اینکه در راستای تامین آب پایدار، بهسازی چشمه‌ها و احداث آبشخور دام ها، حفاری چاه و احداث منبع آب و شبکه لوله کشی طی سال گذشته اقدامات قابل توجهی انجام شده است افزود: در این راستا با استفاده از ۱۱ کامیون ۱۴ هزار لیتری به مناطق عشایری واقع در قشلاق که با کمبود آب مواجه بودند، آبرسانی شده است.

نورمحمدی ادامه داد: همچنین در مناطق عشایری که منابع آب وجود نداشت و ساکنان از طریق خودرو آب مصرفی را جابجا می‌کردند، ۹۰ دستگاه تانکر ۲ هزار لیتری چرخدار در اختیار عشایر قرار گرفت.

وی ادامه داد: طی سال گذشته ۳۲ هزار تن علوفه دامی جهت تغذیه دام‌ها بصورت نقد و نسیه تحویل، ماهیانه ۷۲۷ تن آرد خانه پزی، ۱۲۵ هزار سیلندر گاز و سه میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر نفت سفید از طریق شرکت فرآورده‌های دامی در مناطق عشایری استان توزیع شده است.

 منبع:ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • کوچ بهاره عشایر در خراسان شمالی آغاز شد
  • جامعه عشایری سومین جامعه استان کرمانشاه
  • کولیدر منطقه‌ای بکر برای توجه به مسئله گردشگری عشایر است
  • رفع مشکلات عشایر ضروری است
  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • حمله خرس وحشی به یک دامداری در ایلام و تلف شدن دام‌هایش
  • خسارت بیش از ۲ میلیارد تومانی سیل به زیر ساخت‌های عشایری سربیشه
  • درخواست بهسازی و مرمت راه عشایری قره داغ اهر ارسباران
  • سرآغاز کوچ عشایر قشقایی از قشلاق به ییلاق
  • بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان