Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@06:01:07 GMT

ضیافت قطری ها برای مهمان ایرانی پس از ۱۰ سال

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۰۲۳۶۰

اقتصاد آنلاین،‌-محبوبه فکوری؛ سیدابراهیم رییسی دوشنبه هفته جاری برای شرکت در اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز جهان عازم دوحه قطر خواهد شد. این سفر که به دعوت امیر قطر صورت گرفته،‌ پس از ده سال به سرانجام خواهد رسید و در کنار حضوری که رییس جمهور ایران در این اجلاس خواهد داشت، مذاکراتی هم با همتای قطری خود در حوزه همکاری های اقتصادی، سیاسی و ورزشی به عمل خواهد آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مروری بر آنچه که طی سنوات گذشته بر تجارت دوجانبه ایران و قطر گذشته به خوبی نشان می دهد که دو کشور همواره علاقمند به همکاری و گسترش مناسبات تجاری بوده اند؛ هر چند که بررسی ظرفیتها و پتانسیل-های موجود میان دو کشور به خوبی نشان می دهد که این حجم از روابط تجاری به هیچ عنوان شایسته طرفین نیست.

بررسی های آماری نشان می دهد از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان دی ماه، ۹۶۷ هزار و ۵۰۳ تن کالای ایرانی به ارزش ۱۱۷ میلیون و ۱۳۱ هزار دلار به قطر صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳ درصد کاهش را به لحاظ ارزشی نشان می دهد؛ این در حالی است که واردات ایران از قطر نیز در همین مدت، با کاهش ۵ درصدی مواجه بوده و به گواه آمارها،‌به ۷ میلیون و ۲۳۷ هزار دلار رسیده است. 

نکته حایز اهمیت آن است که دو کشور به خصوص در حوزه تامین مواد غذایی زمینه های مختلف همکاری را پیش رو دارند و همین امر،‌فرصتهای بیشتری را پیش روی تجار دو کشور قرار می دهد. واقعیت آن است که در عرصه تجارت خارجی، ایران طی سال های گذشته با تعداد محدودی از کشورهای دنیا تجارت کرده است و اغلب کشورهایی که در میان ۵ کشور اول مقصد صادراتی ایران قرار گرفته اند، عمدتا نامشان در فهرست ۵ شریک اول وارداتی هم قرار گرفته است. 

این در حالی است که در حوزه تجارت با کشورهای همسایه ایران ضعیف ترین عملکرد را ظرف سنوات گذشته داشته و هیچگاه با ظرفیت تمام وارد مراودات تجاری با ۱۵ کشور همسایه خود نشده است. 

در این میان قطر هم به عنوان یکی از کشورهای عربی که مواضع سیاسی سازگارتری با ایران دارد،‌ هنوز در فهرست شرکای برتر تجاری ایران قرار نگرفته و همین امر نشان می دهد که از زمینه های خوب سیاسی دو کشور برای اهداف اقتصادی هیچگاه استفاده نشده است؛ هر چند توسعه تجارت ایران با همسایگان یکی از سیاست های قطعی دولت سیزدهم است که برای تحقق آن باید بسیاری از موانع را پشت سر گذاشت و نسبت به بسیاری از رویکردهای مخل تجارت خارجی، حساس شد و راه را هموار کرد.

آنگونه که آمارهای رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران می گوید، در فاصله زمانی دولت ششم تا دوازدهم بالغ بر ۱۶میلیون و ۷۵۸هزار و ۸۹۶تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۸۷۰ میلیون و ۱۴۶هزار و ۳۰۱ دلار کالا بین ایران و قطر تبادل شده از این میزان، سهم صادرات ۱۵میلیون و ۷۶۱هزار و ۳۴۶تن به ارزش دو میلیارد و ۲۷۳میلیون و ۵۴۶هزار و ۶۱۰دلار و سهم واردات ۹۹۷ هزار و ۵۵۰ تن به ارزش ۵۹۶ میلیون و ۵۹۹ هزار و ۶۹۱ دلار بوده است که این رقم برای ۲۸ سال متمادی، رقم چندان مناسبی نیست.

آمارها نشان می دهند که در فاصله سال های ۷۲ تا ۷۵ و در دولت ششم، ۲۹۷هزار و ۸۲۴تن کالا به ارزش ۸۵میلیون و ۹۴هزار و ۲۲۸دلار به قطر صادر و ۱۵۸هزار و ۲۷۹تن کالا به ارزش ۴۶میلیون و ۳۴۲هزار و ۵۸۹دلار وارد شده است این در حالی است که این اعداد و ارقام به ترتیب در دولت هفتم، ۸۵۲ هزار و ۲۰۴ تن کالا به ارزش ۷۱میلیون و ۳۴۸هزار و ۹۳۲دلار صادرات و ۳۸هزار و ۳۴ تن کالا به ارزش ۲۵میلیون و ۱۷۳هزار و ۹۲۴ دلار نیز واردات بوده است. 

همچنین در دولت هشتم نیز تجارت ایران با قطر، کمی بهبود یافته؛ به نحوی که صادرات به یک میلیون و ۲۶۱هزار و ۳۱۴ تن و به ارزش ۱۳۵ میلیون و ۶۳۴ هزار و ۳۹۳ دلار و واردات به ۳۶۴هزار و ۹۹ تن به ارزش ۱۳۳میلیون و ۹۷۵ هزار و ۵۱۸ دلار بوده است.

در این میان، دولت نهم را شاید بتوان نقطه عطفی در تاریخ روابط تجاری ایران و قطر دانست؛ به نحوی که در این دولت، صادرات با رشد ۱۵۹درصدی همراه شد و رقم آن، به ۳۵۱میلیون و ۴۰۵هزار و ۸۰۰ دلار رسید؛ هر چند به لحاظ وزنی صادرات به ۳ درصد کاهش مواجه شده بود؛ اما به هر حال کالاهای ارزآورتری از ایران به قطر صادر شد.

در عین حال، در دولت های ششم تا دوازدهم نیز در مجموع ۲۷۸ هزار و ۳۸۸ تن کالا به ارزش ۱۶۶میلیون و ۲۵۹هزار و ۱۳۹دلار کالا از قطر به ایران فروخته شده است.

در نهایت نگاهی اجمالی به تجارت ایران و قطر ظرف سنوات گذشته این نکته را نمایان می سازد که در بررسی آمار تجارت ۲۸ساله با قطر در هفت دولت قبل، بالاترین میزان صادرات به این کشور مربوط به سال ۹۶ با یک میلیون و ۶۵۴ هزار و ۸۹۳ تن کالا به ارزش ۲۴۱ میلیون و ۵۰۳ هزار و ۵۴۹ دلار و پایین ترین میزان صادرات به قطر، در سال ۷۶ با ۷۴هزار و ۴۱۱ تن کالا به ارزش ۹ میلیون و ۵۰ هزار و ۱۶۷ دلار بوده است.

همچنین به گواه همین آمارها، بالاترین میزان واردات از قطر نیز درسال ۸۶ با ۹۴ هزار و ۴۷۶ تن کالا به ارزش ۵۷میلیون و ۱۱۰هزار و ۲۸۴ دلار و کمترین میزان واردات نیز مربوط به سال ۷۴ با هزار و ۵۲۰ تن کالا به ارزش یک میلیون و ۲۶۱هزار و ۵۷۳ دلار بوده است.

نکته حایز اهمیت در این میان رقابت های جام جهانی و تلاش قطر برای فراهم ساختن زیرساختهای لازم برای این مسابقات است که زمینه همکاری خوبی را برای صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران رقم می زند و بنابراین به نظر می رسد که با توجه به ضرورت صدور ضمانتنامه ها و پشتیبانی های دولت در عرصه انجام صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران در سایر بازارهای جهانی، به نظر می رسد سفر پیش روی رییس جمهور می تواند یاری رسان این دسته از صادرکنندگان باشد؛ به خصوص اینکه توان فنی و مهندسی ایران در عرصه های مختلف جهانی به دنیا ثابت شده بوده و مسایل تحریم در سنوات گذشته سبب شده تا این شرکتها از نقش آفرینی در بازارهای جهانی به دور بمانند. 

این مطلب برایم مفید است بلی ۰ نفر این پست را پسندیده اند لینک کوتاه لینک کپی شد سیدابراهیم رییسی تجارت قطر اجلاس رییس جمهور ایران سیدابراهیم رییسی مذاكرات كشورهای عربی اخبار مرتبط روایت گمرک از تجارت با قطر در ٨دولت اخیر سفر رییسی به دوحه محاصره هوایی قطر پایان یافت سقوط صادرات ایران به کشورهای عربی در سال۹۸ فرصت صادرات به قطر را مثل روسیه از دست می‌دهیم؟ ایجاد تجارت ترجیحی محصولات کشاورزی بین ایران و برزیل ارسال نظر

قیمت مسکن صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۰ آخرین خبر ها راه اندازی واحد مبارزه با سو استفاده از دارایی های مجازی توسط اف‌ بی‌آی ولوو این هفته ثابت ماند + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) عرضه گسترده مر‌غ‌ ۲۰ هزار تومانی برای تنظیم بازار نوروز و ماه رمضان + جدول قیمت سفته جایگزین چک شده است؟ ضیافت قطری ها برای مهمان ایرانی پس از ۱۰ سال با عیدی کارگران چقدر بیت کوین می توان خرید؟ دست های پشت پرده افزایش قیمت گوشت قرمز ارزان ترین تلویزیون‌ ۵۰ اینچ چند؟ (جدول) ۳۸۰۰ میلیارد تومان دارایی مالی دست به دست شد اگر روسیه اقدامی تهاجمی انجام دهد، پیامدهای شدیدی در پی آن خواهد بود قیمت دنا چقدر ارزان شد؟ + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) ۱۲ درصد تخت های بیمارستانی در اختیار بیماران کروناست قیمت خودروهای هاوال + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) تداوم صدرنشینی فزر در معاملات برتر، در آخرین روز بهمن ماه چه کسی «حرامزاده» است؟ / نگاهی حقوقی به اظهارات جنجالی یک فیلمنامه نویس پرداخت سود ۹۱ درصد سرمایه گذاران صندوق پالایشی یکم از طریق سجام مبلغ سود سهام عدالت چقدر است؟ / زمان واریز سود اعلام شد رشد ۴۲۰ درصدی نقدینگی در هفت سال جدیدترین سدان لکسوس چه ویژگی هایی دارد؟ تحرکات روزانه صندوق های قابل معامله / صندوق نهال با زیان ۳.۹ درصدی همراه شد ​وزیر خارجه فرانسه: تاکید بر ضرورت به نتیجه رسیدن مذاکرات وین خواصی از برگ بو که نمی دانستید! تارا اتوماتیک ۱۵ میلیون تومان ارزان شد + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) هفته آینده خبر مهمی در زمینه تولید واکسن کرونا اعلام می شود نماد سرخابی ها فردا در فرابورس ثبت می شود علل و علائم بیماری برگر در افراد سیگاری؟ برای کناره گیری روسیه از جنگ هنوز دیر نشده ارتباط بی حسی پاها و بیماری قلبی ادامه ریزش قیمت هایما در بازار + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) ​صدراعظم آلمان: فرصت دستیابی به توافق در مذاکرات وین وجود دارد خبر مهم درباره واکسیناسیون زنان باردار سندروم روده تحریک پذیر را چطور درمان کنیم؟ سکان ساترا به سعید مقیسه سپرده شد شبکه های اجتماعی کشور تحت اشغال شبکه های خارجی هستند هشدار مقامات چین در مورد کلاهبرداری های متاورس آمریکا امسال به یک واردکننده بزرگ نفت تبدیل می شود ارزان ترین مدل رانا چند؟ + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) تعیین دستمزد بر مبنای تورم یکساله منتهی به بهمن نسخه‌نویسی الکترونیکی گیاهپزشکی برای جلوگیری از قاچاق ایجاد تجارت ترجیحی محصولات کشاورزی بین ایران و برزیل دیدار امیرعبداللهیان با وزیر خارجه عراق علائم آسیب چارلی هورس چیست؟ قیمت خودروهای هن تنگ + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) سکه ۳۰۰ هزار تومان ارزان شد؛ بازار تسلیم دلار شد وزیر خارجه هلند در راه تهران آشنایی با چند نشانه خاموش بیماری ها چند دلیل که بدن عرق نمی کند! با ۲۰۰ میلیون هم نمی توان تیبا خرید! + جدول قیمت کامل (۳۰ بهمن ۱۴۰۰) ​سفر امیرعبداللهیان‌ به مونیخ ارتباطی به مذاکرات ندارد بانک رفاه کارگران در میان برترین شرکت ها و بانک های ایران بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی ال جی گوشی اپل، آیفون گوشی آنر DokwxNAm2RGmAAYq(1)-svg حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری و خبرگزاری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تجارت قطر اجلاس رییس جمهور ایران سیدابراهیم رییسی مذاكرات كشورهای عربی تن کالا به ارزش جدول قیمت کامل دلار بوده ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ سنوات گذشته نشان می دهد ترین میزان دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۰۲۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم

عباس علی‌آبادی ضمن تشریح ۳ برنامه اصلی این وزارتخانه برای توسعه تجارت، گفت: ما آماده تعامل هستیم و دست همکاری اقتصادی با کشورهای جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عباس علی‌آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز در آئین گشایش نمایشگاه ایران اکسپو اظهار کرد: مهم‌ترین هدف این نمایشگاه توسعه همکاری‌های بین‌المللی کشور‌های شرکت کننده است؛ برگزاری نمایشگاهی با حضور مهمانانی از ۱۰۰ کشور باعث شناخت ما از یکدیگر و تسهیل زمینه تجارت می‌شود.

وی افزود: ایران در زمینه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که می‌تواند تسهیلگر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد. توجه به جایگاه ژئوپلتیکی ایران در کنار ظرفیت‌های صنعتی، ‏م عدنی و کشاورزی فرصت‌های زیادی را فراهم می‌کند. چهره واقعی توانمندی‌های ایران در این نمایشگاه‌ها ارائه مو زمینه برای افزایش تعاملات فراهم می‌شود.

علی آبادی به برنامه‌های وزارت صمت در حوزه تجارت اشاره کرد و گفت: وزارت صمت ۳ برنامه اصلی دارد؛ جهت دهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بین‌المللی و تمرکز بر محصولات و خدمات دارای فناوری متوسط و پیشرفته و ارزش افزوده بالا، توسعه زیرساخت‌های تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بین‌المللی با کمک بهره‌گیری حداکثری از دیپلماسی تجاری اقتصادی و حمایت‌های عملی از تحقیق و توسعه در شرکت‌ها در جهت افزایش رقابت پذیری بین‌المللی و صادرات در دستور کار ما قرار دارد.

وزیر صمت با بیان اینکه در مورد توسعه زیرساخت‌های تجاری چند برنامه داریم، تصریح کرد: اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایه گذاری خارجی، ورود به بازار‌های خارجی و دستیابی به فناوری، تعامل جدی، مثبت و سازنده با کشور‌های منطقه در حوزه‌های انتقال فناوری و همکاری‌های صنعتی، فعال سازی میز‌های کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی صادرات کالا‌های ایرانی به بازار‌های هدف با همکاری وزارت امور خارجه، بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازار‌های جدید و توسعه شبکه تأمین، افزایش رایزنان بازرگانی جهت رصد رقبای ایران در بازار‌های جهانی و ارائه اطلاعات لازم به صادرکنندگان به کمک وزارت امور خارجه، تنوع بخشی به روش‌های تجاری مانند تجارت به کمک ارز‌های محلی و توسعه بازار‌های مرزی جهت افزایش صادرات و بهبود دسترسی به منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های اتاق‌های مشترک با سایر تشکل‌ها و انجمن‌های بخش خصوصی در توسعه روابط خارجی و گسترش بازار‌های صادراتی از چند نقطه محدود به سایر نقاط جهان از جمله برنامه‌های ماست.

وی اضافه کرد: اکنون ایران و با وجود تحریم‌ها، یکی از قطب‌های اقتصاد و صنعت منطقه است؛ بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور است که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات غیرنفتی می‌شود؛ کشور‌های همسایه، آفریقایی و اسلامی و سایر کشور‌های دوست در اولویت توسعه روابط هستند. ما اکنون عضو ناظر سازمان تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و بین المللی تعاملات سازنده‌ای با کشور‌ها داریم.

علی آبادی ادامه داد: در سازمان اکو با ۹ کشور همسایه و منطقه همکاری داریم؛ موافقت نامه‌های تجاری در دست پیگیری است. در سازمان دی ۸ با ۸ کشور اسلامی در حال توسعه موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا کردیم و در حال اجرا هستیم. در سازمان‌های همکاری اسلامی با کشور‌های عضو موافقت نامه تجارت ترجیحی داشته و همکاری‌های تجاری را اجر می‌کنیم. با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا موافقت نامه تجارت آزاد امضا شده و با تعدادی دیگر از کشور‌ها موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا شده و با برخی دیگر در دست امضا قرار دارد.

وزیر صمت گفت: ما آماده تعامل هستیم. ما دست همکاری اقتصادی با کشور‌های جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم. امید می‌رود این نمایشگاه بتواند با ارائه شفاف توانمندی‌های صادراتی ایران و شناخت نیازمندی‌های طرف‌های دیگر گامی جدی در جهت توسعه روابط تجاری بردارد.

دیگر خبرها

  • ایران میزبان ۲۲۰۰ مهمان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ است
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟