Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-30@20:25:01 GMT

◄ تحلیل قانون مدیریت سوخت و توصیه راهبردی

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۰۹۴۷۲

تین نیوز

دکتر محسن رنانی عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان اخیرا مطلبی را در مورد برنامه ریزی منتشر نموده اند با این مضمون که: یکی از علل مدیریتی شکست فرایند توسعه در ایران، برنامه های پنج‌ ساله توسعه بوده است. «برنامه‌ ریزی جامع و مرکز محور» در قرن بیستم کشورهای زیادی، از جمله ایران را، به باتلاق «توسعه‌ نامتوازن» فرو برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برنامه های پنج‌ ساله توسعه ایران نه تنها متکی به نظریه مستحکمی در مورد توسعه ایران نبودند بلکه حتی از نظر ساختاری هم انسجام نداشتند. آنها بیشتر «حدیث آرزومندی» مقامات ارشد کشور بودند که بدون توجه به آماده بودن یا نبودن بستر‌ها و زمینه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه ایران توسط دولت‌ ها تدوین می‌ شدند. این حدیث آرزومندی به ویژه در برنامه عمرانی پنجم شاه و سند چشم‌ انداز بیست‌ ساله جمهوری اسلامی، که مبنای برنامه های اخیر توسعه بوده است، خیلی خوب نمایان شده است. متاسفانه در طی هفت دهه برنامه‌ ریزی، کم‌کم برنامه‌ ریزی به یک پرستیژ برای مقامات و دولت‌ ها تبدیل شد و نهادها و ساز و کار‌های زیادی حول آن شکل گرفت.

نکته مهم این‌ است که برخی از فرایندهای توسعه نیافتگی ما، به ویژه در سال های پس از انقلاب، از دل خود برنامه های توسعه شکل گرفت. برنامه‌‌ ریزی جامع در ایران توسط نهادهای دولتی کم‌ دانش و ناکارآمد، یکی از عوامل انحراف فرایند توسعه در ایران بوده است. یکی از کسانی که از همان سال های آغاز برنامه ریزی پس از جنگ، برنامه‌ ریزی جامع توسعه برای ایران را نقد می‌ کرد، اقتصاددان برجسته، مرحوم دکتر حسین عظیمی بود. او معتقد بود به علت همان ناکارآمدی و عقب‌ ماندگی نهادهای دولتی به ویژه نهاد برنامه‌ ریزی، در ایران بهتر است به سراغ برنامه‌ ریزی غیرجامع با رویکرد «هسته های خط دهنده» برویم.

بیشتر بخوانید: شروع ساخت راه آهن اصفهان - اهواز و ریسک های سنگین پروژه

... اما اکنون جلوتر می‌روم و می‌گویم اگر نظام برنامه‌ ریزی به یک «سامانه زنده‌ پویا» تبدیل نشود بسیار خسارت بار خواهد بود و بهتر است متوقف شود. این بحث را در مقدمه‌ ای که بر کتاب جدید دکتر حسین عظیمی نوشته‌ ام خیلی خلاصه باز کرده‌ ام»(1).(لینک مطلب)

یکی از نمونه های حدیث آرزومندی در حمل و نقل ریلی در قانون «توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت» که به عنوان لایحه دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم و در جلسه 18 آذرماه 1386 مجلس تصویب گردید، قابل مشاهده است که با وجود ارزش بسیار بالا، امکانپذیر بودن آن (البته نه در چهارچوب زمانی قانون یعنی تا سال 1390) و تمدید مکرر، هنوز محقق نشده بلکه بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس در بخش مسافر نه تنها افزایش نیافته بلکه به کمتر از نصف رسیده. بر اساس این قانون قرار بود از سال 1386 تا 90 سهم بار ریلی از 7 به 30 درصد برسد و سهم مسافر ریلی از 4 به 18 درصد افزایش یابد درحالی که بر اساس گزارش رولندبرگر در سال 2015 سهم حمل و نقل مسافر ریلی در کشور ژاپن 29 درصد و سهم مسافر سوئیس 18 و سهم بار حدود 40 درصد می باشد و سهم بار ریلی در کانادا به حدود 70 درصد هم رسیده است. رهبر معظم انقلاب درنخستین دیدار (6 شهریور) با رئیس جمهور و اعضای دولت سیزدهم در بخشی از فرمایشات خود تأکید نمودند: انقلابی بودن حتما باید با عقلانیت و اندیشه ورزی و خردمندی همراه باشد و این شیوه جمهوری اسلامی از آغاز بوده است. عذرخواهی سریع از مردم در مواقع بروز اشتباه، احیای اعتماد و امید مردم، استفاده از خرد جمعی و عقلانیت و پیگیری راهکارهای اساسی مشکلات اقتصادی به جای راهکارهای موقت از دیگر فرمایشات ایشان بود. ناکامی برنامه ها باید خردمندانه و بدون سوگیری ریشه یابی شود ولی با یک نگاه به سه ضعف اصلی بازمی گردد که کتاب نقشه راه بلوغ (نگارش 86 با ارائه در کمیسیون فناوری مجمع) با تحلیل قوت ها و ضعف ها به ویژه در بخش های اقتصادی به آن پرداخته و به اختصار تصمیم شایسته، اقدام بایسته و بهبود پیوسته می باشند و غالبا ریشه در کم توجهی به مورد دوم (اقدام بایسته، اقدام در حد توان) و نیز فراموشی مورد سوم (بهبود پیوسته) دارند، که در مورد قانون مدیریت سوخت می توان آثار فراموشی ها را دید. میزان تحقق چنین قانون مهم و سرنوشت سازی باید به صورت پیوسته از سوی دولت به ویژه سازمان مدیریت و وزارت راه، مجلس به ویژه مرکز پژوهش ها، مجمع، اتاق بازرگانی و رسانه ها پایش و نتایج آن برای بخش اجرایی یا اصلاح قانون ارسال می گردید. برخورداری از سامانه بازخورد (Feed back) یکی از نشانه های زنده بودن است که در کتاب مذکور نیز بر آن تاکید شده است.       جدول مربوط به سهم حمل و نقل بار و مسافر

1- تارنمای رسمی محسن رنانی

* کارشناس حمل و نقل

عباس قربانعلی‌بیک وبلاگ‌نویس آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: عضو هیئت علمی دانشگاه حمل و نقل حمل و نقل عمومی لایحه مجلس شورای اسلامی قانون مرکز پژوهش های مجلس کانادا انقلاب رئیس جمهور مشکلات اقتصادی رسانه حمل و نقل عمومی رهبر معظم انقلاب سند چشم انداز مرکز پژوهش های مجلس مشکلات اقتصادی حمل و نقل ریلی محسن رنانی توسعه یافتگی برنامه توسعه کشور وضعیت اقتصاد لایحه دولت دانشگاه اصفهان برنامه توسعه پنج ساله برنامه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۰۹۴۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار برای ایجاد ارزش افزوده در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین

وزیر نفت از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار برای ایجاد ارزش افزوده نیز در دستور کار داریم.

به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در حاشیه آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و اکتشاف و تولید ایرانی در جمع خبرنگاران بیان کرد: استفاده از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ صنایع پتروشیمی در توسعه میدان‌های گازی اهمیت بسیاری دارد. امروز برای توسعه نزدیک به ۱۶ مخزن گازی با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی کشور تفاهم‌نامه امضا شد که به‌سمت قرارداد و اجرایی‌شدن می‌رود.

وی افزود: شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی با کمک شرکت‌های اکتشاف و تولید در توسعه میدان‌های گازی ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری می‌کنند و با توسعه این میدان‌ها، در دو، سه سال آینده بیش از ۱۲۷ میلیون مترمکعب گاز به تولید گاز کشور افزوده می‌شود که هم تأمین‌کننده خوراک پتروشیمی‌ها خواهد بود و هم به فرایند توسعه میدان‌های گازی کشور کمک می‌کند.

وزیر نفت تصریح کرد: سابقه نداشته است شرکت‌های پتروشیمی در زمینه توسعه میدان‌ها ورود کنند. در نمایشگاهی که در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد، ایشان تأکید کردند که از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ استفاده کنید که امروز الحمدالله این اتفاق مبارک رقم خورد.

اوجی با بیان اینکه پارسال قراردادهای سازنده‌ای با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل داشتیم، گفت: بخشی از این‌ها به بهره‌برداری رسیده است. همچنین در خصوص تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی، به‌ویژه پتروشیمی‌هایی که متانول تولید می‌کنند، با شرکت‌های ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و صنایع پتروشیمی برنامه‌ریزی‌هایی شده است.

وی افزود: ان‌شاءالله بخشی از تولید متانول کشور به‌سمت تولید بنزین و ارزش‌ افزوده سوق داده می‌شود. امروز بسیاری از کشورها از خوراک متانول به تولید بنزین دست یافته‌اند که ما دانش فنی و توانمندی تولید آن را داریم؛ بنابراین در بعضی پتروشیمی‌ها که سهام‌داران آن‌ها تمایل داشتند، با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این اتفاق مطلوب رقم خواهد خورد و ما بخشی از ظرفیت تولید متانول را به تولید بنزین سوق خواهیم داد که اعداد و ارقام آن را در مصاحبه‌های بعدی اعلام خواهم کرد.

وزیر نفت ادامه داد: با توجه به افت قیمتی که طی چند سال اخیر در بحث محصولات تولید متانول داشته‌ایم و از طرفی برای جبران ناترازی بنزین، می‌توانیم از بنزینی که از خوراک متانول تولید می‌شود استفاده کنیم. این موضوع در کشور چین هم اتفاق افتاده است.

اوجی از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار را نیز در دستور کار داریم. از این پروژه‌ها و پروژه‌هایی که تکمیل می‌شوند یا نیمه‌تمام هستند، روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت ما اضافه می‌شود. همچنین روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از روزانه ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی کشور اضافه خواهد شد.

وی با بیان اینکه وزارت نفت در آغاز سال نو به اجرای پروژه‌های کلان با استفاده از منابع داخلی توجه نشان داده و بالاترین وزارتخانه و دستگاه در کشور در موضوع جذب سرمایه‌ خارجی وزارت نفت بوده است، گفت: در توسعه میدان‌ها نشان دادیم که معطل شرکت‌های خارجی نیستیم و با سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در دو سال اخیر، نگاه درستی برای توانمندی بخش داخلی ایجاد شده است.

وزیر نفت تصریح کرد: امروز اتفاق مطلوب با فعالان بخش خصوصی که عمده سهام‌دارانِ این پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها هستند رقم خورد، البته سهام‌داران آن‌ها مردم هستند و بیش از ۵۰ میلیون نفر در صنایع پتروشیمی و مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی سهم‌ دارند.

دیگر خبرها

  • پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی
  • پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان شرقی
  • ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار برای ایجاد ارزش افزوده در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین
  • برنامه‌ریزی برای پژوهش در محور‌های سوخت پاک و هوش مصنوعی
  • وزیر دفاع پیام صادر کرد
  • برنامه‌ریزی برای توسعه ۱۶۰۰ هکتاری باغات
  • سرمایه گذاری انرژی های تجدید پذیر در استان اصفهان
  • توسعه استان اصفهان با توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و گردشگری
  • تجلی زندگی بر مدار مدیریت زمان
  • دریا باید محور توسعه و برنامه ریزی استان بوشهر قرار گیرد