Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-06@23:23:37 GMT

تصمیمات سخت برجامی

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۳۴۷۳۷

تصمیمات سخت برجامی

گروه سیاست فردا: مذاکرات وین روزهای پایانی خود را سپری می کند و طرف های برجامی جلسات فشرده و رایزنی های دو جانبه و چندجانبه ای را برگزار می کنند تا ظرف کمتر از یک هفته دیگر گفتگوها به نتیجه برسد و توافق نهایی برای احیای برجام حاصل شود اما در این بین همچنان اختلاف نظرهایی میان کشورها وجود دارد که گرچه تعدادشان به کمتر از انگشتان یک دست رسیده اما از جمله مباحث چالش برانگیز هستند که تصمیم گیری درباره آنها سخت توصیف می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

3 تصمیم سخت آمریکا

تا چندی پیش آمریکایی ها از روند پیشرفت مذاکرات رضایت نداشتند اما بعد از توقف کوتاهی که اخیرا در مسیر مذاکرات انجام شد و همه طرف ها برای اخذ مشورت به پایتخت های خود رفتند، سرعت به نتیجه رسیدن گفتگوها مطلوب شد. با این وجود چند پرانتز مهم در متن پیش نویس باقی است که حل بیشتر آنها بستگی به طرف آمریکایی دارد.

تا این جای کار به نظر می رسد روال اجرای توافق به صورت مرحله ای تنظیم شده است به طوری که در مقابل هر تعهدی که ایران می پذیرد و آن را اجرا می کند، طرف مقابل نیز باید به تعهدش عمل نماید تا اجرای توافق وارد مرحله بعد شود. اما موضوع اختلافی این است که آمریکا باید سه تصمیم سخت و ایران باید حداقل یک تصمیم سخت بگیرد.

امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل بین الملل درباره تصمیمات سخت آمریکا گفت «آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا آماده است همه تحریم های بعد از 8 می 2018 را که با برچسب های مختلف هسته ای، موشکی، حقوق بشر و تروریسم اعمال کرد، بردارد؟ یا می خواهد بخشی از آن را نگه دارد. نحوه راستی آزمایی لغو تحریم ها موضوع دیگری است که آمریکا باید آن را حل کند، نکته دیگر آنکه آمریکایی ها باید اعتمادسازی کنند و به ایران اطمینان دهند که دیگر از برجام خارج نمی شوند. تا این جای کار به نظر می رسد درباره این سه موضوع هنوز توافقی صورت نگرفته است.

تصمیم سخت ایران

گرچه امیر عبداللهیان وزیر امورخارجه دولت سیدابراهیم رئیسی اعلام کرده «ایران تمام ابتکارات لازم را انجام داده و پیشرفت معنی دار در مسیر مذاکرات مدیون همین مسئله است، از این رو حالا نوبت آمریکاست تا با ابتکارات لازم باقی پرانتزهای اختلافی را ببندد» اما به گفته امیرعلی ابوالفتح «آمریکایی ها درباره سانتریفیوژهای جدید ایران اصرار دارند که این سانتریفیوژها یا از بین بردن یا از کشور خارج شوند، در حالیکه ایران تأکید دارد که این سانتریفیوژها را از بین نمی برد بلکه زیر نظر آژانس در محلی آنها را مهر و موم کند». حال باید دید در روزهای باقی مانده از مذاکرات نهایتا طرف ها درباره این موضوع چه تصمیم می گیرند.

از آنجا که ایران اعلام کرده یا روی همه موضوعات توافق می شود یا روی هیچ چیز توافق نمی شود، باید منتظر ماند و دید تصمیم گیری درباره این چهار موضوع اختلافی نهایتا به کجا می رسد.

 

منبع: فردا

کلیدواژه: ایران پایتخت تروریسم حقوق بشر هسته ای تصمیم سخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۳۴۷۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟

نرخ تورم واقعی کشور چه عددی است؟ بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش بدون ذکر تورم سالانه، آماری از تورم نقطه به نقطه منتشر کرده است که نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه در میانه کانال ۳۰ درصد قرار گرفته است.

به گزارش خبرآنلاین، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در پایان فروردین امسال به کمتر از ۳۵ درصد رسیده است. چندی پیش نیز مرکز آمار از کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه به ۳۰.۹ درصد در پایان فروردین ماه خبر داده بود.

بانک مرکزی این آمار را در واکنش به گزارش یک رسانه منتشر کرد که از رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم پرده برداشته بود. براساس این گزارش، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم درست یک سال پیش در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاه‌های مختلف کشور تکلیف شد و حالا یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تن‌ها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده، بلکه رکورد ۸۰ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.

در این گزارش آمده است؛ آماری که به آن اشاره می‌شود، برگرفته از جدول اعلامی بانک مرکزی است. همان مرجعی که دولت سیزدهم در ابتدای کار برای آن‌که تورم دولت قبل را بالاتر نشان دهد، به آن استناد می‌کرد؛ بنابراین هرچند براساس نرخ‌های اعلامی مرکز آمار هنوز تا رکوردشکنی چند گام کوچک فاصله است، اما آمار بانک مرکزی این رکوردزنی را به تصویر می‌کشد. البته اعضای محترم دولت با اشاره به اینکه سال پایه درنظرگرفته‌شده در جدول بانک مرکزی ۱۳۹۵ است درحالی‌که سال پایه به ۱۴۰۰ تغییر پیدا کرده، تاکید می‌کنند که نرخ تورم کمتر از ۵۲ درصد است. اما اگر سال پایه را ۱۴۰۰ در نظر بگیریم بنا بر نظر کارشناسان نرخ تورم در محدوده ۵۰ درصد خواهد بود، بنابراین اصل موضوع تغییری نمی‌کند.

تورم فروردین ۱۴۰۲، ۶۳ درصد بوده است؟

در این میان، عبدالناصر همتی، رییس‌کل اسبق بانک مرکزی در یادداشتی در فضای مجازی در واکنش به آمار اعلامی تورم نقطه به نقطه فروردین، نوشت: از اطلاع‌رسانی بانک مرکزی ممنون. البته مناسب بود که تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۲ ‏و فروردین ۱۴۰۳ را هم اعلام می‌کردند. این اعلام، به معنای این است که تورم فروردین ۱۴۰۲، به میزان «۶۳ درصد» بوده است!

وی متذکر شد: این تورم اعلام نشده، نتیجه رکورد رشد ۴۳ درصدی چاپ پول در سال ۱۴۰۱ و دلیل عمده فشار به نرخ ارز در ۱۴۰۲ بود.

نرخ واقعی تورم چه عددی است؟

در همین رابطه وحید شقاقی، اقتصاددان در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که نرخ واقعی تورم چه عددی است؟ گفت: درخصوص تحلیل آمار‌های تورم در اقتصاد ایران، دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار گزارش رسمی منتشر می‌کنند و معمولا بین تورم اعلام شده این دو نهاد طی سال‌های اخیر بین ۲ تا ۱۱ درصد اختلاف وجود داشته است.

وی با ذکر مثالی افزود: در سال ۱۳۹۹ نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار معادل ۳۶.۴ درصد و بانک مرکزی ۴۷.۱ درصد بوده که اختلاف نزدیک به ۱۱ درصد وجود دارد و برخی سال‌ها هم این اختلاف به کمتر از یک درصد رسیده. به‌عنوان نمونه در سال ۱۴۰۱ نرخ تورم مرکز آمار ۴۵.۸ درصد و بانک مرکزی ۴۶.۵ درصد بوده است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با گذشت ۴۵ روز از سال جدید، هنوز گزارش تورم بانک مرکزی برای سال ۱۴۰۲ منتشر نشده است، ولی گزارش مرکز آمار به روزتر است و منتشر شده و برای ۱۴۰۲ تورم ۴۰.۷ درصد اعلام شده است.

شقاقی متذکر شد: با تجربه سنوات اخیر به احتمال بالا آمار تورم بانک مرکزی بیشتر از مرکز آمار خواهد بود و باید منتظر ماند و دید رکورد سال ۱۳۷۴ شکسته خواهد شد یا خیر.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۷۴ تورم اعلام شده بانک مرکزی معادل ۴۹.۴ درصد بوده که بیشترین رقم طی ۵۰ سال اخیر بوده است.

به این ۶ نکته توجه کنید

وی در ادامه با بیان این‌که فارغ از بحث شکسته شدن یا نشدن رکورد نرخ تورم در سال ۱۴۰۲، چند نکته حائز اهمیت است، گفت: هیچ دوره‌ای در اقتصاد ایران ۷ سال پی در پی تورم بالا (بیش از دو برابر میانگین بلندمدت) وجود نداشته و این پدیده بسیار نگران‌کننده است.

این اقتصاددان افزود: ریشه‌های اصلی تورم در اقتصاد ایران در حال تشدید هستند، بالاخص ناترازی‌های اقتصاد کلان درحال افزایش هستند که خود عامل بالقوه تشدید تورم برای سال‌های بعد هستند.

شقاقی تصریح کرد: چشم‌انداز روشن از کاهش تورم برای سال‌های ۱۴۰۳ و بعد فعلا مشاهده نمی‌شود و تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود.

وی با بیان این‌که سیاست‌های پولی بانک مرکزی در برابر ناترازی‌های اقتصاد کلان پاسخگو نیست، عنوان کرد: همچنان گسست بین بخش پولی از بخش واقعی، برقرار و تشدید شده است.

این اقتصاددان تاکید کرد: بخش واقعی اقتصاد ایران کار نمی‌کند و همین مساله در تشدید گسست بخش پولی و واقعی اثرگذار است.

دیگر خبرها

  • میراحمدی: تصمیمات در خصوص سفر اربعین اتباع خارجی با ستاد مرکزی است
  • تساوی 1-1 بارسلونا مقابل چلسی در شب اعتراض شدید بازیکنان چلسی به تصمیمات داوری (6 می 2009)
  • شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟
  • نگرانی‌های جدی مقامات اسرائیلی از این تصمیم آمریکا
  • تصمیم بزرگ دیوید بکام؛ مسی و رونالدو در یک تیم!
  • حماس: اگر آمریکا تصمیم بگیرد که جنگ متوقف شود، این اتفاق خواهد افتاد
  • آنژ پوستکوعلو: باید برخی از بازیکنان تاتنهام را بفروشیم
  • عضو ارشد حماس: آمریکا نتانیاهو را تحت فشار قرار دهد تا تصمیمی سیاسی بگیرد که منجر به توافق آتش بس شود/ رژیم صهیونیستی به دلایل سیاسی داخلی هنوز نتوانسته تصمیم لازم برای رسیدن به توافق را اتخاذ کند
  • آغاز ثبت‌نام آزمون جهش تحصیلی / والدین تصمیمات احساسی و هیجانی نگیرند
  • بلینکن: توافق آتش‌بس باید برای حماس یک «تصمیم آسان» باشد