Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرآنلاین از تبریز، عابدین خرم در جلسه شورای سازمان توسعه و عمران عینالی تبریز  به مدیرعامل این سازمان  ماموریت داد که تهیه نقشه راه پیشرفت و تکمیل طرح‌های توسعه را کلید زده و در مدت زمان ممکن تدوین شود تا از اقدامات پراکنده و موازی دستگاه‌ها جلوگیری شود.

خرم همچنین برای ادارات آب، برق و گاز ضرب‌العجل یک ماه تعیین کرد تا مطالعاتی در خصوص نیازهای زیرساختی انجام داده و هزینه‌های تامین را متناسب با فازبندی طرح‌های توسعه احصا کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ایجاد درآمد پایدار را یکی از ضروریات مجموعه‌های خدماتی توصیف کرد و یادآور شد: اگر درآمد پایدار مبتنی بر سرمایه‌گذاری‌ و دیگر روش‌های قانونی شکل نگیرد، اعتبارات دولتی و شهرداری کفاف اداره چنین مجموعه‌ای را نمی‌دهد.

استاندار آذربایجان‌شرقی راه‌اندازی مجدد توربین‌های بادیِ مستقر در قله کوه و بهره‌مندی از برق پاک را مورد تاکید قرار داد و گفت: دامداری‌های غیرمجازی که در این محدوده شکل یافته، آسیب‌رسان بوده و هرچه سریعتر باید تعیین تکلیف شوند.

سرپرست شهرداری تبریز هم توسعه تفرجگاه عینالی را در گرو همراهی دستگاه های اجرایی دانست و از تمام دستگاه‌های اجرایی استان خواست اختیارات قانونی و امکانات خود را برای توسعه هرچه بیش‌تر تفرجگاه عون ابن علی که سالانه میزبان هزاران نفر از شهروندان و گردشگران است به کار گیرند.

مهدی یوسفی اظهار کرد: این تفرجگاه که محدوده‌ای پنج هزار و ۶۲۰ متر مربعی دارد، یکی از ظرفیت‌های عظیم شهر تبریز در حوزه گردشگری به شمار می‌آید و به باور ما می‌توان با تلاش بیش‌تر، این مجموعه را توسعه بخشید.

وی ادامه داد: یکی از دغدغه‌های همیشگی ما، تخصیص اعتبارات ملی برای توسعه تفرجگاه عون ابن علی است؛ اگرچه شهرداری تبریز با تمام توان برای پیش‌برد امور این تفرجگاه تلاش می‌کند اما واقعیت این است که با تزریق اعتبارات ملی، توسعه این تفرجگاه می‌تواند شتاب بیش‌تری بگیرد.

46

کد خبر 1605855

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۳۵۱۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه

به گزارش خبرگزاری مهر، اصغر اسماعیلی گفت: بخشی از پروژه‌های بهسازی و توسعه در کریدورهای اصلی زنجان - بیجار، زنجان - دندی - تخت سلیمان، زنجان - بناب، منجیل، سه‌راهی سلطانیه به قیدار و همدان و همچنین بهسازی کلور به درام از حوزه شهرستان طارم است که امسال با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

وی راه و حمل‌ونقل را یکی از مؤلفه‌های توسعه هر کشوری عنوان کرد و افزود: استان زنجان به جهت موقعیت جغرافیایی و واقع شدن در کریدور اصلی کشور به عنوان محور حیاتی در بحث حمل‌ونقل شناخته می‌شود که توجه به ایمنی محورهای مواصلاتی این استان از اولویت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای است.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای زنجان نگهداری راه‌ها اعم از راه‌های فرعی و اصلی را از مهمترین وظایف راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان دانسته و گفت: با توجه به اعتبارات تخصیصی بازسازی و روکش رویه راه‌ها نیز از دیگر مواردی است که همواره مورد توجه است.

وی اولویت اصلی راهداری را حفظ ایمنی راه‌ها دانست و ادامه داد: با اعتبارات تخصیص داده شده، بخشی از آزادراه زنجان - قزوین طی قراردادی که در سال گذشته منعقد شد بازسازی وبهسازی شد.

اسماعیلی از برگزاری مناقصه ۳۵ کیلومتر از آزادراه زنجان - قزوین از کیلومتر صفر تا ۳۵ در باند شمالی و جنوبی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در دو لاین این آزادراه به طول ۳۵ کیلومتر بهسازی و روکش انجام خواهد شد که با تعیین شدن نتیجه مناقصه و پیمانکار، حدود ۷۰ درصد مشکلات آزادراه حل می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان زنجان در ادامه به هزینه‌های بالای ساخت راه اشاره کرد و ادامه داد: ساخت یک کیلومتر راه اصلی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با شرایط اقتصادی حاکم و محدودیت‌های اعتباری باید از ظرفیت‌های خارج از اعتبارات دولتی که می‌تواند به پروژه‌ها تزریق شود استفاده کرد.

وی با بیان اینکه استان زنجان ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از کل راه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: ۲۰۰ کیلومتر از این راه‌ها آزادراه، ۱۴۰ کیلومتر بزرگ‌راه، ۳۵۰ کیلومتر محور اصلی، ۹۵۰ کیلومتر راه فرعی و ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن راه روستایی است.

کد خبر 6090434

دیگر خبرها

  • تدوین رویدادهای فصل گردشگری در استان اردبیل
  • لزوم تمرکز فعالیت‌های عمرانی در معاونت فنی شهرداری تهران
  • تغییرات بودجه شهرداری تهران در این دو سال | اعتبارات نسبت به دو سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است
  • تشکیل کمیته تدوین سند احیاء ربع رشیدی تبریز
  • بازداشت ۳۷ عضو شورا‌های تهران در سال ۱۴۰۲
  • بازداشت ۳۷ عضو شوراهای استان تهران در سال ۱۴۰۲
  • شهر یزد به اعتبارات ملی نیاز دارد/ پروژه‌های نیمه‌تمام دفع آب‌های سطحی تکمیل می‌شود
  • شهرداری ارومیه از اعتبارات ملی محروم مانده است
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • لزوم تغییر رویکرد خدماتی به اجتماعی در شهرداری‌ها