Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@14:49:09 GMT

رونق ترانزیت در خزر در گرو کشتی های رو-رو

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۵۹۷۳۹

رونق ترانزیت در خزر در گرو کشتی های رو-رو

توسعه زیرساخت‌های بندر و تجهیزات کشتیرانی، سهم بنادر از درآمدهای مالیاتی را افزایش می‌دهد.

روزنامه ایران: راه و شهرسازی - شمال و جنوب کشور مرز دریایی دارد و این مزیت بزرگ، قابلیت افزایش ترانزیت و درآمدهای حاصل از آن را برای ایران ایجاد کرده است. توسعه زیرساخت‌های بندر و تجهیزات کشتیرانی، سهم بنادر از درآمدهای مالیاتی را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل ترانزیت و لجستیک سازمان بنادر و دریانوردی در گفت‌و‌گو با «ایران» از برنامه‌هایی خبر داد که با اجرای آن، حمل بار از بنادر ایران بویژه بنادر خزر به کشورهای شمالی برای صاحبان بار با هزینه کمتر و به صرفه‌تر باشد.


در دو نقطه شمالی و جنوبی مرز دریایی داریم این موقعیت ژئوپلیتیک چه میزان در افزایش حمل بار از طریق دریا و سودآوری، درآمدهای ترانزیتی را به همراه داشته است؟

بیشتر رویه‌های تجاری (صادراتی) در کشور سنتی است. مدت‌هاست موضوع لجستیک و مدیریت یکپارچه زنجیره تأمین در حمل‌ونقل در کشورهای توسعه یافته مطرح و عملیاتی شده است. در حمل‌ونقل باید پلت فرم لجستیکی پایه و اساس تمامی اقدامات از جمله تبادل اطلاعات محموله و وسیله حمل کننده باشد. به نظر می‌رسد باید تغییر و تحولاتی در کل حمل‌ونقل و بویژه حمل‌ونقل دریایی ایجاد شود. برای اینکه صادرات موفقی داشته باشیم مدیریت یکپارچه لجستیکی لازم است. البته این موضوع فقط به صادرات محدود نمی‌شود بلکه ترانزیت و واردات هم می‌تواند از این پلت فرم لجستیکی نهایت استفاده را ببرند. ساماندهی حمل‌ونقل دریایی خارج از سازمان بنادر است و متولیان متعددی دارد، اما این نهایتاً شرکت‌های کشتیرانی هستند که بنابر محاسبات مالی و شناخت بازار و دیگر عوامل تاثیر‌گذار به یک بازار حمل‌ونقل در مسیرهای جدید وارد و یا از آن خارج می‌شوند، اما نقش سازمان بنادر همواره تسهیل تجارت بوده است. سازمان بنادر تلاش می‌کند تا در این بخش با متولیان همراهی و شیوه‌های مختلف حمل‌ونقل را تسهیل کند.


کدام اقدامات برای تسهیل تجارت دریایی اجرا شده است؟

سازمان بنادر در سال 98 مقدمات تردد با کشتی‌های رو-رو در بنادر شمالی را فراهم کرد. مشکل اساسی این است که طرف ایرانی مالکیت هیچ شناور رو-رویی را در خزر ندارد. بیشترین شناورهای رو-رو در خزر متعلق به روسیه(19 کشتی رو-رو) و کشور آذربایجان با 9 فروند کشتی رو-رو و در رتبه دوم و کشور ترکمنستان با 2 فروند کشتی رو-رو در رتبه بعدی و نهایتاً کشورهای ایرانی و قزاقستان که فاقد کشتی رو-رو ملکی می‌باشند. با این تفاصیل می‌توان گفت ترانزیت دریایی در شمال در دست آذربایجان است و سهم این کشور در حمل‌ونقل کالا بیشتر از کشورهای دیگر حاشیه خزر است. اگر ما مالک شناور رو-رو باشیم، برنامه‌ریزی سفرها دست ما خواهد بود و اگر برنامه‌ریزی سفر توسط شناور انجام شود، می‌توانیم سفرها را با ظرفیت کامل انجام دهیم.


حمل بار در بنادردر حال حاضر با چه ظرفیتی است؟

حمل یک سر بار متأسفانه هزینه حمل را افزایش داده است. اگر برگشت شناورها و کامیون‌های سوار بر شناور هم با بار باشد سفر کشتی دوسر بار می‌شود و هزینه جابه‌جایی کالا هم کمتر می‌شود. تا زمانی که شناورها یک سر بار دارند و کشتی با نصف ظرفیت کار می‌کند هزینه حمل نمی‌تواند رقابتی باشد. علاوه‌بر مالکیت شناور نیاز داریم دیدگاه‌های سنتی را کنار بگذاریم و دیدگاه نو مبتنی بر لجستیک را در حمل‌ونقل اجرا کنیم. کالا از مرحله تولید در مبدأ تا رسیدن در مقصد، باید تحت پوشش برنامه‌های حمل‌ونقل قرار گیرد و یکی از ضرورت‌ها و الزامات توسعه حمل و نقل در حوزه دریا، توسعه حمل‌ونقل کانتینری است که باید در دستور کار جدی قرار گیرد.


این دیدگاه نو چگونه ایجاد می‌شود؟

اگر پلتفرم لجستیکی در مسیرهای حمل‌ونقل داشته باشیم بین شیوه‌های مختلف حمل‌ونقل هماهنگی خواهیم داشت به این معنی که مثلاً کشتی منتظر کامیون نمی‌ماند. کشتی وقتی به بندر می‌رسد باید تعداد مشخصی کامیون در بندر آماده باشد، به این ترتیب رفت و برگشت با برنامه خواهد بود. موضوع دیگر دیجیتالی شدن حمل‌ونقل است. یعنی اجزای مختلف حمل‌ونقل از محموله تا وسیله حمل قابلیت ردیابی را داشته باشد. با ردیابی صاحب کالا از موقعیت جغرافیایی کالا مطلع می‌شود و این دیدگاه مثبتی به صاحب کالا برای ترانزیت می‌دهد. رویکرد اصلی و محوری سازمان بنادر و دریانوردی در توسعه حمل‌ونقل دریایی، اجرایی و عملیاتی کردن حمل‌ونقل ترکیبی، دیجیتالی شدن حمل‌ونقل، ردیابی کالا و مباحث لجستیکی است. رونق ترانزیت واردات و صادرات با مدیریت یکپارچه زنجیره تأمین ممکن است و هزینه‌ها بسیار کاهش می‌یابد. با این اقدامات هزینه‌ها تا 25 درصد کاهش پیدا می‌کند.


برای کاهش هزینه حمل دریایی برنامه‌ای دارید؟


برای کاهش هزینه‌های تجارت دریایی، سازمان بنادر به تمام کشتی‌های رو-رو 80درصد تخفیف ارائه می‌کند. اقدام بعدی پرداخت تسهیلات ارزان قیمت از محل وجوه اداره شده سازمان، به مالکان کشتی‌های رو-رو است. برنامه‌های جدی دولت برای خرید کشتی‌های رو-رو با مشارکت بخش‌خصوصی است. خاطرنشان می‌کنم در ادامه تلاش‌ها و پیگیری‌های به‌عمل آمده از سوی این سازمان مجوز واردات دو فروند کشتی رو-رو کامیونی و یک فروند کشتی رو-رو ریلی از وزارت صنعت، معدن و تجارت اخذ و مذاکرات مربوط به خرید و راه‌اندازی این سرویس با خطوط کشتیرانی متقاضی در حال انجام است.
به‌عنوان یک کارشناس اقتصاد حمل‌ونقل این اطمینان را می‌دهم که بازار کشتیرانی رو-رو در دریای خزر پررونق است و تا سال‌های آتی این بازار برای مراودات تجاری ایران اشباع نخواهد شد. ایران به مالکیت کشتی رو-رو نیاز دارد تا حمل‌ونقل برنامه‌ریزی شده در این بخش را هدایت و کنترل کند. بازار کشتیرانی رو-رو پررونق است. در حالی که ظرفیت کشتی رو-رو ما در بندر انزلی کامل نمی‌شود، صف طویلی در مرز خشکی آستارا همین الان برای ورود کامیون‌ها به آذربایجان تشکیل شده است تا با کشتی رو-رو آذربایجان به روسیه و بندر آکتائو بروند. نیاز است دستگاه‌ها به‌صورت هماهنگ برای کامل شدن ظرفیت کشتی‌ها اقدام کنند. ترکمنستان از زمان کرونا مرز زمینی را بسته است در حالی که سفر با کشتی رو-رو چه از سمت آذربایجان یا ترکمنستان بسیار به صرفه‌تر است. با کشتی رو-رو دسترسی ما به تمام کشورها راحت‌تر خواهد بود.
اقدام دیگر برای رونق ترانزیت در بنادر شمالی این است که کشتی رو-رو بدون نوبت در بندر پهلو می‌گیرد و ما زیرساخت‌های لازم را برای پهلوگیری این کشتی‌ها داریم. همین اقدامات در کنار تخفیف 80 درصدی به تمامی هزینه‌های بندری این شناورها توانسته تا حدودی سبب رونق ترانزیت و تجارت دریایی در شمال کشور باشد.


عملکرد ترانزیت دریایی در سال‌های اخیر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ترانزیت در سال‌های گذشته رونق نداشته و بهترین عملکرد ترانزیت ما در سال‌های اخیر13.6 میلون تن بود که حدود 40 تا 50درصد آن از طریق دریا است. آمار 11 ماهه ترانزیت امسال (7.2 میلیون تن) در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته که میزان (4.4 میلیون تن) بوده رشدی 66.45 درصدی را نشان می‌دهد این رشد امیدوارکننده است و پیش‌بینی می‌شود با کاهش و بی‌اثر شدن تحریم‌ها در سال آتی، رشد چشمگیری داشته باشد. همچنین با استناد به کتابچه عملکرد آماری، پایش و کنترل آماری شاخص‌های کلیدی (KPI) بیش از 74 درصد از حجم کالاهای ترانزیتی که توسط ناوگان ریلی و جاده‌ای در هفت ماهه سال‌جاری جابه‌جا شده‌اند بواسطه عملیات لجستیک بنادر بوده و در این زمینه سازمان بنادر و دریانوردی نقش مهم و بسزایی دارد.
ما زیرساخت‌های لازم در بنادر را برای ترانزیت داریم. همیشه 25 درصد از ظرفیت بنادر را به ترانزیت اختصاص داده‌ایم. در بنادر شمال 35 میلیون تن ظرفیت داریم که 8میلیون تن آن برای ترانزیت است. در بنادر جنوبی هم حدود220 میلیون تن ظرفیت داریم که 50 میلیون تن آن را برای ترانزیت در نظر گرفته‌ایم. اما همیشه در بنادر ظرفیت ترانزیت پر نشده و خالی مانده است. یکی از برنامه‌های مهم کشور برای افزایش ترانزیت در کشور، سیاست توسعه محور شرق با محوریت بندر چابهار است. توسعه این بندر با توجه به اینکه بندری اقیانوسی است و به کشورهای جنوبی مانند هند دسترسی دارد در افزایش ترانزیت کشور بسیار مؤثر خواهد بود.

انتهای پیام/

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: کشتی های رو رو سازمان بنادر برای ترانزیت رونق ترانزیت حمل ونقل حمل ونقل هزینه ها کشتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۵۹۷۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترابری ۱۷۵ هزار مسافر دریایی از بنادر غرب هرمزگان

مدیر بنادر و دریانوردی غرب هرمزگان از رونق ۵۴ درصدی صادرات انواع کالا و افزایش ۴۳ درصدی حمل و نقل ساحلی در بنادر غرب استان در نخستین ماه بهار سال ۱۴۰۳ خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، مرتضی سالاری در تشریح عملکرد یک‌ماهه تخلیه و بارگیری بنادر غرب استان در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» اظهار کرد: از مجموع 888 هزار و 668 تن عملیات تخلیه و بارگیری، 453 هزار و 440 تن انواع کالا با 54 درصد افزایش به کشورهای هدف صادر شد.

وی با اشاره به افزایش 40 درصدی عملیات تخلیه و بارگیری انواع کالای نفتی و غیرنفتی در این مدت گفت: از مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی انجام شده که شامل میوه و تره بار، خشکبار، مواد معدنی و مصالح ساختمانی بوده، 150 هزار و 389 تن مربوط به صادرات غیرنفتی و 303 هزار و 51 تن به صادرات نفتی اختصاص دارد.

به گفته مدیر بنادر و دریانوردی غرب هرمزگان؛ از مجموع عملیات انجام شده نیز 367 هزار و 551 تن فرآورده نفتی و غیرنفتی با 43 درصد افزایش به صورت رویه کابوتاژ (حمل و نقل ساحلی) در بنادر غرب استان هرمزگان جابه‌جا شد.

سالاری افزود: از این میزان 140 هزار و 888 تن مربوط به کاپوتاژ فرآورده‌های غیرنفتی و 226 هزار و 663 تن نیز کاپوتاژ نفتی بوده است.

وی با بیان اینکه در 30 روزه نخست سال جاری از مجموع عملیات جابه‌جایی کالا، 529 هزار و 734 تن فرآورده نفتی و 358 هزار و 934 تن نیز به کالاهای غیرنفتی اختصاص داشته است، از افزایش 20 درصدی تخلیه و بارگیری کالاهای یخچالی از بنادر غرب استان خبرداد.

مدیر بنادر و دریانوردی غرب استان تصریح کرد: با تلاش مجموعه بنادر و دریانوردی غرب در راستای ایجاد بستری ایمن و اقتصادی برای تولید کنندگان و صادرکنندگان در یک ماهه امسال، 9 هزار و 988 TEU کانتینر یخچالی با تناژ 101 هزار و 944 تن تخلیه و بارگیری و نزدیک به 4 هزار و 994 TEU کانتینر یخچالی با تناژ 50 هزار 972 تن نیز صادر شد.

افزایش 24 درصدی ترانزیت در بنادر غرب هرمزگان

سالاری در ادامه از افزایش 24 درصدی ترانزیت نفتی و غیر نفتی در بنادر غرب استان هرمزگان خبرداد و بیان کرد: در دوره زمانی یاد شده، حجم ترانزیت کالاهای نفتی و غیرنفتی که عمده آن محموله خودرو است به 38 هزار 214 تن رسید.

وی با اشاره به جابه‌جایی 15 هزار و 832 دستگاه خودروی ترانزیتی با 14 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته گفت: تخلیه این تعداد خودروی ترانزیتی توسط 210 فروند شناور فلزی انجام گرفت که پس از تخلیه و انجام تشریفات گمرکی به مقاصد کشورهای عراق، افغانستان و آسیای میانه بارگیری شد.

تردد بیش از 2 هزار فروند شناور در بنادر غرب

مدیر بنادر و دریانوردی غرب هرمزگان با اشاره به ترابری ایمن 175 هزار و 348 مسافر دریایی، گردشگران داخلی و بین‌المللی اظهار کرد: از این تعداد 173 هزار و 564 نفر سفر در مسیرهای دریایی داخلی از بنادر لنگه، آفتاب و چارک به مقصد کیش، ابوموسی و سایر جزایر خلیج‌فارس جابه‌جا و یک هزار و 784 نفر مسافر نیز به مقصد بنادر کشور امارات متحده عربی تردد کردند.

سالاری تعداد تردد شناورها در بنادر غرب استان هرمزگان در این مدت را نیز 2 هزار و 964 فروند اعلام کرد که از این میزان تردد، یک هزار و 404 فروند شناور بالای هزار تن و 84 فروند شناور زیر هزار تن بوده است.

به گزارش تسنیم، «بندرلنگه» به عنوان قلب تپنده ترانزیت خودرو در ایران و چهار راهی امن برای ترابری دریایی و زمینی به کشورهای آسیای میانه محسوب می‌شود.

" بنادر غرب هرمزگان" نیز با راه اندازی ترمینال یخچالی با ظرفیت 300 کانتینر یخچالی چرخدار و 12 رمپ مخصوص بارگیری جهت شناورهای حامل کانتینر یخچالی طلایه دار تخلیه و بارگیری و صادرات کالاهای یخچالی در بین بنادر ایران می باشد.

اداره بنادر و دریانوردی غرب استان هرمزگان با پوشش بر 10 بندر تجاری و مسافری و نظارت بر 46 سازه دریایی و دربرگیری 600 کیلومتر مرز دریایی، علاوه بر ترانزیت کالا و مسافر، فعالیت صادراتی، وارداتی و کاپوتاژ را پشتیبانی می‌کند.

انتهای پیام/864/.

دیگر خبرها

  • تعطیلی بنادر مسافربری غرب هرمزگان
  • بنادر غرب هرمزگان به دلیل شرایط نامساعد جوی تعطیل شد
  • فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت 
  • ◄ فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت
  • ◄ ایجاد طرح جامع بندر شهید حقانی به عنوان قطب مسافری و تفریحی
  • جهش ۲۵۳ درصدی تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان
  • ۶۶۰ هزار مسافر در بنادر شرق هرمزگان جابه‌جا شد
  • افزایش ۲۴ درصدی ترانزیت کالا در بنادر غرب هرمزگان
  • ترابری ۱۷۵ هزار مسافر دریایی از بنادر غرب هرمزگان
  • بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن