Web Analytics Made Easy - Statcounter

« تولیدکننده داخلی خواهان ممنوعیت واردات یا وضع تعرفه بالاست؛ فعال بورسی به دنبال کاهش نرخ سود بوده؛ برخی خواهان بقای ارز ۴۲۰۰ تومانی هستند. قاچاقچی سوخت خواهان بنزین ارزان بوده و تولیدکننده رمزارز می خواهد که از منافع برق ارزان استفاده کند. توزیع خوراک ارزان بین پتروشیمی ها باید ادامه پیدا کند.» اینها تنها بخشی از سر تیتر درخواست هایی است که در ماه های گذشته از سوی نهادها، شرکت ها، تشکل‌ها، صنف ها و افراد مختلف مطرح شده؛ خواسته هایی که به نظر می رسد بیش از اینکه بر اساس منافع ملی شکل گرفته باشد منافع فردی و گروهی خاص را دنبال می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش «انرژی امروز» کامران ندری، عضو سابق پژوهشکده پولی و بانکی در گفت‌وگو با وب سایت اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران؛ در این باره می گوید بسیاری سعی دارند با شعار حمایت از تولید داخل امتیازات ویژه ای را برای خود بخرند، در بسیاری موارد این امتیازهای خاص که اتفاقا حاصل مذاکرات پشت پرده است، به زیان منافع ملی است.

او با بیان اینکه امضاهای طلایی که در اختیار مدیران دولتی است، به بستری برای شکل گیری فساد و رانت تبدیل شده است، ادامه داد: به همین دلیل بسیاری از شرکت های خصوصی و شبه دولتی به دنبال جذب مسئولین دولتی یا خویشاوندان درجه یک آنها در بدنه مدیریتی خود هستند تا بتوانند به واسطه آنها امتیازهای ویژه ای را هم دریافت کنند. تعارض منافعی که امروز در جامعه شاهد آن هستیم، حاصل قوانین ناکارآمدی بوده که در کشور حاکم است. به عنوان مثال هیچ محدودیتی برای عضویت فلان وزیر و معاون وزیر و مدیرکل دولتی در هییت مدیره شرکت های مختلف وجود ندارد. همین مساله موجب ایجاد فساد و رانت در کشور شده است. او می‌گوید: در سایه تعارض منافع طی سال های گذشته بسیاری از رانت ها شکل قانونی به خود گرفته و اتفاقا مصوبه دولت یا مجلس را دارد.

متن کامل گفتگو با کامران ندری عضو سابق پژوهشکده پولی و بانکی و کارشناس ارشد اقتصادی را در ادامه می خوانید:

یکی از مشکلاتی که امروز در اقتصاد ایران مشاهده می شود، تصویب قانون و مقرراتی است که تنها نفع عده ای خاص را دنبال می کند. بسیاری از فعالین اقتصادی دلیل اصلی این قوانین مضر برای منافع ملی را در زد و بندهایی که با برخی از مسئولین دولتی وجود دارد، می بینند. این ادعا تا چه اندازه درست است؟

معمولا در کشورهایی که امضاهای طلایی در اختیار مدیران دولتی است، قوانین فساد زا هم بیشتر است. همین امضاهای طلایی موجب شده بسیاری از شرکت های خصوصی  و شبه دولتی به دنبال جذب مسئولین دولتی یا خویشاوندان درجه یک آنها در بدنه مدیریتی خود هستند تا بتوانند به واسطه آنها امتیازهای ویژه ای را هم دریافت کنند.

اما دلیل اصلی و مهم تصویب چنین قوانینی نفع آن برای عده ای خاص است. آنچه امروز ما به شدت شاهد آن هستیم، تعارض منافع است. به این معنا که منفعت شخص یا سازمان در تعارض با وظایف یک مسئول دولنی یا یک نماینده مجلس باشد. به عبارتی دیگر فرد یا سازمان در شرایطی قرار می گیرد که برای انجام وظایف یا اعمال اختیارات قانونی، تحت‌تاثیر یک منفعت مالی یا غیرمالی ثانویه قرار گیرد. در چنین شرایطی که زاده قوانین نادرست و ناکافی است، منافع شخصی و سازمانی بر منافع عمومی و ملی ارجح شناخته می شود.

تعارض منافع معمولا در چه شرایطی ایجاد می شود؟یا بهتر است بگوییم چه عواملی به آن دامن می زند؟

درواقع تعارض منافع زمانی وجود دارد که کارکنان و مدیران می‌توانند از موقعیت خود سوءاستفاده کنند. در حال حاضر بسیاری از مدیران دولتی به صورت هم زمان در بخش خصوصی هم به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در یک بنگاه اقتصادی هم مشغول به فعالیت هستند و کسب درآمد می کنند. مانند پزشکی که در بیمارستان دولتی اشتغال دارد و همزمان مطب خصوصی هم دارد، یا وزیری که در همان حوزه وزارت خود موسسه یا شرکت خصوصی با همان زمینه فعالیت دارد، یا فردی که همزمان با فعالیت خود در بیمه مرکزی، عضو هیات‌مدیره یک شرکت بیمه خصوصی است. حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که هیچ قانون در مسیر نفع عده ای خاص فراهم نشود، خود رانت اطلاعاتی که معمولان صاحبان شغل های دولتی دارند، خود امتیاز ویژه ای برای یک شرکت خصوصی می تواند باشد که بسیاری از بخش های دیگر از آن بی بهره هستند.

 معمولا در کدام دستگاه ها تعارض منافع بیشتر مشاهده می شود؟

اینکه مسئولین کدام دستگاه ها معمولا بعد از بازنشتگی یا پایان دوره خدمت در شرکت های زیر مجموعه همان وزارتخانه معمولا مشغول به کار می شوند نیازمند یک کار تحقیقاتی جامع و مطالعات میدانی است که با توجه به منابع آماری محدودی که در اینباره وجود دارد، کار سختی به نظر می رسد. ضمن اینکه تا حالا هم بعید می دانم که مطالعاتی در اینباره در کشور انجام شده باشد. اما بدون شک در حوزه هایی که رانت مالی و اطلاعاتی بیشتری وجود دارد، چنین پدیده هایی هم بیشتر مشاهده می شود.

تعارض منافع در کشور چه مشکلاتی را می تواند در پی داشته باشد؟

تعارض منافع به گواه تجارب عملی و پژوهش‌های تجربی، ریشه‌ی بسیاری از ناكارآمدی‌ها، اختلال‌ها و اشکال متنوع فساد است که منجر به تضعیف ظرفیت اجرایی حاکمیت و تشدید نابرابری و بی‌اعتمادی در جامعه می شود.بدون شک این سیاستگذاری که برای عده‌ای خاص منافع ایجاد می‌کند در حالی که سایرین و عموم مردم از این روند لطمه می‌بینند، منصفانه و در جهت تعالی کشور نیست. ناعادلانه‌تر آنکه طی این سال‌ها هر وقت از این سیاست‌ها از سر دلسوزی انتقادی شده است، به منتقدان با استفاده از برچسب‌هایی نظیر لیبرال، دشمن ملت و… انگ زده شده است.

کامران ندری عضو سابق پژوهشکده پولی و بانکی

چطور می توان برای این مشکل چاره ای پیدا کرد؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد در اغلب کشورها در راستای مدیریت تعارض منافع، قانونی به همین عنوان تصویب شده و اجرا می‌شود. به عنوان مثال یک مسئول دولتی تا دو سال اجازه ندارد در حوزه های مرتبط با سمت قبلی خود مشغول به فعالیت شود. عدم اشتغال هم زمان در دستگاه های دولتی و خصوصی از دیگر قوانین حاکم بر برخی از کشورهاست. جالب است که بدانید چانه زنی دستگاه برای گرفتن یک امتیاز ویژه در بسیاری از کشورها به صورت شفاف و کاملا قانونی باید صورت گیرد . به عبارت دیگر هیچ زد و بند پنهانی وجود ندارد  برای این مساله یک سازو کار مشخصی را تعریف کرده اند. بدیهی است که وقتی سازوکارها شفاف باشد و موارد فسادزا، فسادآمیز یا خلاف منافع عمومی کمتر اتفاق می‌افتد. این منافعی که بر سر آنها چانه‌زنی می‌شود عموماً باید ثابت شود در راستای منافع عمومی است.

اما در بسیاری از کشورهای دیگر، مانند ایران چنین مناسباتی برقرار است بدون اینکه برای آنها قواعدی وجود داشته باشد. بنابراین با درجه بیشتری می‌تواند فسادآمیز تلقی شود و در مواردی هم فسادآمیز است. این مناسبات بعضاً در تعامل با چند نماینده مجلس، چند دیوان‌سالار و چند مسوول دولتی شکل می‌گیرد. این تعاملات عموماً پنهان است، بنابراین می‌تواند در جریان این تعاملات بده‌بستان‌هایی صورت بگیرد، وعده‌هایی داده شود و این موارد تبدیل به لایحه و طرح شده و در قالب قانون،‌ بخشنامه و مقررات آثار منفی خود را به کل جامعه تحمیل کند.

جالب است که بدانید در کشور ما هم چندین بار لایحه تعارض منافع تهیه شد و طی سال‌های مختلف در راهروهای دولت و مجلس به جای توجه، تنها خاک خورده است. دلیل مشخصی هم دارد؛ به هر حال باید بپذیریم که نفع بسیاری از صاحبان قدرت در همین تعارض ها بوده و به همین راحتی ها اجازه تصویب آن را نمی دهند.

برچسب هااتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران لایحه تعارض منافع

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: لایحه تعارض منافع آسیا اروپا اقتصاد انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو تعارض منافع عده ای خاص شرکت ها ویژه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۶۷۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفته گرافیک افتتاح شد

مراسم افتتاحیه هفته گرافیک ایران ۱۴۰۳، عصر جمعه هفتم اردیبشهت در تالار شهناز خانه هنرمندان با حضور پیشکسوتان و فعالان حوزه طراحی گرافیک ایران برگزار شد.

بهرام کلهرنیا رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران در ابتدای مراسم گفت: امروز گفتگو کردن سخت است، اما برای اینکه بتوانیم زندگی فرهنگی و صنفی خودمان را ساماندهی کنیم، امروز یکی از فرصت‌های ما برای تحقق این منظور است و ما سنگربان این معنا شدیم. دوستان جوانم من را پشتیبانی کردند تا بتوانیم برای نوع دیگری از زیست، کاری انجام دهیم. این هفته حاصل تلاش جمع زیادی از جوانان گرافیست است تا به پیروزی کاری که انجام داده‌ایم، احترام بگذاریم.

وی درباره ناخرسندی‌ها، سنگ‌اندازی‌ها و موانع موجود بیان کرد: شما سفره‌دار امروز هستید و ما کارگزار؛ کاری که انجام شده است، با معنای انجمنی سازگاری داشت؛ من خطا‌های زیادی دارم، اما دیدن خطا‌ها شاید جوانمردانه نباشد برای مردم سرزمینی که جای پای جوانمردی را محکم می‌کنند. انجمن صنفی طراحان گرافیک به دلیل ندانستن و بد دانی تا لبه سقوط رفت. با احترام به همه انجمن‌های هنری، انجمن طراحان گرافیک بنیانی‌ترین انجمن صنفی هنری است و یک میراث ارزشمند برای این روزگار است نه برای اینکه آرزو‌های صنفی ما را پوشش دهد.

کلهرنیا تاکید کرد: هفته گرافیک ۱۴۰۳، اولین تلاش هیات‌مدیره جدید است و می‌دانم به آن انتقاد وارد است، اما صد‌ها امتیاز دارد؛ بنابراین من پای خطایش می‌ایستم، اما همه امتیازهایش متعلق به دوستانم است. بگذارید انجمن باقی بماند و نفس بکشد.

وی به برنامه بزرگداشت کامران کاتوزیان اشاره کرد و گفت: من و دوستان جوانم زیر سایه کامران کاتوزیان ایستاده‌یم. این جمله معنای بسیار بزرگی دارد؛ چراکه روزی که سرو چندهزار ساله را ببینید سایه آن را درک می‌کنید و متوجه می‌شوید که چه معنایی دارد. ما زیر سایه سرو وجود استاد کاتوزیان قرار گرفته‌ایم و به همین بهانه، ویژه‌نامه‌ای تهیه شده که اولین شماره آن به نام استاد کاتوزیان مهر خورده است، اما امیدواریم شماره‌های دیگر ویژه‌نامه را نیز نشر بدهیم.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری موسیقی و هنرهای تجسمی

دیگر خبرها

  • کالا‌های وارداتی که دلارشان ارزان ماند؛ اما تورمشان قد کشید/ رانت ارزی به سود مردم یا وارداتچی ها؟
  • رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد برد با کشورهاست
  • رانت ۴ میلیارددلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • هفته گرافیک افتتاح شد
  • وطن من| سایه خوش
  • سایه برج ها از سر باغ گیاه شناسی کوتاه می شود
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • افتتاح نمایشگاه وقف