Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-08@03:05:07 GMT

زمینه‌سازی کشت گسترده شلتوک برنج برای یک تنش آبی جدید

تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۶۷۴۰۱

زمینه‌سازی کشت گسترده شلتوک برنج برای یک تنش آبی جدید

به گزارش خبرنگار مهر، تابستان امسال انتشار گسترده تصاویری از خشک شدن بی‌سابقه هورالعظیم، به گل نشستن و تشنگی گاومیش‌ها و از بین رفتن زحمات کشاورزان در رسانه‌ها قلب هموطنان را به درد آورد و تا مدت‌ها تیتر یک اخبار بود. هرچند تنش آبی تابستان ۱۴۰۰ که یکی از جدی‌ترین تنش‌های آبی سال‌های اخیر بود و ۱۵۰۰ روستا را درگیر کرد با راهکارهای موقتی مثل آبرسانی با تانکر و آزادسازی رود کرخه به پایان رسید، ولی بدون شک تا مدت‌ها خسارات مالی و روحی آن گریبان‌گیر ساکنین استانی خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای تنش آبی مذکور عوامل مختلفی از جمله کاهش بی‌سابقه بارندگی نسبت به ۵۰ سال اخیر، رهاسازی آب به منظور تولید نیروی برق‌آبی در زمستان گذشته و پروژه‌های انتقال آب ذکر می‌شد اما بدون شک کارشناسان اصلی‌ترین عامل را کشت گسترده شلتوک برنج می‌دانستند.

با وجود اینکه طبق مصوبه هیأت دولت کشت برنج به جز در استان‌های شمالی ممنوع شده بود، ولی طبق آمار و گفته‌های مسئولین بین ۷۰ تا ۹۵ هزار هکتار شلتوک برنج در بالادست رود کرخه کشت شده بود.

قاسم تقی زاده خامسی، معاون آب و آبفای وزیر نیرو، گفته بود که محصولات کشاورزی با نیاز آبی بالا مثل شلتوک در خوزستان ۳.۵ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد که حدوداً دو و نیم برابر مصرف صنعتی کشور است.

اگرچه وزارت جهاد کشاورزی «کنجد» را به عنوان کشت جایگزین به کشاورزان معرفی کرده اما برای ترویج این الگوی کشت اقدام مؤثری صورت نگرفته است و بیشتر کشاورزان ترجیح می‌دهند به کشت برنج که سود بالایی دارد ادامه دهند.

در همین رابطه جمال محمد ولی سامانی، مدیر گروه آب مرکز پژوهش‌های مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: بزرگترین مصرف کننده آب در کشور ما بخش کشاورزی است؛ حدود ۹۰ درصد از کل مصرف آب کشور در بخش کشاورزی صورت می‌گیرد. یعنی به طور قطعی ۷۰ میلیارد مترمکعب آب برای این بخش برداشت می‌شود.

وی افزود: به اعتقاد بنده، بحران آبی خوزستان جز با اصلاح الگوی کشت درست نمی‌شود. بعضی از کشت‌ها را باید نصف کرد و کشت بعضی محصولات هم مثل برنج را باید کاملاً متوقف کرد، نظارت سفت و سختی هم باید انجام بشود. در حال حاضر حتی اگر لازم است که خسارت به کشاورزان پرداخت شود، باید الگوی کشت اصلاح شود تا بتوانیم فصل تابستان را پشت سر بگذاریم.

در حال حاضر نیز به گواه آمار و ارقام وضعیت سد کرخه مناسب نیست و ۱.۲ میلیارد مترمکعب از سال گذشته نیز کمتر است.

ماه گذشته محمدرضا یزدانی پور، مدیرعامل سر کرخه اندیمشک در این باره گفت: شروع خشکسالی در حوزه آبریز سد کرخه و کاهش و پراکندگی بارندگی‌ها در ۲ سال آبی پیاپی منجر به خالی شدن ۷۶ درصد ازحجم مخزن این سد شده است.

وی افزود: در سال آبی ۱۳۹۷و ۱۳۹۸، میزان آورد آب به سد تقریباً ۱۵ میلیارد متر مکعب و در سال آبی ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، این آورد به ۶ میلیارد مترمکعب و در سال آبی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ۱/۸ میلیارد متر مکعب کاهش یافته که این سیر نزولی روند آورد آب به مخزن، نشان از تداوم پدیده خشکسالی در حوزه آبریز سد کرخه است.

همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: در حوضه‌هایی مانند کرخه و تا حدودی دز، در بحث کشت پاییزه مشکل وجود دارد و در حوزه رودخانه کرخه وضعیت تأمین آب کشت واقعاً بحرانی است.

با این وجود اخباری مبنی بر اجاره زمین‌های کشاورزی استان توسط افراد عمدتاً غیر بومی برای کاشت تابستانه شلتوک برنج، به دلیل سود بالای کشت آن نسبت به سایر کشت‌ها به گوش می‌رسد؛ تا جایی که حتی گفته می‌شود قراردادهای شالی‌کوبی آن‌ها نیز بسته شده‌است.

این اخبار نگرانی‌ها را برای رقم زدن یک بحران جدید و جدی‌تر در تابستان ۱۴۰۱ تشدید کرده است. از همین رو از مسئولین وزارت جهاد کشاورزی، به عنوان متولی الگوی کشت و وزارت نیرو، به عنوان متولی تخصیص بهینه آب، انتظار می‌رود از تنش آبی سال گذشته عبرت گیرند و از هم‌اکنون اقدام کنند.

کد خبر 5434557 علی مرادی

منبع: مهر

کلیدواژه: سد کرخه بحران آب تالاب هورالعظیم برنج اوکراین جنگ اوکراین روسیه حمله روسیه به اوکراین قیمت نفت آخرین اخبار اوکراین وزارت جهاد کشاورزی بانک مرکزی ایران قیمت برنج قیمت طلا قیمت دلار قیمت سکه بهار آزادی بورس سفرهای نوروزی شلتوک برنج الگوی کشت تنش آبی سال آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۶۷۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واردات میوه های گرمسیری زمینه رشد تجارت خارجی را فراهم می کند

ایسنا/کردستان رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: در حال حاضر آمادگی کامل برای واردات میوه‌های گرمسیری از مرز باشماق به کشور وجود دارد و تجار و بازرگانان قطعاً از این موضوع استقبال می‌کنند و زمینه رشد تجارت خارجی در استان فراهم خواهد شد.

پیمان اسکندری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دو مرز رسمی سیرانبند بانه و باشماق مریوان در سال‌های اخیر در حوزه تجارت خارجی فعالیت خوبی داشته‌اند و سالانه ۲۷۰ هزار تن محصولات کشاورزی از طریق این مرزها به خارج از کشور صادر شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: تجار و بازرگانان استان و سایر استان‌ها همواره درخواست ورود میوه‌های گرمسیری از مرز باشماق داشته‌اند.

اسکندری با بیان اینکه بندر لاذقیه سوریه و بندر بصره در کشور عراق به این دو مرز نزدیک است و موجب کاهش قیمت تمام شده این محصولات در کشور می‌شود، بیان کرد: درخواست‌های این تجار و بازرگانان را طی یکی دو سال اخیر با حضور استاندار و همکاری سازمان حفظ نباتات کشور پیگیری کردیم و در نهایت خوشبختانه موفق به کسب این مجوز برای مرز باشماق شدیم.

وی اضافه کرد: مجوز واردات میوه‌های گرمسیری از مرز باشماق مریوان از ۱۲ اردیبهشت ماه جاری صادر شده است که این مهم موجب گسترش مبادلات مرزی خارجی خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: یک سری مشکلات زیرساختی مانند آزمایشگاه قرنطینه، ساختمان و نیروی متخصص وجود داشت که با همکاری سازمان حفظ نباتات کشور این مشکلات و موانع حل شد.

وی افزود: در حال حاضر آمادگی کامل برای واردات میوه‌های گرمسیری از مرز باشماق به کشور وجود دارد و تجار و بازرگانان قطعاً از این موضوع استقبال می‌کنند و زمینه رشد تجارت خارجی در استان فراهم خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بهره مندی از گلستان های گل محمدی برای جذب گردشگر
  • ایران و فائو در زمینه تولید زعفران پروژه جدید امضا کردند
  • نشا کاری ۱۰۶ هزار هکتار از شالیرازهای مازندران
  • آغاز نشاء ارگانیک برنج در مازندران
  • بارندگی شدید خسارت جدی به کشاورزی خوزستان وارد کرده است
  • واردات میوه های گرمسیری زمینه رشد تجارت خارجی را فراهم می کند
  • آب سد سفیدرود رها سازی شد
  • واحد‌های بزرگ پرورش مرغ گوشتی در قم احداث می‌شود
  • آب سد سفیدرود رهاسازی شد
  • تعیین تکلیف هزار حلقه چاه در بزرگ‌ترین دشت برنج کشور