Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین؛ به موجب موافقت اعضای کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱، وزارت نفت مکلف شد تا معادل ۱۵۰هزار میلیارد ریال نفت خام را به صورت ماهانه در اختیار پالایشگاه‌ها قرار دهد تا براساس تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور، مواد اولیه قیر یا همان وکیوم باتوم، با اولویت مناطق محروم تحویل دستگاه‌های اجرایی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال ۱۳۹۲، نیم میلیون تن قیر رایگان توزیع شد. اما اجرای این طرح از سال ۱۳۹۴ جدی‌تر شد و تا سال ۱۳۹۸ ادامه یافت. سال ۱۳۹۹ بود که طرح توزیع قیر رایگان از بودجه سال ۱۳۹۹ حذف و دلیل آن، ایجاد رانت و فساد گسترده اعلام شد. اما مجلس یازدهم با وجود رد شدن این طرح در مجلس دهم و مخالفت‌های وزارت نفت با توزیع مجدد آن در بین پیمانکاران، طرح توزیع قیر رایگان را بار دیگر مطرح و سپس تصویب کرد.

بیش از ۹۵درصد قیمت قیر، متاثر از قیمت وکیوم باتوم است که به عنوان مواد اولیه توسط شرکت‌های تولیدکننده قیر، از پالایشگاه‌های کشور خریداری می‌شود. قیمت وکیوم باتوم براساس فرمول مشخصی که توسط شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تعیین می‌شود، هر ۱۵ روز یکبار محاسبه شده و توسط انجمن صنفی صنعت پالایش نفت اعلام می‌گردد. همچنین قیمت قیر در بورس کالای ایران، براساس قیمت جهانی نفت، نرخ پایه وکیوم باتوم، قیمت ارز و معاملات تهاتری دولت تعیین می‌شود.

عمده مشکلات طرح قیر رایگان، به سال ۱۳۹۷ باز می‌گردد. زیرا پیش از آن، عرضه محصول قیر در بورس کالا در یک فرآیند رقابتی صورت می‌گرفت. اما پس از تعیین نرخ قیر بر اساس دلار ۴۲۰۰ تومانی، قیر خارج از بورس معامله شد. از سوی دیگر به دلیل اینکه کارخانه تولید قیر دولتی وجود نداشت، دولت در سال ۱۳۹۸ به شرکت ملی نفت ابلاغ کرد که ۶هزار میلیارد تومان مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) را به واحدهای تولیدکننده بدهد و قیر را تحویل بگیرد. درواقع دولت، مواد اولیه را به کارخانجات قیرسازی می‌داد و در مقابل، قیر تولیدی آنها را طی حواله به شرکت‌های پیمانکار ارائه می‌کرد.

اما راهکار چیست؟ چگونه می‌توان فساد و رانت را در طرح توزیع قیر رایگان کم کرد و بورس کالای ایران، تا چه اندازه در از میان رفتن رانت قیر رایگان نقش دارد؟

برای حل این مشکل، باید دستگاه‌های اجرایی مکلف شوند قیر مورد نیاز خود را از بورس کالا خریداری کنند تا برخی سوء استفاده‌ها در بازار قیر تهاتری کنار برود. بدیهی است که شفافیت بورس کالا، یکی از مهم‌ترین عوامل برای کاهش رانت و فساد طرح قیر رایگان است. به این صورت که شرکت ملی نفت، ماده اولیه قیر را با نرخ رقابتی در بورس کالا به تولیدکنندگان قیر عرضه و این شرکت پس از عرضه قیر، مبالغ پرداخت‌شده توسط تولیدکنندگان قیر را به خزانه واریز می‌کند. در این صورت تمام وجوه واریزشده توسط دستگاه‌های دولتی، به خرید قیر پروژه‌های عمرانی تخصیص داده می‌شود. پیمانکاران نیز با استفاده از این وجوه، قیر را با نرخ رقابتی از بورس کالا خریداری می‌کنند. 

از سوی دیگر، اگر هر نهاد یا مجموعه‌ای که متقاضی دریافت قیر برای پروژه‌های عمرانی است، در فرآیندی شفاف قیر را از بورس کالای ایران خریداری کند، رانت توزیع قیر از بین خواهد رفت.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بورس کالای ایران پالایشگاه مواد اولیه قیر رایگان دولت سیزدهم وکیوم باتوم مواد اولیه قیر رایگان بورس کالا توزیع قیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۲۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیمان، سنگ آهن و فولاد در صدر معاملات در بورس کالا

بیش از ۳ میلیون تن انواع محصول به ارزش ۳۶ همت هفته گذشته در بورس کالا دادوستد شد و سیمان، سنگ آهن و فولاد بیشترین حجم معاملات را در تالار صنعتی و معدنی، و وکیوم باتوم، قیر و مواد پلیمری بیشترین حجم معاملات تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی را داشتند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در معاملات هفته گذشته بازار فیزیکی بورس کالای ایران 3 میلیون و 284 هزار و 326 تن انواع محصول به ارزش 36 هزار میلیارد تومان دادوستد شد. به لحاظ حجم سیمان، سنگ آهن و فولاد بیشترین حجم معاملات را در تالار صنعتی و معدنی و وکیوم باتوم، قیر و مواد پلیمری نیز بیشترین حجم معاملات تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی را به خود اختصاص داده بودند.

بر اساس این گزارش، تالار محصولات صنعتی و معدنی شاهد معامله 2 میلیون و 719 هزار و 651 تن انواع کالا به ارزش 24.7 هزار میلیارد تومان در هفته گذشته بود.

در این تالار یک میلیون و 297 هزار و 938 تن سیمان، 741 هزار تن سنگ آهن، 422 هزار و 238 تن فولاد، 231 هزار و 250 تن آهن اسفنجی، 17 هزار و 210 تن آلومینیوم معامله، 7 هزار و 930 تن مس، یک هزار و 185 تن روی، 200 تن کک و 200 تن کنسانتره مولیبدن شد.

از طرفی در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی 421 هزار و 768 تن انواع کالا و محصول به ارزش 9.1 هزار میلیارد تومان به فروش رسید.

در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی 184 هزار و 900 تن وکیوم باتوم، 140 هزار و 449 تن قیر، 102 هزار و 877 تن مواد پلیمری، 54 هزار و 500 تن لوب کات، 39 هزار و 103 تن مواد شیمیایی، 13 هزار و 970 تن گوگرد، 5 هزار و 521 تن روغن و 570 تن گازها و خوراک ها معامله شد.

همچنین تالار کشاورزی نیز شاهد معامله یک و نیم تن زعفران به ارزش 150 میلیارد تومان بود و بازار فرعی هم معامله 22 هزار و 623 تن انواع کالا و محصول به ارزش72.2 میلیارد تومان بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • شروع طوفانی هفته دوم معاملات برق در بورس انرژی
  • سیمان، سنگ آهن و فولاد در صدر معاملات در بورس کالا
  • رانت ۴ میلیارددلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • ارزش معاملات بورس انرژی از ۱۲۱ میلیارد تومان عبور کرد
  • بررسی معاملات بورس کالا
  • مانور نظارت بر مراکز تامین، تولید و توزیع کالا‌های اساسی در شهرستان یزد
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا
  • ۵۰۰۰میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی تزریق شد