Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@14:10:58 GMT

تجلی زیست پیامبر(ص) در نگارگری بدرالسماء

تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۸۶۶۹۰

تجلی زیست پیامبر(ص) در نگارگری بدرالسماء

ایسنا/اصفهان رضا بدرالسماء از فراز و فرودهای نگارگری مذهبی و روایت زندگی پیامبر اسلام(ص) در آثار خود می‌گوید.

نگارگری ایرانی دنیای وسیعی از هنر است که در دوره‌های مختلف تاریخی به شکوفایی رسیده است. نقش و نگارهای به جای مانده از دوران پیش از اسلام تا زمان حمله مغولان و همچنین آثار دیوارنگاری، پرده‌نگاری، قلمدان‌نگاری از جمله نمودهای این هنر نقاشی ایرانی در سده‌های اخیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به تصویر کشیدن اشعار، داستان‌ها، روایت‌ها، وقایع تاریخی، مذهبی و آیینی محتوایی‌ست که در دنیای نگارگری تجلی می‌یابد.

رضا بدرالسماء از چهره‌های شناخته شده هنر نگارگری و از جمله نگارگران معاصر اصفهان است که توجه زیادی به نگارگری مذهبی داشته و روایت‌های مذهبی اغلب در آثارش نمود یافته است.

او با توجه به این که بیش ۱۰ اثر پیرامون زندگی پیامبر اسلام دارد، درباره گرایش به نگاری مذهبی می‌گوید: محتوای آیینی بیشتر در آثار نگارگرانی که بر باورهای مذهبی پایبندند تجلی پیدا می‌کند. اما در دوره‌های مختلف گاهی شاهد گرایش بیشتر هنرمندان نگارگر به خلق آثار آیینی و مذهبی هستیم. برای نمونه دوره صفویه که شاهد شکوفایی بیشتر هنر از جمله هنر نگارگری و نقاشی ایرانی بودیم، همچنین دوره قاجار که اوج نقاشی قهوه‌خانه‌ای را می‌بینم نگارگری مذهبی اهمیت فراوانی داشته است.

به گفته او تجلی نگارگری مذهبی از همان دوره‌ها در امامزاده‌ها و اماکن مذهبی هم به چشم می‌خورد البته نه با طراحی چهره‌ و تصویر انسان بلکه بیشتر با نماد و نشانه‌هایی از نقاشی ایرانی همچون نقوش طبیعی مثل گل عباسی و یا خط بنایی.

بدرالسماء می‌افزاید: این نمونه در امامزاده احمد و هارون ولایت هنوز باقی مانده است. پرده‌نگاری، خیالی‌نگاری بر پایه روایت‌های مذهبی، تصویرگری واقعه عاشورا، حادثه غدیر از دیگر نمودهای این هنر است که به یادگار مانده است.

 او با توضیح اینکه در دوره پهلوی توجه به نگارگری مذهبی تا حدودی کمرنگ می‌شود می‌افزاید: در سال‌های اخیر اما نگارگران بیشتری به محتوای مذهبی روی آوردند و قدم‌های تازه‌ای برداشتند. یکی از دلایل اهمیت نگارگری مذهبی این موضوع است که به روان انسان توجه دارد که این هدف با تصویری از گردش‌ها، چرخش‌ها و منحنی ها آرامشی برای مخاطب ایجاد می‌کند.

این نگارگر با اشاره به این که همواره دغدغه پرداختن به موضوعات مذهبی و قرآنی به خصوص روایت‌های زندگی پیامبر اسلام را در خلق تابلوهای نگارگری داشته خاطرنشان می‌کند: توهین‌ها و بی‌حرمتی‌هایی که برخی چند سال پیش در غرب نسبت به پیامبر ما داشتند من را برآن داشت تا با خلق چند تابلو درباره حضرت محمد(ص) به مقابله با این جریان برخیزم. اولین تابلو مبعث نام داشت که امروز در موزه ملی مصطفی نگهداری می‌شود.

سال گذشته نیز به مناسبت تولد پیامبر تصویری از گنبد خضرا و حرم پیامبر را نقاشی کردم. این تابلو «من پیامبر را دوست دارم» نام داشت که به سفارش ایرانیان مقیم فرانسه بود و آن‌ها تصمیم داشتند تصویر این تابلو را به صورت تمبر در فرانسه منتشر کنند که هنوز نتیجه آن مشخص نشده است.

وی امسال نیز به مناسبت تولد حضرت محمد(ص) و از روی علاقه تابلوی پیامبر رحمت را نقاشی کرده که درباره محتوای آن می‌گوید: این تابلو اشاره به آیه و ما ارسلناک الا الرحمه للعالمین دارد. سعی شده حالات روحانی با تکیه بر تصوراتم در تابلو نمود یابد. در این تابلو با توجه بر این موضوع که پیامبر هر کجا را که نگاه می‌کرده جبرئیل حضور داشته است، پس جبرئیل با شدت نور نقاشی شده است.

 علت تمرکز بر نور در این تابلو همین است. برای تجلی بهتر این مفهوم نور درون غار و تیرگی در اطراف تابلو دیده می‌شود.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی عید مبعث نگارگري نگارگری مذهبی روایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۶۶۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر جامعه فرهنگی آگاه باشد آن جامعه به پیروزی می‌رسد

حسینعلی خدری ضمن تبریک روز معلم به معلمان دلسوز جامعه اسلامی گفت: جایگاه معلم در دین مبین اسلام بسیار بالا است به‌گونه‌ای که می‌شود به جمله بزرگ‌مرد دین اسلام امام علی علیه‌السلام بسنده کرد «اگر کسی مرا یک جمله بیاموزد مرا بنده خودکرده است»، بار‌ها پیامبر اسلام (ص) فرمودند: «برای کسب علم به دورترین نقطه دنیا یعنی چین سفر کنید و علم را بیاموزید، آن را در جامعه خود اجرا کنید» همچنین تأکید داشتند ایرانیان برای کسب علوم مختلف دنیا را فتح خواهند کرد.
 
وی ادامه داد: چه‌بسا ما آنچه را که پیامبر و اسلام و قرآن گفته است با صراحت و محکمی می‌بینیم و به آن پی می‌بریم تفکر سلمان فارسی در جنگ‌ها اگر نبود چه‌بسا بارهاوبار‌ها مبارزان دین اسلام شکست می‌خوردند، اگر جامعه فرهنگی ایثارگر، شهادت‌طلب، عاقل، آگاه و تابع اسلام باشد آن جامعه به پیروزی می‌رسد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه طراحی و نقاشی درخوی
  • تجلی حقوق بشر آمریکایی در برخورد وحشیانه با دانشجویان معترض
  • اگر جامعه فرهنگی آگاه باشد آن جامعه به پیروزی می‌رسد
  • اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد
  • برگزاری نمایشگاه نقاشی در حمام تاریخی شیخ سلماس
  • برپایی نمایشگاه تذهیب «نقش و نگار» در برج آزادی
  • برپایی نمایشگاه نقاشی «افکار» در نقش جهان
  • آیت الله ابراهیم امینی و تربیت عقلانی
  • یک «نقاشی» چگونه راز ساخت اهرام مصر را فاش کرد؟ (+عکس)
  • غرفه فرهنگ و هنر با موضوع خلیج فارس در سیریک راه‌اندازی شد