Web Analytics Made Easy - Statcounter

این گلایه شاید شب عیدمان را کمی غبارآلود کند اما نیاز است که طرح شود شاید مسئولین ببینند، من شهرهای دیگر را نمی‌دانم اما تهران این چند ساعتی که من در شهر بودم شایسته این عید نبود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برنامه "سوره؛ درنگ دین پژوهی" کاری از گروه فرهنگ و اندیشه شبکه چهار سیما و به تهیه کنندگی مرتضی روحانی است که هر هفته ساعت 22 با یک گفت‌وگو روی آنتن می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در قسمت اخیر این برنامه که سه‌شنبه شب پخش شد، مسعود دیانی، مجری-سردبیر برنامه با طرح گلایه‌ای از وضعیت شهر تهران در روز مبعث، عنوان کرد: "این گلایه شاید شب عیدمان را کمی غبارآلود کند اما نیاز است که طرح شود شاید مسئولین ببینند. ما فکر می‌کنیم تهران ام‌القرای جهان اسلام است و عید مبعث بزرگترین عید بشریت است و جا داشت خیابان‌های ما، کوچه‌های ما و میدان‌های ما به نسبت برخی از مناسبت‌های دیگر کمی نورانی‌تر می‌بود.

اگر که مسئولین امر باور دارند، اراده دارند و نکات دیگری ذهنشان را نگرفته، امیدواریم به این مناسبت‌ها، چه در ایام عید و چه ایام سوگ، توجه بیشتری داشته باشند. من شهرهای دیگر را نمی‌دانم اما تهران این چند ساعتی که من در شهر بودم شایسته این عید نبود".

اگرچه این اظهارات کوتاه دیانی، به موضوعی خاص و زمانمند اشاره دارد که می‌بایست مورد توجه مسئولان سیما و مناظر شهری در مناسبت‌های مذهبی آینده قرار بگیرد اما دامنه نظری بحث به همین مقدار محدود نمی‌شود و می‌توان با "درنگ" در پشتوانه‌های نظری آن، صورت‌بندی جدیدی از مسأله ارائه کرد که درک ما را از اهمیت و جایگاه نمادها و اِلمان‌های مذهبی ارتقا بخشیده و معبری برای رسیدن به یک "گویش" و یک "جریان" در زمینه نمادهای شهری با رویکرد به مباحث آیینی و معنوی بگشاید.

علیّت متقابل میان فرم و اندیشه
رابطه میان صورت و محتوا در هر پدیده‌ای و برقراری تعادل و توازن میان آن دو، یکی از اساسی‌ترین دلمشغولی‌های اندیشمندان و فیلسوفان در طول تاریخ بوده است و به بیانی فلسفی می‌توان گفت "ماهیت" وجه بیرونی و "هویت" وجه درونی هر پدیده‌ای را تبیین می‌کند.

علی‌القاعده صورت در نسبت با "ذاتِ امر درونی" شکل می‌گیرد و برآمده از آن است. به تعبیر دیگر می‌توان گفت صورت و محتوا در یک رابطه دیالکتیک، هم‌دیگر را تعریف می‌کنند و این مفروض که صورت می‌تواند از جایی متباین از محتوا بر مبنای اصولی به آن افزوده یا بر آن سوار شود، مردود است.

از‌این‌رو، هر صورتی نشان‌دهنده محتوای خود به‌کمال است. بنابراین، فرم چیزی بار شده بر محتوا نیست، بلکه تبلور بیرونی ذات درونی آن است و از این منظر، صورت و محتوا دو وجه یک حقیقت‌اند پس به دنبال فرم خوب بودن همان جست‌وجو برای محتوای غنی است یا باید باشد.

به همین دلیل هم هست که گلایه مسعود دیانی، از وضعیت شهر تهران در روز عید مبعث، گلایه‌ای بحق و مسموع است که باید مورد توجه مسئولان شهری قرار بگیرد اما تأکید بر صرف "نورپردازی" و "چراغانی" کردن کوچه‌ها و خیابان‌ها در عید بعثت پیامبر (ص)، کف انتظارات از مدیران شهری را مورد هدف قرار می‌دهد که شاید از بُعد اثرگذاری بر معرفت و بصیرت مذهبی شهروندان هم، کم‌اثرترین آن نیز باشد.

آنچه اهمیت بیشتر و فوری‌تری دارد، جهت‌دهی کلّی به طراحی‌های محیطی و مبلمان شهری در راستای تحکیم و تقویت هویت و فرهنگ جامعه و شهروندان آن است چه؛ برقراری ارتباط بصری مناسب میان طراحی و سلایق انسانی و یا به عبارتی دیگر، ارتباط بین مبلمان شهری و هویت انسانی اولین نقشی است که برای طراحی مبلمان شهری به کار می‌رود.

به گفته عیسی بروشان، کارشناس مدیریت شهری، مبلمانی که در سطح شهر به وجود می‌آید می‌تواند سمبلی از نوآوری‌های فرهنگی، مذهبی و هویتی آن شهر باشد که هم زیبایی شهر را منحصر به فرد می‌کند و هم زندگی افراد را شامل می‌شود.

زمانی که این المان‌ها، با اشکال و رنگ‌های مختلف به نمایش گذاشته می‌شود حس زیباشناختی را در افراد زنده می‌کند و باعث به وجود آمدن محیطی مطلوب برای رفع نیازهای آن‌ها می‌شود.

اجزای مبلمان شهری، دو ویژگی اساسی دارند: 1. اجزای به کار رفته در مبلمان کاربردی باشند؛ 2. زیبایی در این مبلمان‌ها کاملاً مشهود باشد.

اگر این دو ویژگی را همزمان با هم داشته باشند، می‌توانند نیاز عملکردی و بصری شهروندان را همزمان برآورده سازند. البته این امر، مستلزم در نظر گرفتن فاکتورهای متعددی در طراحی اجزای مبلمان شهری است که نه تنها، هماهنگی با محیط پیرامون، دوام، ایمنی و اقتصادی بودن آنها مورد نظر است، بلکه باید از نظر عملکردی، جانمایی مناسبی در سطح شهر داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی نیاز شهروندان باشند.

در سیمای شهری امروز ایران، آن چه مشهود است خلأ محتوایی است که بتواند رابطه‌ دیالکتیک فرم-اندیشه را به نحوی تعریف کند که صورت متظاهر اثر، هم پاسخ‌گو به عملکرد و منبعث از نیاز فضا باشد و هم بتواند نیاز زیبایی‌شناختی، معرفتی و هویتی افراد را به‌درستی پاسخ‌گو باشد.

 

 

اگرچه شاید در بادی امر طرح این مسائل، بی یا کم ارتباط با حوزه مباحث اندیشگی و  فلسفی به نظر برسد اما تأمل در نظام هندسی و هویتی شهری از جمله جدی‌ترین دغدغه‌ها و دلمشغولی‌های فیلسوفان، از روزگار ارسطو تاکنون بوده است و هرگاه بپذیریم که سطح اندیشه‌ورزی در سیمای کالبدی شهرهای ما چندان غنی نیست و نمی‌تواند ما را به آن "شهود قدسی" مورد انتظار رهنمون شود؛ آن گاه شاید مسأله طراحی و تقویت نظام جامع تبلیغات محیطی و فرهنگی، صورت جدی‌تری به خود بگیرد و بتواند به بازبینی مفهومی/اندیشگی سیمای شهری منتهی شود.

بنابراین می‌توان گفت اگرچه چراغانی کردن و نورافشانی فضاهای شهری در اعیاد و مناسبت‌های مذهبی، امری لازم و ستودنی است اما پیش از آن باید ساختار کلی و استخوان‌بندی شهر را وفق ارزش‌های معنوی-انسانی سامان بخشید و از رهگذر توجه به تمامی مولفه‌های طبیعی، مصنوعی و کالبدی و جانمایی دقیق آن‌ها در سامانه‌ای فلسفی و معنادار، شهری مناسب با ارزش‌های نبوی آفرید.

عرفان‌های نوظهور؛ راه یا بیراهه؟! / اندیشمندان پاسخ می‌دهندرودگر: عرفان‌های ناسازگار با معارف اهل بیت (ع)، از القائات شیطانی است/ خلاف و وفاق عرفان و وحی

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شبکه چهار شبکه چهار مبلمان شهری مناسبت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۹۳۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاصله زیاد تهران تا مناسب سازی شهر برای معلولان

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یکی از مشکلات فعلی معلولان، مناسب سازی مسیر تردد آنها و بهره گیری از وسایل حمل و نقل عمومی است و این درحالی است که در اجرای هر پروژه‌ای، شهرداری باید مناسب سازی شهری برای معلولان را مدنظر قرار دهد، زیرا حق قانونی و شهروندی آن‌ها است.

این موضوع نه تنها قشر معلول جسمی، حرکتی که ۱۰ درصد از جمعیت هر کشوری را در بر می‌گیرد بلکه حتی برای افراد عادی نیز امری مهم است، اما متاسفانه رعایت این موضوع در برخی پروژه‌های شهری دیده نمی‌شود.

به همین علت است که یکی از گلایه‌های همیشگی معلولان موضوع مناسب سازی شهری است، زیرا زیست و رفت و آمد در شهر را برای آن‌ها با مشکل مواجه می‌کند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور آذرماه سال گذشته از شهرداری تهران خواست به موضوع مناسب‌سازی ساختمان‌ها برای معلولان ورود کند و گفته بود در دنیا پارک‌هایی برای معلولان ایجاد شده، اما متأسفانه در تهران شاهد احداث چنین پارک‌هایی نیستیم و تقاضا داریم این ظرفیت در پایتخت ایجاد شود.

سوده نجفی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران هم در خصوص مناسب سازی تهران برای معلولان گفته بود با توجه به وجود حدود ۹۰۰ هزار تن معلول در شهر تهران باید ۱۲ هزار کیلومتر پیاده رو مناسب سازی شود، اما بر اساس گزارشی که از ستاد مناسب سازی فضا‌های شهری دریافت کرده ام، تنها ۲/۳ درصد از معابر شهر تهران یعنی ۲۲۸ کیلومتر معبر اصلی و فرعی برای معلولین مناسب سازی شده است.

اهمیت این موضوع و پیام های متعدد معلولان عزیز باعث شد این موضوع را از مدیر کل سلامت شهرداری تهران پیگیری کنیم.

حمید صاحب مدیر کل سلامت شهرداری تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: از جمله خدماتی که شهرداری ارائه می‌کند مناسب سازی معابر شهر برای معلولان است، اما مناسب سازی را نباید به مسائل کالبدی محدود کنیم و خدمات فرهنگی، اجتماعی هم موظف هستیم برای معلولان عزیز مناسب سازی کنیم.

وی اظهار کرد: در حال انجام مناسب سازی خدمات فرهنگی و اجتماعی برای معلولان هستیم و برای مناسب سازی معابر هم برنامه منظم دارد که در معاونت شهرسازی شهرداری تهران پیگیری می‌شود و همه مناطق شهرداری بر اساس برنامه مشخص شده مناسب سازی معابر را انجام دهند.

صاحب با بیان اینکه تا مناسب سازی کامل شهر برای معلولان فاصله داریم گفت: ابتدای راه مناسب سازی هستیم و با همت مدیریت شهری در آینده شاهد اتفاقات خوب در این حوزه خواهیم بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • دو تصادف منجر به فوت در دو نقطه از شهر تهران
  • دو تصادف فوتی در دو نقطه از شهر تهران
  • رئیس دانشگاه تهران: اندیشه امت‌سازی به سرعت در حال تحقق است
  • حل گره‌های ترافیکی شهرکرد دغدغه شورای شهر ششم است
  • فرودگاهی در ایران برای خواستگاری! + عکس
  • فاصله زیاد تهران تا مناسب سازی شهر برای معلولان
  • فرودگاهی در ایران برای خواستگاری!/ عکس
  • فرودگاهی در ایران برای خواستگاری! | ببینید
  • در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک