Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی عبدالجبار کاکایی گفت: شاهد نزول تدریجی فایده‌گرایی در ترانه هستیم،  یعنی اگر متن را از موسیقی جدا کنیم چیزی تحت عنوان فایده‌گرایی کلام که در گذشته سبب ماندگاری اثر می‌شده وجود ندارد.

این شاعر و ترانه‌سرا در نشست «نُت به نُت ترانه» که شامگاه چهارشنبه، ۱۲ اسفند ماه، در دانشگاه فردوسی برگزار شد درباره سرودن ترانه، اظهار کرد: سرودن ترانه به مراتب دشوارتر از سرودن شعر است؛ چراکه مهندسی و چینش کلمات ترانه تابع لحن مستتر و پنهان است و حتی چینش ارکان جمله گاهی اوقات به شکلی است که وقتی متن را بدون موسیقی قرائت می‌کنیم ممکن است خیلی دلنشین به نظر نرسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مثال شاید هیچکس از خواندن ترانه معینی کرمانشاهی که می‌گوید «خدا تو را از من نگیرد، ندیدم گرچه از تو خیری» لذت نبرد، اما تلفیق این کلام با موسیقی و اکسیری که موسیقی به این کلام می‌دهد باعث می‌شود آن ترانه به بهترین شکل ممکن به مخاطب عرضه شود. ترانه یک بسته شنیداری است و مهندسی و چینش کلمات کنار یکدیگر تابع قواعدی است که مهم‌ترین آن احضار کلمه‌ها بر اساس شناخت لحن است.

وی افزود: زمانی که ترانه را از دست عوام مردم گرفتند ماهیت شکل آن در دوران موسیقی مدرن و ترانه نوین تغییر پیدا کرد. کوچ ترانه‌سراها از زبان کهن شعر فارسی و سبک عراقی به زبان گفتار و محاوره، شرایط را به شکلی ایجاد کرده که می‌توان بوطیقای ادبی برای آن تدوین کرد و مراحل و شرایط آن را نوشت، اما مهم‌ترین چیزی که باید ترانه‌سرایان بدانند این است که ترانه نمی‌تواند از همه ظرفیت‌های شعر استفاده کند.

آهنگساز نقش مهم‌تری از خواننده و حتی شاعر دارد

کاکایی خاطرنشان کرد: این سال‌ها برزخی میان شعر و ترانه به وجود آمده و هدف دکلماسیون کلام پشت تریبون‌هاست. زبان گفتار زبان بیان احساسات ماست، اما آن ورزیدگی که در این سال‌ها پیدا کرده تنه به تنه شعر می‌زند و چیزی که پشت تریبون‌ها عرضه می‌شود شعر محاوره است. بنابراین آهنگساز نقش بسیار مهمی در تولید اثر موسیقیایی دارد؛ به مراتب بیشتر از خواننده و اگر زیاده‌روی نکنم حتی بیشتر از شاعر، چراکه آهنگساز مولف است و جملات انتزاعی و ذهنی را به نُت‌های موسیقی می‌کند و در احضار کلمات به شاعر کمک می‌کند. 

این شاعر و ترانه‌سرا ادامه داد: من غالبا در همکاری با آهنگسازان از آن‌ها می‌خواهم که کلماتی که در ذهنشان متبادر شده تا خط‌های ملودی را تدوین کردند، پیشنهاد دهند تا بر چه اسلوب، کلمات، لحن و موسیقی خط ملودی ساخته شده و این مراودات خیلی کمک می‌کند. مخصوصا برای افراد جوانی که می‌خواهند به مارکت موسیقی راه پیدا کنند.

چرخش اقتصاد موسیقی از تولید آلبوم به استیج، تولید را دگرگون کرده است

وی با اشاره به اتفاقاتی که در جهان پیرامون موسیقی و ترانه درحال رخ دادن است، بیان کرد: نه تنها در ایران بلکه اتفاقی که در جهان افتاده این است که گسترش مولتی‌مدیا و رسانه‌های شنیداری، تقلیل آلبوم‌گرایی در بین اهالی موسیقی و گرایش به انتشار تک‌آهنگ‌ها در فضای مجازی و چرخش اقتصاد موسیقی از انتشار آلبوم به استیج‌ها، طبیعتا تولید را دچار دگرگونی کرده و سرمایه‌گذاری موسسات تجاری و پولساز در موضوع موسیقی و ترانه و تبدیل شدن آن به ابزاری برای مصرف و طراحی کردن آن به کمک وسایل شنیداری برای گوش‌ها مانند طراحی لباس مزون‌ها برای چشم‌ها شده است.

کاکایی تصریح کرد: گاهی برای پخش یک قطعه موسیقی تا رقم یک میلیارد تومان هزینه می‌شود تا آن موسیقی در ذهن‌ها جای بگیرد. با اتفاقات جدید و ابزارهای نوینی که در اختیار بشر قرار می‌گیرد، همانطور که نقاشی در مقابل عکاسی کم آورد و به سبک‌های متفاوت روی آورد، شرایط موسیقی نیز دگرگون شده و اکنون ریتم و سرعت بیشتر پاسخگوی مخاطب است و این‌ها طبیعت اتفاقاتی است که در حال رخ دادن است و مبانی زیبایی‌شناسی درحال تغییر است.

تناقض‌های محتوایی بسیاری در ترانه‌های امروزی مشاهده می‌شود

این شاعر و ترانه‌سرا عنوان کرد: آنچه که شاهد آن هستیم نزول تدریجی فایده‌گرایی در ترانه است. یعنی اگر متن را از موسیقی جدا کنیم چیزی تحت عنوان فایده‌گرایی کلام که در گذشته سبب ماندگاری اثر می‌شده وجود ندارد. آثار موفق گذشته را با اشعار به یاد می‌آوریم و موسیقی ایرانی غالبا سازی، آوازی بوده و کلام باعث به یاد آوردن و به خاطر سپردن قطعات موسیقی می‌شده، اما در روزگار جدید مشاهده می‌کنیم که کلام از اقتدار و فایده‌گرایی خود فاصله می‌گیرد. خیلی از شنونده‌های حرفه‌ای موسیقی که به کنسرت می‌روند، غالبا متوجه کلام نیستند. اگر بخواهیم برنامه‌ای برگزار کنیم و تناقض‌های محتوایی ترانه‌ها آشکار کنیم متوجه خواهید شد که پیش از این به آن‌ها دقت نشده بوده اما بسیاری از مخاطبان آن ترانه را به خاطر سپرده‌اند، بدون اینکه تناقض‌ها آن‌ها را اذیت کند.

وی اضافه کرد: به نظر می‌آید حفظ مسئله‌ای به نام هنر و مبانی هنری و زیبایی‌شناسی بستگی به روحیه یک ملت دارد. در جامعه ما که آموزش موسیقی تقریبا به دشواری صورت می‌گیرد، خیلی زود ما اسیر این هیاهو برای هیچ می‌شویم، اما در برخی از اقلیم‌ها، نواحی‌ و کشورها توجه ویژه‌ای به موسیقی فایده‌گرا، اصیل و هنری می‌کنند. به نظر من این موضوع به مدیریت آثار هنری، به‌ویژه نقش دولت‌ها به دلیل امکانات و مسائل مالی برمی‌گردد.

به گزارش ایسنا، در این برنامه که با حضور عبدالجبار کاکایی و مهدی ایوبی برگزار شده بود، ترانه‌سرایان مشهدی از جمله حسن سرداری، محمد گوهری، مجتبی جعفری، جواد سنجری، مجتبی حبیبی، علی موسوی، ملیحه آخوندی، نگار عمرانی، الهه اسدپور، الهه بیات مختاری، شاهد بنی‌اسدی، محمدرضا صبوریان، علیرضا بحرالعلوم، ثمانه مصدق، محمدجواد جوانبخت و... به شعرخوانی پرداختند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری عبدالجبار کاکایی ترانه ترانه سرا مشهد خراسان رضوي فایده گرایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۰۳۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله به امین منوچهری و زورگیری: بارها در اتوبان چمران این اتفاق رخ داده؛ پیگیری نمی‌کنم چون فایده ندارد! + عکس

طرفداری | بازیکن سابق استقلال در تهران مورد حمله سارقین موتورسوار قرار گرفته است.

امین منوچهری در گفتگو با ورزش 3 ماجرای سرقت و خفتگیری از سوی چند موتورسوار را شرح داده است:

در ترافیک اتوبان شهید چمران بودم و یک موتوری به آینه خودرو من برخورد کرد و پس از آن شروع کرد به فریاد زدن و با دست به شیشه خودرو من می‌کوبید، زمانی که شیشه ماشین را پایین دادم تا ببینم چرا این کار را انجام می‌دهد یک نفر دیگر از پشت سر آمد و گردنبند من را از گردنم کشید و همین اتفاق باعث شد تا گردنم آسیب جزئی ببیند.

صحنه شوکه کننده بود و حتی نتوانستم واکنش نشان دهم، زمانی که شیشه ماشین را پایین کشیدم شخص موتور سوار با مشت به سمت من حمله کرد و از این اتفاق شوکه شده بودم و ناگهان یک نفر دیگر اقدام به سرقت کرد، نمی‌دانم چرا رسیدگی نمی‌شود. این چندمین بار است که در اتوبان چمران این اتفاق تکرار می‌شود و فکر می‌کنم آنها یک باند هستند که این کار را انجام می‌دهند!

پیگیری نکردم چون به نظرم به جایی نمی‌رسد. بارها همین اتفاق افتاده، نه جلوگیری انجام شده و نه پیگیری اتفاق می‌افتد. باز خدا را شکر که به خودم آسیبی وارد نشد!

از دست ندهید ????????????????????????

محمد مورایس؛ نام جدید سرمربی سپاهان؟ هالند، خیلی پیشرفت کردی و در سطح چمپیونشیپ شدی! واکنش هوادار تاتنهام بعد از کری‌خوانی نافرجام برای رایس (فیلم) بنر توهین‌آمیز بازیکن اینتر علیه ستاره میلان 

دیگر خبرها

  • حمله به امین منوچهری و زورگیری: بارها در اتوبان چمران این اتفاق رخ داده؛ پیگیری نمی‌کنم چون فایده ندارد! + عکس
  • افزایش تدریجی دمای هوای تهران در پنج روز آینده
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • ترانه‌ کودکانه «ببعی تو بازیگوشی» اینستاگرام را منفجر کرد + ویدئو
  • هزینه فایده سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • العین؛ تعبیر تدریجی یک رؤیا
  • نزول رشد اقتصادی دور از انتظار اولین اقتصاد جهان
  • ترتیل صفحه 240 کلام الله مجید+ صوت
  • دلار در سراشیبی | نزول دلار تا کجا ادامه دارد؟
  • آفتاب گرم اردیبهشت در مازندران