Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از آثار تعرفه‌گذاری پلکانی که کمتر به آن توجه شده است، کاهش اختلاف طبقاتی در بهره‌مندی از یارانه انرژی است که با جریمه پرمصرف‌ها و رایگان کردن خانواده‌های تحت پوشش محقق می‌شود. آئین نامه مصوب هیات وزیران درباره نحوه تعیین تعرفه مشترکان برق همزمان با بهینه سازی مصرف انرژی در کشور توزیع عادلانه‌تر یارانه‌های هنگفت اقتصاد اقتصاد را هدف قرار داده است، به گونه‌ای که اقشار تحت پوشش نهاد‌ها و سازمان‌های حمایتی به شرط مدیریت مصرف، از برق رایگان برخوردار خواهند شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



گزارش‌های مرکز آمار از وضعیت ضریب جینی نشان می‌دهند این شاخص در سال گذشته رو به افزایش رفته و توزیع درآمد در میان اقشار جامعه کاهش داشته است، به گونه‌ای که اقشار کم درآمد ضعیف‌تر و پردرآمد‌ها ثروتمندتر شده اند. این در حالی است که همزمان، آمار‌های موجود از بهره مندی بیشتر اقشار پردرآمد از یارانه‌های پنهان و هنگفت اقتصاد حکایت دارد، منابعی که باید صرف بهبود شرایط زندگی اقشار آسیب پذیر و کمتر برخوردار جامعه شوند.

بنا بر آمار‌های سال ۱۳۹۹، حجم یارانه پرداختی دولت در اقتصاد بالغ بر ۱،۶۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است، از این رقم ۹۸۰ هزار میلیارد تومان به گاز اختصاص داشته و ۳۵ درصد آن به بهای نازل جهت تامین برق در اختیار نیروگاه‌ها قرار داده شده است و این جدا از ۱۲.۵ هزار میلیارد تومان یارانه‌ای است که به طور مستقیم به صنعت برق اختصاص یافته است.

علی رغم بار مالی هنگفتی که یارانه‌ها بر شانه‌های اقتصاد کشور تحمیل می‌کنند، این ارقام کمتر به بهبود وضعیت زندگی اقشار کم درآمد یاری رسانده و به اذعان مسئولان اقشار پردرآمد کشور از سبد یارانه پرداختی دولت نیز سهم بیشتری می‌برند، مسئله‌ای که مسئولان اجرایی و نمایندگان مجلس به کرات به آن اذعان می‌کنند.

گزارشی که در سال ۱۳۹۷ از سوی سازمان برنامه و بودجه در این باره منتشر شده حاکی از آن است که حداقل در بخش سوخت، میزان یارانه اختصاص یافته به پردرآمدترین دهک ها، ۲۳ برابر دهک‌های کم درآمد بوده است، چنانکه مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در سال جاری از وضعیت یارانه‌های پنهان و نحوه توزیع آن انتقاد و عنوان کرده است: «یک عده که وضعیت مالی مطلوبی داشته و دارای اموال و دارایی زیادی هستند، بیشترین سهم را می‌برند، ولی یک فرد روستایی سهم بسیار اندکی از یارانه انرژی دارد.»

هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، گفت: اقشاری که وضعیت مالی متوسط دارند، از یارانه‌های انرژی نیز به شکل متوسط استفاده می‌کنند. میزان مصرف برق این خانوار‌ها عمدتاً ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات بر ساعت است. اما اقشاری که مصرف بالایی یعنی حدود ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلووات بر ساعت در ماه دارند، عمدتاً از اقشار مرفه هستند. افزایش پلکانی تعرفه برق این مشترک‌ها شاید روی میزان مصرف آنان تاثیری نداشته باشد، اما با آن‌ها برخورد حقیقی صورت می‌گیرد.

بیگی‌نژاد تاکید کرد: این اقشار مرفه نیز اگر مصرف خود را به اندازه عموم مردم برسانند، به همان میزان از یارانه برخوردار خواهند شد، اما اگر بیشتر از الگوی مصرف استفاده داشتند، باید پول آن را بپردازند. اینگونه شاهد ضابطه‌مند شدن این حوزه هستیم. ما برای تولید برق زحمات و هزینه بالایی می‌پردازیم و لذا اقشاری که مصرف بالایی دارند، حداقل باید هزینه واقعی آن را بپردازند.

بر همین اساس نیز مجلس در بند (ی) تبصره (۸) قانون بودجه کل کشور به مسئله ورود کرده و تصویب کرد: «وزارتخانه‌های نفت و نیرو موظفند در سال ۱۴۰۰ تعرفه‌های آب، برق و گاز مشترکین خانوار‌های کشور را به گونه‌ای اصلاح نمایند که با رعایت مناطق جغرافیایی کشور، تعرفه مشترکین کم‌مصرف خانوار‌های محروم تحت پوشش کمیته امداد امام‌خمینی (ره) و سازمان بهزیستی برابر صفر، مشترکین تا الگوی مصرف به صورت یارانه‌ای، مشترکین پرمصرف بالاتر از الگوی مصرف به صورت غیریارانه‌ای و براساس الگوی افزایش پلکانی (آی. بی. تی) تعیین شود.»

مصوبه مجلس همچنین برای حمایت از صنعت برق کشور در این باره تصریح کرده است: میزان افزایش تعرفه مشترکین پرمصرف بالاتر از الگوی مصرف باید حداقل به‌اندازه‌ای تعیین شود که بارمالی رایگان کردن تعرفه مشترکین کم مصرف را جبران نماید و نیاز به تامین منابع جدید نداشته باشد.

قانونی که اگر چه دولت دوازدهم در اجرای آن تعلل کرد، اما در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفته و اجرای آن از ابتدای بهمن ماه آغاز شده است.

بر اساس آنچه در آئین نامه مصوب و ابلاغی پنجم دی ماه سال جاری هیات وزیران نیز آمده است: بهای برق مشترکان کم مصرف (در سقف مصرف ۵۰ درصد الگوی مصرف) تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی برابر صفر محاسبه می‌شود.

بر این اساس چنانکه مشترکان برق تحت پوشش نهاد‌ها و سازمان‌های حمایتی بتوانند مصرف برق خود را در سقف ۵۰ درصد الگو، یعنی ۱۰۰ کیلووات ساعت در ماه‌های غیرگرم سال و ۱۵۰ کیلووات ساعت در ماه‌های گرم مدیریت کنند، مشمول پرداخت هیچ گونه تعرفه‌ای نخواهند شد. این الگو برای مناطق گرمسیر ۱ تا ۴ نیز به همین شکل بوده و مصرف تا ۵۰ درصد الگوی خاص این مناطق، برای مشترکان تحت پوشش رایگان خواهد بود.

بنا بر این گزارش، امید می‌رود با اجرای آئین نامه ابلاغی هیات وزیران برای تعیین تعرفه مشترکان برق و به خصوص پرمصرف، علاوه بر کاهش حجم یارانه دریافتی اقشار پردرآمد که به اتکاء بهای یارانه‌ای و ارزان سوخت به مصارف بی محابا و اتلاف منابع تجدید ناپذیر کشور می‌پردازند، توازنی در بهره مندی بیشتر اقشار کم درآمد از یارانه‌های پنهان اقتصاد به وجود آمده و این اقشار نیز ضمن حرکت به سمت مدیریت مصرف از سهم بیشتری در سبد یارانه‌های کشور برخوردار شوند.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: وزارت نیرو ضریب جینی یارانه دولت سیزدهم سازمان بهزیستی الگوی مصرف یارانه ای یارانه ها کم درآمد تحت پوشش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۳۳۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی رسمی از بزرگترین پویش کشور در زمینه انرژی

بزرگترین کمپین اطلاع رسانی کشور به لحاظ وسعت و مدت زمان توسط صنعت برق اجرایی می شود که همه مردم ایران از مشوق های صنعت برق برای تابستان، راهکارهای مصرف بهینه برق و ... بهره مند می شوند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بزرگترین کمپین اطلاع رسانی کشور به لحاظ وسعت و مدت زمان، امروز با موضوع صنعت برق، مشوق های صنعت برق برای تابستان، راهکارهای مصرف بهینه برق و ... به صورت رسمی و با نام پویش "با انرژی" رونمایی شد.

در این مراسم پیام ویدیویی مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر به مناسبت همزمانی از رونمایی از پویش با انرژی با روز صنعت برق و روز ملی خلیج فارس پخش شد و تعدادی از هنرمندان و ورزشکاران نیز در صحبتهای کوتاهی مردم را به صرفه جویی در مصرف برق تشویق کردند.

این نخستین باری است که صنعت برق با همکاری جامعه ورزشی، هنری و... کشور به دنبال بهینه سازی مصرف برق خواهد بود و امیدوار است که بتواند بخش مهمی از ناترازی را از طریق جلب همراهی مردم کاهش دهد.

در این راستا علاوه بر ارائه مشوق های مصوب دولت، جوایز گسترده ای نیز به مشترکانی که در زمینه کاهش مصرف برق و آموزش راهکارهای بهینه سازی مصرف همکاری کنند، ارائه خواهد شد.

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در این خصوص گفت: 80 میلیون جایزه برای مشترکانی که در فصل گرم امسال صرفه جویی در مصرف برق داشته باشند درنظر گرفته شده که از این بین، صدها خودرو به صورت قرعه کشی به مشترکان اعطا خواهد شد و هدایای ارزنده متنوعی به عنوان مشوق صرفه جویی در مصرف برق درنظر گرفته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انشعابات گاز علت اصلی هدر رفت انرژی
  • نگاهی به وضعیت بودجه احزاب در لایحه بودجه 1403 / مرکز پژوهش های مجلس: وزارت کشور گزارشی از نحوه توزیع کمک مالی به احزاب ارائه کند
  • توزیع عادلانه امکانات در مدارس کرمانشاه با رویکرد محرومیت‌زدایی
  • طرح تعرفه‌گذاری پلکانی گاز خانگی باید اجرایی شود/ تخصیص بی‌حساب و کتاب یارانه انرژی را متوقف کنید
  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • پیش بینی ناترازی ۱۰ تا ۱۱ هزار مگاواتی برق در تابستان
  • رونمایی رسمی از بزرگترین پویش کشور در زمینه انرژی
  • بیش از ۸۰ میلیون جایزه غیرنقدی پیش‌بینی شده برای خوش‌مصرف‌ها
  • صدور دستور اصلاح قبوض گازبهای تأسیسات گردشگری به یک‌چهارم
  • اصلاح قبوض گازبهای تاسیسات گردشگری و صنایع‌دستی