Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی، به بررسی پیامدهای بومی‌گزینی در پذیرش دانشجو پرداخته است.

در این گزارش تصریح شده که بومی‌گزینی یک روش پذیرش دانشجو از طریق آزمون سراسری در کشور است که نقش بسیار زیادی در توزیع پذیرفته شدگان در دانشگاه های مختلف و شانس داوطلبان برای قبولی در رشته محل های مورد علاقه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتایج این گزارش نشان می‌دهد بومی‌گزینی عملاً امتیازی برای محرومان، داوطلبان شهرستان ها و مناطق کمتربرخوردار نیست و در مقابل امتیازی برای داوطلبان بومی مناطق برخوردارتر کشور نظیر تهران و سایر کلانشهرهاست.

در ادامه این گزارش ذکر شده که با هدف روشن‌تر شدن فرایند بومی‌گزینی و تأثیرات آن بر توزیع دانشجو در کشور، در این گزارش «بومی‌گزینی» تبیین و به تفصیل تشریح شده است.

بومی‌گزینی برای اکثر رشته ها اعمال می‌شود و از بومی استانی شروع، سپس به بومی ناحیه ای و قطبی تبدیل می شود و در نهایت نیز برای معدودی از رشته ها که بسیار کمیاب هستند، پذیرش به صورت کشوری است. همچنین، نقش بومی‌گزینی در توزیع آماری پذیرفته شدگان «دوره های با آزمون» در کنکور سراسری سال 1398 و تداخل آن با سهمیه مناطق به عنوان یک مورد بررسی و مطالعه شده است.

در این گزارش آمده است: بررسی کلی بومی گزینی نشان می‌دهد این فرایند ضمن تداخل با سهمیه های مناطق، موجب توزیع ناعادلانه و ناهمگون دانشجو در کشور شده است که این وضعیت به میزان قابل توجهی به زیان مناطق کمتربرخوردار بوده است، به گونه ای که در سال 1398 حدود 50 درصد قبولی های دوره روزانه و به ترتیب حدود 80 و 70 درصد قبولی های دانشگاه های پیام نور و غیرانتفاعی به صورت استانی و 18 درصد قبول شدگان برمبنای پذیرش کشوری پذیرفته شده اند.

درخصوص استان های مرزی این وضعیت پُررنگ‌تر است؛ برای مثال در دو استان سیستان و بلوچستان و آذربایجان شرقی، 89/2 و 64/3 درصد از قبول شدگانِ دوره روزانه به صورت استانی پذیرفته شده اند. البته ناگفته نماند در ایجاد این شرایط عامل دیگری یعنی رغبت برخی از داوطلبان برای تحصیل در شهر و یا استان محل زندگی خود نیز مؤثر است. همچنین، آمارها نشان می‌دهند تنها 5/65 درصد از داوطلبان منطقه (3) که دارای بیشترین تعداد داوطلب (38 درصد از کل داوطلبان) است، در دوره روزانه با آزمون پذیرفته شده اند. بنابراین، کمترین شانس قبولی در این دوره متعلق به داوطلبان منطقه (3) است. این در حالی است که منطقه (1) که دارای کمترین تعداد داوطلب (18 درصد از کل داوطلبان) بوده، یعنی به میزان نیمی از تعداد داوطلبان منطقه (3)، دارای بالاترین شانس قبولی در دوره های روزانه با آزمون به میزان 9/55 درصد بوده است که بومی‌گزینی مهمترین عامل مؤثر در این پدیده است.

یافته های این گزارش نشان می دهد، داوطلبان مناطق محروم و کمتربرخوردار اکثراً در همان منطقه محروم پذیرفته شده اند و از پذیرفته شدن در دانشگاه های سایر شهرها به خصوص شهرهای بزرگ مانند تهران محروم مانده اند. این امر منجر به تشدید محرومیت به ویژه در برخورداری از امکانات آموزشی و دانشگاه های تراز اول کشور می شود که در ادامه نیز این دسته از دانشجویان و فارغ التحصیلان از دستیابی به امکانات و فرصت های شغلی کشور باز می مانند. با این تفاصیل، بومی گزینی در پذیرش دانشجو مغایر با عدالت آموزشی، بند «2-6» سیاست های کلی علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری و بندهای «3» و «9» اصل سوم قانون اساسی است. اصل سوم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی ایران را موظف به تعمیم و تسهیل آموزش عالی و رفع تبعیضات ناروا برای همه مردم کرده است. تبعات بومی گزینی محدود به عدالت آموزشی نیست.

در این گزارش، بومی گزینی از پنج بُعد آموزشی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این گزارش نشان می دهد اهم چالش ها و تبعات بومی‌گزینی شامل مواردی از قبیل: 1. تضعیف انسجام ملی و افزایش قومیت گرایی، 2. تضعیف امنیت ملی، 3. ممانعت از هم افزایی فرهنگی بین اقوام مختلف کشور، 4. تشدید نابرابری ها و کاهش تحرک اجتماعی، 5. تشدید نابرابری های آموزشی، 6. تضعیف زبان مشترک ایرانیان یعنی زبان فارسی را نیز به همراه دارد.

در این گزارش تاکید شده که با توجه به پیامدهای روش بومی‌گزینی، پیشنهادهای مختلفی ازجمله کاهش میزان بومی‌گزینی، مستثنا شدن کلانشهرها از بومی‌گزینی و ترکیبی از این دو ارائه شده است. اما، پیشنهاد نهایی لغو بومی‌گزینی و پذیرش دانشجو برمبنای سهمیه های منطقه ای و اضافه شدن یک منطقه به عنوان منطقه 4 است.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید :    

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مرکز پژوهش های مجلس بومی گزینی دانشگاه ها پذیرفته شده اند بومی گزینی پذیرش دانشجو نشان می دهد دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۳۷۱۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش در استان بوشهر

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، احمدی‌زاده بیان کرد: آزمون دبیری وزارت آموزش و پرورش امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت در ۵ حوزه انتخابیه در مرکز استان با حضور ۴ هزار و ۹۸۴ شرکت کننده برگزار شد.

وی با اشاره به این‌که افزون‌بر ۳ هزار و ۸۰۰ نفر از داوطلبان بانوان و بقیه آقایان هستند، افزود: نتایج آزمون تا یک ماه دیگر بر روی سامانه مجموعه جهاد دانشگاهی بارگزاری می‌شود که در مجموع ۳۳۵ نفر از داوطلبان پذیرفته می‌شوند.

مدیر اجرایی برگزاری آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی در استان بوشهر یادآور شد: این آزمون برای رشته‌های تربیت بدنی، مشاوره و سبک زندگی است و نام‌نویسی برای شرکت در این آزمون از بهمن ۱۴۰۲ آغاز شده بود.

دیگر خبرها

  • چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟
  • ۴ پیامد حمله موشکی سپاه به اسرائیل به روایت امام جمعه تهران
  • برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش در استان بوشهر
  • ثبت میراث مکتوب علمای اهل‌سنت آذربایجان‌غربی
  • امسال میراث مکتوب علمای اهل‌سنت آذربایجان‌غربی ثبت می‌شود
  • نماینده چابهار: ماجرای باغ ازگل که بدون اطلاع امام جمعه به نام او زده شده، بر دین اثر منفی دارد یا چند تار موی زنان؟
  • رفع چالش بیکاری لرستان نیازمند اعتبارات دولتی و بخش خصوصی است
  • ورود چهره‌های جدید و احتمال شکل‌گیری جریانات نوپا در مجلس
  • تأملاتی در بومی‌نبودن نظریه‌های جامعه‌شناسی کشور
  • تأملاتی درباب بومی نبودن نظریه‌ها در میدان جامعه‌شناسی کشور