Web Analytics Made Easy - Statcounter

تاکنون جنگ‌های بسیاری در سراسر دنیا و خصوصاً در سال‌های اخیر رخ داده که بیشتر آن‌ها در خاورمیانه و از سمت کشور‌های غربی بود. اما چیزی که ما در این جنگ‌ها ندیدیم، تحریم‌های مختلف علیه کشور‌های شروع‌ کننده جنگ بوده است. مثلاً در حمله عربستان به یمن که با حمایت دولت‌های غربی صورت گرفته و هنوز ادامه دارد، ما شاهد تحریم‌هایی علیه دولت و مردم یمن هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شورای امنیت و سازمان ملل تنها به ابراز نگرانی بسنده کردند و قطعنامه‌ای علیه کشور‌های آغاز‌ کننده صادر نشد. اما اتفاقی که اکنون در حال رخ دادن است و ما در حمله نظامی روسیه به اوکراین هستیم، کاملاً در نقطه مقابل این اتفاقات است.

همه ما شنیده ایم که ورزش و هنر از سیاست جدا هستند، اما در اتفاق اخیر، ما خلاف این گزاره را می‌بینیم. در روز‌های ابتدایی این حمله تاکنون جشنواره‌های هنری در سراسر دنیا، جهان فوتبال و حتی المپیک، روسیه و ورزشکاران آن را تحریم و از حضور این کشور در مسابقات و جشنواره‌ها جلوگیری کردند.

روسیه در دنیای فناوری هم تحریم شد!

اما تحریم‌ها فقط به دنیای ورزش، هنر و سیاست ختم نشده و اکنون خبر‌هایی از تحریم‌های دنیای فناوری و شبکه‌های اجتماعی علیه روسیه منتشر می‌شود. دنیای غرب همیشه مدعی بوده که رسانه‌ها آزاد هستند و استفاده از اینترنت و فضای مجازی در همه کشور‌ها باید به صورت آزادانه در اختیار همه کاربران باشد، اما تحریم‌هایی که تاکنون علیه روسیه در حوزه فناوری وضع شده؛ ناقض ادعای حقوق بشری غربی‌ها است.

دسترسی آزاد همه مردم در همه جای دنیا به اینترنت و فضای مجازی یکی از اهداف تولید این پلتفرم‌ها بوده، اما اکنون این حق طبیعی از مردم روسیه سلب شده و همین موضوع برگ دیگری از نقض آزادی رسانه و حقوق بشر غرب است.

آمریکا به دنبال فشار گسترده از طریق تحریم‌های تکنولوژی علیه روسیه است. کارشناسان این حوزه اعتقاد دارند که این تحریم‌ها می‌تواند عواقب ژئوپولیتیکی به همراه داشته باشد و همین موضوع نیز باعث تقویت شرکت‌های تکنولوژی در روسیه و حمایت آن‌ها توسط چین می‌شوند. این دو کشور در سال‌های اخیر میلیارد‌ها دلار سرمایه صرف توسعه تکنولوژی‌های جایگزین کرده اند تا جلوی نفوذ آمریکا در این صنعت را بگیرند.

کارشناسان بر این باورند که روسیه نسبت به تحریم‌ها در حوزه فناوری آسیب‌ پذیر خواهد بود، چون توان تولید تراشه در سطح گسترده را ندارد و اصلی‌ترین کشور‌ها در این زمینه، تایوان، کره جنوبی، آمریکا و ژاپن هستند. آمریکا نیز از همه شرکت‌هایی که از فناوری‌های آمریکایی استفاده می‌کنند خواسته تابع تحریم‌های روسیه باشند.

تحریم‌های تکنولوژی که تاکنون علیه روسیه اعمال شده را می‌توان سلاح جنگ‌های مدرن عنوان کرد. جلوگیری از استفاده مردم و عدم دسترسی آزاد آن‌ها به اینترنت و تکنولوژی می‌تواند تهدیدی برای آینده صنعت فناوری و ناقض حق قانون مردم در قبال استفاده از این تکنولوژی باشد.

آمریکا و شرکت‌های حوزه فناوری و تکنولوژی در پاسخ به درخواست مقامات اوکراینی این تحریم‌ها علیه روسیه را وضع کردند و خواستار تشدید آن‌ها نیز هستند. البته باید گفت که روسیه نیز در این جنگ سایبری بیکار نمانده و موازی با حملات مسلحانه، توئیتر و فیسبوک را در این کشور فیلتر کرده است.

حضور روسیه در جنگی سایبری

در اولین اقدام و تنها یک روز پس از شروع حمله روسیه به اوکراین، متا، شرکت مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ اعلام کرد که قصد دارد رسانه‌های دولتی روسیه از پخش تبلیغات یا کسب درآمد روی پلتفرم‌های خودش در سراسر جهان منع کند. این خبر را ناتانائیل گلیچر، رئیس واحد سیاست امنیتی این شرکت این خبر را اعلام کرد و در ادامه گفت که ما همچنین به استفاده از برچسب برای دیگر رسانه‌های دولتی روسیه ادامه خواهیم داد. این تغییرات هم اکنون آغاز شده‌اند و تا آخر هفته ادامه خواهند داشت. علاوه بر فیسبوک، توئیتر نیز به صورت موقت نمایش تبلیغات را در اوکراین و روسیه متوقف کرد.

شرکت فیسبوک در ادامه تحریم‌های خودش علیه روسیه اعلام کرد که نمایش تبلیغات هدفمند برای شهروندان این کشور را متوقف می‌کند و دیگر اجازه نمی‌دهد که سرویس‌های تبلیغاتی این کشور در هیچ کجای جهان حتی در داخل روسیه کمپین تبلیغاتی برگزار کنند.

کمبود جهانی تراشه، با تحریم های تراشه سازان برای روسیه مشکل سازتر شد

شرکت‌های سازنده تراشه‌های الکتریکی، به تبعیت از تحریم‌های آمریکا، شروع به توقف فروش چیپ به روسیه کردند. شرکت TSMC بزرگ‌ترین سازنده تراشه در دنیاست که فروش تمامی محصولات خودش به روسیه و واسطه‌های این کشور را متوقف کرده است. این شرکت با انتشار بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که به اجرای قوانین جدید کنترل صادرات متعهد خواهد بود. دیگر تراشه ساز مطرح دنیا یعنی اینتل نیز اعلام کرد که تابع تمامی قوانین و تحریم‌های صادراتی از جمله تحریم‌های وضع شده علیه روسیه خواهد بود.

شرکت AMD نیز به عنوان یکی دیگر از شرکت‌های حوزه فناوری که سازنده پردازنده‌های گرافیکی رادئون و پردازنده‌های رایزن است، نیز اعلام کرد که روابط تجاری خود را با روسیه محدود می‌کند. این شرکت نیز مانند بسیاری از شرکت‌های فناوری به تبعیت از تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که فروش نیمه‌هادی‌ها به روسیه و همسایه آن بلاروس را متوقف می‌کند.

انویدیا نیز اعلام کرد که عرضه محصولات خود در روسیه را متوقف می‌کند و به جمع شرکت‌هایی که روسیه را تحریم کرده‌اند، می‌پیوندد. تحریم انویدیا علیه روسیه فقط شامل کارت‌های گرافیک مخصوص بازی یا ماینینگ این شرکت مانند سری GTX-۱۶، RTX-۲۰ و RTX-۳۰ نمی‌شود، بلکه تمام محصولات این شرکت شامل حوزه‌هایی مانند مرکز داده، هوش مصنوعی، خودرو و موارد دیگر را نیز در بر می‌گیرد.

در ادامه تحریم‌ها علیه روسیه، گوگل نیز رسانه‌های این کشور را از تبلیغات و کسب درآمد از یوتیوب منع کرد. در بیانیه منتشره از سمت این شرکت آمده که امکان کسب درآمد از یوتیوب تعدادی از کانال‌ها شامل چندین کانال روسی مرتبط با تحریم‌های اخیر را متوقف می‌کند.

شبکه اجتماعی تیک تاک هم در واکنش به انتشار اخبار جعلی در روسیه، آپلود ویدئو‌ها و پخش زنده در روسیه را متوقف کرد.

اتحادیه اروپا جلوی پخش رسانه های روسی را گرفت

اتحادیه اروپا پس از اعلام خبر گوگل برای محدود کردن کانال‌های روسی در یوتیوب، گفت که قصد دارد رسانه‌های دولتی روسیه را تحریم کند. در این اقدام دو رسانه راشاتودی RT، اسپوتنیک و زیرمجموعه‌های آن‌ها نمی‌توانند اخبار خود را از جنگ روسیه و اوکراین در اروپا مخابره کنند. بازو‌های اجرایی اتحادیه اروپا در نظر دارند که با توسعه برخی ابزار‌ها با نشر اطلاعات نادرست از سوی این دو رسانه مبارزه کنند. البته هنوز مشخص نیست که اتحادیه اروپا چگونه می‌خواهد فعالیت این رسانه‌ها را متوقف کند. راشا تودی و اسپوتنیک کانال‌های یوتیوب فعالی دارند. این شرکت در اقدامی مشابه متا، مالک فیسبوک اعلام کرد که به صورت موقت مانع از درآمدزایی کانال‌های یوتیوب روسی نظیر RT از تبلیغات می‌شود.

تحریم شرکت‌های سازنده تلفن همراه و ابزار‌های فناوری علیه روسیه

برد اسمیت، نایب رئیس هیئت مدیره شرکت مایکروسافت پستی را در وبلاگ اختصاصی این شرکت منتشر و تصمیم این غول نرم‌ افزاری برای توقف ارائه خدمات و محصولات در روسیه را اعلام کرد. دلیل مایکروسافت برای این تصمیم، تبعیت از دولت‌ها و شرکت‌های غربی است. مایکروسافت همچنین در ادامه اعلام کرد که با دولت‌های آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا همکاری‌های نزدیکی خواهد داشت و بسیاری از حوزه‌های تجارت خودش در روسیه را با رعایت تحریم‌های دولتی علیه این کشور تعلیق می‌کند.

اپل که یکی از شرکت‌های بزرگ سازنده محصولات فناوری است و با آیفون‌های مختلف در دنیا و بین کاربران شناخته می‌شود، در پاسخ به درخواست دولت اوکراین، فروش محصولات فیزیکی‌اش در روسیه را متوقف کرد. این کشور همچنین برخی از اپلیکیشن‌های روسی مانند راشا تودی (RT) و اسپوتنیک را از اپ استور خارج از این کشور حذف کرد. اپل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: "تمام صادرات خود به کانال‌های فروش در روسیه را متوقف کردیم. " البته باید خاطرنشان کرد که دسترسی به فروشگاه آنلاین اپل در روسیه امکان‌پذیر است، اما محصولاتی مثل آیفون و مک‌ها در دسترس نیستند و افراد نمی‌توانند آن‌ها را به سبد خرید خود اضافه کنند.

شرکت کره‌ای سامسونگ نیز بیانیه‌ای را منتشر و اعلام کرد که عرضه همه محصولات خودش در روسیه را متوقف می‌کند. این شرکت این تصمیم را به دلیل تحولات ژئوپلیتیک اخیر گرفته است. تحریم‌های سامسونگ علیه روسیه فقط به تلفن‌های هوشمند محدود نیست و همه محصولات از تراشه‌ها تا گوشی‌های هوشمند و لوازم الکترونیکی مصرفی آن‌ها را نیز شامل می‌شود. این تصمیم به این معنی است که دسترسی روسیه به طیف گسترده‌ای از محصولات یکی از بزرگترین فروشندگان لوازم الکترونیکی جهان قطع خواهد شد.

پس از تحریم‌های سامسونگ، اپل و مایکروسافت، برایان چسکی، مدیرعامل شرکت اجاره اقامتگاه Airbnb اعلام کرد که این شرکت فعالیت خود در روسیه و بلاروس را متوقف می‌کند؛ بنابراین حدود ۹۰ هزار سرویس اجاره کوتاه مدت توسط پلتفرم‌های مختلف در روسیه و کمی بیشتر از ۱۸۰۰ سرویس اجاره در بلاروس متوقف خواهند شد.

جدیدترین تحریم علیه روسیه در حوزه فناوری از سوی شرکت Cogent Communications است. این شرکت که حدود ۲۵ درصد از ترافیک اینترنت کل جهان را ارائه می‌کند، قطع ارتباط کسب و کار‌های روسیه را شروع کرده است. هدف این شرکت برای تحریم روسیه جلوگیری از حملات سایبری کرملین و نشر اطلاعات گمراه‌ کننده درباره جنگ است. محققان می‌گویند که اقدام این شرکت ممکن است باعث اختلال و کاهش سرعت اینترنت در روسیه شده و مانع از دسترسی شهروندان روسیه به اطلاعات منابع مستقل و خارج از کرملین شود.

دنیای سرگرمی هم درگیر سیاست شد!

شرکت نینتندو که کنسول‌های بازی را ارائه می‌کند، با انتشار بیانیه‌ای در وب سایت خودش اعلام کرد که فروشگاه الکترونیکی روسی آن وارد حالت تعمیر و نگهداری شده و بازیکنان روسی این شرکت نمی‌توانند از طریق فروشگاه، بازی‌های دیجیتالی این شرکت را خریداری کنند.

تاکنون شرکت‌های بازی سازی زیادی در رابطه با حمله روسیه به اوکراین، روابط خودشان را با این کشور محدود کرده اند. استودیوی بازی سازی لهستانی CD Projekt Red فروش بازی‌ها و همه عناوین خودش را در فروشگاه GOG روسیه و بلاروس متوقف کرد. الکترونیک آرتز، ناشر بازی‌های FIFA نیز همین کار را انجام داده است.

نتفلیکس هم که یک شرکت سازنده و پخش کننده فیلم و سریال در دنیا است، مانند دیگر شرکت‌های فعال در این حوزه مثل دیزنی، برادران وارنر، پارامونت پیکچرز و سونی، اعلام کرد به علت حمله نظامی روسیه به اوکراین خدماتش را در روسیه متوقف می‌کند. چند روز قبل نیز این شرکت اعلام کرد که ساخت سریال‌های روسی را متوقف می‌کند و خرید سریال تولید این کشور را نیز تعلیق خواهد کرد. در حال حاضر نتفلیکس حدود یک میلیون مشترک در روسیه دارد.

گزارش از مائده زمان فشمی

باشگاه خبرنگاران جوان فضای مجازی دريچه فناوری صرافی ارز دیجیتال

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ولادیمیر پوتین تحریم های آمریکا تحریم روسیه تکنولوژی و فناوری اوکراین روسیه را متوقف روسیه به اوکراین اتحادیه اروپا حوزه فناوری علیه روسیه بیانیه ای کانال ها رسانه ها کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۴۲۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا آمریکا کشتی رانی خزر را تحریم کرد؟/ حمله کور به کریدور شمال-جنوب

قرار است تا ۴ ماه آینده کریدور شمال جنوب و راه‌آهن رشت آستارا با انعقاد توافق‌نامه‌هایی میان ایران و روسیه راه‌اندازی شود، موضوعی که بعد از ۲۳ سال در حال تحقق است. هرچند این محور اقتصادی  در اثر چرخش محورهای اقتصادی روسیه در اثر تحریم‌ها موردتوجه قرارگرفته اما به اذعان کارشناسان اقتصادی نقش مهمی در افزایش تبادلات نفتی و غیرنفتی و ترانزیت کالا میان ایران، روسیه و دیگر کشورهای حاشیه دریای خزر خواهد داشت. بااین‌حال آمریکا برای ایجاد خلل در کار این کریدور مهم و لجستیکی برای دو کشور با پیش‌دستی دو شرکت ایرانی را تحریم کرده است؛ یعنی شرکت نسیم بهار کیش و شرکت کشتی‌رانی دریای خزر را به خاطر دور زدن تحریم‌های روسیه تحریم کرد. هرچند این تحریم نمی‌تواند مشکلات خیلی جدی در کار کریدور ایجاد کند. برای ارزیابی بیشتر این مهم و دلایل راه‌اندازی کریدور شمال و جنوب بعد از ۲۳ سال با علی ضیایی، مدیر اندیشکده حمل‌ونقل ایران و دلایل تحریم کشتیرانی خزر به گفتگو پرداختیم.

*جناب ضیایی! علت اهمیت کریدور شمال و جنوب در مقطع کنونی برای ایران و روسیه چیست؟
به دلیل جنگ بین روسیه و اوکراین در یک سال گذشته بازارها و مقاصد اقتصادی و صادراتی روسیه در حال چرخش به نقاط دیگر جهان است. بخش زیادی از کالاهایی که پیش از این به سمت اروپا ارسال می شده، اکنون به دلیل تحریم‌ها ارسال نمی‌شود و روسیه سرگردان به دنبال بازارهای جدید می‌گردد که بخشی از این بازارها جنوب آسیا و حاشیه خلیج‌فارس و بخشی دیگر هم شرق آفریقا است.
 این‌ها مناطقی هستند که بازار روسیه به سمت آن‌ها چرخش می‌کند البته هنوز چرخش‌ها به‌طور کامل اتفاق نیفتاده و خود روس‌ها هم به‌نوعی سرگردان‌اند ولی به مرور به این سمت می‌آیند لذا چرخش بازارها و عوض شدن قطب‌ها و محورهای حمل‌ونقلی و لجستیکی مهم‌ترین دلایل آن است.
روس‌ها به دلیل مشکلاتی که در سمت غرب و بنادر غربی‌شان به دلایل جنگ اوکراین اتفاق افتاده و مسیر تجاری سنتی‌شان را تحت تأثیر قرار داده اکنون به فکر ایجاد مسیرهای جدید افتادند و قطعاً کریدور شمال جنوب و مسیر ایران در حال حاضر گزینه جانشین برای آن‌هاست. روس ها بعد از ۲۳ سال از امضای راه‌اندازی این کریدور و وقتی به مشکل خوردند به سراغ ایران آمدند.

*این کریدور چه تأثیری بر افزایش تبادلات تجاری و ترانزیت کالا در منطقه خواهد داشت؟
همین الان هم ما شاهدیم که ترانزیت روسیه از ایران بیشتر شده است؛ ترانزیت روسیه از ایران در سال‌های اخیر خیلی ناچیز بود ولی الان نسبت به آن زمان ۴ برابر شده است هرچند هنوز هم خیلی با مقادیر مطلوب برنامه‌ریزی‌شده، فاصله دارد؛ منتهی این کریدور می‌تواند تأثیر بسزایی رو حجم مبادلات و کالاهای ترانزیتی داشته باشد.

*ارتباط تحریم کشتی‌رانی خزر با کریدور شمال و جنوب و تحولات جدید بین روابط ایران و روسیه چیست؟
قطعاً بخشی از ترانزیتی که اتفاق افتاده از دریای خزر عبور می‌کند و بهانه آمریکا در تحریم شرکت کشتی‌رانی خزر این بود که کشتی‌رانی خزر تحریم‌ها روسیه را دور می‌زند.
مسئولان ایرانی اذعان کردند که خط ریلی رشت به کاسپین قرار است تا ۴ ماه آینده به بهره‌برداری برسد؛ بدون شک این اتفاق که بیافتد بندرها شمالی ایران خیلی قوی‌تر به شبکه ریلی متصل می‌شوند و این مهم تأثیر بسزایی در کریدور شمال جنوب دارد و قاعدتاً در چنین شرایطی یکی از شرکت‌هایی که ایفای نقش عمده‌ای در کریدور شمال جنوب خواهد داشت و نقشش خیلی پررنگ‌تر از قبل هم خواهد شد کشتی‌رانی خزر است.
 این شرکت در حال حاضر ۲۸ کشتی دارد و قوی‌ترین ناوگان دار ایران در دریای شمال محسوب می‌شود؛ لذا با توجه به تحولاتی که به سمت آن می‌رویم و محوری که در حال راه‌اندازی است آمریکا به‌نوعی پیش‌دستی کرده و خواسته یک تأثیر منفی در تحولات مثبت پیش رو بگذارد حتی اگر شده به شکل روانی تا قبل اینکه خط ریلی تا چند ماه آینده به بهره‌برداری برسد و دریای خزر در قلب کریدور شمال و جنوب قرار بگیرد، شرکت کشتی‌رانی خزر را تحریم کند.
 البته این تحریم روی تبادلات و ترانزیت بین ایران و روسیه خیلی تأثیر ندارد چراکه تحریم گریبان گیر هر دو کشور است اما شاید در تعامل با برخی دیگر از بنادر دریای خزر مواردی به وجود بیاید.
خبرنگار: مهدی پناهی

دیگر خبرها

  • تحریم‌های جدید ایالات متحده علیه ۲ شرکت و ۲ فرد مرتبط با ایران
  • آمریکا تحریم‌های جدید علیه ایران اعمال کرد
  • آمریکا دوباره ایران را تحریم کرد
  • تحریم‌های جدید آمریکا علیه ۲ فرد و ۲ نهاد مرتبط با ایران
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا علیه ۵ شخص و یک شرکت مرتبط با سپاه
  • تحریم‌های جدید ضد ایرانی آمریکا علیه یک شرکت و ۵ شخص مرتبط با سپاه
  • آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد
  • آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد/ ۵ شخص و ۱ شرکت مرتبط با ایران تحریم شدند
  • تحریم‌های جدید ضد ایرانی آمریکا علیه ۵ شخص و یک شرکت مرتبط با سپاه
  • چرا آمریکا کشتی رانی خزر را تحریم کرد؟/ حمله کور به کریدور شمال-جنوب