Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@15:53:37 GMT

فرار بانک‌ها از فروش املاک مازاد

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۴۷۳۱۵

فرار بانک‌ها از فروش املاک مازاد

پیمان کریمی‌یگانه مدیرعامل شرکت فروش اموال مازاد بانک‌ها در پاسخ به پرسش روزنامه ایران که چرا استقبال چندانی از سوی نهادهای دولتی و بانک‌ها در عرضه املاک خود در بورس کالا مشاهده نمی‌شود، می‌گوید: بستری که با وجود شفاف بودن، انتظار می‌رود مورد توجه بانک‌های دولتی قرار گیرد اما از قرار معلوم، بانک‌ها و سازمان‌های دولتی تمایل چندانی به عرضه املاک مرغوب خود در بورس کالا نداشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ناگفته نماند که در این بین، املاکی هم که مشکل دارند، بورس کالا اجازه پذیرش آن را نمی‌دهد.گفته می‌شود که بورس کالا نیز در این بین هنوز نتوانسته آنطور که باید بسترهای لازم را برای عرضه جدی املاک مازاد بانک‌ها و سازمان‌های مختلف مهیا سازد.

سال‌هاست که از واگذاری املاک بانک‌ها در بورس کالای ایران سخن به میان آمده، اما نتیجه آن چیزی جز شکست نبوده، دلیل آن چیست؟

سؤال شما می‌تواند از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار گیرد، ولی مهم‌ترین دلایل عدم توفیق مناسب فروش املاک بانک‌ها از طریق بورس کالا در موارد زیر خلاصه می‌شود:

الف – عدم همگن بودن املاک بانک‌ها یا به طور واضح‌تر این املاک از قالب‌ها و کاربری‌های متفاوت و پیچیدگی‌های خاص حقوقی و مالکیتی مختلف برخوردار هستند، فرضاً برخی از املاک دارای کاربری‌های مختلط و سهم بانک صرفاً بخش کوچکی از تمامی شش‌دانگ آن را تشکیل می‌دهد و از بعد دیگر نیز قریب به بیش از ۶۰ درصد املاک بانک‌ها دارای متصرف بوده که همه اینها از موانع عرضه املاک در بورس کالاست و با دستورالعمل‌های پذیرش در بورس کالا هم همخوانی ندارد.

ب– عدم آشنایی عموم مردم و پیچیدگی‌های خاص حضور خریدار در معاملات بورس خصوصاً از طریق کارگزاران از دیگر موانعی است که گرچه موضوعی عمده نیست ولی به دلیل عدم آشنایی آنان، موجب عدم اقبال عمومی می‌شود.

بورس کالای ایران همواره مدعی است که بستر عرضه و معاملات املاک را داراست اما واقعیت در معاملات املاک چیز دیگری را روایت می‌کند، دلیل تفاوت در این امر ناشی از چیست؟

بورس کالای ایران در دو سه سال گذشته در این رابطه اقدامات مثبت و کاربردی انجام داد. مدیران بورس کالا در این رابطه طی برگزاری جلسات تخصصی بسیار با مدیران بانک‌ها و صاحب‌نظران تلاش کرده‌اند تا نسبت به اصلاح آیین‌نامه‌ها و شرایط پذیرش املاک اقدام کنند، از دیگر موارد، اصلاح قراردادهای مربوطه بود که همگی انجام شده ولی همان‌طور که گفته شد فقط املاکی قابلیت عرضه از طریق بورس املاک را دارند که در مالکیت کامل بانک‌ها و فاقد هرگونه مشکل حقوقی بوده و کاملاً شفاف باشند.

مهم‌ترین ضعف‌های بورس کالای ایران برای عرضه املاک چیست؟

البته بورس از نقاط مثبت بسیاری برخوردار است و بهترین آن هم شفافیت و حمایت‌های قانونی است که مشمول عرضه‌های انجام شده می‌شود، ولی عمده‌ترین نقطه ضعف آن در حوزه املاک، محدودیت‌هایی است که با توجه به ساختار و ماهیت املاک تملیکی و مازاد بانک‌ها خصوصاً در رابطه با املاک متصرف‌دار برای پذیرش آنها در بورس وجود دارد و این خود اقبال بانک‌ها را کاهش می‌دهد.

به نظر می‌رسد با وجود ادعای بورس کالا برای عرضه املاک هنوز بستر لازم مهیا نشده، آیا این ادعا درست است؟

بورس کالا طی دو یا سه سال گذشته سعی کرده بسترهای لازم را فراهم کند، ولی عمدتاً این بسترها با ویژگی‌های بخش عمده‌ای از املاک بانک‌ها سازگاری ندارد و البته قطعاً می‌توان با تمهیدات دیگری این روند را بهبود بخشید.

آیا بانک‌ها برای عرضه املاک مازاد خود در بورس کالا، مقاومتی دارند یا برعکس بدون هرگونه مقاومتی از این امر استقبال می‌کنند؟

بانک‌ها از هر امکانی که بتواند به افزایش فروش املاک تملیکی - که موجب شده بخش مهمی از نقدینگی آنها منجمد و غیرمولد شود - بینجامد، استقبال می‌کنند و حتی برای افزایش عرضه‌های خود اختیارات ویژه‌ای به مناطق و مدیریت‌های استانی خود داده‌اند. با این حال، املاکی که فاقد مشکل خاص و جزو املاک سهل‌البیع باشند به شیوه معمول و از طریق بانک‌ها براحتی به فروش می‌رسد، بنابراین مشکل اساسی املاکی است که سهل‌البیع نبوده یا از مشکلات ساختاری برخوردار هستند که عمدتاً عرضه آنها در بورس کالا همان طوری که قبلاً توضیح دادم امکانپذیر نیست، از طرفی بانک‌های دولتی به استناد ماده ۹ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه و مصوبات دولت در این رابطه قانوناً از هر شیوه خرید یا فروش جز از طریق سامانه الکترونیکی تدارک دولت منع شده‌اند که این خود موجب شده این بانک‌ها فقط مجاز به عرضه املاک خود صرفاً از طریق این سامانه باشند، لذا این موضوع نیز می‌تواند از دیگر محدودیت‌های بانک‌ها باشد.

آیا وقت آن نرسیده که برای املاک یک بورس تخصصی راه‌اندازی شود؟ در گذشته قرار بود بورس املاک راه‌اندازی شود اما این امر ناکام ماند.

بله، تلاش‌هایی برای راه‌اندازی بورس تخصصی املاک شد، ولی شاید به دلیل عدم استقبالی که در این زمینه وجود داشت  یا شرایط حاکم بر بورس طی دو سه سال جاری، پیگیری جدی آن رها شد، البته بورس کالا این سامانه را در اختیار دارد و چندین بارهم نسبت به عرضه املاک اقدام کرده و اتفاق جدیدی لازم نیست بیفتد و صرفاً  باید در حوزه سیاستگذاری‌ها تصمیمات جدی گرفته شود.یکی از ابزارهای خوبی  که سازمان بورس آیین‌نامه آن را مصوب کرده «صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات» است که بخوبی می‌تواند در حوزه املاک مازاد بانک‌ها و تبدیل این املاک به نقدینگی نقش مثبتی ایفا کند.

در این رابطه و با استفاده از این ظرفیت، سال گذشته پیشنهاد ایجاد صندوق با محوریت شرکت فام به وزارت امور افتصادی و دارایی داده شد ولی این نیز به دلیل شرایط حاکم بر بورس به صورت جدی دنبال نشد و همچنان بلااقدام مانده است.

در حال حاضر فضای واگذاری املاک مازاد بانک‌ها توسط شرکت فام چگونه است؟ آیا روند واگذاری سرعت یافته یا با کندی انجام می‌شود؟

متاسفانه فضای واگذاری املاک بانک‌ها توسط شرکت فام به دلیل عدم همکاری بانک‌ها که شاید بخشی از آن ناشی از نوسانات قیمت و شرایط نامناسب حاکم بر بازار املاک و مهم‌ترین آن محدودیت بانک‌های دولتی در عرضه املاک خود خارج از سامانه الکترونیک تدارکات دولت به استناد ماده ۹ قانون برنامه پنجساله ششم است با روند نزولی شدیدی روبه‌روست.هرچند که شرکت فام در این چندساله با تجهیز خود به ابزارهایی نظیر سامانه هوشمند اموال مازاد، زمینه بسیار مناسبی را برای عرضه و فروش املاک مازاد بانک‌ها و تسهیل دسترسی متقاضیان به اطلاعات این املاک و ثبت درخواست آنها فراهم کرده است.

در سال جاری چه تعداد از املاک مازاد بانک‌ها واگذار شد؟ آیا از بعد آماری نسبت به سال ۹۹ روند بهتر یا ضعیف‌تری داشت؟

درحال حاضر، اطلاع صحیح و جامعی از فروش سال‌ جاری بانک‌ها و مقایسه آن با سال قبل ندارم، ولی در حیطه فروش خود فام باید عرض کنم که در سال جاری تا این تاریخ نزدیک ۹ هزار میلیارد ریال فروش املاک بانک‌ها محقق شد که متاسفانه حدود ۸ هزار میلیارد ریال آن توسط بانک‌ها مجدداً ابطال شد و این مشکلی است که خود موجب عدم توفیق در فروش املاک بانک‌ها و تلویحاً بی‌اعتمادی عمومی به خرید این گونه املاک می‌شود.

منبع: روزنامه ایران برچسب‌ها بورس کالا روزنامه ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بورس کالا روزنامه ایران بورس کالا روزنامه ایران املاک مازاد بانک ها بورس کالای ایران املاک بانک ها بورس کالا عرضه املاک فروش املاک برای عرضه شرکت فام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۴۷۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نحوه خرید کشنده فاو در بورس

برخی تصور می‌کند خرید کشنده در بورس کالا، کاری پیچیده و سخت است اما واقعیت این است که مراحل خرید خودرو در بورس کالا بسیار راحت‌تر از ساعت‌ها چانه‌زنی با دلال‌های خودور است. حال اگر برای خرید کشنده فاو J6-460 در بورس کالا ابهام دارید، کافیست:

پنج دقیقه یک ویدئو آموزشی که در سایت رسمی بورس کالا در بخش «خودرو» بارگذاری شده را تماشا کنید و صفر تا صد خرید خودرو بورس کالا را یاد بگیرد:

سری به سایت بورس کالا به آدرس ime.co.ir بزنید. از منوی بالای صفحه به قسمت «خودرو » بروید؛ پایین صفحه مراحل خرید خودرو توضیح داده شده و اگر نیاز به توضیحات بیشتری دارید، روی قسمت «بیشتر» بزنید تا ویدئو آموزشی پخش شود.

می‌توانید از عاملیت‌های تجاری گروه بهمن بخواهید در این کار شما را راهنمایی کنند.

عاملیت‌های تجاری گروه بهمن در سراسر کشور، آمادگی دارند شما را در این خصوص راهنمایی کنند؛ بنابراین با مراجعه یا تماس با عاملیت‌ها اطلاعات مورد نیاز شما را در اختیار شما می‌گذارند.

برخی کارگزاری‌های بورسی این خدمت را به مشتریان خودشان ارائه می‌دهند؛ با کارگزاری بورسی خودتان تماس بگیرید.

برخی کارگزاری‌های بورسی این خدمت را به مشتریان خود ارائه می‌دهند و راهنمایی‌های لازم را انجام می‌دهند.

ضمن اینکه:

در روز معامله بورس کالا نیازی نیست، تمام مبلغ کشنده فاو در حساب شما باشد. در این نوبت حداقل ده درصد مبلغ پایه خودرو در حساب شما باشد، می‌توانید در قیمت‌گذاری شرکت کنید که در این طرح فروش حدود 478 میلیون تومان می‌شود. معامله در بورس کالا در شرایط فعلی بازار، به صرفه است و نیازی نیست پولی که با زحمت بدست آوردید را به دلال‌ها بدهید. در بورس کالا شما خودتان تعیین کننده قیمت هستید اما وقتی محصول در اختیار دلال باشد، شما باید مطیع و تابع باشید. برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899441

دیگر خبرها

  • فرصت برای تعیین تکلیف املاک ادارات کرمان
  • واگذاری ۱۵۰ همت از اموال مازاد بانک‌ها
  • بررسی معاملات بورس کالا
  • پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن
  • واگذاری ۱۵۰ همت از اموال مازاد به بانک‌ها
  • فروش ۷۰ میلیارد تومانی املاک مازاد دستگاه‌های اجرایی استان کرمان
  • فروش ۷۰ میلیارد تومانی املاک مازاد دستگاه‌های اجرایی استان کرمان
  • معامله ۴.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا در نخستین ماه امسال
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا
  • نحوه خرید کشنده فاو در بورس