Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-27@18:03:17 GMT

تاثیر کرونا بر اقتصاد مناطق آزاد جهان چگونه بود؟

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۴۹۲۴۱

تاثیر کرونا بر اقتصاد مناطق آزاد جهان چگونه بود؟

بحران کرونا اگرچه تاثیرات خود را بر مناطق آزاد گذاشت، اما کم کم خود به فرصتی تبدیل شد تا سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد شدت بگیرد و به مشکلاتی که در ابتدای شیوع کرونا گریبان اقتصاد جهانی را غلبه شود. همه‌گیری کرونا اقتصاد جهانی را دچار بحران کرد، اما در روند برخی مناطق آزاد نه تنها مشکلی ایجاد نشد، بلکه این مناطق توانستند بالاترین شاخص‌های اقتصادی را کسب کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منطقه آزاد DMCC امارات متحده عربی نیز یکی از این مناطق است. مرکز چند کالایی دبی یا DMCC، توسط مجله FDI در سال ۲۰۲۱ به عنوان بهترین منطقه آزاد در جهان برای هفتمین بار متوالی انتخاب شد.

مناطق آزاد جهان در سال ۲۰۲۱ توسط مجله fDi با شش داور مستقل مورد بررسی قرار گرفته و هر ساله بهترین‌ها به سرمایه‌گذاران معرفی می‌شود. علیرغم چالش‌های عظیمی که مناطق آزاد در سراسر جهان به دلیل همه‌گیری کرونا با آن مواجه بودند، مناطق آزاد انعطاف‌پذیری و ظرفیت بالایی برای مقابله با اثرات فوری بحران کرونا از خود نشان دادند و چشم‌انداز بلندمدت مثبتی را دنبال می‌کردند.

پس از منطقه آزاد چند کالایی دبی، منطقه آزاد فرودگاهی موریس قرار دارد که توانست رتبه دوم را به خود اختصاص دهد و در بعد از شیوع کرونا همچنان شاخص‌های اقتصادی برتر را به دست آورد. بعد از آن دو منطقه آزاد تجاری در چین با نام‌های دالیان و وایگائوکیائو (Waigaoqiao) توانست رتبه بهترین مناطق آزاد جهان را کسب کند و در بین ۱۰ منطقه آزاد جهان جای بگیرد. همچنین مناطق ویژه اقتصادی پیشرو لهستان نیز در بین ۱۰ منطقه برتر جهانی قرار گرفتند که کاتوویتس در رتبه پنجم و لودز در رتبه ششم قرار گرفتند.

این مناطق آزاد غالبا در گذشته نیز شاخص‌های برتری را کسب کرده بودند، اما در این بین مناطقی دیده می‌شود که نسبت به گذشته پیشرفت چشمگیری داشته و توانستند جایگاه خود را در بین مناطق آزاد تجاری جهان ارتقا ببخشند. منطقه آزاد عجمان امارات که در رتبه هفتم قرار گرفته و منطقه ویژه اقتصادی کالینینگراد روسیه که در رتبه هشتم قرار دارد، همین ویژگی دارند. همچنین منطقه آزاد کویول در کشور کاستاریکا نیز در رتبه نهم و منطقه تجاری غرب لندن نیز در رتبه دهم قرار گرفتند و توانستند با وجود شیوع کرونا همچنان به جذب سرمایه بپردازند.

از اسفند ماه سال ۹۸ تاکنون چالش برانگیزترین زمان برای اقتصاد جهانی بوده است و همه‌گیری کووید-۱۹، روند تجاری و سرمایه گذاری را نیز در جهان مختل کرده و منابع عمومی را بلعیده است، زیرا دولت‌ها میلیارد‌ها دلار را برای مهار عفونت و اقدامات رفاهی اجتماعی هزینه کردند و همین امر بودجه لازم برای حمایت از برنامه‌های مناطق آزاد نیز محدود شد.

به طور کلی، تعداد پروژه‌های سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) در ۷۹۸ منطقه آزاد که توسط مجله FDI بررسی شده نشان می‌دهد که پروژه‌های سرمایه گذاری از ۴۳۱ پروژه در سال ۲۰۱۹ به ۳۰۹ پروژه در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت و بین ژانویه تا ژوئیه ۲۰۲۱ به ۱۷۱ پروژه رسید که نشان‌دهنده کاهش ۱۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.

با اینحال، از نظر سرمایه گذاری، پس از افت شدید در سال ۲۰۲۰، ۲۹.۳ میلیارد دلار بین ژانویه تا ژوئیه سال ۲۰۲۱ سرمایه‌گذاری شد که در حال حاضر با ارقام کل سال ۲۰۱۹ برابری می‌کند. به عبارت دیگر، اگرچه تعداد پروژه‌های سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در مناطق آزاد جهانی تا حدودی پایین‌تر از سطح قبل از شیوع بیماری کرونا است، اما شدت هزینه‌های سرمایه‌ای (سرمایه) در حال افزایش است.

در میان ابهامات ناشی از بحران کرونا، مناطق آزاد به بستری آزمایشی برای بهترین شیوه‌ها تبدیل شدند تا ایمنی کارگران خود را تضمین کنند. آن‌ها حتی فعالانه در تولید تجهیزات و واکسن‌های حفاظت فردی مورد نیاز خود و کل کشور شرکت کردند، سرمایه‌گذاران مناطق آزاد نیز به سمت تولیدات مرتبط با کرونا رفتند.

البته مشکلاتی که در پی شیوع کرونا ایجاد شد و فقر چشمگیری که در سال‌های اخیر در جهان رشد کرد، مسئله پیشنهاد G ۲۰ برای حداقل مالیات جهانی بر شرکت‌ها را روی میز گذاشت. این مسئله اگرچه در مورد مناطق آزاد تجاری مشخص نیست، اما ممکن است برخی مشوق‌های مالیاتی مناطق آزاد را محدود کند. نوع محدودیت‌های بودجه‌ای که به سطوح رو به رشد بدهی‌های دولتی بازمی‌گردد ممکن است موجب این دست سیاست‌ها در جهان شود.

پس از جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا که مقررات آن به طور سنتی دامنه توسعه مناطق آزاد را محدود می‌کرد، دولت بریتانیا یک برنامه جدید در ارتباط با بنادر آزاد در این کشور اعلام کرد و هشت مکان را در سراسر کشور با وضعیت بندر آزاد تعیین کرد. مناطقی از آمریکای لاتین و دریای کارائیب (LAC) نیز خوش بین هستند، زیرا در حال آماده شدن برای بهره مندی از طرح «بازگشت به قاره آمریکا» تحت حمایت ایالات متحده هستند که از کسب و کار‌های آمریکایی در تلاش هایشان برای احیای تولید حمایت می‌کند.

در مجموع بحران کرونا اگرچه تاثیرات خود را بر مناطق آزاد گذاشت، اما کم کم خود به فرصتی تبدیل شد تا سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد شدت بگیرد و به مشکلاتی که در ابتدای شیوع کرونا گریبان اقتصاد جهانی را غلبه شود. گزارش مجله FDI نشان می‌دهد مناطق آزاد توانستند با وجود بحران کرونا در نهایت روی ریل بازگردند و فضا را برای سرمایه‌گذاری‌های آتی نیز فراهم کنند. از این رو عمدتاً جریان سرمایه‌ها به سمت این مناطق آزاد است.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: کرونا منطقه آزاد انزلی منطقه آزاد منطقه آزاد کیش بحران کرونا مناطق آزاد جهان اقتصاد جهانی سرمایه گذاری بحران کرونا شیوع کرونا منطقه آزاد مجله FDI

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۴۹۲۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر کشور: مناطق آزاد و ویژه از ارکان اقتصاد مقاومتی کشور هستند

به گزارش قدس خراسان، احمد وحیدی در همایش ملی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی سراسر کشور  اظهار کرد: همه گام های رشد و ارتقا را جمهوری اسلامی طی کرده و در قله ها به‌سر می‌برد اما کاستی و کمی هنوز در حوزه اقتصاد وجود دارد. مقام معظم رهبری فرموده‌اند یکی از مسائل ما استحکام اقتصادی است و اقتصاد باید درخور آرمان های کشور باشد. یک کشور با آرمان‌ها، رسالت و انتظارات جهانی باید اقتصاد کافی و چشم نواز داشته باشد.

وزیر کشور با اشاره به اینکه امروز جمهوری اسلامی قدرت کاملا تصویب شده و مقتدری دارد، افزود: به خصوص بعد از عملیات وعده صادق نوع نگاه کشورها، ملت‌ها و نوع اشتیاق آنها به جمهوری اسلامی  متفاوت شده‌است. همیشه در هر مرحله‌ای قدرت و اقتدار را تجربه کرده ‌ایم و تحسین جهانیان و ملت های آزاده و غیر وابسته و وابسته برانگیخته و ما امروز هم در همان مسیر اقتدار هستیم.

وی گفت: ما در حوزه های سیاسی دفاعی،امنیتی، علمی و فرهنگی بسیار در موقعیت‌های خوبی به‌سر می بریم. ما پیام انقلاب اسلامی و رسالت انقلاب اسلامی را داریم. آینده روشن انقلاب اسلامی را به جهانیان نشان دادیم.کدام کشور می‌تواند مانند ایران ظرفیت سیاسی، استقلال سیاسی و مانورهای سیاسی داشته باشد و همه از منظر خدا خواهی و سعادت بشری است. در حوزه امنیت و دفاعی و علمی در نرخ رشد در جهان اول هستیم.

وحیدی تاکید کرد: در اقتصاد ظرفیت‌ها فراوان است. ما از نظر تولید ناخالص و قدرت خرید با توجه به آنچه سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است در رتبه  ١٩ قرار داریم. جهاد امروز ما مهم است و باید ظرفیت های بالقوه را بالفعل تبدیل کنیم و کشور را در حوزه اقتصادی بر قله‌های افتخار بنشانیم. البته دشمن در مقابل سنگ اندازی می‌کند و نمونه آن تحریم‌ها است و موارد غیر تحریم هم وجود دارد اما اینها نباید از تلاش‌های ما بکاهد.

وزیر کشور ادامه داد: لذا جهاد مهم شکل گرفته است و هر کس مسئولیت هایی دارد و شما عزیزان جایگاه بسیار مهمی در این جهاد دارید و باید گام‌هایی در حرکت‌های بزرگ اقتصادی بردارید. مناطق آزاد و ویژه پرچم داران و بخش مهم، نقطه تعیین کننده و پیشران بزرگ در اقتصاد هستند.

وی با بیان اینکه مناطق آزاد از ارکان اقتصاد مقاومتی هستند، تاکید کرد: مقام معظم رهبری فرمودند مناطق آزاد و ویژه باید در جذب فناوری‌های پیشرفته، جذب منابع خارجی، توسعه صادرات و توسعه تولید عملکرد بالایی داشته باشند. ما باید برای تحقق تک تک این موارد هدف گذاری، نقشه راه و برنامه اقدام مشخص داشته باشیم. از گذشته نسبت به این مناطق نظر بدبینانه ایجاد شده است و برگشت این نکته و نشان دادن ظرفیت بالای این مناطق بار سنگینی است که بر دوش شما عزیزان افتاده است.

وحیدی خاطرنشان کرد: الحمدلله برخی مناطق رشد خوبی داشتند و این نشان دهنده این است که حرکت‌های خوب آغاز شده و این حرکت های خوب باید مستمر، هدفمند با برنامه و با اصرار و پیگیری دنبال شود. دشمن قصد دارد از حوزه مناطق آزاد و ویژه به کشور آسیب برساند، تا کشور نتواند رشد کند لذا باید هدفمند و با برنامه جلو برویم. مناطق ویژه باید موضوع محور و هدفمند حرکت کنند و مناطق آزاد به صورت عمومی کار کنند.

وزیر کشور با تاکید ورود بخش خصوصی به مناطق ویژه ، ادامه داد: ما مناطق ویژه زیادی داریم که هنوز راه اندازی نشدند و باید بخش خصوصی در این زمینه ورود پیدا کند. ما باید به صورت هدفمند ظرفیت‌های مناطق ویژه را بسنجیم و عمل کنیم. سرمایه گذاران ایرانی زیادی داریم که سرمایه های خود را  در کشورهای دیگر سرمایه گذاری کردند.برای مناطق آزاد و ویژه جذب سرمایه مهم است.

وی با بیان این موضوع که باید یک منطقه آزاد را به عنوان شهر هوشمند معرفی کنیم تا الگویی برای شهرهای دیگر ما باشد، گفت: در این مناطق باید شهرک های اربعینی ایجاد کنیم و باید گفت که لیستی از فعالیت‌های متعدد وجود دارد که می‌توان در این مناطق اجرا کرد. همچنین برای توسعه حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی اقدام جدی صورت گیرد.رسیدگی به مردم بومی نیز باید در اولویت قرار گیرد. امنیت و محورهای حقوقی که مطرح شد نیز باید رسیدگی شود. همچنین این موضوع که منطقه‌ای نصف آزاد است و نصف دیگر آزاد نیست نیز باید بررسی شود زیرا مشکلاتی برای آن‌ها ایجاد شده که باید حل شود. زیرا آثار آن مردم را اذیت خواهد کرد.

در پایان این همایش از برخی مناطق آزاد و ویژه که شامل مناطق ویژه اقتصادی سلفچگان، سهلان، گرمسار و مناطق آزاد ارس، اروند بودند، تقدیر شد.

منبع: شهرآرا

دیگر خبرها

  • تسهیل گری برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از وظایف مناطق آزاد است
  • پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید
  • بازدید شبانه استاندار از مناطق تحت تاثیر سیلاب شرق استان کرمان
  • قشم به عنوان منطقه آزاد برتر در حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری انتخاب شد
  • در همایش ملی مناطق آزاد چه گذشت؟/ قشم و کیش برترین در حوزه اقتصاد
  • وزیر کشور: مناطق آزاد و ویژه از ارکان اقتصاد مقاومتی کشور هستند
  • مناطق آزاد و ویژه از ارکان اقتصاد مقاومتی کشور است
  • تاکید وزیر اقتصاد بررفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند