Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-29@19:07:14 GMT

اقلیت مجلس و مساله حل نشده برجام

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۵۱۱۰۶

اقلیت مجلس و مساله حل نشده برجام

اقتصادآنلاین-موسی حسن‌وند؛ آقای نبویان دیروز در نشستی تحت عنوان "همایش دفتر ارتباطات فرهنگی" در قم به انتقاد از توافقی که قرار است مایه احیای برجام شود، پرداخته است. او از اینکه "در توافق جدید هیچ چیز لغو نمی‌شود" انتقاد کرده و گفته آقای باقری به بچه‌های انقلابی گفته "تند" هستید. نبویان از قول امیرعبداللهیان که چند روز پیش در مجلس حاضر شد، گفته تحریم‌های "آیسا، کاتسا و یوترن لغو نمی‌شود" و  آمریکا حاضر نشده معافیت صادر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمود عباس‌زاده هم چند روز پیش گفته بود: «ما مصر به رعایت خطوط قرمزمان، حل مسائل اصلی و رفع تحریم‌های برخی نهادها، آیسا، کاتسا و یوترن هستیم؛ این‌ها مواردی است که هنوز حل نشده و ما بر حل آن‌ها اصرار داریم و معتقد هستیم که توافق خوب، توافقی‌ است که تکلیف این موارد روشن شود.»

تحریم‌هایی که لغو نمی‌شود

اما تحریم‌های آیسا، کاتسا و یوترن چیست و چرا نبویان عدم لغو این تحریم‌ها را خسارت می‌داند؟ "آیسا" یا "ایسا" به طور خلاصه لایحه تحریم ایران و لیبی بود که از سال 2006 و با لغو تحریم‌های لیبی بر ایران اعمال می‌شود. قانونی که در ادبیات سیاسی ایران به نام "داماتو" نیز مشهور است و براساس آن شرکت‌های آمریکایی از سرمایه‌گذاری سالانه بیش از 40 میلیون دلار در بخش نفت و گاز ایران و لیبی منع شدند. این قانون سال 1374 و در زمان کلینتون در کنگره آمریکا تصویب شد و لغو آن (آنطور که آقای نبویان می‌خواهد) طبعا در اختیار رئیس‌جمهور نیست.

کاتسا هم قانونی است که با رای کنگره ایالات متحده آمریکا، علیه ایران، روسیه و کره شمالی به تصویب رسید، تا تا دور جدید تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را به اتهام حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و برنامه توسعه موشک‌های بالستیک را وضع کند. این لایحه توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا امضا و رسماً به قانون تبدیل شد. این لایحه هم صرفا توسط کنگره قابل لغو است و نمایندگان، اختیارات رئیس جمهور را برای تغییر در این تحریم‌ها بدون تأیید کنگره را کاهش داده‌‌اند.

تحریم یوترن دلاری هم در دهه 90 همراه با آیسا اعمال شد. تحریمی که ایران را از دسترسی مستقیم به دلار آمریکا منع می‌کرد. اما اگر بانک پرداخت کننده و دریافت کننده خارج از حوزه صلاحیتی ایالات متحده بودند، انتقال وجه از طریق آمریکا اتفاق می‌افتاد و بدین ترتیب یک چرخه دلاری به وجود می‌آمد. از سال 2008 خزانه‌داری آمریکا پس از قطعنامه ۱۸۰۳ شورای امنیت و با استناد به توصیه نامه تازه FATF و با طرح اتهام پولشویی حمایت ایران از تروریسم و اشاعه تسلیحاتی مجوز تراکنش های U-Turn را ملغی کرد. البته بسیاری معتقدند رفع این تحریم شاید خیلی هم به نفع ایران نباشد. چون باز شدن این چرخه برای ایران، ریسک بالای مسدود و مصادره شدن دارایی‌ها را نیز به همراه خواهد داشت و چه بسا اگر در برجام این دسترسی احیا شده بود، دولت ترامپ و دادگستری آمریکا میلیاردها دلار از پول های ایران را به سرقت برده بودند. 

واقعیت این است که در برجام هیچ تحریمی لغو نشد و همه آنها مشروط بر اجرای تعهدات ایران، تعلیق شد. طبعا در مذاکراتی که برای احیای همان توافق قبلی صورت می‌گیرد و برپایه همان متن مورد اشاره برگزار شده، نمی‌توان چیزی فراتر از آن به دست آورد. این همان چیزی است که از طرف اقلیت تندرو مجلس نادیده گرفته می‌شود.

 

بازگشت به یک توافق متوازن

در تمام سالهای دولت گذشته، رئیس جمهور و وزیر خارجه زیر فشار اقلیت تندرویی که حالا در مجلس هستند به خیانت و دادن امتیازهای بیشتر و دریافت امتیازهای کمتر متهم شدند. آقای ظریف در روزهای پایانی سال گذشته در یک مصاحبه گفت: «ما می‌گفتیم برجام یک توافق متوازن است. من نمی‌گویم این توافق صددرصد به نفع ایران است؛ این یک توافق متوازن است و آمریکایی‌ها (مخصوصا اصحاب ترامپ) به توافق متوازن عادت ندارند.»

واقعیت هم این است که برجام توافقی برای محدود کردن صنعت هسته‌ای ایران در قبال برخی امتیازهای مشخص بود. توافقی که میشد از آن برای رسیدن به توافقی بهتر و جامع تر استفاده کرد، اما فضای تند داخل در سال احیای برجام و البته پیروزی ترامپ در سال بعد از توافق، بسیاری از امیدها را ناامید و فضای خوشبینی را به بدبینی تیدبل کرد. حالا همان کسانی که به برجام و ظریف حمله می‌کردند، می‌گویند "آمریکا قوی ظاهر شده اما دوستان ما بسیار ضعیف ظاهر شده‌اند" و به رئیسی و باقری در مذاکرات احیای برجام حمله می‌کنند، بدون اینکه واقع بینانه درک کنند که نمی‌توان در مذاکرات "احیای برجام" چیزی بیشتر از خود برجام به دست آورد. بنابراین نمی‌توان به وزیر خارجه کشور حمله کرد که چرا گفته: «برجام سقف مطالبات ماست.»

 

شاید نوک انگشتتان شکسته است

رضا نصری حقوقدان بین‌الملل در واکنش به اظهارات نبویان نوشت: "گفته شده فردی می‌رود پیش پزشک و می‌گوید «آقای دکتر، تمام بدنم درد می‌کند» دکتر می‌پرسد دقیقاً کجای بدن‌ات درد می‌کند؟ آن فرد هم نقاط مختلف بدنش را از سر تا پا یکی یکی با نوک انگشت فشار می‌دهد و به دکتر می‌گوید «اینجا...اینجا...اینجا..اینجا»

کل بدنش را بررسی می‌کنند و مشخص می‌شود نوک انگشت‌اش شکسته است! حالا خوب است جناب نبویان هم یک بررسی بکنند. شاید اینطور نیست که کل بازیگران و تصمیم‌گیران نظام در حوزه سیاست خارجی و برجام ایراد دارند. شاید نوک انگشت خودشان شکسته باشد!"

اخبار مرتبط ۲۱:۲۶:۴۲ افزایش اعضای هیات های اروپایی در فینال مذاکرات وین ۲۰:۵۰:۰۵ گمانه‌زنی بلومبرگ درباره وقفه در مذاکرات وین ۱۹:۵۹:۴۸ سرعت گرفتن مذاکرات وین؛ سقوط یا احیای برجام! ۲۲:۳۵:۰۹ ۴+۱ و ایران در وین تشکیل جلسه دادند ۲۱:۳۵:۲۳ امیرعبداللهیان: ما با جدیت در حال بررسی متن توافق هستیم ۲۰:۴۴:۰۰ برگزاری جلسه پیرامون مذاکرات وین با حضور رهبر انقلاب کذب است

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: جبهه پایداری برجام توافق هسته ای محمود نبویان مذاکرات وین مذاکرات ۱ ۴ مذاکرات احیای برجام توافق متوازن احیای برجام مذاکرات وین رئیس جمهور تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۵۱۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند


به گزارش خبرگزاری صداوسیما ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (شنبه) هشتم اردیبهشت ماه به اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌ها علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران و همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعا‌ها علیه ایران واکنش نشان داد و این اقدامات را به شدت محکوم کرد.

وی همچنین از همراهی معدود کشور‌هایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه  در واکنش به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا و قطعنامه پارلمان اروپا گفت: دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض برجام و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال کرده و طلبکار باشند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

انگلیس، آمریکا و کانادا در واکنش به پاسخ تنبیهی ایران به رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه ششم اردیبهشت ماه تحریم‌های جدیدی علیه اتباع و شرکت‌های ایرانی اعمال کردند.
کنعانی با بیان اینکه ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

 چرا پارلمان اروپا از پرداختن به عامل اصلی بروز تنش در منطقه طفره می‌رود؟
این دیپلمات ارشد ایرانی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت؛ جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریسم ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!
سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!
نمایندگان پارلمان اروپا پنجشنبه ششم اردیبهشت ماه در قطعنامه‌ای ضمن محکوم کردن حمله اخیر ایران به پایگاه‌های نظامی رژیم اسرائیل، خواستار تحریم‌های بیشتر علیه ایران شدند. آنها در این قطعنامه نسبت به حمله این رژیم به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق فقط ابراز تأسف کردند.
کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعا‌های مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین گفت: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه‌ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریع‌ترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشور‌های اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.
وی افزود: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.
اگر رشادت سپاه نبود، تروریسم داعشی تا پشت در پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود
کنعانی یادآور شد: اگر رشادت و جانفشان‌ی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریسم سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضد تروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولت‌های اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تأکید کرد: تکرار رویکرد‌های غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعا‌های آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعا‌ها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • باهنر: مجلس باید حداقل دو فراکسیون اقلیت و اکثریت داشته باشد /ضرورت ندارد تمام تصمیمات مجلس جناحی باشد
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند
  • نماینده مجلس : موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • محمودزاده: موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!