Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست- رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان اظهار داشت: چین، ترکیه و پاکستان در ارتباطات سیاسی و اقتصادی با افغانستان از ایران پیشی گرفته‌اند. بطوریکه ترکیه حتی برای ساخت فرودگاه تعهد داده است.

حسین سلیمی  در مورد آخرین وضعیت تجارت ایران و افغانستان اظهار کرد: برای کاملا عادی شدن روابط تجاری با افغانستان زمان لازم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقتی یک حکومت جدید که چندان هم در کارهای فنی و مدیریتی نبوده‌اند روی کار می‌آیند، تا زیرمجموعه‌ها را سامان دهند زمان می‌گیرد. با این حال ارتباط سیاسی آنها با دولت ایران برقرار و نشست هم گذاشتند و هیئتی هم از ایران به افغانستان رفت. اینها مقدمه اتفاقاتی است که در آینده رخ می‌دهد اما هنوز تغییرات کلانی در تجارت دو کشور رخ نداده است.

وی افزود: ارتباط کالایی بین دو کشور برقرار شده اما افغانستان در گذشته 4 میلیارد دلار از آمریکا کمک می‌گرفت که الان قطع شده است. امکانات مالی این کشور قوی نیست تا مثل سابق عمل کند، باید زمان بدهیم و منتظر باشیم تا سال آینده چه اتفاقاتی رخ می‌دهد.

سلیمی تصریح کرد: میزان 2.7 میلیارد دلاری که برای حجم تجاری ایران و افغانستان پیش‌بینی کرده بودیم قطعا در سال 1400 محقق نشده و تنها در سطح 6 ماه امسال که دولت قبل افغانستان روی کار بود تجارت قابل توجهی داشتیم، امسال جمع حجم تجاری دو کشور حدود 2.1 میلیارد دلار بوده است.

وی متذکر شد: کشورهای چین، ترکیه و پاکستان با سرعت زیادی به بازار افغانستان ورود کردند و ارتباطات سیاسی و اقتصادی خود را با این کشور برقرار کردند. کل واردات افغانستان حدود 7 میلیارد دلار بوده آن هم زمانی که 4 میلیارد دلار کمک مالی می‌گرفت. از این 7 میلیارد دلار واردات هم 40 درصد توسط ایران تامین می‌شد. الان عملا این سه کشور هم ورود کردند و یک رقابت به وجود آمده است. ما باید از نظر سیاسی و تجاری فعالیت خود را افزایش دهیم وگرنه این سه کشور با امتیازات و اعتباراتی که می‌دهند جایگاه ایران را می‌گیرند. اگر ما فعالیت خود را افزایش ندهیم به رقم تجاری 2.6 میلیارد دلار نخواهیم رسید.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان ادامه داد: چین، ترکیه و پاکستان در ارتباطات سیاسی و اقتصادی با افغانستان از ایران پیشی گرفته‌اند، بطوریکه ترکیه حتی برای ساخت فرودگاه تعهد داده است. افغانستان همسایه، هم‌زبان،هم‌فرهنگ ما است ولی این کشورها پیشی گرفته‌اند به خصوص پاکستان که اولین کشوری بود که با طالبان ارتباط گرفت. این کشورها تحریم نیستند اما ایران تحریم هم است. ما توصیه کردیم که ارتباطات سیاسی را پیش ببرند که ما بتوانیم ارتباطات تجاری را با این پشتوانه پیش بگیریم.

وی اضافه کرد:‌ با توجه به اینکه دیگر نفوذ کشورهایی مانند آمریکا و عربستان در افغانستان وجود ندارد، شانس ایران افزایش می‌یابد اما کشورهای دیگر ورود کرده‌اند. چین یک کشور بسیار بزرگ اقتصادی است و پاکستان نیز همسایه افغانستان بوده و اولین کشوری بودند که با طالبان کنار آمدند. ترکیه هم روال همیشگی‌اش این است که با حکومت جدید تعامل کند و روابط تجاری را پیش بگیرد.

سلیمی در ادامه بیان کرد: مشکلات داخلی ما نیز در این موضوع تاثیرگذار است. برای مثال تحریم‌ها و رفت و آمدها برای توافق وین باقی موارد را تحت الشعاع قرار داده و کمتر توجه شده است. امیدواریم این توافق هم حل شود تا شاید فرصت کنند به موارد هم رسیدگی کنند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد همکاری‌های معدنی بین دو کشور، گفت: بخش خصوصی امکانات و دانش استخراجی معادن را دارد اما از آنجا که در افغانستان معادن برای دولت است، باید همکاری‌ها در این زمینه با روابط دولتی پیش گرفته شود تا بتواند کار را بگیرد و بخش خصوصی وارد عمل شود. معادن افغانستان بسیار غنی است و ما نیز به همه مواد معدنی آنها به خصوص سنگ آهن نیاز داریم. چینی‌ها هم به همین دلیل چتر خود در افغانستان باز کرده‌اند. معادن لیتیوم این کشور بی‌نظیر است و در دنیا چند معدن معدن لیتیوم بیشتر وجود ندارد که افغانستان یکی از این منابع است. همه کشورها به معدن لیتیوم افغانستان چشم دوخته‌اند و شانس ما در این زمینه اندک است ولی معادن بسیار غنی دارد که تخمین زده شده ارزش این معادن 1000 میلیارد دلار است

 


 ایلنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: ایران و افغانستان ترکیه و پاکستان ارتباطات سیاسی میلیارد دلار دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۶۱۸۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم

عباس علی‌آبادی ضمن تشریح ۳ برنامه اصلی این وزارتخانه برای توسعه تجارت، گفت: ما آماده تعامل هستیم و دست همکاری اقتصادی با کشورهای جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عباس علی‌آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز در آئین گشایش نمایشگاه ایران اکسپو اظهار کرد: مهم‌ترین هدف این نمایشگاه توسعه همکاری‌های بین‌المللی کشور‌های شرکت کننده است؛ برگزاری نمایشگاهی با حضور مهمانانی از ۱۰۰ کشور باعث شناخت ما از یکدیگر و تسهیل زمینه تجارت می‌شود.

وی افزود: ایران در زمینه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که می‌تواند تسهیلگر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد. توجه به جایگاه ژئوپلتیکی ایران در کنار ظرفیت‌های صنعتی، ‏م عدنی و کشاورزی فرصت‌های زیادی را فراهم می‌کند. چهره واقعی توانمندی‌های ایران در این نمایشگاه‌ها ارائه مو زمینه برای افزایش تعاملات فراهم می‌شود.

علی آبادی به برنامه‌های وزارت صمت در حوزه تجارت اشاره کرد و گفت: وزارت صمت ۳ برنامه اصلی دارد؛ جهت دهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بین‌المللی و تمرکز بر محصولات و خدمات دارای فناوری متوسط و پیشرفته و ارزش افزوده بالا، توسعه زیرساخت‌های تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بین‌المللی با کمک بهره‌گیری حداکثری از دیپلماسی تجاری اقتصادی و حمایت‌های عملی از تحقیق و توسعه در شرکت‌ها در جهت افزایش رقابت پذیری بین‌المللی و صادرات در دستور کار ما قرار دارد.

وزیر صمت با بیان اینکه در مورد توسعه زیرساخت‌های تجاری چند برنامه داریم، تصریح کرد: اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایه گذاری خارجی، ورود به بازار‌های خارجی و دستیابی به فناوری، تعامل جدی، مثبت و سازنده با کشور‌های منطقه در حوزه‌های انتقال فناوری و همکاری‌های صنعتی، فعال سازی میز‌های کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی صادرات کالا‌های ایرانی به بازار‌های هدف با همکاری وزارت امور خارجه، بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازار‌های جدید و توسعه شبکه تأمین، افزایش رایزنان بازرگانی جهت رصد رقبای ایران در بازار‌های جهانی و ارائه اطلاعات لازم به صادرکنندگان به کمک وزارت امور خارجه، تنوع بخشی به روش‌های تجاری مانند تجارت به کمک ارز‌های محلی و توسعه بازار‌های مرزی جهت افزایش صادرات و بهبود دسترسی به منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های اتاق‌های مشترک با سایر تشکل‌ها و انجمن‌های بخش خصوصی در توسعه روابط خارجی و گسترش بازار‌های صادراتی از چند نقطه محدود به سایر نقاط جهان از جمله برنامه‌های ماست.

وی اضافه کرد: اکنون ایران و با وجود تحریم‌ها، یکی از قطب‌های اقتصاد و صنعت منطقه است؛ بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور است که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات غیرنفتی می‌شود؛ کشور‌های همسایه، آفریقایی و اسلامی و سایر کشور‌های دوست در اولویت توسعه روابط هستند. ما اکنون عضو ناظر سازمان تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و بین المللی تعاملات سازنده‌ای با کشور‌ها داریم.

علی آبادی ادامه داد: در سازمان اکو با ۹ کشور همسایه و منطقه همکاری داریم؛ موافقت نامه‌های تجاری در دست پیگیری است. در سازمان دی ۸ با ۸ کشور اسلامی در حال توسعه موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا کردیم و در حال اجرا هستیم. در سازمان‌های همکاری اسلامی با کشور‌های عضو موافقت نامه تجارت ترجیحی داشته و همکاری‌های تجاری را اجر می‌کنیم. با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا موافقت نامه تجارت آزاد امضا شده و با تعدادی دیگر از کشور‌ها موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا شده و با برخی دیگر در دست امضا قرار دارد.

وزیر صمت گفت: ما آماده تعامل هستیم. ما دست همکاری اقتصادی با کشور‌های جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم. امید می‌رود این نمایشگاه بتواند با ارائه شفاف توانمندی‌های صادراتی ایران و شناخت نیازمندی‌های طرف‌های دیگر گامی جدی در جهت توسعه روابط تجاری بردارد.

دیگر خبرها

  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 
  • ◄ اولین قطار ترانزیت افغانستان به ترکیه در دام سوء مدیریت/ تکرار تجربه تلخ راه آهن شلمچه بصره