Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-29@00:27:53 GMT

ممنوعیت نه، محدودیت آری!

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۷۲۹۵۷

ممنوعیت نه، محدودیت آری!

اقتصاد آنلاین-سپیده قاسمی؛ شرایط بارش باران نسبت به سال گذشته بهتر است، اما همچنان میزان بارش در کشور نسبت به بلند مدت ۱۴ درصد کاهش یافته و این شرایط برای استان‌های خشک کشور بدتر است. 

با وجود شرایط بحرانی آب در کشور و هشدار کارشناسان درباره لزوم عدم کشت برنج در استان‌های جنوبی از جمله خوزستان، بر طبق آخرین اطلاعات رسیده به اقتصاد آنلاین تاکنون بیش از ۱۱۵هزار هکتار از زمین‌های این استان برای کشت برنج به غیر بومیان اجازه داده شده است تا در قالب کشت قراردادی محصول آب‌بر برنج را در استان کم آب خوزستان تولید کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

‌ممنوعیت کشت برنج در استان‌ خوزستان در سال‌های اخیر از موضوعات پر تنش در این استان بوده است. در سال ۹۸ با اندک بهبود شرایط بارندگی به رغم مخالفت کارشناسان، دولت ممنوعیت کشت برنج را در استان خوزستان برداشت و اجازه کشت این محصول را در این استان دارد.

ادامه کشت برنج در سالجاری در حالی است که، کشور سالی خشک و کم آبی را پشت سر گذاشته و منابع آبی اندکی در استان خوزستان برای کشت بهاره وجود دارد.

اما نگاه محققان جهادکشاورزی به کشت برنج در استان‌های خوزستان چیست؟

علی اکبر عبادی، نائب رئیس، موسسه تحقیقات برنج وزارت جهاد کشاورزی، در گفت و گو  با اقتصاد آنلاین در پاسخ به این پرسش معتقد است؛ کشت برنج با توجه به سابقه طولانی در استان خوزستان تهدید محسوب نمی‌شود و تنها باید تمهیدات مناسب برای مصرف آب این محصول در نظر گرفت.

وی ادامه داد: با به کارگیری راهکارهای فنی می توان میزان مصرف آب برای کشت برنج در استان خوزستان را مدیریت کرد.

عبادی با بیان اینکه در حال حاضر بزرگترین مشکل کشت برنج در این استان استفاده از روش سنتی است، افزود: بخش عمده سطح زیر کشت برنج در استان‌های جنوبی با روش نشاء کشت می‌شود که مصرف آن بسیار بالاتر از روش‌های جدید مانند خشکه‌کاری است.

وی یادآور شد: کشت برنج در استان خوزستان ۲ برابر استان‌های شمالی کشور، آب مصرف می‌کند که دلیل اصلی آن هوای بسیار گرم و تبخیر بالا در این استان است.

عبادی دیگر مشکل کشت برنج در جنوب کشور را عملکرد پایین در واحد سطح دانست که فاصله قابل توجه ای میزان تولید نسبت به استان های شمالی دارد.

به گفته وی؛ میزان تولید در واحد سطح در استان خوزستان ۲.۵ تا ۳ هکتار است در حالی که این رقم در استان های شمالی ۳.۵ تا ۴.۵ هکتار است.

عبادی، متوسط سالانه سطح زیر کشت برنج در استان خوزستان را ۴۰ تا ۵۰ هزار هکتار اعلام کرد که در سال ۹۸ با رفع ممنوعیت به یکباره به ۱۲۰ هزار هکتار افزایش یافت.

ممنوعیت کشت برنج در خوزستان اشتباه است

عبدالعلی گیلانی، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، در گفت و گو با اقتصاد نیز بر این باور است؛ ممنوعیت کشت برنج در استان خوزستان اشتباه است و در این استان نه ممنوعیت کشت برنج بلکه محدودیت کشت آن باید اجرا شود.

وی با یادآوری اینکه بیش از ۲۵ هزار بهره‌بردار در استان خوزستان با قدمت طولانی کشت برنج انجام می‌دهند، افزود: نمی توان از این تعداد بهره‌بردار خواست که دست از کشت برنج بکشند و به سراغ کشت محصول دیگری بروند که به این میزان برایشان سودآوری و ارزش افزوده ندارد.

گیلانی اظهار کرد: در حال حاضر هر کیلوگرم برنج بومی خوزستان تا ۵۰ هزار تومان از کشاورزان خریداری می‌شود و هیچ محصولی دیگری در استان نیست که به این اندازه برای کشاورزان درآمد زایی داشته باشد.

وی برای مقایسه کاشت نیشکر را مثال زد و گفت: نیشکر سطح زیادی اشغال می‌کند و بعد از استحصال ساقه بازده کمی دارد و نهایتا هر کیلوگرم شکر ۱۶ هزار تومان از کشاورز خریداری می شود که در مقایسه با برنج سطح درآمد کمتر و هزینه بیشتر تولید دارد.

گیلانی با تاکید بر اینکه  برنج خوزستان از سالم‌ترین برنج ها است، افزود: در سایر استان های برنج خیز کشور در سال حداقل یک تا دوبار علیه آفتی مانند کرم ساقه خوار سمپاشی صورت می گیرد در حالی که سم پاشی برای این آفت در استان خوزستان تقریبا صفر است،  ضمن اینکه میزان آلودگی به بیماری در برنج خوزستان بسیار کمتر از سایر استان های دیگر است که در نتیجه نیاز به مصرف سم کمتری دارد. 

به گفته گیلانی؛ تنها مشکل کشت برنج در استان خوزستان مربوط به تامین آب مصرفی آن است که می توان با به کارگیری روش های مناسب آن را کاهش داد.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر عمده کشت برنج در استان خوزستان به صورت کشت نشاء به روش غرق آبی است که می تواند با تبدیل آن به خشکه کاری حجم آب مصرفی را به شکل قابل توجه کاهش داد.

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گفت: استفاده از روش غرق‌آبی و اجبار به هم زدن خاک در این روش موجب می‌شود یک سوم آب مصرفی کشت برنج در روش غرق‌آبی هدر برود.

وی اظهار کرد: اگر به سمت خشکه کاری برویم ۳۵ تا ۴۰ درصد در مصرف آب در کشت برنج خوزستان صرفه جویی خواهد شد.

گیلانی با بیان اینکه همچنین در روش خشکه کاری می توان با کمک از ادوات و ماشین آلات معمول هزینه های مازاد را کاهش داد، افزود: در روش خشکه کاری با استفاده از دستگاه کشت در مدت ۴۰ تا ۴۵ دقیقه بدون ورود به زمین عمل کشت را با رعایت الگو و تراکم انجام داد. که هزینه کارگری را کاهش می دهد.

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، ایجاد پشته های بلند در روش خشکه کاری را نیز راهکاری موثر دیگر برای کاهش مصرف آب برشمرد و گفت: ضمن اینکه در روش غرق‌آبی در زمین عناصر مضری تولید می شود که ریشه را دچار گندیدگی می کند و در جذب عنصر ازت خاک اثر منفی دارد، در حالی که در روش خشکه کاری در یک دوره تناوبی ۴ تا ۵ روز آبیاری صورت می گیرد و بدین ترتیب تهویه در ریشه گیاه انجام می شود.

وی در نظر گرفتن ۴ تا ۵ سانتی متر ارتفاع آب پای بوته در روش خشکه کاری را توصیه کرد و گفت: ۴ تا ۵ سانتی متر ارتفاع آب پای بوته موجب جذب ۵۰۰ مترمکعب آب در هکتار خواهد شد و صرف جویی بیشتر آب را به همراه دارد.

گیلانی در ادامه استفاده از سیستم های نوین آبیاری را یکی دیگر از روش‌های موثر بر کاهش مصرف آب در کشت برنج عنوان کرد.

 وی علاوه بر روش های عنوان شده تغییر رقم برنج مورد استفاده برای کشت در استان خوزستان را نیز راهکار دیگر برای کاهش مصرف آب در این استان دانست و افزود: بخش زیادی از برنج تولیدی استان خوزستان را رقم های محلی عنبر بو و  چمپا تشکیل می دهد که قابل جایگزین با ارقام اصلاح شده پرمحصول و کم آب‌بر هستند، ارقام اصلاح شده نسبت به رقم محلی راندمان آبی بیشتر و ۳۰ روز دوره رشد کمتری دارند، به عبارت دیگر با مصرف آب کمتر زودتر به ثمر می‌نشینند.

گیلانی به امکان کشت مین کراپ در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: علاوه بر از استفاده از ارقام جدید در مناطق کوهستانی استان که دمای کمتری دارد امکان کشت مین کراپ وجود دارد، ضمن اینکه که می توان پس از برداشت اقدام به کشت راتون کراپ کرد. 

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان با بیان اینکه تحقیقاتی انجام شده نشان می‌دهد عملکرد راتون کراپ در استان خوزستان بالا است، افزود: در تحقیقات انجام شده نتایجی بدست آمده که گواه بر این دارد، با استفاده از روش راتون کراپ در استان خوزستان می توان حدود ۱۲ تن شلتوک در هر هکتار برداشت کرد که عملکرد بسیار خوبی با توجه به صرفه جویی میزان مصرف آب است.

نگاه مثبت بخش تحقیقات وزارت جهادکشاورزی به کشت برنج در حالی است که، به باور بسیاری از کارشناسان با توجه ادامه خشکسالی و عدم جبران منابع آبی از دست رفته، با هر روش و شکل، کشت محصولات آب‌بر در استان های جنوبی توجیه ندارد. کمبود آب به راحتی می تواند تبدیل به بحران اقتصادی و اجتماعی در مناطق آسیب پذیر شود، واقعیتی که به نظر می رسد به رغم تجربه های گذشته، مسئولان نسبت به آن بی تفاوت هستند.

اخبار مرتبط ۱۴:۵۹:۲۴ ۵۳ درصد از ظرفیت آب سد کرخه صرف کشت برنج شد ۱۶:۳۹:۳۷ کشت غیرقانونی برنج در سایه بی‌توجهی وزارت جهاد کشاورزی ۱۷:۰۴:۲۴ کشت قراردادی سیب‌زمینی و برنج در دستور کار وزارت جهادکشاورزی قرار گرفت ۲۱:۱۲:۳۷ چرا قیمت برنج گران شده است؟ ۱۷:۲۵:۵۶ بازار خوب برنج باعث جذابیت کشت برنج برای خوزستانی ها شد ۱۰:۴۲:۱۹ برنج خارجی امسال ۲۰۰درصد گران شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: برنج خوزستان کشت برنج زمین کشاورزی جهادکشاورزی کشت برنج در استان خوزستان کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان ممنوعیت کشت برنج روش خشکه کاری مرکز تحقیقات برای کشت مصرف آب آب مصرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۲۹۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید

آفتاب‌‌نیوز :

برنج سفید از مواد غذایی محبوب مردم قاره آسیا است به طوری که مردم این قاره ۹۰ درصد برنج دنیا را مصرف می‌کنند. در ایران نیز استفاده از این برنج متداول بوده و جزو پر مصرف‌ترین مواد غذایی است.

برنج سفید منبع متراکم کربوهیدرات‌ها است و گلایسمی بالایی دارد بنابراین پس از خوردن آن قند خون افزایش می‌یابد. این ماده غذایی فاقد پروتئین و دارای چربی اندکی است. اگر علاقمند به خوردن برنج هستید و هر روز از این غذای خوشمزه استفاده می‌کنید، بهتر است با عوارضی که استفاده زیاد از برنج سفید برای شما ایجاد می‌کند، در این بخش آشنا شوید.

عوارض مصرف زیاد برنج سفید

چربی شکم

مطالعات بر روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده می‌کنند، نشان داد این افراد چربی شکمشان کمتر از آن‌هایی است که بیشتر از کربوهیدرات‌های تصفیه شده استفاده می‌کنند بنابراین افرادی که بیش از حد از برنج استفاده می‌کنند، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد.

در صورتی که شما بدون تحرک باشید، پس از خوردن برنج گلوکز وارد سلول‌های عضله می‌شوند تا به صورت چربی ذخیره شوند. خوردن برنج بعد از تمرین و ورزشی سخت که بدن گلوکز کمی دارد، سبب افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن می‌گویند، کمک می‌کند.

برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج سفید و کربوهیدرات‌های تصفیه شده، برنج قهوه‌ای و غلات سبوس‌دار استفاده نمایید.

افزایش قند خون

پس از خوردن برنج قند خون افزایش می‌یابد و انسولین از پانکراس ترشح می‌شود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر می‌کند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید منجر به افزایش ریسک دیابت نوع دوم می‌شود.

میزان قند خون پس از خوردن برنج قهوه‌ای، به اندازه برنج سفید، افزایش نمی‌یابد. بعد از خوردن برنج قهوه‌ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است.

سندرم متابولیک

خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک می‌شود. چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندرم متابولیک هستند.

ابتلا به چربی خون و فشار خون

افرادی که در برنامه غذایی خود برنج فراوانی جای داده‌اند و بیشتر از بقیه برنج سفید می‌خورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.

اختلالات عصبی

خوردن زیاد برنج سفید اختلالات عصبی بوجود می‌آورد به خاطر همین بهتر است که مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود.

معایب خوردن برنج در دوران بارداری

مصرف بیش از حد برنج در دوران بارداری سبب بالا رفتن وزن خانم باردار می‌شود.

برنج سفید دارای شاخص گلیسمی بالایی است بنابراین سبب ابتلای خانم باردار به دیابت بارداری می‌شود.

برنج دارای مقدار قابل توجهی از آرسنیک است که مصرف بیش از حد برنج ممکن است منجر به مرگ زودرس یا تولد زود هنگام جنین شود.

طبع برنج

طبع برنج سرد و خشک است و مصلح آن زعفران، شوید، زیره سیاه و خیساندن در آب نمک می‌باشد.

مضرات خوردن برنج نپخته

برنج نپخته حاوی تخم باکتری‌هایی است که می‌توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. این باکتری‌ها سمومی تولید خواهند کرد که موجب اسهال یا استفراغ می‌شوند.

مضرات برنج تاریخ مصرف گذشته

تاریخ بهترین زمان مصرف آن دو سال بعد از شالیکوبی است. از مهمترین علایم برنج‌های تاریخ مصرف گذشته تغییر رنگ مایل به قهوه‌ای، شکننده بودن برنج‌ها، کپک زدگی، کرم زدگی، رطوبت و تغییر طعم است.

اگر تاریخ مصرف بهینه برنج گذشت، آن را تست کنیم و اگر این برنج‌ها از نظر سلامت تائید نشدند باید خوراک دام شده و مورد مصرف صنعتی قرار گیرند یا اینکه به طور کل معدوم و به کود زیستی تبدیل شوند.

علت سالم ماندن مردم آسیای شرقی با وجود خوردن برنج فراوان

مردم آسیای شرقی با وجود مصرف برنج دچار چاقی و مضرات مصرف بیش از حد برنج نمی‌شوند، زیرا:.

زیرا به محض احساس سیری از خوردن دست می‌کشند.

تحرک زیادی دارند و اوقات خود را به استراحت تلف نمی‌کنند.

در یک رژیم آسیایی میوه جات، سبزی جات، چای سبز و... از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

برای در امان ماندن از مضرات مصرف زیاد برنج، چقدر برنج بخوریم؟

یک ظرف کوچک برنج در کنار یک وعده غذایی سالم که حاوی مقدار متعادلی پروتئین و چربی است، بخورید.

اگر به خوردن برنج علاقمند هستید حتما از نوع دیگر آن یعنی برنج قهوه‌ای استفاده نمایید.

برنجی که می‌خورید باید از نوع سالم‌ترین منبع برنج باشد، زیرا بعضی از انواع برنج، بیشتر از حد مجاز آرسنیک دارند.

سبک زندگی فعال داشته باشید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

از خوردن بیش از حد برنج سفید بپرهیزید.

فقط به جای خوردن برنج سفید از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس‌دار استفاده کنید.

افرادی که نباید از برنج سفید استفاده کنند

افراد دچار چاقی بیش از حد بهتر است به جای برنج سفید از غلات سبوس دار استفاده نمایند.

افراد دچار دیابت از مقدار کمتری برنج استفاده کنند تا قند خونشان بالا نرود.

افرادی که یبوست دارند باید برنج کمتر بخورند.

برنج کته یا آبکش، کدام بهتر است؟

برای پاسخ به این سوال چندین واقعیت را از زبان متخصصان تغذیه برایتان عنوان می‌کنیم تا به جواب مورد نظر خود برسید:

هر قدر برنج بیشتر به صورت کته طبخ شود و کمتر آبکش شود، ارزش غذایی موجود در آن بیشتر خواهد بود.

می‌دانید که حرارت باعث جذب املاح موجود در مواد غذایی شده و به دلیل انکه برنج آبکش در معرض حرارت بیشتری قرار می‌گیرد، پس جذب قند آن بیشتر بوده و انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی به شمار نمی‌آید.

زمانیکه برنج به صورت کته طبخ می‌شود، ویتامین‌های موجود در آن طی مراحل پخت حفظ شده و به همین دلیل ارزش غذایی بیشتری دارد.

منبع: سایت نمناک

دیگر خبرها

  • این ۵ ماده غذایی را که هرگز نباید دوباره گرم کرد
  • کاشت برنج به سبک مکانیزه در روستای کیامحله جویبار + فیلم
  • آغاز کاشت نشا برنج در شالیزار‌های بابل + فیلم
  • آغاز برنج‌کاری در گیلان
  • ممنوعیت تردد از محور فیروزکوه - دماوند
  • برآورد سطح زیرکشت برنج با داده‌های فضایی برای نخستین بار
  • برنج هندی عقب‌نشینی کرد
  • (ویدئو) نحوه درست کردن برنج پف کرده در خیابان‌های هند
  • (تصاویر) آغاز برنج‌کاری در گیلان
  • عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید