Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ می‌گوید در سال ۱۴۰۰ تنها ۲۰ هزار تن از ظرفیت ۱۵۰ هزار تنی، کاغذ چاپ و تحریر تولید شده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ رهبر انقلاب در بازدیدی که از نمایشگاه کتاب طی سال‌های 91 تا 93 داشتند، بارها بر لزوم تولید داخلی کاغذ و رفع موانع موجود پیش پای تولید تأکید کردند‌.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 پس از این توجه معظم‌له درهای کارخانه‌هایی که سال‌ها خاک می‌خوردند،‌ باز شد و بخش خصوصی و دولتی توجه به تولید تحریر را که نیاز اصلی کشور و نقطه اتصال ما به واردات بود، در برنامه خود قرار دادند. اما دیری نپایید که چرخ تولید تحریر از کار افتاد و خط تولید‌ها محصولی جایگزین بیرون دادند. در مقابل دولت تمام توجه خود را به واردات معطوف کرد تا جایی که میلیاردها دلار آن هم در سال‌هایی که ارز دُرّ نایابی بود که گاهی دارو نیز از آن بی‌بهره بود، صرف واردات کاغذ شد وارداتی که در موارد بسیاری به سرمنزل مقصود نرسید و در جیب نام‌هایی رفت که وجود خارجی نداشتند.

 تولیدکنندگان کاغذ در نیمه دوم دهه 90 دلشان خون بود؛ زیرا تولید کاغذ تحریر که در سال‌های پایانی دهه 80 با تأسیس بزرگترین کارخانه تولیدی در خارومیانه تازه داشت جان می‌گرفت،‌ حالا بعد از گذشت 10 سال به صفر رسیده و نه بخش خصوصی و نه بخش دولتی حاضر به سرمایه‌گذاری در آن نبودند،

در سال پایانی دولت دوازدهم‌، مسئولان فرهنگی برای تأمین کاغذ مورد نیاز چاپ و نشر کایه چه کنم به دست گرفته و باز هم مطالبه ارزری برای واردات داشتند،‌ در حالیکه اگر در تمامی این سال‌ها یک چندم این ارز‌ها صرف تولید داخل شده بود،‌ خط تولید‌های داخلی خاموش نمی‌شد و بخشی از نیاز بازار تامین می‌شد.

ایران سالانه 300 هزار تن کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه نیاز دارد،‌ ظرفیت تولید اسمی 150 هزار تن در داخل کشور موجود است و از این ظرفیت سهم تولید در سال 99 صفر بوده است.

دولت سیزدهم در چنین وضعیتی در حوزه فرهنگ مهمترین اولویتش را بر حمایت از تولید داخل بنا نهاد،‌ رئیس جمهور در همان روزهای آغاز دولت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامه پیشنهادی خود به مجلس تولید داخلی کاغذ را در دستور کار قرار دادند. قدم‌هایی برداشته شد و وعده‌هایی نیز برای سال آینده داده شد. اما وضعیت ما در حوزه تولید کاغذ در سالی که روزهای پایانی آن را سپری می‌کنیم،‌ چگونه بوده است؟چه چشم‌اندازی می‌توان برای سال آینده ترسیم کرد؟ با کدام نقشه می‌توان از عزم جزم دولت برای سامان دادن تولید داخل بهره بیشتری برد؟ این‌ها پرسش‌هایی است که خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگو با ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا مطرح کرده است. روغنی در این گفت‌وگو به ترسیم وضعیت فعلی کشور در تولید طبق آخرین آمارها پرداخته و از عدم مشورت وزاری صمت و ارشاد با تشکل‌های صنفی کاغذ نیز گلایه‌هایی می‌کند. این گفت‌وگو به شرح ذیل است:

* تسنیم:‌ آقای روغنی برای شروع اجازه بدید وضعیت موجود ایران در حوزه تولید کاغذ چه کاغذ بسته بندی و چه کاغذ تحریر را ارزیابی کنیم،‌ ما در حوزه تولید کاغذ در چه جایگاهی قرار داریم؟

وضعیت کاغذ بسته‌بندی در کشور شرایط بسیار خوبی دارد تا حدی که ما هم تولید خیلی خوبی در این زمینه داریم و هم صادرات بسیار مناسبی، تقریباً یک میلیون و 600 هزار تن تولید در این حوزه داریم؛ در حالی که 860 هزار تُن نیاز کشور است،‌ پس باید روی به صادرات بیاوریم.

کاهش قابل توجه صادرات کاغذ بسته‌بندی در سال جاری

در 10 ماهه امسال حدود 80 هزار تُن صادرات داشتیم که رقم خوشحال‌کننده‌ای نیست،‌ می‌تواند تا 500 هزار تن افزایش پیدا کند، چرا صادرات کم بوده؟ دلیلش تصمیمات خلق‌الساعه‌ای است که گرفته می‌شود و مانع ایجاد می‌کند.

رقابت با ترکیه در صادرات کاغذ بسته‌بندی به منطقه

در حوزه کاغذ بسته‌بندی توان ما در منطقه به گونه‌ای است که تنه به کشور ترکیه می‌زنیم، هم از نظر کیفیت هم میزان تولید، در مجموع شرایط خوبی در حوزه کاغذ بسته‌بندی داریم. 

* تسنیم:‌ در حوزه کاغذ بسته‌بندی هم نیاز به واردات مواد اولیه داریم؟

بله،‌ یکی از موارد بسیار حیاتی کاغذ بسته‌بندی ورود مواد اولیه است،‌ در سال 1400 تا دی ماه حدود 121 هزار تن واردات آخال داشتیم که تبدیل به ارزش افزوده بالایی به نام کاغذ بسته‌بندی شده است،‌  ما 154 هزار تن هم خمیر وارد کردیم، در حوزه کاغذ بسته‌بندی شرایط کشور شرایط نرمالی است؛ ضمن اینکه می‌توانیم نیازهای کشور را به صورت 100 در صدی برطرف کنیم.

صادرکننده کاغذ بسته‌بندی به خاورمیانه و اروپا هستیم

پس در کاغذ بسته‌بندی هم با کیفیت بالا می‌توانیم تولید کنیم و هم می‌توانیم صادرات خوبی داشته باشیم،‌ می‌توانیم در منطقه به عنوان تولیدکننده و صادرکننده به خاورمیانه و اروپا ایفای نقش کنیم.

* تسنیم: در حوزه کاغذ تحریر وضعیتمان قطعاً به خوبی بسته‌بندی نیست،‌ اما در سال جاری وضعیت چگونه بوده است؟

در حوزه کاغذ چاپ و تحریر باید گفت که در دوران کرونا ما برخلاف کاغذ بسته‌بندی که با افزایش مصرف روبرو بودیم،‌ با کاهش مصرف روبرو شده‌ایم. اگرچه روند مصرف رو به کاهش بوده‌، اما متاسفانه روند تولید نیز اصلا مناسب نبوده است. در یک‌سال گذشته نیز وضع تولید همانند گذشته رو به کاهش بوده است.

بر اساس آمارها،‌ سقف نیاز کشور به کاغذ چاپ و تحریر 300 هزار تن است،‌ ظرفیت تولید کشور تا 140 هزار تن سالیانه می‌رسد‌، اما در سال جاری تنها 20 هزار تن از این کاغذ تولید شده است. 

به دلیل اینکه شرایط حمایتی تاکنون به نفع واردات بوده و تولید سهمی از این حمایت‌ها نداشته است‌، شرکت‌ها رغبتی به تولید تحریر نداشتند. 

واردات بیش از 50 درصد نیاز کشور به کاغذ تحریر در سال جاری

* تسنیم: در حوزه کاغذ تحریر ما وابستگی شدیدی به واردات داریم،‌ حجم واردات در سال جاری چقدر بوده است

به نظر من مصرف کاغذ تحریر در کشور بعد از کرونا از 300 هزار تن پایین آمده و به 230 تا 240 هزار تن رسیده است،‌ تا دی ماه امسال واردات کاغذ تحریر به 150 هزارتن رسیده است،‌ طبیعتاً بهمن و اسفند را هم در نظر بگیریم تا 180 هزار تن رسیده است‌، پس بیش از 50 درصد نیاز کشور از طریق واردات انجام شده و تولید شرایط خوبی نداشته است. 

* تسنیم:‌ یکی از خبرهای خوب در حوزه کاغذ تحریر عزم دولت برای ساماندهی این حوزه است،‌ تاکنون اقدامات انجام شده را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بله،‌ دولت سیزدهم به نظر می‌رسد عزمش را جزم کرده که بتواند شرایط بازار را عوض کند. رئیس جمهور تاکنون از چندین کاغذسازی بازدید کرده است،‌ معاون اول جریان تولید کاغذ را دنبال می‌کند‌، اما وزارت ارشاد که پیگیر تولید کاغذ داخلی است،‌ کمتر با سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا مشورت می‌کند،‌  کمتر از ما استعلام می‌گیرد‌، سندیکا مورد مشورت وزرات صنعت بوده و هست. اما کاغذ تحریر در دولت دو متولی دارد،‌ وزارت ارشاد و وزارت صمت.

چوب و کاغذ مازندران به عنوان بزرگترین کارخانه تولید کاغذ کشور قرار است 30 تا 40 درصد کاغذ چاپ و نشر کتاب‌های درسی را تامین کند.

* تسنیم:‌ ما چندین کارخانه دیگر نیز در کشور داریم که قابلیت تولید تحریر دارند‌، چرا روی ظرفیت این کارخانه‌ها حساب باز نمی‌کنیم؟

شرکت‌های متعددی هستند که قابلیت تولید تحریر دارند، اما پیش نیازهایی دارند، نیاز به منابع مالی برای بازسازی و نوسازی دارند، این کارخانه‌ها طی سال‌های اخیر عمدتاً از مدار خارج شده‌اند، کاغذ پارس از این جمله است‌، از سوی دیگر سرمایه‌گذاری دولت و ستاد فرمان امام  روی شرکت لوح سبز جنوب سال‌هاست که در حال انجام است‌، و در صورتی که به نتیجه برسیم می‌تواند نیاز کشور را به صورت صد در صدی برطرف کند.

چاپ تمامی کتاب‌های درسی سال آینده با کاغذ تولید داخل/ افزایش 10درصدی تولید کاغذ بسته‌بندیدلار ارزان شد، کاغذ گران؛ قیمت‌ها در بازار کاغذ چگونه تعیین می‌شوند؟تکلیف قرارداد وزارت ارشاد و کارخانه کاغذ مازندران چه شد؟

کاغذ شوشتر نیاز به تأمین منابع مالی برای بازسازی و نوسازی دارد،‌ بنابراین عمده این کارخانه‌ها در وضعیت فعلی روی به کاغذ بسته‌بندی آورده‌اند. شرکت تبریز قابلیت تولید تحریر دارد منتهی تا بسترسازی انجام نشود‌، تحریر تولید نمی‌کند.

لزوم اصلاح زیرساخت‌های قانونی در حوزه کاغذ

اصلاح زیرساخت‌های قانونی مثل اعمال 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده از تولید، بسترسازی دولت و سرمایه‌گذاری مجدد در تولید کاغذ چاپ و تحریر می‌تواند آینده خوشی را برای این صنعت رقم بزند.

در حوزه اصلاح قانون از طرف دولت هنوز اتفاقی نیفتاده است، مگر اینکه مجلس و قوه قضائیه و دولت به توافق برسند که این بخش از قانون اصلاح شود. در نوسازی در لایحه بودجه سال آینده چیزی دیده نشد.

* تسنیم: شما به عنوان صنف چه انتظاری از دولت در حوزه کاغذ دارید؟

ما به عنوان سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا نظرات و افکار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره کاغذ را از رسانه‌ها و یا اطرافیان وی متوجه شدیم‌، تاکنون جلسه‌ای تشکیل نشده است،‌ انتظار ما این است حال که همتی برای سامان دادن به تولید داخلی کاغذ وجود دارد‌، حتما با حوزه صنفی نیز مشورت شود. چرا که کاغذ مسئله استراتژیک و مهمی برای جمهوری اسلامی به شمار می‌رود و دغدغه رهبر انقلاب نیز هست.

وقت نگاه حمایتی مصرف‌کننده از تولید داخلی است

کارخانه مازندران اگر بتواند در ظرفیت خود کار کند، قابلیت تولید 180 هزار تن کاغذ در سال را دارد که 90 هزار تن آن تحریر است. این شرکت در سال‌های نه چندان دور در این رنج تولید داشته و در اختیار بازار قرار می داد. اکنون وقت آن است که سایر دستگاه‌ها هم از این شرکت حمایت کرده و نیازهای آن را برطرف کنند،‌ مصرف‌کننده نیز با نگاه حمایتی به تولید داخل بنگرد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: صنعت کاغذ تولید کاغذ در ایران صنعت کاغذ تولید کاغذ در ایران کاغذ چاپ و تحریر قابلیت تولید تولید تحریر تولید داخلی سال جاری کارخانه ها تولید داخل تولید کاغذ کاغذ تحریر سال آینده نیاز کشور هزار تن سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۷۸۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسته تأمین مالی غیر نقدی زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محسن سیفی در حاشیه رونمایی از نخستین برات الکترونیک کشور توسط این بانک که با حضور سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، مدیران ارشد این وزارت خانه، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی، خزانه‌دار کل کشور، نمایندگان قوه قضائیه، مدیران عامل بانک‌ها، مدیران ارشد بانک صادرات ایران و اصحاب رسانه در محل تالار جهاد اقتصادی ساختمان وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد، با تشریح قابلیت‌های نوین بانک صادرات ایران در زمینه تکمیل بسته تامین مالی غیر نقدی، برای حمایت از بخش‌های مختلف تولیدی اعلام آمادگی کرد.

او با بیان اینکه خوشحالیم که امروز در بانک صادرات ایران موفق شدیم به عنوان اولین بانک بسته اسناد تجاری را تکمیل و از آنها  در جهت تامین مالی زنجیره تأمین در بخش تولید استفاده کنیم، افزود: در سال‌هایی که تأمین مالی نقدی در نظام بانکی کشور اشباع شده  و در عین حال بانک‌ها موظف به تأمین مالی بخش‌های مختلف تولیدی هستند، بانک صادرات ایران با استفاده از ابزارهای مختلف تامین مالی غیر نقدی از تولید حمایت خواهد کرد و برات الکترونیک سهم مهمی از این ماموریت را بر عهده خواهد داشت.

 او افزود: امروز برات الکترونیک بانک صادرات ایران در کنار چک الکترونیک (چکنو) و در کنار سفته الکترونیک و همچنین سامانه توثیق الکترونیک دارایی (ست)، بسته کاملی برای تامین مالی زنجیره تولید فراهم کرده است.

 سیفی از عبور تعداد چکنوهای صادره از مرز 4 میلیون برگه و صدور بیش از 90 هزار برگ سفته الکترونیک  در بانک صادرات ایران خبر داد و افزود: با عملیاتی شدن برات الکترونیک  که حداقل سررسید آن یک ماه و حداکثر 12 ماه است، زنجیره کاملی از ابزارهای تامین مالی غیر نقدی در بانک صادرات ایران فراهم آمده که در خدمت شبکه تولید کشور قرار خواهد گرفت.

بانک صادرات ایران پیشرو در عملیاتی کردن برات الکترونیک سپامی

نخستین برات الکترونیک سپامی توسط بانک صادرات ایران با هدف ارائه خدمت نوین، تسهیل و تسریع در عرصه پرداخت غیرحضوری پول صادر و این ابزار نوین در اختیار فعالان اقتصادی و تولید قرار گرفت.

این محصول خدمت نوین بانک صادرات ایران برای تامین مالی زنجیره تامین واحد‌های تولیدی است و علاوه بر چکنو، خدمت دیگری برای مشتریان بانک به ویژه بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی به حساب می‌آید.

بانک صادرات ایران به عنوان نخستین بانک کشور با هماهنگی بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی با عملیاتی کردن پروژه برات الکترونیک، خدمت نوین دیگری را برای تسریع در پرداخت‌های آنی در نظام بانکی کشور ارائه کرد و در نخستین اقدام پس از دریافت کد سپام از بانک مرکزی و ارسال  درخواست صدور برات به وزارت امور اقتصادی و دارایی، نخستین برات الکترونیک سپامی نظام بانکی کشور با داشتن شناسه خزانه‌داری کل کشور و شناسه سپام بانک مرکزی با امضای بانک صادرات ایران به عنوان برات‌گیر صادر شد. 

بانک صادرات ایران پس از عملیاتی کردن نخستین چک امن الکترونیک با عنوان «چکنو»، در صدور و استفاده از برات الکترونیک نیز  در کشور پیشرو است.

بدین ترتیب واحدهای تولیدی، بنگاه‌های اقتصادی، شبکه فروش و تامین ‌کنندگان می‌توانند با رونمایی این محصول توسط مراجع سیاستگذار، از این خدمت در بانک صادرات ایران استفاده کنند. 

برات الکترونیک به عنوان یکی از ابزارهای تامین مالی زنجیره تامین و بر اساس دستورالعمل ارائه خدمات تامین مالی زنجیره تامین توسط مؤسسات اعتباری طراحی شده و شیوه‌نامه اجرایی آن پس از تصویب در کمیسیون اعتباری به تایید هیئت‌عامل بانک مرکزی رسیده است. این سند تجاری الکترونیکی دارای کلیه ویژگی‌های ذکر شده در ماده 223 قانون تجارت و قانون تجارت الکترونیک است.

برات الکترونیک غیر کاغذی، با سررسید حداقل یک ماه و حداکثر یک سال با درخواست برات‌دهنده (بنگاه خریدار) در وجه یا به حواله‌کرد دارنده برات (بنگاه فروشنده) از طریق سامانه برات صادر و شناسه یکتای آن در سامانه سپام ثبت می‌شود و بانک بر اساس اعتبار برات‌دهنده (بنگاه خریدار) نسبت به قبول برات الکترونیک و تادیه کل مبلغ آن در سررسید اقدام خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مراحل تماشایی بسته بندی صد‌ها تن «خرچنگ برفی» در کارخانه (فیلم)
  • ۳۰ درصد کنسرو ماهی کشور در سیستان و بلوچستان تولید می‌شود
  • بسته تأمین مالی غیر نقدی زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است
  • بسته زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است
  • لزوم ایجاد فضای مناسب برای مشارکت مردم در تحقق شعار سال
  • جعبه آماده ۵۰ عددی از کجا بخریم
  • توقیف ۱۰۵۰ بسته شکر بسته بندی غیر استاندارد در استان کرمانشاه
  • تولید ۸۰ درصد تورهای ماهیگیری در سیستان و بلوچستان
  • بازگشت ۲۳۲ واحد راکد استان به چرخه تولید
  • بازگشت ۲۳۲ واحد راکد به چرخه تولید