Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرویس بین‌الملل خبرگزاری فارس، «جواد الهنداوی» سفیر سابق عراق در اتحادیه اروپا و رییس مرکز عربی-اروپایی مطالعات سیاسی در بروکسل در گفت‌وگو با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری فارس، به سوالاتی در خصوص تاثیرات کلی بحران اوکراین و روسیه بر منطقه غرب آسیا و همینطور آینده روابط کشورهای عربی با ایالات متحده پاسخ داد:

 ۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تأثیرات کلی جنگ اوکراین با روسیه، بر مناسبات کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با کشورهای غربی و آمریکا (اعضای پیمان ناتو) را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 

جواد الهنداوی پاسخ داد: «تاثیرات جنگ اوکراین با روسیه برای جهان عرب و به ویژه کشورهایی که رابطه تبعیت و وابستگی با آمریکا ندارند، مثبت خواهد بود. آمریکا در این روند نیازمند کمک و همراهی کشورهای عربی است؛ به ویژه کشورهایی که دارای منابع نفتی و گازی هستند. در واقع احتیاج آمریکا به کشورهای منطقه غرب‌آسیا، بیش از میزان نیاز این کشورها به حمایت و رضایت واشنگتن خواهد بود. گواه این امر، درخواست آمریکا از برخی کشورهای منطقه (نظیر عربستان سعودی) است؛ درخواست‌هایی که برای مثال به شکل تلاش برای برقراری تماس از سوی بایدن، با شاه سعودی می‌بینیم».

۲. دلایل رد تماس اخیر بایدن از سوی ابوظبی و ریاض را چه می‌دانید؟ 

الهنداوی در ادامه گفت: «دلیل این واکنش‌ها از سوی امارات و عربستان سعودی، تلاش این کشورها برای مطابقت دادن نوع رفتار واشنگتن با پایتخت های عربی و تعامل با امریکا براساس پاسخ‌های مشابه است. پیش از این «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا به تماس‌های شاه سعودی پاسخ نمی‌‌داد، حالا وقت آن رسیده که ولی‌عهد سعودی قسمتی از کرامت از دست‌رفته خود را با این بی‌اعتنایی بازگرداند. در واقع این استفاده از شرایط سخت کنونی آمریکاست و درپیش گرفتن سیاستِ رفتار متقابل از سوی برخی کشورهای عربی، یک تاکتیک موقت خواهد بود. علاوه بر این ریاض و ابوظبی نمی‌‌خواهند مطالبات و درخواست‌های بایدن برای همکاری اقتصادی-سیاسی در جنگ روسیه با غرب را سریعاً قبول کنند».

۳. آیا کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس برای همراهی با مواضع آمریکا درخصوص جنگ اوکراین، شرط و شروطی خواهند گذاشت؟

رییس مرکز عربی-اروپایی مطالعات سیاسی اظهار داشت: «فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی بیافتد؛ چراکه کشورهای عربی در همه مسائل موضع یکسانی ندارند. به نظر می‌رسد هر کشوری در جنگ اوکراین بر اساس میزان وابستگی خود به آمریکا و محدوده منافعش با روسیه در قبال واشنگتن به کنش‌گری خواهد پرداخت».

۴. کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس با چه امتیازات و اهدافی از موضع غرب در جنگ اوکراین حمایت خواهند کرد؟ 

دیپلمات عراقی افزود: «من معتقدم هیچ‌یک از کشورهای عربی جرات حمایت نظامی یا اقتصادی از آمریکا را در جنگ با روسیه نخواهد داشت. چرا که روسیه اکنون نقش بسیار مهمی در غرب‌آسیا دارد و با نیروهای فعال و قدرتمند منطقه مانند دولت دمشق، حزب الله لبنان، انصارالله یمن، مقاومت فلسطین و حشد الشعبی عراق ارتباط دارد؛ محور و نیروهایی که در منطقه دارای وزن تاثیرگذاری قابل‌توجهی هستند».

۵. آیا روابط عربی با رژیم صهیونیستی در گرایش و همکاری کشورهای عربی با آمریکا در جنگ اوکراین اثرگذار خواهد بود یا خیر؟ 

 الهنداوی پاسخ داد: «فکر نمی‌کنم اثرگذار باشد. چرا که این خود اسرائیل است که جرات موضع‌گیری رسمی علیه روسیه در جنگ با اوکراین را ندارد؛ پس از کشورهای عربی‌ [مثل مصر و ابوظبی] که با اسرائیل نیز روابطی دارند چه انتظاری می‌توان داشت؟! به عنوان مثال می‌توان به مصر نگاه کرد؛ قاهره با وجود آنکه رابطه خاصی با آمریکا و مناسباتی هم با تل‌آویو دارد، هنوز از همکاری با غرب علیه روسیه امتناع می‌ورزد و از محکومیت روسیه خودداری می‌کند. مواضع سایر کشورهای عربی دارای روابط با رژیم صهیونیستی نیز به همین منوال خواهد بود».

۶. موضع نهایی اسرائیل در جنگ اوکراین چه خواهد بود؟ حمایت از رییس‌جمهور یهودی اوکراین یا در امان ماندن از تهدید روسیه؟

سفیر سابق عراق گفت: «رژیم صهیونیستی رسماً سعی خواهد کرد تا خود را  از تهدید روسیه در امان نگه‌دارد؛ اما شکی نیست که صهیونیسم از طریق رسانه‌ها، پول، اطلاعات و... به حمایت از رئیس‌جمهور اوکراین خواهد پرداخت. این به معنای آن است که ثروت و فشار صهیونیسم در خدمت «ولودیمر زلنسکیِ» یهودی به کار گرفته خواهد شد».

انتهای پیام/م

منبع: فارس

کلیدواژه: آمریکا کشورهای عربی امارات عراق جنگ اوکراین کشورهای عربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۱۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

رئیس‌جمهور بلاروس می‌گوید ائتلاف کشورهای غربی به عمد جنگ اوکراین را طولانی می‌کند، آن‌ها اوکراین را به یک معتاد به مواد مخدر تبدیل کرده‌اند که با وعده‌هایی مبنی بر دوز جدیدی از سلاح‌های اضافی و تزریق‌های مالی، افسارش را در دست داشته باشند.

به گزارش ایسنا، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور بلاروس روز پنجشنبه و در نشست هفتمین کنگره خلق بلاروس گفت که اوکراین امروز به صلح نیاز دارد و امروز راحت‌ترین شرایط برای مذاکرات صلح وجود دارد.

او با اشاره به مذاکرات مسکو-کی‌یف در ترکیه گفت: بهتر است از توافقات استانبول شروع کنیم. متون اولیه‌ای که در هفته‌های ابتدایی جنگ بین مقامات روسیه و اوکراین در ترکیه مورد بحث قرار گرفت می‌تواند نقطه شروعی برای مذاکرات باشد. همه ارتش، روسای سرویس‌های اطلاعاتی غربی، سیاستمداران و سران کشورها علناً می‌گویند که نباید اجازه داد پوتین پیروز شود. اگر بر آن اصرار دارید، اکنون زمان مذاکره است.

براساس گزارش بلتا، لوکاشنکو گفت: همه بارها شنیده‌اند که وضعیت نظامی و سیاسی منطقه و جهان از سوی کارشناسان بحرانی ارزیابی می‌شود که قابلیت سرایت به یک درگیری جهانی را دارد. امروز ما در مورد نیروها و ابزارهایی صحبت خواهیم کرد که برای تشدید تهدیدها علیه امنیت ملی ما استفاده می شوند. خطر واقعی اصلی داشتن یک نقطه داغ در منطقه است؛ اوکراین.

اتحادیه اروپا یک چالش برای آمریکا

رئیس‌جمهور بلاروس تاکید کرد: واشنگتن هر کاری انجام می‌دهد تا کشور ما را به درگیری بکشاند، مکانیسمی را برای مشارکت سایر کشورها در آن راه اندازی کند، به عبارت دیگر، اروپای غربی و اروپای شرقی را تضعیف کند.

او با اشاره به درگیری‌های سنگین و تلفات جانی، کمبود مهمات و پرسنل نظامی در ارتش اوکراین به حملات پهپادی به زیرساخت‌های روسیه، کمک‌های مالی و نظامی آمریکا اشاره کرد و گفت: نداشتن پول به معنای از دست دادن فرصت برای تضعیف روسیه است. تخصیص ۶۰ میلیارد دلار از سوی ایالات متحده برای جنگ مهم‌ترین عامل تشدید درگیری در اوکراین است و این بسیار خطرناک است که موشک‌های دوربرد ارائه شده است.

رئیس‌جمهور بلاروس خاطرنشان کرد: از سوی دیگر ارتش روسیه به سلاح های جدید مجهز شده و در هر تیپ دارای ذخایر زیادی است. ارتش روسیه در حال پیشرفت است، اگرچه این پیشرفت بسیار کند است.

او همچنین گفت: اتحادیه اروپا به یک چالش جدی برای ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است. چین و روسیه تنها دشمنان آمریکایی‌ها نیستند. اروپا، اتحادیه اروپا، رقیب بسیار جدی برای آمریکاست. به همین دلیل است که ایالات متحده در پی آن است که اروپا را بیش از حد با یک درگیری نظامی درگیر کند.

تحرکات ناتو در اروپای شرقی

او افزود: ناتو در حال ایجاد پتانسیل تهاجمی خود در اطراف بلاروس است. ۱۸ کشور ناتو، از جمله لهستان و کشورهای بالتیک، قصد دارند حداقل ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در سال جاری صرف امور نظامی کنند. مجموع هزینه‌های دفاعی کشورهای ناتو در سال جاری برای اولین بار در تاریخ ناتو به حدود ۱.۲ تریلیون یورو خواهد رسید. بروکسل تصمیم گرفته است که تعداد نیروهای واکنش سریع را به ۳۰۰۰۰۰ نیرو (در حال حاضر ۸۰۰۰۰ نفر) افزایش دهد تا ماموریت پلیس هوایی ناتو در بالتیک را به یک عملیات نظامی تبدیل کند و همچنین گروه های رزمی مستقر در لهستان و بالتیک را سازماندهی مجدد کند.

لوکاشنکو تصریح کرد: واشنگتن در حال افزایش درجه خصومت ناتو در جهت بلاروس است. آمریکا موفق شده است مسکو و مینسک را به عنوان دشمن اهریمنی جلوه دهد. واشنگتن به طور پیوسته روایت‌های تهاجمی را علیه بلاروس و روسیه پیش می برد و درجه خصومت ناتو را در جهت ما افزایش می دهد.

وی افزود: نظامی‌کردن لهستان برای هر لهستانی، از جمله نوزادان، تا ۴۰۰۰ دلار هزینه خواهد داشت. برنامه‌های نوسازی فنی ارتش لهستان تا سال ۲۰۳۵ ، ۱۳۳ میلیارد دلار تخمین زده می شود. آیا لهستانی‌ها می دانند که تا ۴۰۰۰ دلار از هر شهروند از جمله نوزادان کسر می شود؟ لهستان و کشورهای بالتیک به طور هدفمند به پل ارتباطی ناتو تبدیل می‌شوند. ما می‌بینیم که چگونه فرودگاه‌ها، پایگاه‌های دریایی، پایگاه‌های آموزشی در آن سوی مرز غربی ما به سرعت رشد می‌کنند. آن‌ها در حال ایجاد پایگاه های رو به جلو برای استقرار و ذخیره سازی تجهیزات، سلاح و مواد اولیه هستند. تا به امروز، پنج مورد فرودگاه‌ها، دو پایگاه دریایی و ۶ سایت آزمایشی بزرگ در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک ارتقا یافته‌اند.

هدف غرب از تسلیح اوکراین

لوکاشنکو گفت: غرب اروپای شرقی را عرصه بالقوه خصومت می‌داند. سامانه های دفاع موشکی آمریکا در دسامبر ۲۰۲۳ در لهستان به بهره‌برداری رسید. ما امکان استفاده از موشک‌های کروز تاماهاوک را که در آنجا مستقر شده و می توانند اهدافی را تا عمق کامل خاک بلاروس و بخش اروپایی فدراسیون روسیه هدف قرار دهند، به عنوان یک تهدید واقعی می‌دانیم. ما حقایق تجسس مستمر هوایی و فضایی در جهت شرقی توسط کشورهای غربی را ثبت می کنیم. تقریباً کل زرادخانه موجود کشورهای ناتو - از هواپیماهای شناسایی استراتژیک گرفته تا هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین قابلیت‌های مربوطه کشورهای شریک - در حال استفاده است. اهداف فعالیت‌های جاری و ماهیت وظایفی که برای حفاری تا پایان ماه مه برنامه‌ریزی شده است، نشان می‌دهد که غرب منطقه اروپای شرقی را به‌عنوان عرصه بالقوه خصومت می‌داند. روسیه و بلاروس به عنوان دشمن شناخته شده‌اند.

رئیس‌جمهور بلاروس تاکید کرد: هیچ تجاوزی از خاک بلاروس علیه لهستان صورت نخواهد گرفت. نیازی به این کار نداریم.

به گفته لوکاشنکو، ائتلاف کشورهای غربی به عمد جنگ اوکراین را طولانی می‌کند، آن‌ها «اوکراین را به یک معتاد به مواد مخدر تبدیل کرده‌اند که با وعده‌هایی مبنی بر دوز جدیدی از سلاح‌های اضافی و تزریق‌های مالی، افسارش را در دست داشته باشند». اوایل آوریل ۲۰۲۴ در نشست بروکسل وزرای امور خارجه کشورهای ناتو در بروکسل ایجاد یک ماموریت برای اوکراین با بودجه اختصاصی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برای اوکراین پیشنهاد شد. قرار است کمک های مالی برای این پروژه به نسبت تولید ناخالص داخلی کشورهای ناتو تقسیم شود. 

وی تاکید کرد: دولت اوکراین جان اوکراینی‌ها را با سلاح معامله می‌کند. به عبارت دیگر، این پرداخت برای توانایی ادامه رویارویی با فدراسیون روسیه، برای خرابکاری فعال و فعالیت های تروریستی در مناطق روسیه که هم مرز با اوکراین و در اعماق خاک روسیه است، است.

لوکاشنکو همچنین گفت: واشنگتن کار برای بررسی آمادگی اجزای سه‌گانه هسته‌ای آمریکا را تشدید کرده است. تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی مستقر در خاک کشورهای عضو ناتو با سرعتی سریع در حال ارتقاء است. 

به گفته وی، بیش از ۲۰۰ موشک و بمب در پایگاه‌های هوایی اروپا مستقر شده است، از جمله پایگاه هوایی کلاین بروگل (بلژیک) - ۲۰ فروند، پایگاه هوایی بوشل (آلمان) - ۲۰، پایگاه هوایی آویانو (ایتالیا) - ۶۰، هوایی قدی. پایگاه (ایتالیا) - ۳۰، پایگاه هوایی اینجرلیک (ترکیه) - ۵۰، پایگاه هوایی وولکل (هلند).

دکترین نظامی روسیه و بلاروس

لوکاشنکو در گفت‌گو با خبرنگاران در حاشیه هفتمین نشست کنگره خلق بلاروس نیز با اشاره به استفاده از تسلیحات هسته‌ای گفت: روش استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در پیش‌نویس دکترین نظامی جدید تصریح نشده است.

او در پاسخ به این سوال که آیا دکترین نظامی جدید روش استفاده از تسلیحات هسته‌ای را تصریح می‌کند یا خیر، پاسخ داد: مکانیسم استفاده از تسلیحات هسته‌ای مشخص نشده است. این به من و پوتین بستگی دارد. علاوه بر این، ما با یکدیگر در مورد چگونگی، زمان و مکان استفاده از سلاح‌های تاکتیکی [سلاح‌های هسته‌ای] بلکه از سلاح‌های متعارف نیز مشورت می‌کنیم. من فرمانی را صادر کرده‌ام که فرمول استفاده از موشک‌های تاکتیکی هسته‌ای و بمب‌هایی را که توسط هواپیماها حمل می‌شود، مشخص می‌کند. همه این‌ها تصریح شده است و قابل درک است که چگونه باید عمل کرد و چه باید کرد. اما اکنون کمتر در مورد آن صحبت می‌کنم، زیرا احتمالاً صحبت در مورد سلاح های هسته‌ای برای ما چیز خوبی نیست. این یک سلاح وحشتناک است. خدانکند اگر مجبور به استفاده از آن باشیم.

لوکاشنکو گفت که اگر روسیه از سلاح‌های هسته‌ای در تلافی اقدامات غرب استفاده کند، ممکن است یک آخرالزمان رخ دهد.

رئیس‌جمهور بلاروس تاکید کرد: غرب خواهان پیروزی پوتین در رویارویی کنونی نیست. من به آن‌ها پیشنهاد می کنم پشت میز مذاکره بنشینند، یک معاهده صلح ببندند. اگر این کار را نکنند، پوتین قطعا پیروز خواهد شد. این همه ماجراست.

کمک آمریکا به اوکراین

لوکاشنکو افزود که با ولادیمیر پوتین همتای روس خود درباره تخصیص کمک نظامی آمریکا به اوکراین گفت‌وگو کرده است.

او گفت: هر ۲ رهبر می‌دانستیم که چنین تصمیمی اتخاذ خواهد شد اما این پول با توجه به هزینه‌های بالای مهمات چه چیزی را حل می‌کند؟ چیزی را حل نمی‌کند. من نمی‌دانم که اوکراین چه زمانی این بسته کمکی را دریافت می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نخست‌وزیر عراق: جامعه بین‌المللی جنگ غزه را متوقف کند
  • رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشور‌های منطقه و اروپا را داریم
  • مکرون: اروپا در حال مردن است
  • شویگو: روسیه هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • منظور: با وجود تحریم‌ها آمادگی تامین انرژی پایدار منطقه و اروپا را داریم
  • وانگ یی: آمریکا به سیاست غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد
  • مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه
  • ماکرون: اروپا در معرض نابودی قرار دارد
  • لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند
  • سفیر روسیه کمک تسلیحاتی آمریکا به اوکراین را مضحک خواند