Web Analytics Made Easy - Statcounter

برای پیمودن مسیر طولانی به سوی انتشار کربن صفر خالص، محققان بخش انرژی باید با درس‌‌های تاریخی مواجه شوند. با توجه به اینکه ۸۴‌درصد انرژی موردنیاز جهان کماکان به کمک نفت، گاز طبیعی و زغال‌سنگ تامین می‌شود، هنوز بخش اعظم فرآیند‌ گذار به منابع تجدیدپذیر در پیش است. این امر که آینده متفاوتی در پیش است، به این معنا نیست که شرایط کنونی به سادگی تغییر خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین باید گفت که با توجه به طولانی بودن فرآیند انتقال انرژی، ژئوپلیتیک سوخت‌‌های فسیلی به زودی از بین نخواهد رفت.

برای نزدیک به ۲۰۰ سال، انرژی سوخت‌‌های فسیلی در نقطه ثقل ژئوپلیتیک قرار داشته است. رابطه میان اروپای غربی و چین در سال ۱۸۳۹، همزمان با استقرار کشتی‌‌های بخار زغال‌سنگ بریتانیا در جنگ تریاک اول، به طور قطعی تغییر کرد. این اقدام دروازه چین را برای قدرت‌‌های امپریالیستی باز کرد. چرخش به نفت در قرن بیستم، ایالات متحده را به قدرت برتر تبدیل کرد و زوال قدرت‌‌های بزرگ اروپایی آغاز شد. در دهه گذشته، ایالات متحده و روسیه مانند آنچه برای نفت در قرن گذشته اتفاق افتاد، در حال رقابت بر سر فروش گاز به اروپا هستند.

مساله انرژی منجر به درگیری‌‌های ژئوپلیتیک چشمگیری می‌شود که عواقب بعدی آنها تا دهه‌‌ها بر جای می‌‌ماند. برای مثال در بحران ۱۹۵۶ کانال سوئز، دوایت آیزنهاور، رئیس‌جمهور ایالات متحده از توان مالی کشورش برای توقف اقدام نظامی بریتانیا و فرانسه علیه مصر استفاده کرد. آن‌‌هم در حالی که حمله به مصر در راستای حفاظت از منافع انرژی اروپای غربی در خاورمیانه طراحی شده بود. با این حال، ایالات متحده به دنبال محافظت از منافع خود در نیمکره غربی بود و اهمیتی به خواسته اروپایی‌‌ها نداد. در چنین شرایطی چند کشور اروپایی از ترس خیانت احتمالی متحد خود در ناتو، به سوی نفت اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی و روسیه کنونی روی آوردند. در دهه ۱۹۷۰ میلادی رابطه انرژی میان شوروی و اروپا به صادرات گاز نیز گسترش یافت.

از زمانی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ در گرجستان به صراحت اعلام کرد که مرزهای ایجاد شده در نتیجه انحلال اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی را نمی‌‌پذیرد؛ این وابستگی به انرژی روسیه، سیاست اتحادیه اروپا در قبال مسکو را محدود کرده است. همچنین منافع پیرامون سوخت‌‌های فسیلی باعث شده که چین و روسیه به متحدانی نزدیک تبدیل شوند.

در واقع، تحقیقات انرژی از علم مواد گرفته تا مدل‌‌سازی انتشار گازهای گلخانه تا قیمت‌گذاری کربن، بدون در نظر گرفتن چنین واقعیاتی تنها می‌تواند تصویری جزئی از مساله را نشان دهند.

در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی، بدیهی بود که پرداختن به تغییرات اقلیمی توسط عوامل ژئوپلیتیک محدود می‌شود و انتخاب منابع جدید انرژی‌ برای توسعه، پیامدهای ژئوپلیتیک به همراه خواهد داشت. آمریکا از تصویب پروتکل ۱۹۹۷ کیوتو در مورد انتشار گازهای گلخانه‌‌ای سر باز زد؛ زیرا تقریبا کل سنای آمریکا مدعی بود که این توافق تعهداتی بر آمریکا تحمیل می‌کند و چین به دلیل اینکه یک کشور در حال توسعه محسوب می‌‌شد، از آن مستثناست و این اتفاق به زیان اقتصاد آمریکا خواهد بود. در همین حال، دولت ائتلافی در سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۵ در برلین حرکت خود به سمت انرژی‌‌های تجدیدپذیر را آغاز کرد و کنارگذاشتن انرژی هسته‌‌ای را کلید زد که این امر باعث تعمیق وابستگی آلمان به گاز روسیه شد. در همان زمان، پوتین یک تلاش استراتژیک ۲ دهه‌‌ای برای حذف اوکراین از سیستم انتقال گاز روسیه به اروپا را آغاز کرد.

تغییرات اقلیمی، انگیزه‌‌های جدی برای همکاری میان رقبای ژئوپلیتیک و بالاخص آمریکا و چین ایجاد می‌کند. به‌‌رغم وخامت روابط چین و آمریکا از سال ۲۰۱۰ تاکنون؛ باراک اوباما در سال ۲۰۱۴ با شی‌جینگ‌پینگ، رئیس‌جمهور چین توافق‌نامه انتشار گازهای گلخانه‌‌ای را منعقد کرد که مقدمه‌‌ای بر توافق اقلیمی پاریس در سال بعد بود. با این حال، همکاری آمریکا و چین از سطح ژئوپلیتیک فراتر نرفت. در همان سال، شی با پوتین برای ساخت خط لوله گاز قدرت سیبری به توافق رسید. این خط لوله در سال ۲۰۱۹ افتتاح شد و برای اولین بار مسکو گازش را به جای غرب و اروپا به شرق فرستاد و چنین چیزی برای چین حداقل به اندازه توافق اقلیمی با واشنگتن اهمیت دارد.

آمریکا و چین برای تولید زیرساخت‌‌های انرژی سبز مانند پنل‌‌های خورشیدی، توربین‌‌های بادی و تولید انبوه وسایل نقلیه برقی با هم رقابت می‌کنند. حزب کمونیست چین در سال ۲۰۱۵ طرح «ساخت چین ۲۰۲۵» را رونمایی کرد تا این کشور به یک ابرقدرت با فناوی پیشرفته و اطمینان از تولید ۷۰‌درصد از منابع اصلی موردنیاز خود تبدیل کند و همین امر منجر به تخاصم تجاری و فناوری میان آمریکا و چین در دوران ترامپ شد.

این ترس در واشنگتن وجود دارد که عصر انرژی سبز، عصر چین باشد. زیرساخت‌‌های انرژی‌‌های تجدیدپذیر شدیدا به مواد معدنی خاکی کمیابی بستگی دارد که تقریبا چین به طور کامل بر آنها مسلط است. دنگ شیائوپنگ، رهبر سابق حزب کمونیست چین زمانی به طعنه گفت: «خاورمیانه نفت دارد و چین مواد معدنی و خاک کمیاب.»

در طول دهه گذشته نیز چین نشان داده که از کنترل خود بر چنین منابعی، به‌‌عنوان یک سلاح ژئوپلیتیک استفاده می‌کند و در سال ۲۰۱۰، پس از درگیری در مورد صید ترال در دریای چین شرقی، ممنوعیت صادرات همه مواد کمیاب معدنی به ژاپن را اعمال کرد. برای ایالات متحده ایجاد یک صنعت داخلی حول استخراج فلزات فناوری به یک ضرورت ملی تبدیل شده است.

به سادگی باید گفت که هیچ راهی وجود ندارد تا دولت‌‌ها یا دانشمندانی که به آنها مشاوره می‌دهند؛ بتوانند در مورد ‌گذار انرژی، بدون داشتن یک استراتژی واقع‌‌بینانه برای مشکلاتی که تاریخ به ما می‌‌گوید ژئوپلیتیک و فناوری منابع انرژی قدیم و جدید ایجاد می‌کنند، جدی باشند. تا زمانی که شهروندان به عنوان مصرف‌کنندگان انرژی، دانشمندان و جامعه‌‌شناسان و همچنین دولت‌‌ها با این مشکلات روبه‌‌رو نشوند، شرایط روز به‌روز برای انتقال و گذار انرژی سخت‌‌تر خواهد شد.

 

هلن تامپسون | استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه کمبریج | مجله نیچر

ترجمه از دنیای اقتصاد

Oil rig pumpjacks, also known as thirsty birds, extract crude from the Wilmington Field oil deposits area where Tidelands Oil Production Company, which is owned by Occidental Petroleum Corporation operates near Long Beach, California in this July 30, 2013 file photo. Forty years after an Arab oil embargo throttled the U.S. economy, surging North American energy production has brought the United States closer to a long-dreamed “energy independence” and adjustments to its role in the Middle East.
REUTERS/David McNew/Files (UNITED STATES – Tags: ENERGY BUSINESS POLITICS) برچسب هاانرژی های تجدیدپذیر تغییرات اقلیم چین ولادیمیر پوتین

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: انرژی های تجدیدپذیر تغییرات اقلیم چین ولادیمیر پوتین آسیا اروپا اقتصاد انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو ایالات متحده آمریکا و چین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۵۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی ،جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید تایید کرد که کمک های آمریکا در آینده نزدیک وضعیت اوکراین را تغییر نخواهد داد.

طبق گزارش فایننشال تایمز سالیوان اشاره کرد که همچنان انتظار دارد ارتش روسیه در پیشروی در خاک اوکراین در آینده نزدیک موفق شود. به گفته سالیوان «انجام یک ضدحمله جدید از سوی اوکراین قبل از سال ۲۰۲۵ ضروری نیست.»

مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که حمله جدید اوکراین تا حد زیادی به موافقت کنگره و کاخ سفید برای ارسال بسته های کمکی جدید بستگی دارد.

وی در ادامه گفت: کمک های دریافتی کی یف به تحکیم موقعیت ارتش اوکراین در جبهه جنگ کمک می کند و راه را برای عملیات های جنگی آینده هموار می کند.

در ۲۴ آوریل، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، قانونی را برای ارائه کمک های اضافی به ارزش ۶۱ میلیارد دلار به اوکراین برای ادامه رویارویی با روسیه امضا کرد.

از سوی دیگر دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین اعلام کرد که نیروهای روسی در حال بهبود مواضع خود در منطقه عملیات ویژه نظامی هستند و کمک آمریکا به اوکراین این وضعیت را تغییر نخواهد داد.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا دیروز شنبه در سخنانی کمک‌های نظامی جدید این کشور به اوکراین را سرمایه‌گذاری در آمریکا عنوان کرد. وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین به ارزش ۲ میلیارد دلار به منزله سرمایه‌گذاری در ایالات متحده آمریکا خواهد بود. تقریبا تمامی دارایی‌های جدیدی که سرمایه‌گذاری می‌کنیم، در ایالات متحده و بخش صنعتی ما باقی خواهد ماند. این موضوع شغل‌های جدیدی را در آمریکا ایجاد می‌کند و از این طریق می‌توانیم به اوکراین کمک کنیم.

چندی پیش مجلس سنا آمریکا قانون کمک‌های خارجی این کشور به هم‌پیمانان ایالات متحده از جمله، اوکراین، رژیم صهیونیستی و تایوان را به تصویب رساند.

کد خبر 6096759

دیگر خبرها

  • دانشجویان آمریکا نمی‌خواهند شریک ظلم اسرائیلی‌ها باشند
  • بهبود کیفیت محصولات کشاورزی با تلاش متخصصان بومی
  • افزایش قیمت گاز در اروپا؟!
  • ماشه افزایش قیمت گاز در اروپا چکانده می‌شود
  • اوکراین : حملات سنگین روسیه به نیروگاه‌های ما یک میلیارد دلار خسارت وارد کرده است
  • اوکراین مدعی خسارت یک میلیارد دلاری شد
  • اسد:جنگ غزه چهره واقعی و فریبکار غرب و آمریکا را نشان داد
  • توضیح سالیوان درباره کمک‌های جدید آمریکا به اوکراین
  • سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد
  • نماهنگ/شریک جرم