Web Analytics Made Easy - Statcounter

احتمال بایگانی شدن پرونده‌های انتقال آب بین‌حوضه، گیاهان خانگی و کاهش ۲۰ درصدی دی‌اکسید نیتروژن، لزوم جایگزینی سبزه عید با دانه‌ خوراکی، طلب انباشته کشاورزان از محیط زیست پنج ساله شد، تأثیر مخرب انفجار بر زادآوری پرندگان، نازک شدن یخ‌های قطب شمال با سرعت!  را در بسته خبری محیط زیست ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست مجدداً مخالفت خود را با پروژه‌های انتقال آب اعلام و اظهار کرد: در این دولت روی انتقال آب بین حوضه‌ای در کشور خط کشیده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پروژه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای که از اواخر دهه ۸۰ در کشور ما در سیاست‌های توسعه کشور ما قرار گرفته است، همواره با مخالفت متخصصان و کارشناسان حوزه آب و محیط زیست همراه بوده است.

کارشناسان هزینه‌بر بودن این طرح‌ها، نابودی محیط‌زیست در استان‌های مبدأ و مقصد انتقال آب و از همه مهم‌تر، ایجاد تمایل به مصرف کاذب در شهرهای مقصد پروژه‌های انتقال آب را اصلی‌ترین دلیل مخالفت با پروژه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای عنوان می‌کنند. زنده‌یاد پروفسور پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران نیز از مخالفان پروژه‌های انتقال آب بود و در این باره گفته بود: اگر می‌خواهید استانی را نابود کنید به آن آب بدهید.

پروژه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای از خزر، خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران که در مواردی بدون داشتن مجوزهای زیست محیطی صورت گرفته است، نه‌تنها باعث بروز خشکسالی و آسیب به معیشت مردم در شهرهای مبدأ انتقال شده است، بلکه برای مناطق مقصد انتقال آب نیز سودی درپی نداشته است و حتی موجب بحرانی‌تر شدن شرایط خشکسالی در این استان‌ها نیز شده است.

سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با جایگاه پروژه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای در دولت سیزدهم گفت: دغدغه‌هایی که فعالان محیط زیست درباره طرح‌های انتقال بین حوضه‌ای آب دارند را درک می‌کنیم و در این دولت روی انتقال آب بین حوضه‌ای در کشور خط کشیده شده است.

سلاجقه پیشتر نیز مخالفت خود را با طرح‌های انتقال آب بین حوضه‌ای اعلام کرده و گفته بود: تجارب انتقال آب بین‌حوضه‌ای در دنیا موفق نبوده است و خوشبختانه درباره انتقال آب دریای خزر نیز بودجه‌ای اختصاص نیافته است.

گیاهان خانگی حدود ۲۰ درصد دی‌اکسید نیتروژن را کاهش می‌دهند

طبق تحقیقات جدید دانشمندان انگلیسی، گیاهان خانگی میزان NO۲ موجود در فضای خانه را تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهند و بر کیفیت هوای داخل خانه می‌افزایند. تحقیقات جدید نشان داده است کیفیت هوای داخل خانه را می‌توان به‌طور قابل‌توجهی توسط گیاهان آپارتمانی بهبود بخشید؛ به‌ویژه از نظر حذف دی‌اکسید نیتروژن (NO۲) از هوا، آلاینده‌ای که از سوختن سوخت‌های فسیلی ایجاد می‌شود و با بیماری‌های تنفسی مرتبط است.

پایگاه علمی "sciencealert" دراین‌باره نوشت، این مطالعه جدید توضیح می‌دهد که گیاهان گلدانی کاملاً ساده و مقرون به صرفه برای خرید و به‌طور بالقوه گزینه‌ای واقعاً مؤثر برای کاهش سطح NO۲ در خانه‌ها و دفاتر هستند.

در این مطالعه گیاهان رایج سوسن (Spathiphyllum wallisii)، گیاه ذرت (Dracaena fragrans) و سرخس (Zamioculcas zamiifolia) برای آزمایش انتخاب شدند و در آزمایش‌ها سطح NO۲ را در محیط آزمایشگاهی تا ۲۰ درصد کاهش دادند.

"کریستین پرفرنگ" شیمیدان از دانشگاه "بیرمنگام" انگلیس گفت: گیاهانی که ما در این مطالعه انتخاب کردیم همگی بسیار متفاوت از یکدیگر بودند، با این حال همه آنها توانایی‌های بسیار مشابهی برای حذف NO۲ از جو از خود نشان دادند.

برای اهداف این مطالعه، هر گیاه در یک محفظه آزمایشگاهی با همان سطح NO۲ قرار داده شد که در دفتری کنار جاده‌ای شلوغ انتظار دارید. فقط در یک ساعت، همه گونه‌های گیاهی توانستند حدود نیمی از NO۲ موجود در محیط را حذف کنند. با تعمیم نتیجه به یک دفتر کوچک (۱۵ مترمکعب) با پنج کارخانه در محیط آن، محققان اظهار داشتند که می‌توان انتظار داشت کاهش ۲۰ درصدی NO۲ در فضایی با تهویه ضعیف امکان‌پذیر باشد.

نکته مهم در این مطالعه، کاهش میزان دی‌اکسید نیتروژن در هر دو شرایط تاریک و روشن و با خاک خشک و مرطوب به دست آمد. در مطالعات قبلی که به حذف دی‌اکسید کربن (CO۲) پرداخته شده بود، این شرایط محیطی بر میزان بهبود کیفیت هوا تأثیر گذاشت.

سبزه عید را با دانه‌های خوراکی جایگزین کنیم

با توجه به روزهای پایانی سال و نزدیکی فصل بهار مریم مغانلو، رئیس گروه گیاهی سازمان محیط‌زیست از هموطنان خواست از خرید و فروش و جابه‌جایی گونه‌های گیاهی غیربومی مهاجم آبزی در کشور مانند سنبل آبی (Eichhornia crassipes)، کاهوی آبی (Pistia stratiotes) و آزولا (Azolla filiculoides) که زیست آبزی و کنار آبزی را به مخاطره می‌اندازد و با گسترش بر روی سطح آب‌ها به میزان قابل توجهی از رشد و گسترش سایر گیاهان آبزی جلوگیری می‌کنند و هر ساله معضلات فراوان محیط‌زیستی را به همراه دارند، جداً خودداری کنند.

وی در رابطه با رسم سبزه انداختن در عید اظهار کرد: این روزها رسم دیرینه سبزه گذاشتن برای سفره‌های هفت‌سین را داریم که با استفاده از بسیاری از غلات و حبوبات این سبزه‌ها، رشد می‌کنند و بعد از سیزدهم فروردین در سطح شهرها و طبیعت رها می‌شوند که به‌عنوان زباله چه از لحاظ زیبایی بصری و چه زیست محیطی مشکلات متعددی را به وجود می‌آورد.

رئیس گروه گیاهی سازمان محیط‌زیست ادامه داد: مردم می‌توانند به‌جای سبز کردن حجم زیادی از دانه‌های مختلف و دورریز و هدر رفت این دانه‌ها، از خیساندن بذرهایی که قابلیت خوراکی دارند، مانند بذر انواع سبزی‌ها و همچنین کاشت دانه مرکبات یا نهال کوچکی در گلدان که رشد و سبزینگی آن ادامه داشته باشد و قابل انتقال به دامان طبیعت است استفاده کنند.

مغانلو با بیان این‌که امروزه در تمام دنیا میکروگرین‌ها به دلیل پروتئین و مواد مغذی که دارند بسیار موردتوجه هستند، گفت: می‌توان با کشت انواع بذر سبزیجات به‌عنوان سبزه، سفره‌های هفت‌سین و در نهایت استفاده خوراکی از آن‌ها، این سنت را در مسیری درست و به‌گونه‌ای که کمترین اسراف و آسیب به محیط‌زیست را به همراه داشته باشد، هدایت کرد.

وی تأکید کرد: با توجه به آغاز فصل رویشی و رشد گونه‌های گیاهی، به‌منظور حفظ پوشش گیاهی مناطق مختلف کشور از جمع‌آوری و برداشت بی‌رویه گونه‌های گیاهی خودداری شود، چراکه حذف پوشش گیاهی کشور منجر به عدم جذب بهتر آب در سطح خاک می‌شود و زمینه ایجاد سیلاب، تخریب و فرسایش خاک را به همراه دارد.

رئیس گروه گیاهی سازمان محیط زیست افزود: برخی از گونه‌های گیاهی اثر طبیعی ملی در کشور که دارای زیبایی فوق‌العاده‌ای هستند، مانند لاله واژگون (Fritillaria imperialis) و سوسن چلچراغ (Lilium ledebourii) در این فصل از سال، به دلیل سودجویی برخی از افراد به‌صورت شاخه بریده و در بعضی اوقات به‌طور کامل از پایه کنده می‌شوند و همراه پیاز آن در سطح معابر شهری به فروش می‌رسند که این امر موجب تهدید جمعیت این‌گونه‌ها در رویشگاه‌های طبیعی خود می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت محیط‌زیست در این روزهای پایانی سال نیز با همکاری سایر ارگان‌ها نظارت کامل بر روی خریدوفروش گونه‌های مهاجم و همچنین گونه‌های اندمیک و منحصر به فرد را به‌منظور حفظ محیط‌زیست و جلوگیری از ایجاد آسیب‌های احتمالی به زیستگاه‌های طبیعی در دستور کار خود قرار داده است.

طلب انباشته کشاورزان و دامداران از سازمان محیط زیست ۵ ساله شد!

سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در رابطه با جبران خسارات حملات حیات‌وحش، اظهار کرد: در صورت موافقت کمیسیون تلفیق ۵۰۰ میلیارد تومان برای جبران خسارات حملات حیات‌وحش به کشاورزان، باغداران دامداران اختصاص می‌یابد.

وی با اشاره به اینکه پنج سال است سازمان حفاظت محیط زیست خسارات کشاورزان و دامداران ناشی از حملات حیات وحش را پرداخت نکرده است، اظهار کرد: متأسفانه این امر موجب نارضایتی این قشر و بعضاً برخورد آن‌ها در فصول سرد با حیات‌وحشی که به روستاها پناه می‌برند شده است.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس افزود: بر اساس قانون شکار و صید، سازمان حفاظت محیط زیست موظف است نسبت به جبران خسارات و ضرر و زیان وارده به باغداران، کشاورزان و دامداران از جانب حمله حیات وحش و وحوش اقدام کند.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با انتقاد از سازمان حفاظت محیط‌زیست برای پرداخت خسارات ناشی از حیات‌وحش طی پنج سال گذشته، اظهار کرد: این امر موجب نارضایتی و ناراحتی کشاورزان که همه دارایی‌شان از بین رفته و در کنار آن موجب از بین بردن و کشتار حیات‌وحش مناطق و آسیب جدی به تنوع زیستی کشور شده است.

رفیعی به منویات مقام معظم رهبری در خصوص "حفاظت از حیات‌وحش" که بی‌توجهی به آن را به ضرر منافع ملی دانستند اشاره و خاطرنشان کرد: در این راستا فراکسیون محیط زیست مجلس در نامه‌ای به رئیس کمیسیون تلفیق مجلس خواستار تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان در بودجه سال آینده برای جبران خسارات ناشی از حیات‌وحش شده است که امیدواریم با مساعدت نمایندگان این مهم محقق شود.

تأثیر مخرب انفجار مواد محترقه بر زادآوری پرندگان

مهدی زارع خورمیزی، کارشناس حیات‌وحش در رابطه با اثرات منفی آلودگی‌های صوتی و هوایی ناشی از انفجار مواد محترقه بر حیات حیوانات، اظهار کرد: تأثیراتی که مواد منفجره بر حیات‌وحش شهری دارد با توجه به محل ایجاد سر و صدا و نوع مواد استفاده شده متفاوت است و تأثیرات آن‌ها به میزان صدا و میزان نوری که این مواد محترقه ایجاد می‌کنند، بستگی دارد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه در حال حاضر در فصل زادآوری پرندگان هستیم، استفاده از این مواد محترقه می‌تواند در روند زادآوری پرندگان مشکل ایجاد کند. بر اثر تولید سر و صدای بسیار زیاد، استرس ناگهانی به پرندگان وارد می‌شود و این پرندگان که شوکه شده‌اند، در مسیریابی دچار مشکل شده و به اجسامی مانند سیم‌های برق، تیر چراغ برق و …, برخورد می‌کنند. این شوک وارد شده به پرندگان ممکن است باعث بروز سکته قلبی و مرگ آن‌ها شود.

این کارشناس حیات‌وحش با ذکر اینکه پستانداران و خزندگانی که در شهرها سکونت دارند نیز تحت تأثیر مواد محترقه هستند، گفت: خزندگان ارتعاشات را حس می‌کنند و زمانی که ارتعاشات صدا بیش از حد باشد، چرخه زندگی آن‌ها منحل می‌شود.

وی با بیان اینکه این آتش‌بازی‌ها و تولید صداهای ناهنجار در مناطق روستایی و نزدیک مناطق حفاظت شده و زیستگاه‌های طبیعی نیز رخ می‌دهد، تصریح کرد: تبعاتی که چهارشنبه سوری برای حیات‌وحش درپی دارد در این مناطق بسیار بیشتر است چرا که گونه‌های بیشتری از پستانداران و دوزیستان، پرندگان و … در این مناطق زندگی می‌کنند.

زارع افزود: یکی از تأثیرات منفی که حیات‌وحش در شب چهارشنبه سوری دچار آن می‌شود، سوءاستفاده شکارچی‌ها است؛ به دلیل سر و صدا ایجاد شده در این مقطع، صدای ترقه‌ها با صدای گلوله ترکیب شده و در صورت حضور شکارچیان در مناطق حاشیه روستاها ممکن است محیط‌بانان متوجه حضور آن‌ها نشوند.

این متخصص اکولوژی به افزایش احتمال آتش‌سوزی در مراتع طبیعی اشاره کرد و گفت: آتش‌سوزی در طبیعت سبب از بین رفتن پوشش گیاهی و زیستگاه جانوران خواهد شد. بهتر است آتش‌های کوچک در زمین‌های خاکی ایجاد شود که هم به پوشش گیاهی آسیب نزند و هم قابل کنترل باشد. همچنین باید زمان مشخصی برای این کار تعیین شود تا نیروهای امدادی کنترل بیشتری بر این وقایع داشته باشند.

زارع خاطرنشان کرد: بهتر است به سنت‌های دیرینه در کشور احترام بگذاریم و مراسم چهارشنبه‌سوری را به همان روش‌های سنتی با بر پا کردن یک آتش کوچک برگزار کنیم و از آسیب به جان و مال خودمان و آسیب به حیات‌وحش پرهیز کنیم.

یخ‌های قطب شمال با سرعت وحشتناکی نازک می‌شوند!

داده‌های ماهواره‌ای جدید نشان می‌دهد که قطب شمال به دلیل گرمای بیش از حد ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای انسانی با سرعتی وحشتناک در حال ذوب شدن است. بررسی تصاویر جدید از منطقه قطب شمال نشان می‌دهد که یخ‌های قطب شمال در سال ۲۰۲۱ تقریباً ۵۰ سانتی‌متر نازک‌تر از سال ۲۰۱۹ شده‌اند و تنها در سه سال اخیر قطر یخ‌ها حدود ۱۶ درصد کاهش یافته است.

این تحقیق نشان می‌دهد که در ۱۸ سال گذشته، یخ‌های اقیانوس منجمد شمالی یک‌سوم حجم خود را از دست داده‌اند. تسریع روند آب شدن یخ‌های قطب شمال به معنای اختلال عظیم برای اکوسیستم است که این اختلال در نهایت می‌تواند جریان‌های اقیانوسی را که همه ما به آنها تکیه می‌کنیم تغییر دهد و به احتمال زیاد تغییرات آب و هوایی که در اطراف ما اتفاق می‌افتد را نیز تسریع کند.

ساینس‌آلرت می‌نویسد: کاهش انتشار سوخت‌های فسیلی تنها راهی است که می‌توانیم جلوی این امر را بگیریم و هنوز هم می‌توانیم نقشی قدرتمندتر از آنچه که تصور می‌کنیم در احیای اکوسیستم کره زمین داشته باشیم.

کد خبر 562517

منبع: ایمنا

کلیدواژه: محيط زيست سازمان حفاظت از محیط زیست علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست انتقال آب انتقال آب از خلیج فارس طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه طرح انتقال آب به ارومیه گیاهان خانگی سبزه عید شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق انتقال آب بین حوضه ای فراکسیون محیط زیست مجلس سازمان حفاظت محیط زیست دی اکسید نیتروژن سازمان محیط زیست زادآوری پرندگان یخ های قطب شمال گونه های گیاهی جبران خسارات محیط زیست مواد محترقه پوشش گیاهی حیات وحش گونه ها ۲۰ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۱۷۸۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سد مخزنی سیلوه پیرانشهر 

 به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،مجید رستگاری در این خصوص گفت: این مرحله از رهاسازی در فاز اول از محل سد سیلوه از طریق مانور دریچه تخلیه تحتانی سد به سمت رودخانه لاوین و در ادامه پشت سد مخزنی کانی سیب رها سازی گردید.

وی افزود در این فاز ۱۲ متر مکعب بر ثانیه آب رها سازی می‌گردد و در فاز دوم و در ادامه تکمیل رها سازی میزان ۵ متر مکعب بر ثانیه از طریق تونل انحرافی و سامانه انتقال آب جلدیان به سمت سد چپر آباد و از آنجا به سمت دریاچه ارومیه روانه گردید. 

رستگاری اظهار داشت در مجموع ۱۷ متر مکعب آب در حال طی مسیر از طریق سامانه‌های انتقال بین حوضه‌ای از حوضه زاب به سمت حوضه دریاچه ارومیه در حال رها سازی می‌باشد. 

وی خاطر نشان کرد: در مرحله اول رها سازی در سال آبی جاری میزان ۱۲ میلیون متر مکعب آب از محل حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از محل سد سیلوه رها سازی شده بود.

دیگر خبرها

  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • دستور استاندار خراسان رضوی بر راه اندازی تیمارگاه حیات وحش در استان
  • آغاز مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سد مخزنی سیلوه پیرانشهر 
  • راه‌اندازی تیمارگاه حیات وحش در خراسان رضوی
  • تیمارگاه حیات وحش خراسان رضوی راه‌اندازی می‌شود
  • دو رأس بزغاله کوهی به دامان طبیعت بازگردانده شدند
  • فصل زاد و ولد حیات وحش از راه رسید؛ زنده‌گیری نوزادان پیگرد قانونی دارد
  • فصل زاد و ولد حیات وحش؛ به محیط زیست آنها نزدیک نشوید