Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسینی شاعر حماسه‌های عرفان اجتماعی با رویکرد به محتوای شعر شیعی و عاشورایی است اما سخن به همین جا ختم نمی‌شود و باید گفت حسینی در عین جوشش حماسی، شاعر دریغ‌ها و افسوس‌ها نیز هست. - اخبار فرهنگی -

خبرگزاری تسنیم - احسان حضرتی

در گستره‌ی وسیع شعر فارسی و درازنای هزار و اند ساله‌ی آن، کم نیستند چهره‌های موثر و معتبری که به رغم برخورداری از ویژگی‌های ناب ادبی در زیر لایه‌ای از غبار نسیان پنهان مانده و لاجرم قدر و منزلتی همسنگ میزان استحقاق‌شان نیافته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در میان تمامی این چهره‌های ارجمند و ناشناخته مانده، مولانا عبدالقادر بیدل دهلوی یک استثنا است که به دشواری می‌توان نمونه دیگری برای او یافت چه از یک سو همزبانان ما در خارج از مرزهای کنونی ایران و همه‌ی کسانی که فرهنگ و سنت ادبی آنان با سنت شعر فارسی مرتبط است، بیدل را در کنار حافظ و در مواردی بیشتر از حافظ می‌پسندند و از سوی دیگر در ایران، حتی تحصیل‌کردگان رشته زبان و ادبیات فارسی، حتی اکثریت دارندگان درجه دکتری ادبیات و بسیاری از شیفتگان جدی شعر، او را نمی‌شناسند و این امر نه تنها در قلمرو نفوذ زبان فارسی که شاید در تاریخ ادبیات هیچ ملتی مسبوق به سابقه نباشد.

از این رو بیدل در میان بزرگان ادب فارسی دیرآشناترین چهره شعر فارسی تلقّی می‌شود که معماری جدید و هندسه‌ی ویژه او به درستی درک و تبیین نشده است تا آنجا که براساس کتاب گرانقدر "فهرست مقالات فارسی" تالیف استاد ایرج افشار، در مطبوعات ایران نخستین مقالات در باب بیدل دو مقاله از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی است که تاریخ انتشار آن‌ها از حدود پنج‌ دهه قبل تجاوز نمی‌کند.

به همین سبب هم هست که مرحوم سید حسن حسینی و کتاب ارزنده «بیدل، سپهری، سبک هندی» او امروزه چنان اهمیت و جایگاهی یافته است که نام آن مرحوم را به عنوان یکی از پیشاهنگان بیدل پژوهی در ایران مطرح می‌کند و حتی بنابر اعتقاد گروهی فضل تقدّم و تقدّم فضل در این زمینه با سیدحسن حسینی است که با انگیزه و اهتمامی ستودنی توانست زنگارهای غفلت را از رخ بیدل بزداید و نام آن سخنور سحّار را از محاق غفلتی سیصد ساله به در آورد و همانند گوهری گمشده که بازیافته می‌شود نگاه‌های مشتاق علاقه‌مندان و ناقدان را بر آن بگشاید.

با این همه فعالیت‌های بیدل شناسانه حسینی به همین جا ختم نمی‌شود و انتشار روایت صوتی آن مرحوم از متن کامل غزلیات بیدل، کار تحسین برانگیز و سترگ دیگر اوست که خوشبختانه توانست منشا خدمات و برکات گسترده‌ای شود.

این اثر که در قالب چهار لوح فشرده صوتی از سوی انجمن شاعران ایران روانه بازار شده است هم از لحاظ ارائه‌ی شکل تازه‌ای از غزلیات بیدل ارزش دارد و هم برای قرائت و فهم درست شعر او سودمند است چون واقعیت این است که خواندن شعر بیدل بسیار دشوار است چون ما عموما از روی معنا درستی خوانش متن را تشخیص می‌دهیم اما فهم بیت‌های بیدل خود دشوار است و این درست خواندن را دوچندان مشکل می‌کند.

بر این اساس در روایت صوتی، تاکیدها و ترکیب‌ها را بهتر می‌توان دریافت اما نمی‌توانم تاسف عمیق خودم را از این که می‌بینم این اثری است که درست به اندازه اهمیتش، مهجور مانده است، پنهان کنم.

اهمیت این اثر نیز در کامل بودن آن است به طوری که حتی یک بیت از شعرهای بیدل در آن جا نیفتاده است.  خود من تا زمانی که آن را از نزدیک ندیدم باور نکردم کسی این اندازه همت و جرات داشته باشد که 2900 غزل بیدل را بخواند، کاری که حاصلش 172 ساعت برنامه مفید ضبط شده است.

درست است که مبنای کار حسینی در این روایت نسخه‌ی چاپ کابل است اما خوانش انتقادی و تصحیح‌های کارگشایی که گاه به گاه در حین قرائت متن، صورت می‌دهد نشانگر عمق احاطه و اشراف او بر شعر بیدل است که هنوز هم می‌تواند درس آموز مناسبی برای مصحّحان و بالاخص بیدل پژوهان جوان باشد و باید گفت جایگاه سید حسن حسینی در عرصه‌ی پژوهش ادبی و تحقیقات منسجم آکادمیک نام او را به عنوان یک چهره‌ی دانشگاهی اثرگذار و برخوردار از شیوه و سبکی روشمند، دقیق و کمیاب در کنار سایر اساتید مقبول و معتبر این فن ثبت کرده است و از این جهت باید او را یکی از چند چهره‌ انگشت شماری دانست که این توفیق را یافته‌اند که علاوه بر فعالیت‌های علمی – پژوهشی، در عرصه‌ی خلق ادبی و سرودن شعر نیز، نمونه‌های ارزنده‌ای به یادگار بگذارند.

پیشبرد توامان خلق و تحقیق

کسانی که دستی در کار سرودن دارند، نیک آگاهند که پیشبرد پایاپای شعر و پژوهش چه مایه دشوار است و هروله میان این دو پاره‌ی ناسازگار و ناهمساز چه توان و همتی می‌خواهد، به همین دلیل هم هست که کمتر کسی می‌تواند از این آزمون دشوار سربلند بیرون بیاید اما زنده یاد حسینی به مدد ذوق سرشار و ژرف‌نگری هوشمندانه‌ای که داشت توانست از امکانات و ظرفیت‌های گسترده هر یک از این حوزه‌ها به نفع دیگری استفاده کند.

آن ادیب مشفق، زمانی که به عنوان منتقد مشغول کار بر اشعار بیدل بود ذوق شاعرانه خودش را به خدمت می‌گرفت و با بهره‌جویی از شمّ ادبی خودش به عمق واژگان و بالمآل سرشت ادبی بیدل راه می‌جست و صورت‌‌بندی منقّح و دقیقی از غزلیات را عرضه می‌کرد و زمانی هم که تن به چشمه‌ی زلال شعر می‌سپرد ظریف‌ترین و دلکش‌ترین جوانب سبک هندی، به ویژه بیدل را در کار خودش بازتاب می‌داد و از این رهگذر توانست گونه‌ای لطیف، و به گمان من لطیف‌ترین گونه، از سبک هندی مدرن را با سروده‌های ارزنده خودش نمایندگی کند.

 

 

 

از این رو زنده یاد سیدحسن حسینی در کنار دیگر شاعر ارجمند معاصر، زنده یاد سهراب سپهری از پیشگامان این ژانر ادبی محسوب می‌شود و از قضا خود او نیز نسبت به این جنبه از فعالیت‌هایش خودآگاهی دقیقی داشت و هوشمندانه پایان‌نامه دوره دکترای خودش را درباره اثرپذیری سهراب از سبک هندی و به ویژه بیدل برگزید تا از این رهگذر آشنایی و احاطه خودش بر امکانات ادبی سبک هندی و جوانب آن را گسترده‌تر کند و چه اقبال خجسته‌ای داریم ما که امروزه پای سفره پر برکت شاعری چون او نشسته‌ایم و از حنجره‌ی رسایش می‌شنویم:

شاهد مرگ غم انگیز بهارم چه کنم؟
ابر دلتنگم اگر زار نبارم چه کنم؟

نیست از هیچ طرف راهِ برون شد ز شبم
زلفِ افشان تو گردیده حصارم چه کنم؟

از ازل، ایل و تبارم همه عاشق بودند
سخت دلبسته‌ی این ایل و تبارم چه کنم؟

من کزین فاصله غارت شده‌ی چشم توام
چون به دیدار تو افتد سر و کارم چه کنم؟

یک به یک با مژه‌هایت دل من مشغول است
میله‌های قفسم را نشمارم چه کنم؟

این شعر دلپسند را به عنوان مشتی نمونه خروار آوردم تا نشان بدهم مواجهه‌ی خلاقانه با متون کلاسیک و سنت‌های ادبی و فرهنگی واجد چه ویژگی‌هایی است و مرحوم حسینی چه مایه قریحه و ذوق شاعرانه خودش را بر بسترهای کارآمد سنت بنیاد کرده است.

در اینجا مایلم با تاکید مجدد بر این ویژگی، اذهان شاعران جوان را متوجه بعد آموزنده شعرهای حسینی کنم تا آن‌ها ببینند استفاده هنرمندانه از امکانات گذشته از طریق نقد روشمند سنّت و شناخت دقیق نقاط ضعف و کاستی آن در کنار خصایص کارآمد و سویه‌های مثبت و قابل بهره‌برداری‌اش چه اندازه راهگشاست.

در این رویکرد سیدحسن حسینی آموزگاری است که می‌تواند به اعجاز دم گرم و مسیحایی‌اش گسست فرهنگی میان امروز و دیروز ما را از میان بردارد و داشته‌های ارزشمند فرهنگی و مذهبی گذشته پرافتخارمان در جوی اکنون جاری سازد.

در زیر با اشاره گذرا به برخی جوانب این وجه و نیز خصایص متنی آثار مرحوم حسینی این وجیزه را به پایان می‌برم:

سیر در عوالم عرفانی بیدل

سیدحسن حسینی با این‌که با تمام وجودش با ادبیات کلاسیک پارسی پیوند داشت، پیوسته در مسیر نوجویی و بدعت بود. از شگفتی‌های دوره صباوت و نوجوانی‌ او تعلیم و تعلّم در زمینه عروض بود و این شناخت مثل شیر و عسل در جان و روحش کارگر افتاده بود، اما با وجود سیطره‌ای که بر عروض و قافیه داشت هیچ‌گاه خود را در اختیار شعر رسمی قرار نداد و مسیر کلی شعرهایش را در جهتی برگزید که وجه غالب آن سلوک در عوالم عرفانی شعر بیدل است.

او بی‌شک یکی  از پیشکسوت‌ترین بیدل‌شناسان عصر ما بود و این‌ها همه در روزگار نوجوانی و جوانی‌اش روی داد و آن‌گاه که از شور و جنون مطالعه بیرون آمد، خود، سلسله‌جنبان شعر جنون‌آمیز نو_ قدمایی شد.

او به رغم مطالعات دانشگاهی و اندوخته‌های ادبی نسبتا گسترده‌ای که داشت‌اش، تنها مصرف‌کننده ادبیات پیشین نبود بلکه تولید‌کننده ادبیات جدید هم بود و علاوه بر شعر دستی نیز در طنز ادبی داشت.

این شاعر مردمی با مردم زیست و برای مردم سرود. بیشتر سروده‌هایش در نسبت با عصر انقلاب اسلامی است و اغلب هم برای شهیدان و رزمندگان نوشت؛ اما فرق او با دیگران در این بود که او زبانش مثل جانش و جانش همچون زبانش بود، یعنی فاصله‌ای میان جان و زبانش نبود.

 

 

عناصر مضمونی بیدل در شعر حسینی

اثرپذیری یک هنرمند/شاعر از سایر هنرمند/شاعران در عرصه نقد ادبی امروز، امر مرسوم و پدیده شایعی است و این برخلاف تلقی نادرستی که غالبا در میان ما رواج دارد، نه تنها مذموم نیست بلکه تعالی بخش و راهگشا هم هست آن چه بد است تقلید و برداشت غیرخلاق از آثار گذشته است که اساسا بیرون از حوزه ادبیات قرار می‌گیرد.

مرحوم حسینی در این زمینه نمونه بسیار مناسبی است که توانسته جنبه‌های سازنده‌ای از شعر بیدل را به طرزی عمیق و هنرمندانه در شعرهای خودش بازتاب دهد که در زیر به برخی خصایص مضمونی آن اشاره می شود:    

- گل‌ کردن جنون و وجد عارفانه در شعر

- احیای قالب رباعی با مضامین اجتماعی

- تاویل‌پذیری زبان و تفسیر چندوجهی زندگی در شعر

- خاصیت آینگی و جذب مخاطب

- رویکرد به قالب مثنوی با محتوای اجتماعی و معانی روزآمد

- تصویرپردازی‌های متنوع کلامی در ساختار معنایی رشد یافته و متحد

- تکثیر تصویر‌ها در آینه، رویکرد توأمان به جان و جهان و جهان جان

- نقد حال، آینگی جهان، ظهور و نمود خدانگری در نگاه

- عرفان‌گرایی فعال و پیراسته از جوانب منفی اجتماع‌گریزی و عزلت‌گرایی

بررسی تطبیقی و ارائه نمونه‌های عین به عین برای هر یک از ویژگی‌های یاد شده مستلزم مطالعات گسترده و دقیق در شعر حسینی است که در این مجال اندک میسر نیست. ما تنها به دو رباعی برجسته در این زمینه اکتفا می‌کنیم که به نحوی جامعِ ویژگی‌های یاد شده نیز هست:

بی‌هول و هراس و بیم در آیینه
بودیم هم از قدیم در آیینه

ما منظره‌های خفته بودیم ای کاش
بیدار نمی‌شدیم در آیینه

 

دست تو دری گشود در آیینه
بر حیرت ما فزود در آیینه

رفتیم به دیدار خود اما دیدیم
غیر از تو کسی نبود در آیینه

محققی ممتاز در عرفان پژوهی معاصر

آینه‌نگری و عرفان‌‌‌گرایی سیدحسن حسینی از جنس زمان بود، اگر چه رنگ بیدلی در اغلب رباعی‌‌های این شاعر غیرتمند مشهود است. باید توجه داشت که دوره معاصر در کشف آینگی بیدل سهمی بسزا دارد؛ هر چند سوء‌استفاده‌های فراوانی هم از نسخه‌بازی در کار بیدل، شبه مصححان و شبه محققان را سرگرم سوداگری در بازار بیدلی کرده است.

با این همه، کارهای سیدحسن حسینی و محمدکاظم کاظمی، که در ادامه سنت بیدل پژوهی آن مرحوم قرار می‌گیرد در این عصر بازاری کاسب‌مدارانه و کاذب‌انگارانه غنیمتی در خور تحسین است. به هر حال، شاعران بیدل‌گرای این عصر، هر یک مناسب ذهن و رفتار زبان خود، نقطه عطفی در شعر روزگار ما به شمار می‌روند اما بی‌شک سید‌حسن حسینی در میان همه، شخصیتی ممتاز در بیدل‌شناسی و عرفان پویای اجتماعی داشت.

شاعر حماسه‌های عاشورایی

سیدحسن حسینی با شور و شعور علوی به جنگ ضدارزش‌ها برخاست؛ جنگی دامنه‌دار و مردم شمول علیه یک فرهنگ ناکارآمد. پیش از هر چیز باید دانست که حسینی شاعر حماسه‌های عرفان اجتماعی با رویکرد به محتوای شعر شیعی و عاشورایی است.

اما سخن به همین جا ختم نمی‌شود و باید گفت حسینی در عین جوشش حماسی، شاعر دریغ‌ها و افسوس‌ها نیز هست.

نوسروده افشین علا در سوگ شیعیان حجاز/ شیعیان را دیو گردن زد، چرا لال است غرب؟!نگاهی متفاوت به جنگ‌زده‌های اوکراین/ اشک‌ها برابر نیستند اگر چشم‌ها آبی یا سیاه باشندزهی کبوتر سپید آشتی! / مروری بر قصیده "جغد جنگ" ملک‌الشعرا "بهار"داستایوفسکی هم تحریم شد! / "قُلدری آکادمیک" غرب به بهانه جنگ اوکراین

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شعر عاشورایی شعر شعر عاشورایی شعر سیدحسن حسینی شعر بیدل سبک هندی چه کنم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۳۳۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبریک روز معلم به همکار با ۴۰ متن ادبی، زیبا و رسمی

فروغ صبح دانایی انیس روز نادانی چگونه پاس دارم تو را اینک

که می‌دانم خدا هم نیز، چون من تو را بسیار دوست می‌دارد

من هم، چون خدایم تو را دوست دارم

روزت مبارک همکار عزیزم

همکار عزیزم

*********

گرد گچ‌های سفید که بر شانه‌هایت می‌نشیند.

انگار با لبخندی مهربان، دماوند در مقابلم ایستاده است

با همان سربلندی همیشگی…

روز معلم مبارک همکار عزیزم

*********

با این گچ عشق تخته‌ی جانم زن / خطّی ز کلام خود به ایمانم زن

صد درس در این کلاست آموخته ام / یک درس ز عشق جان ویرانم زن...

روز معلم مبارک همکار عزیزم

*********

جان جانانم تو با عزم راسخت جهان را دگرگون ساختی

و جمله نابخردان را خردمند کردی

تبارک الله به خلقت توانگر تو‌

علم از تو ریشه گرفته؛ ریشه ات والامقام است

روز معلم مبارک همکارم

*********

هزاران گل سرخ تقدیمت باد‌ای همکار جانم

که مرا نیز مانند مانند شاگردانت رشد و بالندگی رساندی

روزت مبارک همکار عزیزم

فوران زیبایی از بستر سبز ذهن معلمی جاری است که به من زیبا اندیشیدن را یاد داد

بهترین معلم دنیا روزت مبارک

*********

چگونه می‌توانم تمام لحظه‌هایی که، چون سرو در مقابلم ایستادی و با شور عشقت مرا سیراب کردی جبران کنم جز اینکه بهترین درود‌ها و دعا‌های خیرم را بدرقه راهت کنم...

همکار عزیزم روزت مبارک

*********

معلم باغبان باغ عشق است معلم قافله سالار عشق است

همه کار معلم کار عشق است

همکار عزیزم روزت مبارک

*********

روز تو، روز من، روز ما، که اگر عشق نبود هیچ نیازی هیچ نیازی…

نمی‌توانست مجبورمان کند که با همه‌ی وجود، روح و جان و جوانیمان را فدای کودکان و نوجوانان این مرز و بوم کنیم.

همکار عزیزم روزت مبارک!

*********

در کلاس درس زندگی صبوری ات آینه زندگیمان گشته

و دلسوزی تو رهنمودیست برای آیندگان

عشق در کلامت جاریست

نگاهت گرچه بوی خستگی دارد

ولی عشق تو را آکنده از تعلم ساخته

در کلاس زندگی من متن دلخوشی دواندی

*********

معلم عینیت انسانیت متعالی در نی نی چشمان نونهالان امروز و انسان‌های فرداست

روزت مبارک همکار عزیزم

*********
معلم تبلور خِرَد، چکیده معرفت، رهگشای فهم در فردای سبز هستی دانش‌آموزانش است.

همکار عزیزم،‌ای سر منشا مهربانی، روزت مبارک.

معلم هدفت عشق است و ایثار

هزاران خفته از عشق تو بیدار

روزت هزاران بار مبارک همکار عزیزم

*********

شعر تبریک روز معلم‌ای آغاز بی پایان،‌ای وجود بی کران، تو را سپاس‌ای والا مقام،‌ای فراتر از کلام، تو را سپاس.‌ای که همچون باران بر کویر خشک اندیشه ام باریدی

همکار عزیزم روزتان مبارک

*********

سلامت گفتم پیامم دادی، پیامت چراغ راه زندگیم شد و مرا به سرزمین نور و آگاهی

هدایت کردی‌ای آینیه تمام نمای عشق و محبت و ایثار هر روزت مبارک باد

معلم را بخش کردم اولش محبت، آخرش محبت.

خدا تو را می‌خواست و انتخاب حق خدا بود.

دانای عشق روزت مبارک

*********

اگر کسی بتواند معلم خوبی باشد، خیانت کرده است، اگر به کار خوب دیگری بپردازد.

چرا که معلمی مقام پیغمبری و تعلیم مقام خدایی است.

روزت مبارک همکار عزیزم

*********
معلم، ایمان را بر لوح جان و ضمیر‌های پاک حک می‌کند و ندای فطرت را به گوش همه می‌رساند

نمی‌دانم کدامین جمله را برای توصیف محبت معلم بنویسم.

معلمی از جنس بلور، آسمانی و مهربان، چقدر زیبا واژه‌ها را آسمانی

می‌کند.

روز معلم مبارک

*********

روز معلم یادآور شکوه و عظمت زنان و مردان پاکباخته‌ای است که در طول تاریخ در عرصه تعلیم و تربیت زیباترین جلوه‌های عشق و ایثار را به نمایش گذاشته‌اند

همکار عزیزم روز معلم را به تو تبریک می‌گویم. تو که بهترین معلم دنیایی

*********

من از همکار معلمم آموختم که تنهایی و عشق درد انسان متعالی امروز است.

روز معلم را به تو همکار عزیزم تبریک می‌گویم.‌ای پیام آور علم و آگاهی، دستانت پُرنور، قامتت استوار، دلت شاد و خداوند قوتت دهد. به پاس یک سال رنج و زحمت از تو سپاسگزارم. همیشه دوستت دارم.

روز معلم بر تو مبارک باد همکار عزیزم

*********

همکارم، آگاهی از ذهن زلال تو می‌تراود. معرفت از زبان پاک تو جاری است. عشق از آبشار اندیشه تو سرریز می‌شود.‌ای مهربان، در روز معلم، دستان سبزت را بار‌ها می‌بوسم.

روزت مبارک همکار عزیزم.

*********
آموزگار،‌ای دلیل راهم، شادمانی فهمیدگی از تو جاریست، شوق علم‌آموزی از چشمان تو می‌تراود و آگاهی از دستان تو نشأت می‌گیرد؛ و من هستی سبز معرفتم را از تو وام گرفته‌ام

همکارم از اینکه در کنار تو کار میکنم خیلی خوشحالم و این روز را به تو تبریک می‌گویم

*********

زلال اندیشه‌هایم، تو تجسم عینی درک، تبلور عینی عشق، شمیم رویش فهم و دستیار حضرت حق هستی در بارور کردن تفکر انسان‌ها.

به پاس محبت‌های بی‌دریغت شمع وجودت همیشه گرم و روشن باد

روزت مبارک همکارم…

*********

همکار عزیزم، تو شمیم رویش خرد در محضر حضرت دوست هستی.

تو عینیت یافتن صمیمیت، صداقت و ایثار در روزگار مایی.

روزت معطر و لبانت سرشار از شکوفه لبخند

*********
تا خدا بوده و هست، معلم بوده و هست و هر روز، روز معلم هست. معلمی هنر است.

عشقی است آسمانی…

روزت مبارک همکارم

*********

چگونه می‌توان معلم را ستود یا سرود که تو خود سرود قافله‌ی تمدن هستی

همکار عزیزم بابت معلم بودنت به تو افتخار میکنم و روزت را به تو تبریک می‌گویم.

حتی الان که آسمانی شده‌ای

روزت مبارک

*********

تنها دو نفر به ما می‌آموزند روزگار و آموزگار

اولی به قیمت عمرمان

دومی به قیمت عمرش

روز معلم مبارک همکار گرامی

*********

صد‌ها شاخه گل مریم تقدیم شما باشد که برای من در جهان بهترین هستید

روز معلم مبارک

*********

بی انصافیست که تو را به شمع تشبیه کنم، زیرا شمع را می‌سازند تا بسوزد.

اما تو می‌سوزی تا بسازی، با سپاس و عرض تبریک فراوان به مناسبت روز معلم‌ای که الفبای زندگی را از سرچشمه نگاهت آموختم

روزت مبارک

*********

تا خدا بوده و هست معلم بوده و هست

و هر روز، روز معلم است

معلمی هنر است عشقی است آسمانی

روزمان مبارک

*********

بوسه میزنم بردستانت

به احترام بهشت که زیر پایت جاری ست

به احترام اندیشه‌ای که بر تخته کلاس نقش میبندد

سپاسگذار معلمی هستم که اندیشیدن را به من اموخت نه اندیشه هارا

همکار گرامی،‌ای بهترین معلم، روزمان مبارک

*********

چراغ دانشی که نزد ماست

روشنایی از تو دارد

روزت مبارک همکار عزیزم

*********

هدف یک معلم رسم تصویری از آینده برای دانش آموز نیست

بلکه راهی را نشان خواهد داد

که دانش آموز توانایی رسم تصویر آینده خود را داشته باشد

روز معلم مبارک هر دوی ما

*********
عارفان علم عاشق می‌شوند

بهترین مردم معلم می‌شوند

عشق با دانش متمم می‌شود

هر که عاشق شد معلم می‌شود

روز معلم پیشاپیش مبارک باد

*********

سلام‌ای خاطرات کودکی‌ها

صدای داس و آب و نان و بابا

تو را تا بی نهایت دوست دارم

تو‌ای زیباترین میراث دنیا

روز معلم مبارک

*********
معلمین پیامبران عشق و فداکاری اند

روزمان گرامی باد

مرا از تعلیم خود به جاودانگی می‌رسانی

جاودانه باش

روز معلم مبارک هر دوی ما

*********

معلمی شغل نیست معلمی عشق است

سپاسگزار معلمی هستم که اندیشیدن را به من آموخت

روز هر دوی ما معلمین مبارک

همکار عزیزم روزت مبارک

*********

همه‌ی خوبی هایم روزت مبارک

من مدیون تو هستم، چون هر چه نوشتن و اموختن در یاد دارم کار توست

روزت مبارک‌ای کسی که اگر نبودی شغلی خوب در اینده نداشتم روزت مبارک

همه‌ی این‌ها رو گفتم تا بدونی دوستت دارم

بهترین معلم روت مبارک

*********

نیمکت‌های چوبی

بیشتر از درختان جنگل میوه می‌دهند.

چون ریشه در تلاش معلم دارند

روز معلم گرامی باد

*********
چراغ دانشی که نزد ماست روشنایی از تو دارد

معلم عزیزم مهربانی بی کرانت را ارج مینهم

روزت مبارک‌ای معلم گل بود همتای تو

عرش اعلی مسکن و ماوای تو

کس نگیرد در دل من جای تو

برگ سبز شعر من در پای تو

تقدیم به معلم عزیزم

*********

می‌گویند اگر می‌خواهی به کسی لطف کنی به او ماهی نده، ماهیگیری را به او بیاموز

سپاسگزار معلمی، چون شما در زندگی خود هستم که اندیشیدن را به من آموختید نه اندیشه‌ها را

معلم عزیزم روزت مبارک

*********

اردیبهشت، با نفس‌های پیامبرانه ات جوانه می‌زند

و تو می‌آیی تا خورشید آگاهی را در قلب‌های حاصلخیز فرزندان سرزمینت بکاری

دستان سپیدت بر پیکر تخته سیاه، نور می‌پاشد

و الفبای روشنی، در اذهان تاریکمان حک می‌شود

روز معلم گرامی باد

*********

به من از دانایی‌های خود گفتی تا از نادانی‌های خودم نگویم

به من درس زندگی دادی تا فقط درس علم یاد نگیرم

حالا من امروز میخواهم چیزی به تو یاد بدهم

دانش اموزانت را تنبیه کن تا تنبیه کردن یاد بگیرند شکستشان بده تا شکست دادن یاد بگیرند

روزت مبارک

*********
درس‌های سال اول ساده بود

اب را بابا به سارا داده بود

گرمی دستان ما از اه بود

برگ دفتر‌ها به رنگ کاه بود‌ای معلم یاد وهم نامت بخیر

یاد درس اب وبابایت بخیر‌ای دبستانی‌ترین احساس من

بازگرد این مشق‌ها را خط بزن

مهر ایزدی بر فراز دستانم بدرقه استادی که راه و رسم

درست زیستن را به من آموخت

امروز بهانه ایست تا بوسه‌ای نثار دستانت شود

و تبریکم را تقدیمت کند

روز معلم مبارک

*********

روز معلم، روز بزرگداشت سنت‌های پسندیده خدا و تعظیم علم و معرفت است

معلم، محرم اسرار شاگردان، طبیب بیماری نادانى، شریک اندوه و شادی شاگردان است

روز معلم گرامی باد

*********
پهنه‌ای از بهشت و صد‌ها اردیبهشت دیگر، در انتظارت

روزت مبارک معلم عزیزم

معلم، باغبان صبور بوستان دانش است

معلمى، مهری است که از روز ازل با گل آدمی سرشته شد

تا مردم از ظلمات جهل به نور دانایی رهنمون شوند

روز معلم مبارک

*********

نقش معلم در دلهاست و دیگری جای او را نمی‌گیرد

آن که دل‌ها به عشق او زنده است، در دل عاشقان نمی‌میرد

روز معلم مبارک

*********

انسان دو نوع معلم دارد

آموزگار و روزگار

هرچه با شیرینی از اولی نیاموزی، دومی با تلخی به تو می‌آموزد

اولی به قیمت جانش

دومی به قیمت جانت

روز معلم مبارک

*********

معلمی شغل نیست عشق است

قشنگ‌ترین روز خدا

بزرگداشت پاک‌ترین شغل دنیا

بر شریف‌ترین بندگان خدا مبارک باد

روز معلم مبارک همکارم

*********

روزت مبارک‌ای معلم تو را سپاس‌ای آغاز بی پایان،‌ای وجود بی کران

تو را سپاس‌ای والا مقام،‌ای فراتر از کلام، تو را سپاس‌ای که همچون باران بر کویر خشک اندیشه ام باریدی

روزت مبارک همکار عزیز

*********

متن تبریک روز دبیر به همکار گرامی‌ای معلم‌ای سر و پا جان من‌ای طلوع مهتاب تابان من‌ای که بی تو کوه علم ریزد زمین‌ای هستی،‌ای خورشید تابان سفید

 اگر بی تو باشد هم جهان 

 نخواهم زنده ماند‌ای روح من‌ای که در مقابلت 

 زبانم قاصر است‌ای زمین،‌ای کهکشان،‌ای کوه علم 

 جان من،‌ای هستیم،‌ای خون من‌ای معلم،‌ای سر و پا، جان من‌ای که بی تو بشکند سنگ صبور‌ای هستی،‌ای خورشید تابان سپید

 دوباره آمده روز معلم

*********

 گلی در حیطه‌ی تعلیم خادم

 معلم وارث پیغمبران است

 مقامش خارج از وصف وبیان است

 به امر تربیت کوشا‌ترین است

 تعلم خاتم و او، چون نگین است

 به از مهر پدر جور معلم

 بباید گشت بر دور معلم

 بود همچون پدر بر دانش آموز

 به فکر اوست همواره شب و روز

 معلم، چون ستاره در زمین است

 چراغ رهنما، حبل المتین است

 معلم، روز تو بر تو مبارک

*********

 نگهدارت بود رب تبارک

 اسماعیل تقوایی،

 چون به نام حق معلم ساز کرد

 شعله‌ای در جان ما آغاز کرد

 تا که او تعلیم آن الفاظ کرد،

 چون چراغی ذهن ما را باز کرد

 داد آموزش چو شاهین ادب

 جغد جهل از بام ما پرواز کرد

 روز معلم بر معلمان و استادان بزرگوار مبارک

منبع: روزانه

tags # پیام تبریک سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • تصویری از پوشش متفاوت مهمانان سیدحسن خمینی
  • واژگونی مرگبار خودرو در گردنه اسپژ شهرستان سلسله
  • تصویر شهریار شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی
  • عکسی از پوشش متفاوت مهمانان سیدحسن خمینی /هدیه ای ویژه برای نوه امام (ره)
  • حکمرانی نخبگانی، سلسله مراتبی نیست بلکه یک شبکه است/ هیئت‌های اندیشه‌ورز با حضور حداکثری نخبگان در استان‌ها تشکیل شود
  • تشخیص بدعت و انحرافات، ویژگی ممتاز یک معلم
  • بحران ادبیات داریم
  • انتقادات پهلوی به قاجاریان به‌خاطر امتیازدادن به بیگانگان!
  • تبریک روز معلم به همکار با ۴۰ متن ادبی، زیبا و رسمی
  • نوجوان سمنانی به بخش داستانِ باشگاه ادبی «قاف» راه یافت