Web Analytics Made Easy - Statcounter

«پیرمحمد ملازهی» کارشناس ارشد مسائل شبه‌قاره در تشریح مهمترین وقایع جنوب‌آسیا و شبه‌قاره در سال ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بدون شک افغانستان شاهد مهم‌ترین و تعجب‌آورترین رویداد جهان و به‌خصوص جغرافیای جنوب‌آسیا و شبه قاره در سال گذشته بود؛ چراکه دولت اشرف غنی سقوط کرد و طالبان در کابل به قدرت رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا پرسشی که تا امروز بدون پاسخ باقی مانده این است که چرا ارتش افغانستان هیچ دفاعی از کشور نکرد، که جواب آن را باید در معادلات پشت پرده توافق دوحه جست‌وجو کرد. واقعیت این است که در قطر یک نوع معامله پشت پرده میان آمریکا و طالبان شکل گرفت و قرار شد که طالبان به قدرت برگردد که این دقیقاً بخش محرمانه توافق دوحه به حساب می‌آمد. بر این اساس طالبان بدون اینکه جنگی را شروع کند تمام شهرها را به صورت کامل محاصره کرد و در نهایت وارد کابل شدند.

وی ادامه داد: آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد و از سوی حامد کرزی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان هم مطرح شده این است که او پس از ایجاد خلأ قدرت در کابل به طالبان اعلام کرده که وارد پایتخت افغانستان شوند و اوضاع را به دست بگیرند. این در حالی است که پسر احمد شاه مسعود و امرالله صالح در جناح پنجشیر نبرد خود را علیه طالبان شروع کرده بودند اما این جریان با کمک پاکستان توانست مقاومت ملی افغانستان را دفع کند. در این میان شاهد اعتراض‌ها و مقاومت‌هایی از ناحیه جامعه مدنی افغانستان و به خصوص زنان این کشور علیه طالبان بودیم که پس از شکل‌گیری این اعتراضات طالبان مجدداً با شدت عمل برخورد کرد. آنچه در این میان برای طالبان سنگین خواهد بود، اعتراض‌ها علیه این جریان از سوی زنان و سرکوب خواسته‌های آنها خواهد بود که  به نظرم اوضاع را دگرگون می‌کند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: طالبان همچنان امیدوار است که با چین و روسیه به توافق برسند و بتوانند کمک‌هایی را از آنها برای مدیریت بحران کنونی افغانستان دریافت کنند اما همچنان مشخص نیست که آ‌ینده این کشور چگونه خواهد بود. توجه داشته باشید که خطر جدی قحطی و گرسنگی حدود ۲۲ میلیون نفر از مردم افغانستان را تهدید می‌کند و اگر کمک‌های بین‌المللی در سال جدید به صورت مرتب و برنامه‌ریزی شده به افغانستان نرسد، بدون شک بحران جدی در این کشور شکل می‌گیرد. در همین راستا بلوکه شدن منابع مالی افغانستان و واریز قطره‌چکانی آن هم باعث شده تا مردم این کشور با مشکل روبه‌رو شوند. از سوی دیگر واشنگتن به آنها ثابت کرد که اگر در برخی از مسایل کوتاه نیایند، کشورشان با مشکل روبه‌رو خواهد شد و به همین جهت معتقدم طالبان ناچار به پذیرش الگوی جدید خواهد بود و حتی باید رفتارش را تغییر دهد.

پاکستان

وی افزود: در مورد پاکستان هم باید بگویم که این کشور در سال گذشته دچار سردرگمی در حوزه سیاست خارجی شده بود که دلیلش در وهله اول رقابت چین و روسیه در پاکستان بوده و در وهله دوم تضادها و نزاع‌های داخلی به حساب می‌آید. برخی‌ در پاکستان معتقدند که این کشور باید به سمت غرب برود و عده‌ای دیگر معتقدند که باید برای تامین منافع ملی با شرق مناسبات خود را محکم‌تر کنند. این در حالی است که آمریکا‌یی‌ها هم سعی می‌کنند مناسبات خود را با هند گسترش دهند و می‌خواهند از هندی‌ها علیه پاکستان و برخی دیگر از پرونده‌ها مانند پروژه گازی سی‌پک یا پروژه یک جاده یک – یک کمربند استفاده کنند و بدون تردید پاکستان هم در این میان هدف گرفته می‌شود. ایالات متحده اساساً پاکستان و افغانستان را در یک مجموعه و چارچوب می‌بیند و دیدگاه‌های زیادی هم در داخل پاکستان همچنان متضاد با سیاست‌های واشنگتن است.

ملازهی گفت: طی سال گذشته تضادها در اسلام‌آباد به قوت خود باقی ماند اما مسأله مهم بحث مذاکرات میان دولت عمران‌خان و تحریک طالبان پاکستان بود. این مذاکرات که با میانجیگری شبکه حقانی صورت گرفت، شایعاتی را با خود همراه داشت که گفته شد پاکستان به این جریان اجازه داده تا در مناطق قبایلی یک امارت اسلامی کوچک راه بیاندازد. در این میان موضوع بسیار مهمی که باید آن را یک مساله کاملاً حیاتی برای پاکستان دانست، درگیری‌ها و تضادهایی است که میان ارتش و دولت عمران‌خان رخ داده است. طی سال گذشته چندین و چند بار شاهد وقوع اعتراض‌های متفاوت علیه دولت پاکستان بودیم که بسیاری از احزاب و مردم خواستار استعفای عمران‌خان شدند. این موضوع می‌تواند در میان مدت نخست‌وزیر پاکستان را با چالش جدی روبه‌رو کند و به نظر می‌رسد در سال پیش‌رو او درگیر مسائل داخلی خواهد شد.

هند

وی با اشاره به وقایع مهم رخ داده در هند طی سال اخیر اضافه کرد: هند یک کشور بزرگ به حساب می‌آید و بدون تردید مشکلات آن هم بزرگ است. واقعیت این است که در سال گذشته نارندا مودی، نخست‌وزیر این کشور که اتفاقاً از مقبولیت زیادی برخوردار است، نتوانست سیاست‌های خوبی را در دستور کار قرار دهد و یک تقابل اجتماعی را در این کشور شاهد بودیم. به گونه‌ای که مودی اساساً جریان «رادیکال قوم‌محور هند» را طی دو سه سال گذشته به بیشترین وجه تقویت کرد که نه تنها در داخل، بلکه این تقابل تا کشمیر هم به چشم می‌خورد. هنوز پرونده کشمیر لاینحل باقی مانده ولی در این میان اهانت مسلمانان و وضع قوانین بر ضد این اقلیت در دهلی باعث شد تا سال گذشته عده زیادی از کشورهای مسلمان علیه هند و سیاست‌های مودی موضع بگیرند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان خاطرنشان کرد: در این میان سیاست خارجی هند را هم باید همسو با غرب و به خصوص آمریکا دانست. هندی‌ها از زمان سفر ترامپ به این کشور عملاً با واشنگتن  رابطه خود را تثبیت کردند و با اسرائیل هم رابطه مشخصی دارند. بر همین اساس بود که ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه سفری به هند داشت و قراردادهای تسلیحاتی و نظامی گسترده‌ای را با این کشور به امضا رساند. این تعمیق همکاری با شرق به نوعی نشأت‌گرفته از همان فشارهای داخلی است که شرق‌گرایان بر مودی اعمال کردند و در این میان آمریکایی‌ها هم به دنبال آن هستند تا هند را علیه چین تحریک کنند. به عنوان مثال درگیری در ناحیه لداخ که در مرز مشترک چین و هند قرار دارد، نمونه این مسأله است. در سال جاری هم به نظر می‌رسد به دلیل ادامه تنش میان روسیه و آمریکا شاهد آن باشیم که هند جایگاه قدرتمند و مهم‌تری را پیدا کند که همین موضوع می‌تواند دهلی را بر سر دوراهی شرق و غرب قرار دهد.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: افغانستان پاکستان طالبان داعش آمریکا اشرف غنی جو بایدن نارندا مودی عمران خان احمد مسعود دره پنجشیر سال گذشته عمران خان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۴۵۲۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست

نشست سخنگوی وزارت خارجه دقایقی پیش در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) آغاز شد.   به گزارش برنا، کنعانی خاطرنشان کرد: جنایت جنگی در نوار غزه با حمایت مستقیم و تمام عیار دولت آمریکا و انگلیس رخ داد و اقدامات نمادینی در چارچوب ایجاد اسلکه برای ارسال کمک‌های انساندوستانه و انجام مانور‌های تبلیغی و رسانه‌ای در این خصوص به هیچ وجه تصویر نفرت انگیزی که این دسته از کشور‌ها نزد افکار عمومی جهان با حمایت از جنگ جنگی در فلسطین ایجاد کردند را اصلاح نخواهدکرد.   سخنگوی وزارت خارجه خطاب به این کشور‌ها و از جمله آمریکا بیان کرد: این کشور‌ها از ارسال سلاح به این رژیم جلوگیری و صادرات تسلیحاتی خود را سریعا متوقف کنند و بر رژیم صهیونیستی برای توقف فوری جنگ اعمال فشار کنند و اجازه دهند معابر شناخته شده برای ارسال کمک‌ها استفاده شود.   کنعانی اضافه کرد: به نظر می‌رسد اهداف دیگری در این راستا وجود دارد.   وی در پاسخ به سؤالی درباره خط لوله صلح بیان کرد: اجرای خط لوله گاز به پاکستان در چارچوب موافقتنامه امضا شده بین دو کشور از جمله موضوعات مهم اقتصادی دو کشور است و در سفر رئیس جمهور مورد اهتمام بوده است و مذاکرات کارشناسی و سطح عالی انجام شده قبلی زمینه ساز آغاز اجرای فاز اجرایی هشتاد کیلومتری اجرای این خط لوله در داخل خاک پاکستان بوده و طرف پاکستانی بر عزم خود برای اجرای این پروژه تأکید کرده است.   وی گفت: انتظار داریم این پروژه مهم راهبردی مبتنی بر منافع مشترک دو کشور به نتیجه برسد و شاهد تبادل همکاری ایران و پاکستان در حوزه مهم و راهبردی انرژی باشیم.   کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره حق‌آبه ایران از هیرمند بیان کرد: ۱۱۲ میلیون متر مکعب وارد مرز‌ها و خاک ایران شده است جریان آب همچنان ادامه دارد اطلاعات حاکی است ارسال آب از سد کجکی آغاز شده است. امیدواریم سطح این آب به آب سد کمال‌خان اضافه شود. در طول سال گذشته هم هیأت حاکمه افغانستان در ارتباط با سد کمال‌خان اقدام به برخی عملیات مرمت و بازسازی و اصلاح کرد.   سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران انتظار دارد طرف افغانستانی به تعهد خود براساس معاهده موجود عمل کند و شاهد تامین حق‌آبه ایران باشیم. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تغییرات اقلیمی افغانستان را تهدید می کند
  • حمله تروریستی به مسجد شیعیان در هرات و دو نکته مهم
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده‌اند
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده اند
  • سفیر چین: روابط پکن و کابل در بهترین حالت قرار دارد
  • پاکستان بر عزم خود برای اجرای پروژه خط لوله گاز صادراتی ایران تأکید دارد
  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست
  • قزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارند
  • خیزش دانشجویی علیه رژیم صهیونیستی ظرفیت جهانی شدن دارد